Ofiginalas nebus shuxëiamn

 

 

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS ALPSAUGOS MTNISTERIJA

 

Biud2etint jstaiga, Vilniaus g. 33. LT-01506 Vilnius, tel. (8 5) 266 1400, faks. (8 5)266  1402, ci. p. ministerija@samit, http://www.sam.lt.

Duomenys kaupiami ir saugosni Juridiniw asmen registre, kodas 188603472

 

Ulcio ministerijai,                                                                            2014- o3- ii     Nr. (1.1.9-412)10- Q66

Zemes Ukio ministerijai,

Svietimo ir mokslo ministerijai, SocialinOs apsaugos ft darbo ministerijai, Vaiko teisiq apsaugos tarnybai,

Valstybinei maisto ft veterinarijos tarnybai, Lietuvos savivaldybii4 asociacijai, VisuomenOs sveikatos biurq asociacijai,

Sveikatos mokymo ft ligq prevencijos centrui, Visuomenes sveikatos centrams apskrityse

 

DEL TSAKYMO PROTEKTO DERINIMO

 

Sveikatos apsaugos ministerija, vykdydama  Lietuvos Respublikos  Vyriausybes  2014 m. kovo  17  d. pavedinl4  Nr.  13-983  ft Lietuvos Respublikos  Seimo Kaimo reikal4  komiteto  ft Sveikatos reikahl  komiteto  2014 m. kovo 12 d. posodio protokolo  Nr. 11 0-P-4/1  11-P-s antrajj punkt4   patobulinti   vieuJq    pirkirnq  tvark4,  organizuojant   matnm4  ikimokyklinio   ugdymo, bendrojo ugdymo ir vaikq  socialines globos jstaigose, parengê  ft skubos .tvarka teikia  derinti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro jsakymo ,,DO1  Lietuvos Respublilcos  sveikatos apsaugos ministro 2011 m. laplcriêio 11   d. sakymo  Nr. V-964 ,,De1 Maitinimo  organizavimo ikimokyklinio  ugdymo, bendrojo ugdymo mokykiose ft vaik4  socialines globos  staigose   tvarkos aprao patvirtinimo”  pakeitirno” proj ekt4. Projekte nustatomos rekomendacijos,     kokias  maisto produktq  savybes turi buti kreipiamas démesys pasiraant sutart  del maisto  produktq  tiekimo (projekto  1.7  punktas).  Projektu  taip  pat   siekiama  patikslinti   vaik  maitinimo   organizavimo principus formaliojo ir neformaliojo vaikq ugdymo staigose  it vaik4 socialines globos staigose  bei reglamentuoti tam tikn1 maisto produktq, patiekiamq vaikains, kokybOs reikalavimus.

Projektas skelbiamas Lietuvos Respublikos Seimo teisCs alctq informacines sistemos (TAIS)

Projekti.4 registravimo posistemOje (TAPIS).

Projekt4   parengé   Lietuvos  Respublikos  sveikatos  apsaugos  ministerij os  VisuomenOs sveilcatos departamento  (direktorius  —    Audrius   S&ponavièius,   tel.  (8  5)  266  1466,  el.  p.

[email protected])   Mitybos    ft  fizinio                 o    skyriaus   (vedejas  —    Almantas

Kranauskas,  tel. (8 5) 219 3338, el. p. [email protected] vyriausioji  specialistt  Ieva

GudanavièienO, tel. (8 5) 219 3343, el. p. ieva.gudanavicienesam.1t.

PRIDEDAMA:

1.       Lietuvos  Respublikos  sveikatos  apsaugos  ministro  jsakymo  pakeitimo   projektas,

 

9 lapai.


2.      Lietuvos  Respublikos  sveilcatos apsaugos  ministro  sa1cymo  pakeitimo   projekto

 

lyginamasis variantas, 9 lapai.

 

 

 

 

 

- 	‘Viceministras

 


Erikas Maèiunas

 

 

 

 

I. GudanaviéienO,  tel. (8 5)219 3343, el. p. ieva.gudanavicienesam.lt

 

 

 

 

Projektas

 

 

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

 

JSAKYMAS

DEL LIETUVOS RESPUELIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2011 M.

LAPKRI(IO 11 D. JSAKYMO NR. V-964 ,,DEL MAITINIMO ORGANIZAVIMO

IKIMOKYKLINIO UGDYMO, BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE ITt VAIK(J SOCIALINES GLOBOS JSTAIGOSE TVARKOS APltdO PATVIRTINTMO” PAKEITIMO

 

 

 

2014m.                           Nr.

Vilnius

 

1   .         P a k e i ë i  Maitinimo  organizavimo  ikimokyklinio ugdymo, bendrojo  ugdymo mokykiose ir vaikq socialines globos staigose tvarkos apraq, patvirtint4 Lietuvos Respublikos sveikatos  apsaugos  ininistro   2011  m.  lapkriëio  11   d.  sakymu   Nr.  V-964   ,,Del   Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo  ugdymo mokykiose  ir vailq  socialines   globos staigose tvarkos aprao  patvirtinimo”:

1.1. Pakeièiu 4 punkt irj idestau taip:

,,4. Tvarkos aprao   reilcalavimai privalomi  Mokyklq  ir vaikq  socialines globos jstaigq

savininko teises ir pareigas jgyvendinanèioms institucijoms ar savininkams, vadovams, juridiniams ft   fiziniams  asmenims,  teikiantiems  vailcq  maitinimo  ar  maisto  produkt4   tiekimo  paslaugas

Mokykiose ir vailcq socialines globos staigose,  bei pagal  kompetencij4  kontrolç  vykdanèioms institucijoms.   Maitinimo   organizaviniui   asmens   sveilcatos prieiuros    staigose    (ligoninese, reabilitacijos   centruose),  km-jose  vykdomas  vailcq  ugdymas,   Tvarkos  aprao   reikalavimai netaikomi.”

1.2. Pripajstu netekusiu galios 5.18 papuhktj.

1.3. Pakeiáiu 5.19 papunkt  ftj idOstau taip:

,,5.19. 2013 m. spalio 22 d. Tarybos reglament4 (EB) Nr. 1308/2013, nustatantj  bendr4 emOs  ukio rinkq  organizavim4 ft konkreèias tam tilcriems emOs  flkio produktams  taikomas nuostatas (OL 2007, L 299, p. 1).”

1.4. Pakeiéiu 5.29 papunkt  irj idêstau taip:

,.5.29. 2008  m.   gruodio    16   d.   Europos  Parlamento  ir  Tarybos reglament4  (EB) Nr. 1333/2008 del maisto pried4  (OL 2008 L 354, p.l6),  su paskutiniais  pakeitimais,  padarytais

2011 m, lapkriëio 11  d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1129/2011 (OL 2011 L 295, p.l).”

1.5. Papildau 6 punkt4 nauja penktaja pastraipa:

,.Tausojantis  patiekalas  —     iltas maistas,  pagamintas  maistines   savybes   tausojanöiu

gamybos budu: virtas vandenyje ar garuose,  trokintas.”

1.6. Buvusias 6 punkto penktaj4 ft etaj4 pastraipas laikau atitinkamai etaja ir septintaja

pastraipomis.

1.7. Papildau 101 punktu:

,,10’. Jei Savininkas ar jo  ga1iotas  asmuo sudaro sutartj del maisto produktq  tiekimo

 

Mokykioms & vailcM socialinés globos jstaigoms (toliau Maisto produktq tiekimo sutartis), Maisto produktq  tiekimo  sutartyje flu-i   buti numatyta  atsakomybê u maisto produkti4, neatitinkanèi4

Tvarkos    aprao    reikalavim4,    tiekim4.    Prie     pasiraant   Maisto    produktq    tiekimo     sutartj

rekomenduojama   sudaryti  maisto  produktq   sra su  konkreéiais   tiekiam4   maisto   produktq

pavadinimais, maisto produktq sudetimi, pakuotOs grynuoju kiekiu, kilniês a1imi.”

 

 

 

 

 

 

1.8. Papildau 13’ punlctu:

,,13’. Patalpose & vietose  (arba a1ia j14),  kuriose  organizuojamas  vaikq  maitinimas,  turi buti jrengtos plautuvOs rankoms nusiplauti prie valgj.”

1.9. Pakeiàiu 17 punkt4 irjj idestau taip:

,,17. Vaik4 maitinimui Mokykiose draudiamos tiekti ios maisto produktq grupOs: bulvi4,

1cuIcuruzt  ar kitokie trakuëiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar  spraginti gaininiai;  saldainiai;

oko1adas ir oko1ado gaminiai; konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, oko1adu ar kremu;  sUrUs garniniai (kuriuose druskos daugiau  kaip 1  g!100    g); maisto produktai  bei kramtomoji  guma  su maisto priedais (io Tvarkos aprao 3  priedas); gazuoti gorimai; energiniai gerimai; gOrimai  ir maisto produktai, pagaminti i (arba kuriq sudetyje yra) kavamedio pupeli4 kavos ar j ekstralcto; cikorij os, gili4 ar grudq gorimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultmn4, padaq koncentratai;  rukyta uvis;  konservuoti   mésos   ft  tavies    gaminiai   (jie   1eidiami    bendrojo    ugdymo    jstaigose

organ zuoj ami vasaros stovykl4 metu ar sudarant maisto paketus   namus); neprainoninés gamybos konservuoti gaminiai; 1egtainiai;  mechanThkai  atskirta  mesa  ft jos    gaminiai; subproduktai ft jq gaminiai  (iskyms  1ieuvius   ft  kepenis);  maisto  papildai;  maistas,   pagamintas   i   genetikai modifikuotq organizmq (toliau  GMO),arba maistas, j kurio sudet frmna GMO; maisto produktai, neatitinkantys kokybes reilcalavimq (io Tvarkos aprao  4 priedas) [5.2, 5.13, 5.25, 5.29].”

1.10. Pakeièiu 19 punkt4irjj idestautaip:

,,19. Vailcams maitinti rekomenduojami  ie maisto produktai: daroves, bulves, vaisiai,

uogos ft ji. patiekalai  (ypaê vietiniai), sultys (ypaë vieios); grudiniai (duonos gaminiai,  kmop4 produktai) ii anIctiniai produktai; pienas ft pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, p0 raugimmo termikai neapdoroti); nemalta  liesa mesa, liesos mésos  produktai  (ypaC viei);   uvis ft jos produktai (ypaé viei); aliejus (turi buti ma±iau vartojarna        mines kilmes riebalq:  riebi mesa ft mOsos produlctai turi buti keièiami liesa  mesa, pauktiena, ±uvimi ar anktinemis  darovemis; gyvunines Mimes riebalai ft margarinas, kur  jmanoma, keiëiami  aliejais);  kiauiniai;  geriamasis vanduo ft naturalus mineralinis bei a1tinio vanduo (negazuoti). Maisto produktus rekomenduojama tiekti vietinius, i ekologines gamybos ulcii4 ar iskirtines kokybes produktq gamintoj4 [5.20).”

1.11. Pakeièiu 20 punlct4 ftj idestau taip:

,,20. Patiekal4 gaminimo ft patiekimo reikaiavimai:

 

20.1. patiekiamas  maistas turi buti  gaminamas ft patiekiamas  4 paèi4 kalendorinç  dien4. aidytus pusgaminius  &  atvOsint4 malst4 patiekti  per 24 valandas kaip i1t4  mais4  1eidiama bendrojo ugdymo mokykiose, kurhj virtuvese yra galimybés tik pai1dyti maist4;

20.2. patiekiamas maistas turi buti kokybikas, vairus  ft atitilcti saugos reikalavimus [5.12,

5.15,  5.17,  5.23,  5.24,  5.33]. Draudiama ikimokyklinio  anthaus  vailcams tiekti kietq,   sunkiai

 

sukramtom4 maistq;

20.3. pirmenybé teikiama  maistines savybes tausojantiems  patiekaiq  gamybos budams:

viriinui vandenyje ar garuose, trokinimui;

20.4. gaminant maist4 neturi bUti naudojami prieskoni4 miiniai, kuriq sudetyje yra maisto

 

priedq [5.29];

20.5. gaminant maist4 turi buti naudojama kuo mañau druskos ir cukraus;

20.6. rukyti mésos gaminiai tiekiami ne daniau kaip kart4 per savaitç;

20.7. jei  patiekalui  gaminti naudojama  malta  mesa  ar uvis ft virtuvêje  yra  s4lygos j4

 

sumalti, ji turi buff malama patiekalo gaminimo dien4

20.8.. kiekvien4 dien4 turi bud  patiekta  dañovi4   ft vaisiq, rekomenduotina,  sezonnll4,

 

vieziq;


20.9. tas pats patiekalas  neturi buti  tieiciamas dahñau  nei  kartq per  savaitç, is1cyrus

 

gérimus ft u±kandius  (reikalavimas netailcomas pritaikyto maitinimo valgiaraèiams);

20.10.  kartas  pietq   patiekalas   turi   buti   i daug  baitym4   turinëiM produktq   (mesa,

pauktiena,  uvis,   kiauiniai,  an1ctiniai  augalai, pienas   ir pieno  produktai)   is   angliavandeni4 turncu4 produktq. Su kartu patiekalu turi buti patiekiama dañovi4, vaisi4 arba j14  salotq;

 

 

 

 

 

 

20.11. valgymo metu ant stall4 neturi buti padeta druskos,  pipirq, garstyëiq;

20L12. jei tiekiama arbata, turi buti sudaryta galimybO atsigerti nesaldintos arbatos;

 

20.13.  pienas  ft kiti  gOrimai  vaikams neteikiami a1ti,   rekomenduojama  temperatüra auktesnê kaip 15°C.”

1.12. Pakeiëiu 21 punkt4 irjj idestau taip:

 

,,21. Mokykiose ar vaiki. socialinos  globos staigose turi buti sudarytos higienikos s4lygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens (rekomenduotina, kambario temperaturos, pvz., pilstomo i geriamajam  vandeniui skirtq inth!, talp4, automatq  ft pan.), net jei  vailcai nemaitinami [5.10]. Rekomenduojama sudaryti  galimybç  vaikams  gauti   ft  karto   virinto  geriamojo vandens. Ikimokyklinio  ugdymo mokyklose vandeniui atsigerti turi buti naudojami  asmeninio naudojimo puodukai & stiklinaites.”

1.13. Pakeiöiu 23.1 papunk4 irjj idestau taip:

,,23.1. einamosios savaites valgiara öiai (nurodant tik patiekalus),  isIqTus   ilcimokyklinio ugdymo  mokykias, kuriose  tos  dienos  va1giaraëiai  skelbiami  vailcq   priOmimo—nusftengimo patalpoje;”.

1.14. Pakeiëiu 28.5.3 papunlctj irjj idOstau taip:

,,28.5.3. a1dytas motinos pienas grupés virtuveleje ati1domas i1to vandens voneloje arba küdikiq  maisto i1dytuve ilci  37 °C  temperatUros.   Draudiama  motinos pien iIdyti  mikrobangq krosnelej  ar   verdanèio vandens  voneleje.  Ati1dyto  motinos  pieno  negalima   pakartotinai uaIdyti;”.

1.15. Pakeièiu 29 punkt4 ftj idtstau taip:

,,29. 1—7 m.  amiaus vaikq maitinimo organizavimas:

29.1. vailcai turi buti maitinami ne reéiau kaip kas 3,5 val. pagal va1giaraèius;

29.2.    atskiri    va1giaraèiai    sudaromi   1ope1io    (vadovauj antis       1—3     m.     vailcams

rekomenduojamomis  paros maistini4 medtag4  normomis) ft dañelio   (vadovaujantis 4—7    m.

vailcams rekomenduoj amomis paros maistiniq mediagq normomis) grupéms [5.3];

29.3. pagal gydytojo ratikus nurodymus  (Forum Nr. 027-1/a) turi buff organizuojamas

pritaikytas maitinimas.”

1.16. Pakeiëiu 31 punkt4 ftj idOstau taip:

,,31. Patiekalai  pietums turi buti patiekiami  pagal va1giarat.  Rekomenduojama  sudaryti

galimybç pasirinkti i keliq kartuj4 pietq patiekalq ft keii garnyr4.”

1.17. Pakeiëiu 33 punk4  irjj idOstau taip:

,,33. Pietq metu vienas i patiekiam4 kartuj4 piet4 patiekalq (is1cyrus bendrojo ugdymo

molcykias,  kurias maistas pristatomas termosuose) turi buti tausojantis patiekalas. Va1giaraèiuose toks patiekalas p            as odiu ,,Tausojantis”. Jei pietq metu tiekiamas tik vienas kartasis pietq patiekalas,  ne maiau  kaip puse    pietq va1giaraëius jtrauktq  kartqjq pietq patiekal4 turi  buti tausojantys patiekalai.”

1.18. .Pakeiöiu 34.1 papun1ct irjj idostau taip:

,,34.1. papildomas mokini4 maitinimas (pusryèiai, pavakariai, vakarienê);”.

1.19. Pakeièiu 35 punlc4 ftj idOstau taip:

,,35.  Jei  organizuojamas papildomas  mokini4  i maas pajamas   gaunanëi  eim4 ar mokini4,  gyvenanèi4  bendroj o ugdymo mokyld4  bendrabueiuose,  maitinimas,  turi  buti  sudarytas tiekiamo papildomo maitinimo va1giaratis.  Mokiniams, gyvenantiems bendrojo  ugdymo  mokykl4

bendrabuëiuose  ft pateilcusiems  gydytojo  ratikus nurodymus  (Forma  Nr.  027-1/a),  turi  buti orgamzuojamas pritail ytas maitinimas.‘

1.20. Pakeiëiu 36 punktq ftj idêstau taip:

,,36. Jei bendrojo ugdymo mokykloje yra nurnatyta galimybé laisvai pasirinicti ukandius,

jie  turi buti  tiekiami  pagal  u±kandh asortimento sqra.  Ukandfiq asortimento  sqrae   turi  buti

 

nurodytas maisto produkto  ar patiekalo pavadinimas ir gamintojas. Prie ukandiM asortimento sqraq turi buff saugomos uzkandzu4 etilcetes ar receptQros ir gamybos technologiniai apraymai.”

 

 

 

 

 

 

 

1.21. Pakeièiu 39.2 papunkt  irj idêstau taip:

,,39.2. vaik socialines globos staigose vailcai maitinami pagal va1giaraèius. Va1giaraèiai turi buti sudaromi atsive1giant                   globojam4 vaik4 an1i4. Skiriamos tokios amiaus grupOs:  1—3, 4—

6,7—14 ft 15—18 metq amiaus vaikai;”.

1.22. Pakeièiu 40 punkt4 irjj idestau taip:

,,40. Vaikq  maitinimo va1giaraèiai  turi buti sudaromi atsive1giant  j  rekomenduojamas paros energijos ft maistini4  mediag4 normas  vaikams bei  vaik buvimo  Mokykioje ar vaik4

socialines globos staigoje trulcmç. Va1giaraéiq paros energine ft maistine  vertê gali nukrypti nuo

normos iki deimt procentq, o  15 dien4 (socialines globos staigose  —   14 dien4) energines ft maistinôs vertés nuokrypio vidurkis lid penki4 procentq [5.3, 5.21, 5.32].”

1.23. Pakeièiu 41 punktq irj idOstau taip:

,,41. Vaikq maitinimo va1giaraëiai turi buti sudaromi pavasario—vasaros ft rudens—iemos

sezonams bei atnaujinami kas 2 tnetus. Mokykiose valgiaraëiai sudaromi ne maiau kaip 15 diernl

Iaikotarpiui, vaik4 socialines globos staigose   14 diernj laikotarpiui.”

1.24. Pakeièiu 43 punkt ftjj idêstau taip:

,,43. llcimokyklinio ugdymo mokyk1, bendrojo ugdymo mokykiq, lcuriq mokftdai gyvena

bendrojo  ugdymo mokykl4  bendrabuèiuose, bei  vaiki  socialinés globos jstaigi  valgiaraöiuose nurodomi  pusryöiams, pietums, pavakariams   (priepieöiams),   vakarienei  patiekiami  patiekalai, patiekah kiekiai (g), maistinO (baltymai, riebalai, angliavandeniai (g)) ir energiné vertO (kcal), taip pat  kiekvienos dienos vidutine  maistine  (baltymai, riebalai, angliavandeniai  (g) ir energint  vertê (kcal)  1—3,  4—7  (4—6   vaikq  socialines globos staigose),  7—14  ft 15—18  metq  amiaus  vaikams. Mokykiose,  dalyvaujanèiose  programoje   ,,Pienas vaikams”  ft  (ar)  vaisii.  vartojimo   skatinimo mokyiclose  programoje,     h1    program   maisto   produktai         va1giaraèius    nejtraukiami.

Va1giaraëiuose  nurodytq patiekal4 receptUros ft gamybos technologiniuose  apraymuose turi büti

nurodyti naudojami maisto produktai, jq sudetis, bruto ft neto kiekiai (g), gamybos budas (virimas vandenyje ar garuose, kepimas ft pan.) ft trukrnO [5.31].”

1.25. Pakeiëiu 44.2 papunkt  ft j iMestau taip:

,,44.2. pagal  juridiniq  ar flzinilj asmenq  parengtus  ft su Sveikatos apsaugos ministerija

ratu suderintus patiekahi  receptUrq rinkinius  (rinklnyj  e  turi buti pateiktas  Sveilcatos apsaugos ministerijos  suderinimo  ratas) &  14  ir  io  Tvarkos  aprao  44.1 punkte   pateiktq   receptUn4 kombinacijas;”.

1.26. Pakeiöiu 45 pun1ct ftj idOstau taip:

,,45.   Va1giaraöii.j,   parengt4   vadovaujantis    io    Tvarkos    aprao    44.1   ft   (ar)    44.2

papunkèiuose   nurodytais  altiniais,  tituliniame   lape  turi  büti   nurodytas   Mokykios   ar   vaikq

socialines globos jstaigos, kurioje organizuojamas maitinimas, pavadinimas ft kiekvienas lapas turi buti patvirtintas maitinimo paslaugos tiekejo bei mokykios vadovo ar jo  jgalioto asmens paraais. Valgiaraèiai, parengti vadovaujantis io Tvarkos aprao   44.1 ft (ar) 44.2 papunkèiuose nurodytais a1tiniais,  turi atitikti iame Tvarkos aprae idestytus reikalavimus  ft neturi buti  derinami  su visuomenOs sveikatos centm  apskrityje. Va1giaraöiai,  parengti  pagal  io Tvarkos aprao 44.3  ir

44.4 papunJcèius, turi atitikti iame Tvarkos aprae idêstytus reikalavimus  ft turi buti  derinami  su visuomenes sveilcatos centru apskrityje. Vadovas, jo jgaliotas asmuo ar maitinimo paslaugos teikejo

ga1iotas asmuo iki maitinimo paslaugos teikimo pradios pateikia va1giaraèius derinti visuomenOs sveikatos centrui apskrityje  [5.8]. Va1giaraèiuose  nurodomos  savaites ir savaites dienos, visi valgiaraëio lapai turi buti sunumeruoti.”

1.27. Pakeiöiu 46 pun1ct ftjj idêstau taip:

,,46. Visuomenes  sveikatos central apskrityse va1giaraèius,  parengtus  vadovaujantis  io

Tvarkos aprao 44.3 ir 44.4 papunkëiais, jvertina per dvideimt darbo dienq nuo j4 gavimo. Esani

poreikiui, visuomenés  sveilcatos centras apskrityje gall paprayti isamesnês infonnacijos,  Icurios

reikia va1giaraèiams  vertinti.  Vertinimo rezultatai  suraomi Va1giaraèio  vertinimo  paymoje  (2

 

 

 

 

 

 

egzemplioriais)  (Tvarkos  aprao    1     priedas).  Kiekvienas  suderintq va1giaraèi4  lapas turi bUti paymêtas visuomenOs sveilcatos centro apskrityje yma.”

1.28. Pakeiiu 47 punktq irj idestautaip:

,,47. Va1giaraèiq,  parengtq  vadovaujantis io Tvarkos aprao 44.3 ft 44.4 papunkëiais, kurie nebuvo keisti iki maitinimo paslaugos teikimo atnaujinimo (nauji4 mokslo met4), pakartotinai derinti nereikia. Pasikeitus va1giaraäiams,  parengtiems  vadovaujantis  io Tvarkos aprao 44.3  ir

44.4 papunkëiais,  jie  turi  bUti pakartotinai derinami su visuomenés  sveilcatos centru  apskrityje.

Atliekant  nereilcmingus  keitimus, t. y. pakeitus  ven maisto produkt4  ar patieka1 tos  paèios maisto  produkt4  grupes kitu  maisto  produktu  ar  patielcahi, kai maistinO vertO nepablogeja,   o energiné verté pasilceiëia ne daugiau kaip deimt procentq, va1giaraëh4 pakartotinai  derinti su visuomenOs sveikatos centru apskrityj e nereikia.”

1.29. Pakeiiu 48 punlct4 ftj idostautaip:

,,48. Mokykios visuomenOs sveikatos prieiUros  specialistas (Jo nesant  —   kitas  Vadovo ga1iotas  asmuo) pagal  kompetencijq priiuri, kad  vaikM  maitinimas  butq  organizuojamas  pagal Tvarkos  aprao  reikalavimus.  Sis  specialistas  kart4  per   savaitç  pildo  Va1giaraëi4   ir   vaik4 maitinimo  atitikties patilcrinimo ±umal4 (Tvarkos aprao 2 priedas), nustatçs  neatitilciml4,  juOs uregistruoja Va1giarai4 ft vaikq maitinimo atitilcties patikrinimo tirnale, nedeisdamas ratu apie tai informuoja  maitinimo paslaugos teilcêj4 ir praneinio kopij4 pateilcia Vadovui.   Maitinimo paslaugos   teikêjas  atsako  uf  tai,  kad  nustatyti vaikq  maitinimo   organizavimo  trukumai  but4 paa1inti nedelsiant. Mokykiose, kuriose maitinimo paslaugas  teikia pati Mokykia,  Va1giaraëi4 ir vailc4 maitinirno atitikties patil.crinimo himalo pildyti nereilcia [5.4, 5.8].”

1.30. Pakeièiu 1 pried4 ft jj idèstau nauja redakcija (pridedama).

1.31. Pakeiiu 3 pried ir j idestau nauja redakcija (pridedama).

1.32. Papildau 4 priedu (pridedama).

2 .  N us tat a u, kad is jsakymas sigalioja 2014 m. rugsOjo  d.

 

 

 

 

Sveilcatos apsaugos ministras

 

 

(s,pmd)                                                                 (pssid z npnA)

 


snuopjan

 

 

(satEd)                                                                    (zplEAEd J1 scpivi)                                             (so!amd suuJsz O!SIOW m!U!PA)

 

 

:ojqju bW!UWTaA

 

sruuoqdwaza    Anns uuiXd OW!UT4IaA

 

 

 

 

 

 

:sEmiposn

 

 

 

 

 

 

(Cusnuau  se ‘(srpjundud ‘ssp1und  ‘sqep srusdm4s   zzIpzpAed oPw sp) hwpp?rd Mzn” n ‘!z(ponu)  :rpessi owiuLj.za_

 

 

 

 

 

 

 

 

(un JEWInZ’ 3!  SPUE!UI °Tq   ‘tnrnplZaI Ott jUpfl& pjOj 5UJ!UWOA SBPPIW  5!IUEfnCAOPEk  !PW  S?S!aT sytp1oj)   :E4A1snN

 

 

 

:soTand ‘pivud ‘supn suams oTsnuEpns iuuT8IBA

 

 

 

:sEsalpE  ‘sEmTuTpEAEd S?UOUIt  oumpt o;srcjAj

 

 

 

:SESDIpE

 

‘snuItrnpAnd soresi soqo sDuiCt3os tqTA n soppCjom owApn  o[oipuaq ‘otuicpn oirnpjMjoum

 

(En!s ouisCarns)

 

 

 

 p

 

VT\IAZVJ ONIMIJflA OIDSVRVIfYTVA

 

(swnutpmczd so&si)

 

 

 

 

spaud oardE soJnAJ  asoTrns1 soqoj2 sauqrnoos

toJrEA it osopADJow omApn ofospuaq

‘omAp2n oraipjAjomni oWtAfl1Ufl.Io OWWhlflN

 

 

 

Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokykiose ir vaik

socialinOs globos staigose  tvarkos aprao

3 priedas

 

 

 

MATSTO PRIEDI), KLJRIIJ NETIJRI BUTI VAIKAMS MAITINTI SKIRTUOSE MAJSTO

PRODUXTUOSE, S4RAAS

 

1. Daikliai:

1.1.  E 102          tartrazinas;

1.2.  B 104          chinolino geltonasis;

1.3.  B 110          sau1e1ydio geltonasis FCF, apelsin4 geltonasis S;

1.4.  E 120           koeni1is, karmino rflgtis, karminas;

1.5.  E 122           azorubinas, kannosinas;

1.6.  E 123           amarantas;

1.7.  E 124           ponso 4R, koeni1is raudonasis A;

1.8.  E127           eritrozinas;

1.9.  E 128           raudonasis 20;

1.10. B 129             aluraraudonasisAC;

1.11. E 131            patentuotas melynasis V;

1.12. B 132            indigotinas, indigokarminas;

1.13. E 133            briliantinismelynasisFCF;

1.14. B 142            a1iasis S;

1.15. E 151            briliantinisjuodasis BN,juodasis PN;

1.16. E 155            rudasis HT;

1.17. B 180            litoirubinas BK:

 

2. Konscrvantai:

2.1. E 200             sorbo rügtis;

2.2. E 202             kalio sorbatas;

2.3. B 203             kalcio sorbatas;

2.4. B 210             benzoinè rügtis;

2.5. E 211             natrio benzoatas;

2,6. B 212             kalio benzoatas;

2.7. B 213             kalcio benzoatas.

 

3. Saldikliai:

3.1. E 950             acesulfamas K;

3.2. E 951             aspartamas;

3.3. E 952             ciklamatai;

3.4. B 954             sacharinai;

3.5. B 955             sukraloze;

3.6. B 957             taumatinas;

3.7. E 959             neohesperidinas DC;

3.8. B 962             aspartamo-acesulfamo druska.

 

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

4.1. B 620             glutamo rugtis;

4.2. B 621             mononatrio glutamatas;

 

 

2

 

 

 

 

4.3.  E 622           monokalio glutamatas;

4.4.  E 623           kalcio glutamatas;

4.5.   B 624           monoamonio glutamatas;

4.6.  E 625           magnio glutamatas;

4.7.   B 626           guanilo rQgtis;

4.8.  E 627           dinatrio guanilatas;

4.9.  B 628           dikalio guanilatas;

4.10. B 629           kaleio guanilatas;

4.11. E 630           inozino rflgtis;

4.12. E 631           dinatrio inozinatas;

4.13. E 632           dikalio inozinatas;

4.14. B 633           kaleio inozinatas;

4.15. B 634           kalcio5’-ribonukleotidai;

4.16. E 635            dinatrio5’-ribonukleotidai.

 

 

 

Maitinimo organizaviino ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyldose ir vailai

socialines globos staigose  tvarkos aprao

4 priedas

 

 

 

MAISTO PRODUKTIJ, TIE                     VAIKAMS MAJTINTT, KOKYBES REIKALAVDIAI

 

 

1.      viei   vaisiai it   darovês turi  atitikti tiekianiq  rinlcai vieiq vaisiq  ir daroviq prekybos  standartus, nustatytus 2011 m. biftelio  7 d. Komisijos gyvendinimo   reglamente  (ES) Nt.  543/2011, kuriuo nustatoinos isaniios Tarybos reglamento (EB) Nt.  1234/2007 taikymo vaisi4 bei darovi4 it perdirbtq vaisi4 bei dar±oviq sektoriuose taisykies (OL 2011 L 157, p. 1).

2.    Bulves  turi  atitilcti maistiniq   bulvi4   I  kiases  kokybés  reikalavimus,   nustatytus

Maistiniq bulviq kokybês reikalavimuose, patvirtintuose Lietuvos Respublikos emOs ukio nñnistro

2002 m. geguOs 23 d. jsalcymu Nr. 193 ,,Dêl Maistiniij bulvi4 kokybes reikalavimq patvirtinimo”.

3.    MOsos gaminiai turi atitikti privalomo Liettavos standarto LST  1919:2003 ,,Mêsos

gaminiai” nustatytus aukèiausios roJies mésos gamini4 kokybes reilcalavimus.

4.    Alyvuogii4 aliejus  turi  atitikti  2012  m.  sausio  13  d.  Kornisijos  gyvendinimo reglamente (ES) Nr. 29/2012  del prekybos alyvuogi4  aliejumi standartq  (OL 2012 L 12, p.14) nustatytus standartus.

5.    Zuvininkystés  produktai   turi  atitikti  sveikumo  standartus,  idOstytus   2004  m. ba1andio  29 d. Europos  Parlamento it  Tarybos reglamente (EB) Nr.  853/2004, nustatanëiame konkreèius gyvunines kilmOs maisto produktq  higienos reilcalavimus  (OL 2004 m.   specialusis leidimas,  3  skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. sausio 11  d. Komisijos reglamentu (ES) Nt.  16/2012 (OL 2012 L 8, p.29).

6.    Rauginti pieno  gaminiai turi atitilcti Raugintq pieno  gaininiq  kokybOs reikalavirnus,

patvirtintus  Lietuvos Respublikos  emês Ukio ministro 2005 m. liepos 8  d. sakymu Nr. 3D-335

,,Del Raugint pieno  gamiañ kokybês reika1avim patvirtinimo bei kai kuri4 emês fikio ministro jsaIcyInl4 pripatnimo netekusiais galios”.

7.    VarkO   it   varkes   gaminiai  turi  atitikti  VarkOs   it   varkes   gaminiu,  kokybos reilcalavimus, patvirtintus  Lietuvos Respublikos emOs  ukio ministro 2002 m.  gruodio  11   d.

sakymu Nt. 488 ,,Del VarkOs it varkês gaminii. kolcybés reilcalavimij patvirtinimo”.

8.     Sflriai  turi    atitikti    SUril4   kokybOs reilcalavimij      aprae,   patvirtintame    Lietuvos

Respublikos emOs ukio ininistro 2008 m. bire1io  13  d. sakymu  Nr. 3D-335 ,,DO1  Silril4 kokybes

reikalavimq   aprao   patvirtinimo   it   kai  kuriq   emOs   ukio   ministro   jsakym4,     susijusiq  su privalomaisiais kokybés reilcalavimais, pakeitimo”, nustatytus reilcalavimus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/

 

SVeLL-  ros   SUgOS

 

g/’L

 

 

r/c     4!s

 

z

 

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO TSAKYMO ,,DEL LIETUVOS RESHJBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MIMSTRO 2011 M. LAPKRI(IO

 

11 D. JSAKYMO NR. V-964 ,,DEL MAITINIMO ORGANIZAVIMO JKIMOKYKLINIO UGDYMO, BENEROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR VAHUJ SOCIALINtS GLOBOS JSTAIGOSE TVARKOS APRAO PATVIRTINDIO” PAKEITIMO” PROJEKTO AIK1NAMASIS RATAS

 

1. Jsakymo  projekto pavadinimas:

 

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro sakymas ,,Del Lietuvos Respublilcos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkriöio 11  d. sakymo  Nr. V-964  ,,Del Maitinimo  organizavimo ikinaokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokykJose ft vailcq socialines globos staigose tvarkos aprao  patvirtinimo” palceitimo”.

 

2. Jsakyino  projekto tikslas (ko jsakymo projektu norima pasiekti, kokiq teigiamq rezultatq

laukiama):

 

Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklq  ft vaikq  socialinOs globos  jstaigose  tvarkos   apraas  (toliau  —    Tvarkos  apraas)  nustato   privalomuosius   vaik4 maitinimo, vykdomo, ikimokyklinio ft bendrojo  ugdymo mokykiose  bei  vaik4  socialines  globos jstaigose reikalavimus.  Tvarkos  aprao  pakeitimo  projektu  patikslinami  tie  vailu4 maitihimo organizavimo reikalavimai, kuriuos gyvendinant  kilo  neaikuniq bei  naujai nustatomi  kai kuriq maisto produlctq kokybOs reikalavimai.

 

3. Jsakymo  projekto  esmé (kaip  teisiniai  santykiai yra  reglamentuojami   dabar  it  kaip pasikeis jq reglamentavimas priëmus ministro jsakymo projektq, kokios numatomos naujos teisiuio reglamentavinao nuostatos, naujai reg1amentuoti klausimq teigiamos savybés):

 

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro jsakymo ,,DO1  Lietuvos Respublilcos  sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkrièio 11   d. sa1cymo Nr. V-964  ,,Dêl Maitinimo  organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo molcyldose ir vailcq socialinOs globos  jstaigose tvarkos aprao   patvirtinimo”  pakeitimo”  projektu  siekiama  patikslinti  vailcq maitinimo   organizavimo principus  formaliojo ir neformaliojo vaikq ugdymo staigose  ir vaiIu4 socialinés  globos staigose,  bei  reglamentuoti   sveikatai  nepalatkii4  maisto  produktq   pateikim4   ukandi4  ir  germij

automatuose, bufetuose ft valgykiose, nustatant, kad vaiJ.cams nebfltq tiekiami sveikatai nepalankus

produktai.

 

4. Jsakymo  projekto   derinimas (su kokiomis institucijomis jsakymo projektas derintas,  jci taip, tai ar atsi±velgta j jq pateiktas pastabas):

 

Jsakymo projektas siunèiamas derinti su: Svietimo ft mokslo ministerija,

 

Socialinés apsaugos ft darbo ministerija, T]ido ministerija,

Zemés fikio ininisterija,

Vaiko teishi apsaugos tarnyba,

Valstybinei maisto ft veterinarijos tarnyba, Lietuvos saviva1dybi asociacija,

Savivaldybi4 visuomenés sveilcatos biurq asociacija, Sveikatos mokymo ir lig prevencijos centru, Visuomenes sveilcatos centrai apskrityse.

5. Kiti paaikinimai, kurie jsakyxno projekto  rengèjq nuomone, yra butini:

 

 

6. Tsakymo projekto autorius ar autoriq grupé:

 

Sveikatos stiprinimo valdybos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji  specialistê I. Gudanavièiene, tel. 219 3343 el. p. ieva.gudanavièienesam.1t

 

 

 

Projekto lyginamasis variantas

 

 

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MIMSTRAS

 

JSAKYMAS

DEL LIETUVOS RESPUELIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MJMSTRO 2011 M.

LAPKRIëTO 11 D. TSAKYMO NR. V-964 ,,DEL MAITIMMO ORGAMZAVIMO IKIMOKYKLIMO UGDYMO, BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR VAIKQ SOCIAL1tSES GLOBOS JSTAIGOSE TVAR.KOS APRAO PATWRTINIMO” PAKEITIMO

 

 

2014m.                           Nr.

Vilnius

 

1   .         P a k e i è i  Maitinimo  organizavimo  ilcimokyklinio ugdymo,  bendrojo  ugdymo mokykiose  ir vailq   socialines globos staigose  tvarkos apraq,  patvirtint4  Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro  2011 m. lapkriëio 11  d. jsakymu Nr. V-964 ,,Del Maitinimo organizavimo ikimokyklinio  ugdymo, bendrojo ugdymo mokykiose  ft vaikq  socialinés  globos staigose tvarkos aprao patvirtinimo”:

1.1. Pakeiëiu 4 punkt irj idôstau taip:

,,4. Tvarkos aprao reilcalavimai privalomi  Mokykiq  ft vailcq socialines globos staigq

savininko teises ft pareigas gyvendinanëioms institucijoms ar savininkams, vadovams, juridiniams ft   fiziniams  asmenims,  teikiantiems  vailcq  maitinimo  ar  maisto  produktq   tiekimo   paslaugas Mokykiose ft vailcq socialines globos staigose,  bei pagal  kompetencijq  kontrolç  vykdanëioms institucijoms.  Maitinimo   organizavimui  asmens   sveikatos   priefluros  jstaigose   (ligonthese, reabilitacijos centruose),  kuriose  vykdomas  vaikq  ugdymas,  Tvarkos   aprao  reikalavimai netaikomi.”

1.2. Pripajstu netekusiu galios 5.18 papunkt.

5.18. Lietuvos R              os socialmes pararnes                      Statyrn4  (Zin., 2006, Nr.

2755 2008, Nr. 63 2382; 2009, Nr. 153 6886).

1.3. Pakeiöiu 5.19 papunlctj irjj idestau taip:

 

,,5.19. 2007 a spallo 22 d. Tarybos reglamén4   B) Nr. 1234/2007, nustatant bendr4 emes ukic  nniei  orgamzavim ir ko-nkrecias  tarn tilcierns  zemes ukio- produktams  taikomas nuostatas (OL 2007, L 299, p. 1) 2013 m. spalio  22 d. Tarybos  reglamentq (EB) Nr. 1308/2013, nustatantj bendr4   emès iikio  rinkq  organizavimq  ir  konkreéias tam  tikriems  emês ukio produktams taikomas  nuostatas  (OL 2007, L 299, p. 1).”

1.4. Pakeièiu 5.29 papunktj irj idOstautaip:

,,5.29.   Lietuvos Respüblikes  sveikatos apsaugos niinistro 2010 rn. vasario  10- d. jsakym

Nr.  V 108  ,,DeI  Lietuvos higienos normas   MN  53:2010  ,,Lcidiarni   naudoti  maisto  priedai”

paMrtinimo  (2in.,  2010, Nr. 21—1009) 2008 m. gruothio 16 d. Europos  Parlamento ir Tarybos reglament4 (EB) Nr.  1333/2008 del  maisto  prieth (OL 2008 L  354, p.16),  su  paskutinials pakeitlinais,  padarytais 2011 m. lapkrièio  11 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1129/2011 (OL

 

2011 L 295, p.1).”

1.5. Papildau 6 punkt4 nauja penictaja pastraipF -

,,Tausojantis patiekalas   —   i1tas  maistas,  pagammtas maistiies  savybes  tausojanèiu

gamybos budu: virtas vandenyje ar garuose, trokintas.”

1.6.  Buvusias   6  punkto  penktqjq   ir  etajq  pastraipas laikan  atitinkamai et4ja  ir

 

septintaja pastraipomis.

 

 

 

 

 

 

 

1.7. Papildan 101 punktu:

,,101. Jei Savininkas ar Jo jgaliotas  asmuo sudaro sntartj del maisto produktq tiekimo Mokykioms ar vaikq  socialinês globos jstaigoms (tolian  Maisto produktq tiekimo  sutartis), Maisto produktq  tiekimo  sutartyje turi büti numatyta atsakomybé  u maisto  produktq, neatitinkanëiq  Tvarkos  aprao  reikalavimq,  tiekimq.   Prie  pasiraant  Maisto   produktq tiekimo sutartj rekomenduojama  sudaryti  maisto produktq  sqra su  konkreëiais  tiekiamq maisto produktq pavadinimais, maisto produktq  sudétimi, pakuotes  grynuoju kiekiu,  kilmes alimi.”

1.8. Papildau 13’ punktu:

 

,,131. Patalpose ar vietose  (arba alia jq),  kuriose organizuojamas vaik4  maitinimas, turi buti jrengtos plautuvés rankoms nusiplauti prie valgj.”

1.9. Pakeiöiu 17 punkt4 ftj idOstau taip:

,.17. Vaik4 maitinimui Mokykiose draudiamos tiekti ios maisto produkti  grupés: bulviq,

kukurflzq ar kitokie trakuèiai, kiti riebaiuose  virti, skrudinti & spraginti gamiiiai;   saldaiffiai; oko1adas  ir je  oko1ado  gaminiai; konditerijos  gaminiai su glajumi, glaistu, oko1adu ar kremu; sürDs   konditerijos gaminiai (kuriuose druskos daugiau kaip  1  g/100 g); maisto  produlctai bei kramtomoji  guma su maisto priedais  (io Tvarkos aprao 3  priedas); gazuoti  gerimai; energiniai gOrimai;  gerimai ft maisto produktai, pagaminti  i (arba kuriq  sudetyje yra)  kavamedio pupe1i  kavos arjq ekstrakto; cikorijos, giliq ar grudq gOrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultiniq, padaq koncentratai; rukyta  uvis; konservuoti  mOsos ft twies gaminiai (jie  1eidiami  bendrojo  ugdymo jstaigose organizuojami4 vasaros stovykl4 metu ar sudarant maisto paketus j namus); nepramoninOs gamybos konservuoti gaminiai; 1Ogtainiai; mechanikai atskirta mesa ir jos garriiniai; subproduktai (inkstai, smegenys, p1auiai)  ir  jq  gaminiai  (iskyrus  1ieuvius  ft  kepenis); maisto papildai; maistas, pagamintas i genetikai modifikuotq  organizmq  (toliau —   GMO), arba maistas,     kurio sudêtj jeina OMO; maisto produktai, neatitinkantys kokybés reikalavhnq (Mo  Tvarkos aprao

 

4 priedas) [5.2, 5.13, 5.25, 5.29].”

1.10. Pakeiöiu 19 punkt4 irj idestau taip:

,,19. Vaikams  maitinti rekomenduoj ami ie maisto produktai: daroves, bulves, vaisiai,

uogos ft j patiekalai (ypaë vietiniai), sultys (ypaè vieios); grUdiniai (duonos gaminiai,  kruopq produktai)  ft  anktiniai  produktai;  pienas  ft  pieno  produktai  (raugthti  pieno   gamiuiai,  p0 rauginimo termgkai neapdoroti); nemalta liesa mesa, liesos mésos produktai paë viei); uvis ir jos  produktai  (ypaé viei); aliejus (turi buti maiau vartojama  gyvunines lcilmes  riebah4: riebi mesa  ft  mésos  produktai  turi  buti  keièiami  liesa  mesa,  pauktiena,  uvimi   ar   ank tinemis darovemis; gyvfininOs  kilmes  riebalai ir margarinas,  kur jmanoma, keièiami  aliejais); kiauiniai; geriamasis vanduo  ir naturalus mineralinis bei a1tinio  vanduo  (nega.zuoti).   Maisto produktus rekomenduojama  tiekti  vietinius, i ekologines gamybos Ukiq ar iskirtinOs  kokybes  produlctq gamntoj4 [5.20].”

1.11. Pakeièiu 20 punkt4 irjj idestau taip:

,,20. Patiekal4 gaminimo ir patiekimo reilcalavimai:

20.1 patielciamas maistas turi buti  gaminamas ir patiekiamas 4 paèiq kalendorinç  dienq.

Saldytus pusgamthius ar atvêsintq maistq patiekti per 24 valandas kaip iltq  maist4, leidiama bendrojo ugdymo mokyklose, kuriq virtuvêse yra galimybes tik paildyti maistq;

20.2. patiekiamas maistas turi buti kokybikas, vairus ft atitilcti saugos reikalavimus [5.12,

5.15, 5.17, 5.23, 5.24, 5.33]. Draudiama ildmokyklinio  amiaus vaikams tiekti  kietq,  sunkiai

 

sukramtom maistq;

20.3. pirmenybe  teilciama maistines savybes tausojantiems  patiekalq  gamybos  budams:

virimui vandenyje ar garuose, trokinimui;

20.4. gaminant mais4  neturi buti naudojami prieskoni4 miiniai, kuril4 sudétyje yra maisto

priedq L5.29];

20.5. gaminant maist4 turi buti naudojama kuo maiau druskos ft cukraus;

 

 

 

 

 

 

20.6. rukyti mésos  gamiriiai tiekiami ne daniau kaip  kart per  savaitç ikimokyldinio ugdymo mekyldose rakyti mésos gaminiai vailcq rnaitinimui neturi buff tiekiami ;

20.7. jei  patiekalui  gaminti naudojama  malta  mesa  ar  uvis ft virtuveje  yra  sqlygos  jq sumalti, ji turi buti malama patiekalo gaminimo dienq;

20.8. kiekvienq dien turi buti  patiekta  daroviq ir  vaisiq, rekomenduotina,  sezoniuiq,

 

v1en1;


20.9. tas pats patiekalas  neturi buti  tiekiamas da.niau  nei kart4 per  savaitç, iskyrus

 

gérimus ir uikandius (reikalavimas  netailcomas pritaikyto maitinimo va1giaraéiams);

20.10.  kartas  pietq   patiekalas   turi  buti  i daug  baltynn4  turinëiq   produktq   (mesa, pauk tiena,  uvis, kiau iniai,  ank tiniai augalai,  pienas  ir pieno produktai)   it  ang1iavandenft turinöiq produktq. Su kartu patiekalu turi buti patiekiamesa darovesiq, vaisiaiq arbaj4 salote&q

20.11. valgymo metu ant stal4 neturi buti padtta druskos, pipir4, garstyèu4;

20.12.jei tiekiama arbata, turi buff sudaryta galimybe atsigerti nesaldintos arbatos;

20.13. pidnas ir kiti gêrimai vaikams neteikiami  a1ti,  rekomenduojama temperatura

auldtesne kaip 15°C.”

1.12. Palceiëiu 21 punkq  it jj idestau taip:

,,21. Mokykiose ar vaikq socialines globos staigose  turi buti sudarytos higienikos sqlygos

nemokamai atsigerti geriamojo vandens (rekomenduotina, kambario temperatüros, pvz., pilstomo i geriamajam  vanderiiui skirtq ind4, talpq, automatq  it  pan.), net  jei  vaiIcai nemaitinami  [5.10]. Rekomenduojama sudaryti galimybç vaikams gauti it karto  virinto geriamojo vandens. Ikiuiokyklinio  ugdymo   mokykiose   vandeniui   atsigerti  turi  buti  naudojami   asmeninio naudojimo puodukai ar stiklinaitës.”

1.13. Pakeièiu 23.1 papunlctj irjj idestautaip:

,,23.1.  einamosios  dicnoz  savaités  va1giaraèiai   (nurodant   tik  patiekalus),   iskyrus

ilcimokyklinio ugdymo mokyiclas, kuriose  tos dienos va1giaraèiai  skelbiami vaikq  priemimo—

nusftengimo patalpoje;”.

1.14. Pakeiéiu 28.5.3 papunkt  irjj idestau taip:

,,28.5.3. a1dytas motinos pienas grupOs virtuveleje ati1domas i1to vandens vonelOje arba

kudilci4 maisto i1dytuve  iki  37 °C temperaturos. Draucffiama motinos  pien ildyti  mikrobangq

krosneleje   ax   verdanèio  vandens  voneleje.  Atildyto  motinos   pieno  negalima   pakartotinai

ualdyti”

1.15. Pakeiéiu 29 punkt4 it fl idOstau taip:

,,29. 1—7 m. amiaus vailq maitinimo organizavimas:

29.1. vaikai turi buff maitinami ne reèiau kaip kas 3,5—4 val. pagal va1giara.ëius;

29.2 atskiri   valgiaraèiai   sudaromi      1    3      ft  -4    m.   anaiaus    vaikarns     1opelio (vadovaujantis 1—3  m. vaikams rekomenduojamomis paros  maistiniq medfiagq normomis)  ft dañelio   (vadovaujantis  4—7    m. vaikams   rekomenduojamomis  paros   maistiniq   mediagq

normomis) grupéms [5.3];

29.3. pagal gydytojo ratikus nurodymus (Forma Nr. 027-1/a) turi buti organizuojamas

pntailcytas maitinimas.”

1.16. Pakeièiu 31 pun1ct4irj  idestautaip:

,,3 1. Patiekalai pietums turi buti patiekiami pagal va1giarat. Rekomenduojatna sudaryti

galimybç pasirinkti i keliq kartujq pietq patiekalq ir keli4 garuyrq.”

1.17. Pakeiöiu 33 punkt irj idestautaip:

 

,,33. Pietq metu r              uejama patiekti pasithilcti kelis kartas piet’4 patiekalus  ir kelis gamyrus.  V vienas  i patiekiami kartqjq pietq patiekal4 (iskyrus bendrojo  ugdymo mokykias, j

 

kurias maistas pristatomas  termosuose) turi buff tausojantis patiekalas virkirLrno  sistem4      pagan1rintas verdant   vandeyje  ar  ganiose  arba  tro1cintas .  Va1giaraëiuose  toks   patiekalas pa±ymimas odiu ,,Tausojantis”. Jei pietq metu tiekiamas tik vienas kartasis pietq patiekalas,

 

 

 

 

 

 

 

ne  maiau  kaip  pusé  j  pietq  va1giaraeius   jtrauktq  kartujq  pietq  patiekalq   turi   buti tausojantys patiekalai.”

1.18. Palceiëiu 34.1 papunktj ftj idôstau taip:

,,34.1. papildomas mokiniq maitinimas (pusryèiai, pavakariai, vakariené);”.

1.19. Pakeiöiu 35 punkt4irjj i&lOstautaip:

,,35.  Jei organizuojamas  papildomas  mokiniq  i maas pajamas   gaunanëiq  eimj ar mokiniq,  gyvenanëiq  bendrojo  ugdymo  mokyklq   bendrabuéiuose,  maitinimas,   turi  buti sudarytas  tiekiamo  papildomo   tnaitinimo  va1giaratis.   Mokiniams,   gyvenantiems  bendrojo ugdymo mokyklq bendrabuéiuose ft pateikusiems   gydytojo  ragtigkus nurodynius (Forma Nr.

027-1/a), turi buti organizuojamas pritailcytas maitinimas.”

1.20. Pakeiéiu 36 punktq ir j idtstau taip:

,,3 6. Jei bendroj o ugdymo mokykioje a numatyta galimybO laisvai pasirinkti ukandius,

 

jie  turi  buti tiekiami  pagal  maisto produkt’4 ufkandiq asortimento  sraqis,


atsive1giant     io

 

Tvarkos aprao   17 punlct4 . Ukandi4 asortiniento sqrae   turi buti nurodytas maisto  produkto  ar patiekalo pavadinimas  ir  gamintojas bei  etiketeje  ar reeept’arcs ir gamybos  tecbnologiniuose apraymuose  nurodytos   sude damosios  dalys .  Prie   ukandiq  asortimento   sqraq  turi   buti saugomos ukandiq etiketes ar recepturos ir gamybos technologiniai apraymai.”

1.21. Pakeiéiu 39.2 papunlctj ftj idestautaip:

,,39.2. vaikq sociaiinOs globos staigose , iskyras, vaik’4 glohos sta1g’4 eimynas ft vailcq su

negalia dienos socialines globos cents, maist4 gaminanëius atthirose vrtuvOse,   vailcai maitinami pagal  va1giaraëius.   Va1giaraëiai  tm-i   büti  sudaromi  atsive1giant      globojamq  vaiki.l am±q. Skiriamos tokios amiaus grupts:  1—3,4—6, 7—14 ft 15—18 metq amiaus vaikai;”.

1.22. Pakeiëiu 40 punkt4 irj idestau taip:

,,40. Vailc4 maitinimo  va1giaraèiai  turi buti sudaromi atsiveIgiant j rekomenduojamas

paros energijos ft maistini4  mediagq normas vailcams bei    vaikq  buvimo trukmc  Mokykioje  ar vaikq  socialines globos jstaigoje trukmç.  Va1giaraeiq paros  energinê  ir  maistinê  verté  gali nukrypti nuo  normos  iki  deimt procentq,   o 15 dienq  (socialinés  globos  jstaigose —   14  dienq) energines ir maistinés vertés nuokrypio  vidurkis   iki penkiq procentq [5.3, 5.21, 5.32].”

1.23. Pakeiëiu 41 punlct4 irjj idestau taip:

,,41.   Vaikq     maitinimo     va1giaraeiai    turi   bull   sudaromi     pavasario—vasaros     ir

rudens—iemos sezonams  bei  atnaujinami kas  2 metus.  Mokykiose va1giaraèiai  sudaromi  ne

maiau kaip 15 dienq lailcotarpiui, vaikq socialines globos staigose  —14 dien4 Iaikotarpiui.”

1.24. Pakeiëiu 43 punktq irj idtstau taip:

,,43.  Ikimokyklinio  ugdymo  moky1c1l, bendrojo ugdymo   mokyklq,   kuriq   mokiniai

gyvena bendrojo  ugdymo mokyklq bendrabuèiuose, bei vailcl socialines globos staig4 , iskyrus eimynas,  vaikq g                igq eimynas  ft vaiki  su segalia dienos socialirAs glebos centrus, maistq g rnninanèius  atskirose -virtuvese,  va1giaraèiuose   nurodomi   pusryéiams,  pietums,   pavakarianis (priepieéiams), vakarienei patiekiami patiekalai, patiekahj kiekiai (g), maistinO (baltymai, riebalai, angliavandeniai (g)) ft energiné vertô (kcal), taip pat kiekvienos dienos vidutine maistinO (baltymai, riebalai, angliavandeniai  (g) ir energinO verté (kcal)  1—3,  4—7  (4—6    vailcq  socialinOs globos

staigose),   7—14   ft  15—18   metil amiaus  vaikams.  Mokykiose,   dalyvaujanëiose  programoje

 

,,Pienas  vaikams”   ir  (ar)  vaisiq  vartojimo   skatinimo  mokykiose  programoje, iq  programi maisto  produktai j va1giaraeius  nejtraukiami. Va1giaraëiuose nurodyt4 patiekaiM receptUros ft gamybos technologiniuose  apraymuose turi buti nurodyti naudojami maisto  produktai, j4 sudOtis,

bruto ft neto kiekiai (g), gamybos budas (virimas vandenyje ar garuose, kepimas  ft pan.) ir trukmO

[5.31].”

1.25. Pakeièiu 44.2 papunktj irj idtstautaip:

,,44.2. pagal  juridiniq  ar fiziniq  asmen parengtus  ft su Sveikatos apsaugos ministerija

ratu suderintus patiekalij receptün4 rinJcinius (rinkinyje   turi  bull  pateiktas Sveikatos  apsaugos

 

 

 

 

 

 

ministerijos    suderinlino    ratas)  ar jq   ir io  Tvarkos  aprao    44.1 punlcte pateiktq  receptünj kombinacijas;”.

1.26. Pakeiöiu 45 punkt ir j idestau taip:

,,45.  Va1giaraëiq, parengtq vadovaujantis io   Tvarkos   aprao  44.1  ir   (ar)   44.2

papunkèiuose nurodytais  a1tiniais,  tituliniame lape  turi  buti  nurodytas Mokykios  ar  vaikq socialinés  globos  jstaigos,  kurioje   organizuojamas  maitinimas,   pavadinimas ir  kiekvienas lapas  turi  buti  patvirtiutas maitinimo  paslaugos  tiekejo  bei  mokykios  vadovo  ar  jo  jgalioto asmens  paraais.  Va1giaraeiai, parengti vadovaujantis io  Tvarkos  aprao  44.1  ir  (ar)  44.2 papunkëiuose nurodytais a1tiniais, turi atitikti Mame Tvarkos aprae idëstytus reikalavimus ir neturi  buti derinami  su visuomenés sveikatos  centru apskrityje. VaIgiaraëiai, parengti pagal io  Tvarkos  aprao    44.3  ft  44.4  papunkëius,   turi  atitilcti iame   Tvarkos  aprae   idOstytus

reikalavimus ir turi buti derinami su visuomenOs sveikatos centru apskrityje. Vadovas, jo  ga1iotas

asmuo ar maitinimo  paslaugos teilcejo jgaliotas asmuo ilci  maitinimo  paslaugos  teikimo  pradios

pateikia  va1giaraèius   derinti  visuomenés   sveilcatos centrui  apskrityje  [5.8].   VaIgiaraIiuose nurodomos  savaités ir savaités dienos, visi va1giaraéio lapai turi bUti sunumeruoti.”

1.27. Pakeièiu 46 punlctq irjj idestau taip:

,,46.   Visuomenés    sveikatos    centrai    apskrityse    atlicka    va1giaraëius,     parengttpis vadovaujantis io Tvaa-kos aprao 44.3 ft 44.4 papunkèiais, jvert inimq jvertina  per dvideimt darbo

dieni4 nuo ji gavimo.  Esant  porikiui, visuomenés  sveikatos centras apskrityj e gali paprayti detalesnes isamesnés informacijos, reilcalingos kurios  reikia  va1giaraéiams  vertinti.  Vertinimo rezultatai suraomi Va1giaraëio  vertinimo  pa±ymoje (2 egzemplioriais)  (Tvarkos  aprao  1 priedas). Kiekvienas suderintq va1giaraèi lapas turi buti paymOtas visuomenés  sveikatos  centro apskrityje yma.”

1.28. Pakeièiu 47 punk4  irjj idestau taip:

,,47.   Va1giaraëiq,      parcngtq     vadovaujantis      io    Tvarkos     aprao    44.3    ir    44.4 papunkélais, kurie nebuvo  keisti iki maitinimo paslaugos teikimo  atnaujinimo (naujq  mokslo

metq),  pakartotinai derinti  nereikia.  Pasilceitus va1giaraèiams,  parengtiems  vadovaujantis  io

Tvarkos aprao 44.3 ft 44.4 papunkèiais, jie turi buti pakartotinai derinami su visuomenés sveikatos centru  apskrityje.  Atliekant  nereikmingus keitimus,  t.  y. pakeitus   vien4 maisto  produkt4  ar patiekalq   tos paèios  maisto  produktq  grupés kitu  maisto produktu  ar  patiekalu, kai  maistiné mitybine    vertO nepablogêj a,  o  energinê  vertO pasilceièia  ne  daugiau   kaip  deimt   procentq, va1giaraéi4 pakartotinai derinti su visuomenés sveilcatos centru apskrityj e nereilcia.”

1.29. Pakeièiu48 punkt4irjj idestautaip:

,,48. Mokykios visuomenés  sveikatos prieiuros specialistas (Jo nesant  —   kitas Vadovo

ga1iotas  asmuo) pagal  kompetencijq priiuri, kad vaikq maitinimas burn organizuojamas  paga1

Tvarkes   apra,  u5kandh asortimento  sqraus   ft ldtus  io Tvarkos  aprao   reilcalavimus.  Sis

specialistas kart4 per  savaitç pildo Va1giaraèi4  ft vaik4  maitinimo  atitikties patilcrinimo  urnaIq

(Tvarkos aprao 2 priedas), nustatçs neatitikim, juos uregistruoj a VaIgiaraèi4 if vaik4 maitimmo atitikties patilcriniino uma1e, nedelsdamas ratu apie tai informuoja maitinimo paslaugos teilcOj4 it praneimo kopijq pateikia Vadovui. Maitinimo paslaugos teilcOjas atsako u tai, kad nustatyti vaiki.j maitinimo organizavimo trukumai  burn paaIinti tq paèia  dien4 nedelsiant.  Mokykiose,  kuriosc maitinimo   paslaugas   teikia   pati   Mokykia,   VaIgiaraëii.j  ir   vaikq   maitinimo   atitikties patikrinimo iurnalo pildyti nereikia [5.4, 5.8].”

1.30. Pakeiëiu 1 pried4 ir jj idêstau nauja redakcija  (pridedama).

1.31. Pakeiëiu 3 priedq ir jj idëstau nauja redakcija  (pridedama).

1.32. Papildau 4 priedu  (pridedama).

2. N us tat au , kad is jsalcymas siga1ioja 2014 m. rugsejo I  d.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministras

 

 

 

 

 

 

Maitiniino organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdo mokykiose ir vailc4

socialinOs globos staigose tvarkos aprao

1  priedas

 

 

 

(staigos pavadinimas)

 

VALGIAR.AO[O VERTINTMO PAYMA

 

20rn.                          d.  Nt.          

 

 

 

(sura ymo vieta)

 

fldmokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokykios ar vailcq socialinés globos staigos (tai, kas nereikalinga,

 

ibraukti) pavadinimas, adresas:

 

 

 

Maisto tiekimo monôs pavadinimas, adresas:

 

 

 

Va1giarat sudariusio asmens vardas, pavardO, pareigos:

 

 

 

Nustatyta: (kokiais teisés aktais vadovaujantis atliktas vertinimas, kokie vertinimo rezultatai, kuo remiantis ie rezultatai gauti)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertinimo  ivada: (nurodyti, kokiia tBsés-aktq   ar  nustatyta par2eidimq (teises akto pavadinimas,  straipsnis, datis, punktas,  papunktis), paeidimai nenustatyta)

 

 

 

 

 

 

Nurodymas:

 

 

 

 

 

 

Vertinimo payma surayta 2 egzemplioriais.

 

 

Vertinim4 atliko:

 

 

(Vertinimq atlikusio asmens pareigos)                                 (vardas ir pavardt)                                                                    parahs)

 

 

 

Direktorius


 

(vardas it pavarde)                                                                      (paraas)

 

 

 

 

 

 

Maitinimo organizavimo ikimokyldinio ugdyrno, bendrojo ugdo mokykiose ir vaikq

socialines globos jstaigose tvarkos aprao

3 priedas

 

 

MAISTO PRIED1J, KURT(J NETURI BTJTI VAIKAMS MAITINTI SKIRTUOSE MAISTO PRODUKTUOSE, S4RAAS

 

1. Dailc1iai:

1.1.  E 102           tartrazinas;

1.2.  E 104           chinolino geltonasis;

1.3.  E 110           sau1O1ydio geltonasis FCF, apelsinq geltonasis S;

1.4.  E 120           koenilis,  karmino  rdgtis, karminas;

1.5.  B 122          a.zorubinas, karmosinas;

1.6.  B 123          arnarantas;

1.7.  B 124          ponso 4R, koeni1is raudonasis A;

1.8.  B 127          eritrozinas;

1.9.  E 128           raudonasis 20;

1.10. E 129           alura raudonasis AC;

1.11. E 131           patentuotas mOlynasis V;

1.12. E 132           indigotinas, indigokarminas;

1.13. B 133           briliantinis mOlynasis FCF;

1.14. B 142          a1iasis S;

1.15. B 151            briliantinisjuodasis BN,juodasis PN;

B 154             Ndasis-FK

1.16. E 155           rudasis HT;

1.17. B 180           litoirubinas BK.

 

2. Konservantai:

2.1. E 200             sorbo rugtis;

2.2. B 202             kalio sorbatas;

2.3. B 203             kalcio sorbatas;

2.4. B 210             beazoine rDgtis;

2.5. B 211             natrio benzoatas;

2.6. B 212             kalio benzoatas;

2.7. B 213             kalcio benzoatas.

 

3. Saldikliai:

3.1. E 950             acesulfamas K;

3.2. B 951             aspartamas;

3.3. B 952             ciklamatai rãgtis irjos natrio bei kalcio druskos ;

3.4. B 954             sacharinais irjo natrio, kalio bei kalcio dnskos ;

3.5. B 955             sukralozO;

3.6. B 957             taurnatinas;

3.7. E 959             neohesperidinas DC;

3.8. B 962             aspartamo-acesulfamo druska.

 

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

4.1. B 620             glutarno rugtis;

4.2. B 621             mononatrio glutainatas;

4.3. E 622             inonokalio glutamatas;

 

 

 

 

 

 

4.4.  E 623           kalcio glutamatas;

4.5.  B 624           monoamonio glutamatas;

4.6.  E 625           magnio glutamatas;

4.7.  E 626           guartilo rQgtis;

4.8.  B 627           dinatrio guanilatas;

4.9.  B 628           dikalio guanilatas;

4.10. E 629            kalcio guanilatas;

4.11. E 630           inozino rugtis;

4.12. E 631           dinatrio inozinatas;

4.13. E 632           dikalio inozinatas;

4.14. B 633           kalcio inozinatas;

4.15. E 634           kalcios’-ribonukleotidai;

4.16. B 635           dinatrio5’-ribonuldeotidai.

 

 

 

 

 

 

Maitinimo organizavimo  ikimokykliiilo ugdynio, bendrojo  ugdymo mokykiose ir vaikq

socialinés globos jstaigose Ivarkos aprao

4 priedas

 

 

 

 

MAISTO PRODUKTQ, TIE                VAIKAMS MAITINTI, KOKYBES REIKALAVIMAI

 

 

1.    viei vaisiai  ir  darovès tm-i  atitikti   tiekiamq rinkai vi&iq vaisiq  ir  daroviq prekybos   standartus, nustatytus 2011 m. birelio 7 d. Komisijos  jgyvendinimo  reglamente (ES)  Nr.   543/2011,  kuriuo  nustatomos  isamios  Tarybos   reglamento   (EB)  Nr.   1234/2007 taikymo vaisiq bei daroviq ir perdirbtq vaisiq bei daroviq sektorinose taisyklês  (OL 2011 L

157, p. 1).

2.    Bulves  turi  atitikti  maistiniq  bulviq  I  kiasés  kokybés  reikalavimus,  nustatytus Maistiniq   bulviq  kokybes  reikalavimuose, patvirtintuose  Lietuvos  Respublikos  emès Ukio mffiistro  2002 m. geguiès  23 d. jsakymu Nr.  193 ,,Dèl Maistiniq   bulviq  kokybés  reikalavimq patvirtinimo”.

3.    Mésos gaminiai tm-i atitikti privalomo Lietuvos standarto LST 1919:2003 ,,Mêsos gaminiai” nustat-rtus aukiéiausios rüMes mésos gaminiq kokybes reikalavimus.

4.    Alyvuogiq   aliejus  turi  atitikti  2012  m.  sausio   13  d.  Komisijos  jgyvendinimo

reglamente (ES) Nr. 29/2012 del prekybos a1yvuogii aliejumi standartq (OL 2012 L  12, p.14)

nustatytus standartus.

5.    Zuvininkystes   produktai tan   atitikti  sveikumo  standartus, idêstytus  2004  m. balandio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatanéiame konkreëius gyvunines    kilmés    maisto    produktq     higienos    reikalavimus   (OL    2004    m. specialusis   leidimas,  3 skyrius, 45 tomas, p.  14), su paskutiniais pakeitimais,  padanytais 2012 m. sausio 11 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 16/2012 (OL 2012 L 8, p. 29).

6 Rauginti   pieno    gaminiai    tan     atitikti    Raugintq   pieno    galninitj    kokybés reikalavimus, patvirtintus  Lietuvos  Respublikos  emês ukio  ministro  2005 m.  liepos  8 d. jsakymu Nr.  3D-335 ,,Dêl Raugintq pieno  gaminiq  kokybés  reikalavimii patvirtinimo bei kai kuriq  emês Ukio ministro jsakyinq pnipainimo netekusiais  galios”.

7.    Varkê  ir  vargkes  gaminiai  tuni  atitikti  Varkës  ir  varkês  gaminiq  kokybés

reikalavimus, patvirtintus  Lietuvos  Respublikos emês Ukio ministro  2002 m. gruodio 11  d.

jsakymu Nr. 488 ,,Del Varkes ir varkés gaminiq kokybés reikalavimq patvirtinimo”.

8.    SUriai turi  atitikti  Suriq  kokybes  reikalavimq aprae,  patvirtintame Lietuvos

Respublikos   emês Ukio ministro  2008 m. birhlio 13 d. jsakymu  Nr.  3D-335 ,,Dêl SUniq

kokybes reikalavimq aprao patvirtinimo ir kai kuniq emës Ukio ministro jsakymq, susijusiq su pnivalomaisiais kokybés reikalavimais,  pakeitiino”,  nustatytus reikalavimus.