Projektas
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
Dėl LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO aprašo patvirtinimo
20 m. d. Nr.
Vilnius
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 652/2014 (OL 2014 L 189, p. 1), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. spalio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 113/2014 (OL 2014 L 307, p. 28), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 854/2004, nustatančiu specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 75), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. birželio 13 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 633/2014 (OL 2014 L 175, p. 6), iš dalies Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu ir siekdamas mažinti maisto švaistymą ir kad būtų užtikrinta, kad labdarai ir paramai skirtas maistas būtų saugus vartoti:
2. P a v e d u:
2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;
4. P r i p a ž į s t u netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. sausio 31 d. įsakymą Nr. 62 „Dėl produktų, kurių vartojimo terminas pasibaigęs, teikimo labdarai tvarkos patvirtinimo“.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2016 m. d.
įsakymu Nr. B1-
LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašas (toliau – Aprašas) nustato bendruosius reikalavimus labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymui.
3. Už labdarai ir paramai skirto maisto saugą ir kokybę atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai.
4. Apraše vartojamos sąvokos:
4.1. Labdarai ir paramai skirtas maistas – maistas, tiekiamas labdaros ar paramos gavėjui, vadovaujantis Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu.
4.2. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektas – maisto tvarkymo subjektas, tvarkantis labdarai ir paramai skirtą maistą ir jį tiekiantis labdaros ar paramos gavėjui.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTAM MAISTUI IR SU MAISTU BESILIEČIANTIEMS GAMINIAMS IR MEDŽIAGOMS
5. Labdarai ir paramai gali būti tiekiamas visas maistas, išskyrus Aprašo 12 punkte nurodytus produktus.
6. Labdarai ir paramai skirtas maistas turi atitikti maisto saugą ir kokybę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, išskyrus 9 punkte numatytas išimtis.
8. Labdarai ir paramai skirtam maistui pakuoti ir kitaip su juo liestis turi būti naudojami tik tam tikslui skirti, nekenkiantys žmonių sveikatai ir atitinkantys teisės aktų nustatytus reikalavimus su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos.
9. Labdarai ir paramai išimtinai gali būti perduodamas:
9.1. supakuotas maistas, paženklintas „Geriausias iki ...“ po nurodytos datos pagal Aprašo priede pateiktas rekomendacijas, tačiau neviršijant jose nustatyto rekomenduojamo termino pratęsimo. Už labdarai ir paramai skirto maisto termino pratęsimą pagal Aprašo priede pateiktas rekomendacijas atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai;
9.2. neatitinkantis ženklinimo reikalavimų, klaidingai paženklintas maistas. Tuo atveju labdaros gavėjui turi būti pateikta ištaisyta ir teisinga privaloma ženklinimo informacija;
9.5. grąžintas iš kitų maisto tvarkymo subjektų, konfiskuotas, sulaikytas, iš eismo įvykio vietos surinktas vežtas supakuotas maistas ir kt. maistas, kurį tiekti labdarai ir paramai leidžia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) atsakingi pareigūnai, įvertinę jo saugą, išskyrus gyvūninį maistą;
9.6. viešojo maitinimo įmonių produkcija, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V- 675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, jai nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti patiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 valandas nuo pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje.
10. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai gali būti tiekiami labdarai ir paramai tik vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 666 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“ patvirtinimo“, 26.8 ir 26.9 papunkčiuose nustatyta tvarka.
11. Labdarai ir paramai negali būti tiekiami:
11.4. maisto produktai, kurių pakitusi pakuotė gali turėti įtakos jo saugai (pvz., surūdijusios konservų dėžutės);
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLAI
13. Vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais 2008 m. spalio 15 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“, Labdaros ir paramos fondai, Paramos maisto produktais teikimo iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo maisto produktų dalijimą vykdančios rajonų savivaldybių administracijos, seniūnijos, kitos labdarą ir paramą teikiančios organizacijos, taip pat labdaros valgyklos, kiti fiziniai ir juridiniai asmenys, reguliariai vykdantys veiklą su labdarai ir paramai skirtu maistu:
13.1. darantys tiesioginę įtaką maisto saugai ir kokybei (maisto produktų gamybos, viešojo maitinimo, sandėliavimo, fasavimo, pakavimo ir kt.) turi gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą;
14. Kai vykdoma veikla, susijusi su gyvūniniu maistu, kuriam nustatyti temperatūros režimai, fiziniam ar juridiniam asmeniui suteikiamas veterinarinis patvirtinimas vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1 -738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas), reikalavimais.
15. Labdarai ir paramai skirtas maistas visuose tiekimo etapuose turi būti tvarkomas laikantis bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, kurie nustatyti Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.
16. Prieš tiekiant labdarai ir paramai maistą, labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti produktų partijos vientisumą, ar nepažeista produkto pakuotė, ar nesimato išorinių fizinių pakitimų, ar saugojimo metu buvo užtikrintos laikymo sąlygos (temperatūra, drėgmė ir kt.).
17. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi saugoti labdaros ir paramos teikimo sutartis, labdarai ir paramai skirto maisto priėmimo ir perdavimo dokumentus, užtikrinant jų atsekamumą iki galimo labdarai ir paramai skirto maisto suvartojimo laikotarpio pabaigos.
18. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi kuo greičiau perduoti labdarai ir paramai skirtą maistą labdaros ir paramos gavėjams, taip pat turi taikyti sandėlio prekių rotaciją ir užtikrinti, kad jame neužsiliks maisto, kuris galėtų tapti nebetinkamas naudoti.
19. Gyvūninis maistas, kuriam nustatytas žemos temperatūros laikymo režimas, turi būti laikomas šaltuosiuose sandėliuose, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka, išskyrus labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo (išdalinimo) labdaros ir paramos gavėjams etapą, kai gyvūninis maistas laikomas maisto tvarkymo subjekto patalpose ne ilgiau kaip 24 valandas.
20. Maistas, kuriam nustatyti laikymo temperatūros režimai, į labdaros produktų paketą turi būti dedamas prieš pat išdalijimą (bet ne anksčiau kaip prieš 1 val.), kad maistas nesugestų, ir apie tai būtina įspėti labdaros ir paramos gavėjus.
21. Priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą subjektai, laikydamiesi bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, gali jį perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti, tačiau privalo užtikrinti privalomos maisto produktų ženklinimo informacijos pateikimą labdaros gavėjui.
22. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, prieš priimdami maistą po „Geriausias iki ...“ datos, turi įsitikinti, ar tinkamomis sąlygomis jis buvo laikytas, įvertinti produktų pakuotės ir paties maisto būklę. Jei kyla abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, būtina atlikti laboratorinius tyrimus maisto saugos ir kokybės rodikliams, nurodytiems Aprašo priede pateikiamose rekomendacijose (toliau – Rekomendacijos), įvertinti.
23. Tiekiant maistą, paženklintą „Geriausias iki ...“, po nurodytos datos labdaros ir paramos gavėjui, privaloma ant pakuotės pateikti aiškią nuorodą, kad produkto realizacijos laikas yra pratęstas, ir suteikti galimybę nepageidaujantiems jo atsisakyti.
24. Jei maistas yra sušaldytas, tai galutiniam vartotojui rekomenduojama jį tiekti taip pat sušaldytą. Jei maisto vartojimo instrukcijoje nurodyta, kad maistas gali būti atitirpintas ar dalinai atitirpintas, tada būtina pateikti nuorodą, kad produktas turi būti suvartotas per parą nuo atitirpinimo ir negali būti pakartotinai užšaldomas.
25. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio vartojimo terminas „Tinka vartoti iki ...“ yra paskutinės dienos, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti vartotojams per parą nuo termino pabaigos.
26. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio vartojimo terminas „Geriausias iki ...“ buvo pratęstas, vadovaujantis Rekomendacijomis, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti vartotojams iki Rekomendacijose nustatyto termino pabaigos.
27. Savanoriai, liečiantys tik supakuotą maistą ir nesantys darbo ar kitais santykiais susiję su labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektais, turi laikytis asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius, ir kur reikalinga, darbo drabužius. Prieš pradėdami darbą su maistu, savanoriai turi pasirašytinai patvirtinti, kad neserga ar nėra nešiotojai tokių ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą ar kurios gali susargdinti, pavyzdžiui, neturi infekcinių žaizdų, odos uždegimų, opų ar neviduriuoja. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi savanorius pasirašytinai supažindinti su pagrindinėmis maisto tvarkymo higienos taisyklėmis.
Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo
priedas
MAISTO, PAŽENKLINTO „GERIAUSIAS IKI ...“, PO NURODYTOS DATOS VERTINIMO IR TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS
Produktų grupė |
Produktų savybės |
Galimi gedimo požymiai, dėl kurių produktai negali būti tiekiami rinkai |
Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai gedimo požymiams nustatyti |
Rekomenduojamas termino pratęsimas |
Labai ilgo galiojimo maisto produktai |
||||
Makaronai |
Džiovinti |
Kartus, pelėsių skonis |
Jusliniai tyrimai |
Iki 2 mėn. |
Arbata, kava, kakava ir kiti panašūs produktai gėrimams ruošti |
|
Užteršta aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
Grūdai ir pseudo grūdai, ankštiniai bei jų produktai, krakmolas |
Sausi, birūs |
Drėgnos, užterštos aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis |
Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekis |
|
Saldainiai (kieti), šokoladas be įdaro |
Pomadiniai saldainiai, dražė |
|
Jusliniai tyrimai |
|
Sirupai, sirupai su priedais |
Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukraus (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio) |
|
||
Melasa ir kiti sirupai |
|
|
||
Medaus gaminiai |
Medaus gaminiai su riešutais, uogomis ir kt. |
Pakitęs kvapas ir skonis |
||
Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose) |
Daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės ir kt. |
Skardinių pažeidimai (rūdys), išsipūtę dangteliai |
||
Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai |
||
Actas |
Maistinis actas (spalva priklauso nuo acto rūšies) |
Drumzlės, gleivės, spalva, nuosėdos |
Jusliniai tyrimai |
Acto realizavimo terminas neribojamas, kol laikant jis nesusidrumsčia, nepakinta jo spalva ir neiškrenta actui nebūdingos nuosėdos |
Ilgo galiojimo maisto produktai |
||||
Grūdų ir pseudo grūdų miltai, miltų mišiniai |
|
Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis |
Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekis |
iki 1 mėn. |
Padažai, užpilai, pagardai |
Kečupai, salotų užpilai, garstyčios ir kiti panašūs produktai |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
Aliejai |
|
Apkartimas, padidėjęs laisvųjų rūgščių kiekis |
Rūgščių skaičius, peroksidų skaičius, jusliniai tyrimai |
|
Sausainiai |
Be greitai gendančių įdarų ar papuošimų |
Pakitęs kvapas ir skonis, užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai |
|
Javainiai, grūdų ir pseudo grūdų dribsniai, traškučiai ir kiti panašūs produktai |
|
Jusliniai tyrimai |
||
Sausi želė, kisieliai, pudingai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų (riešutų sviestas, šokoladiniai kremai)
|
|
Apkartimas, pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
Šokoladas su įdarais ir šokolado gaminiai su įdarais |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
||
Greito paruošimo produktai (sriubos, sausos košės) |
|
Apkartimas |
||
Maisto papildai |
|
Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs veikliųjų medžiagų kiekis |
Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekiai |
Iki 1 mėn., perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę |
Riboto galiojimo maisto produktai |
||||
Duona, pyrago gaminiai |
|
Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis |
Drėgmės kiekis, jusliniai tyrimai |
Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas. |
Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai |
|
Pakitęs kvapas, skonis, spalva; užteršti aruodiniais kenkėjais, supeliję |
Užkrėstumas aruodiniais kenkėjais, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekis |
Iki 2 savaičių |