1.
|
Seimo nariai
Andrius Kupčinskas, Viktoras Fiodorovas
2023-11-03
|
1
|
|
|
|
Argumentai:
Projekto 1 straipsnyje dėstomas 2000-04-04 Lietuvos Respublikos maisto
įstatymo Nr. VIII-1608, taip pat Seimo narių projektu
Nr. XIVIP-2890 įvedamas naujas sąvokas, po jų suderinimo su Valstybinės
lietuvių kalbos komisija (VLKK), siūloma patikslinti – projekto 1 straipsnį
išdėstant nauja redakcija, abėcėlės tvarka. Sąvoka „specialios
mitybos maistas“ išbraukiama, nes Maisto įstatyme nėra vartojama.
Pasiūlymas:
„1 straipsnis. 2 straipsnio pakeitimas
Pakeisti 2 straipsnį ir jį išdėstyti nauja
redakcija:
„2 straipsnis. Pagrindinės šio įstatymo
sąvokos
1 20. Energinis
gėrimas – nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l
kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l
kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių
medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių
ekstrakto, taurino ar kt.). Energiniame gėrime gali būti ir angliavandenių,
vitaminų, mineralinių medžiagų, amino rūgščių, maisto priedų, vaisių sulčių
ar augalų ekstraktų.
2 12. Galutinis
vartotojas (toliau – vartotojas) – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir
Tarybos Rreglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės
aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto
saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias
procedūras 3 straipsnio 18 dalyje.
3 26.
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektasi – maisto tvarkymo subjektais,
kuries tvarko gyvūninius produktus, kaip šie produktai
apibrėžtius 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir
Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės
maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 L 139, p. 55), 1 priedo
8.1 papunktyje.
4. Kūdikiams skirti maisto
produktai – kaip apibrėžta 2013
m. birželio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 609/2013 dėl kūdikiams
ir mažiems vaikams skirtų maisto produktų, specialiosios
medicininės paskirties maisto produktų ir viso paros raciono pakaitalų
svoriui kontroliuoti ir kuriuo panaikinami
Tarybos direktyva 92/52/EEB, Komisijos direktyvos 96/8/EB, 1999/21/EB,
2006/125/EB ir 2006/141/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva
2009/39/EB ir Komisijos reglamentai (EB) Nr. 41/2009 ir (EB) Nr. 953/2009 su
visais pakeitimais 2 straipsnio 2 dalies f punkte.
5 1. Maistas – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d.
Europos Parlamento ir Tarybos Rreglamento (EB) Nr. 178/2002,
nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus,
įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos
klausimais susijusias procedūras (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 178/2002),
2 straipsnyje.
6 2. Maistinės medžiagos – žmogaus
organizmui būtinos maisto sudėtinės dalys (maiste esantys baltymai, riebalai,
angliavandeniai, riebalai, skaidulinės medžiagos, vitaminai,
mineralinės ir kitos medžiagos ir medžiagos, kurios priklauso
vienai iš tų kategorijų ar yra jų komponentai, bei
specialūs maisto papildai – vitaminai, mineralinės ir taip pat kitos
maiste esančios medžiagos, turinčios mitybinį ir fiziologinį
poveikį).
7 4. Maisto higiena – sąlygos ir priemonės,
užtikrinančios maisto saugą bei tvarkant maistą padedančios išsaugoti jo
tinkamumą žmonių mitybai.
8 23. Maisto
klastojimas – tyčiniai klaidinantys vartotoją ar kitą ūkio
subjektą klaidinantys veiksmai, atliektiami
siekiant ekonominės ar kitokios naudos, kai maisto sudėtyje natūraliai esanti
arba įprastai naudojama sudedamoji (sudedamosios) dalis (dalys) pakeičiama (pakeičiamos)
kita sudedamąja dalimi ar dalimis to nenurodant ant pakuotės ir (ar) fasuotės,
etiketėse ir (ar) lydimuosiuose dokumentuose ir (arba) maistą apibūdinanti
informacija pašalinama arba klaidingai arba užmaskuotai
pateikiama ar pakeičiama ant bet kokios rūšies pakuotės ir (ar) fasuotės,
etiketėse ir (ar) lydimuosiuose dokumentuose, ir (arba) atliekami kitokie klaidinantys
veiksmai, susiję su klaidinantys dėl kitos maistui
identifikuoti skirtos informacijos pateikimu.
9 13. Maisto Kkokybė (toliau –
kokybė) – maisto savybių visuma, tenkinanti pagrįstus vartotojo
poreikius ir atitinkanti maisto saugos ir kitus privalomuosius teisės
aktų nustatytus reikalavimus.
10. Maisto pardavėjas (toliau – pardavėjas) – maisto
tvarkymo subjektas, pagal vartojimo pirkimo–pardavimo sutartį parduodantis
maistą galutiniam vartotojui.
11 7. Maisto priedai – medžiagos,
kurios, paprastai nebūdamos maistu ar jo sudėtinėmis dalimis, dedamos į
maistą technologiniais tikslais jo tvarkymo metu ir kurios pačios arba jų
dalys tvarkymo proceso pabaigoje tampa arba tikėtina, kad tampa, sudėtine
maisto dalimi kaip apibrėžta 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento
ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų 3 straipsnio 2
dalies a punkte.
12 11.
Maisto Ssauga (toliau – sauga) – visuma Lietuvos
Respublikos maisto šio įstatymo bei kitų teisės aktų nustatytų
maisto ir jo tvarkymo reikalavimų visuma, kuriais užtikrinantima,
kad vartojant maistą įprastomis, gamintojo nustatytomis ar galimomis iš
anksto pagrįstai numatyti vartojimo sąlygomis, įskaitant ir ilgalaikį
vartojimą, nebus jokios rizikos vartotojų sveikatai ar gyvybei arba ji bus ne
didesnė, negu ta, kuri teisės aktuose nustatyta kaip leidžiama ir
bei laikoma atitinkančia aukštą vartotojų apsaugos lygį.
13 25. Maisto srities teisės aktai
– kaip apibrėžta 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos
reglamento Reglamento (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir
kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų
srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir
augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos
Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB)
Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014,
(ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB)
Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB,
2008/119/EB ir 2008/120/EB ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir
Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos
direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB
ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB, 3 straipsnio 1 punkte.
14 16.
Maisto Tteršalas (toliau – teršalas) –
atsitiktinai į maistą patekusi ar įdėta bet kokia cheminės ar
biologinės kilmės ne maisto medžiaga ar kitoks objektas,
išskyrus maisto priedus, atsiradę tvarkymo metu arba dėl aplinkos užterštumo,
galintys pakenkti maisto saugai ar padaryti maistą netinkamą vartoti.
15 5.
Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar
atskiromis jo sudėtinėmisedamosiomis dalimis (įskaitant maisto
gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą,
paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos
maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
16 8. Maisto tvarkymo subjektas
– ši sąvoka atitinka sąvoką „maisto verslo operatorius“, ir
vartojama ta pačia reikšme, kaip ši apibrėžtaą Reglamenteo
(EB) Nr. 178/2002 3 straipsnio 3 dalyje.
17 6.
Maisto tvarkymo vieta – viešųjų ar privačių juridinių asmenų vieta
(įskaitant teritoriją, statinius ir transporto priemones), kurioje tvarkomas
maistas.
18. Minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas – kaip apibrėžta 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES)
Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš
dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais 2 straipsnio 2 dalies r punkte.
19 22. Pašalinimas
iš rinkos – taikomos priemonės, kuriomisas taikydamas
maisto tvarkymo subjektas ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų
gamintojas ir (ar) tiekėjas išima iš rinkos pateiktą (pateiktus) nesaugų
(nesaugius) ir nekontroliuojamą (nekontroliuojamus) maistą ar su maistu
besiliečiančius gaminius ir medžiagas, išskyrus maistą ar su maistu
besiliečiantį (besiliečiančius) gaminį (gaminius) ar medžiagą (medžiagas),
kurį (kuriuos) jau turi vartotojai.
20 17. Pateikimas į rinką –
kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 178/2002 3 straipsnio
8 dalyje.
21 18. Pirminė gamyba – kaip
apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 178/2002 3 straipsnio 17 dalyje.
22. Perdirbti grūdiniai maisto produktai – kaip
apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 609/2013 2 straipsnio 2
dalies e punkte.
23. Pradinio maitinimo kūdikių
mišiniai – kaip apibrėžta Reglamento
(ES) Nr. 609/2013 2 straipsnio 2
dalies c punkte.
24 15. Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų
valdymo taškų sistema (toliau – rizikos veiksnių analizės ir valdymo sistema)
– biologinių, cheminių ar fizinių veiksnių, galinčių turėti reikšmės
maisto saugai, nustatymo, įvertinimo ir valdymo sistema, taikoma maisto
tvarkymo vietose savikontrolės tikslais.
25. Specialiosios medicininės paskirties maisto
produktai – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 609/2013 2 straipsnio 2
dalies g punkte.
14. Specialios mitybos maistas –
maistas, kuris dėl savo ypatingos sudėties ar jo tvarkymo ypatumų skiriasi
nuo įprastinio maisto, skiriamas dėl ypatingos fizinės ar fiziologinės būklės
kylantiems mitybos poreikiams tenkinti ir atitinka deklaruojamą specialią
paskirtį. Jis ženklinamas ir pateikiamas į rinką tokiu būdu, iš kurio matyti,
kokiai vartotojų grupei jis skirtas.
26 24. Suklastotas maistas – maistas, ant kurio bet kokios rūšies pakuotės ir (ar) fasuotės,
etiketėse ir (ar) lydimuosiuose dokumentuose siekiant ekonominės ar kitokios
naudos tyčia klaidingai arba užmaskuotai pateikta, pakeista, pašalinta jį
apibūdinanti informacija ir (ar) kurio sudėtyje natūraliai esanti (esančios)
arba įprastai naudojama (naudojamos) sudedamoji (sudedamosios) dalis (dalys)
siekiant ekonominės ar kitokios naudos tyčia pakeista (pakeistos) kita
(kitomis) sudedamąja (sudedamosiomis) dalimi (dalimis) nenurodant to ant
pakuotės ir (ar) fasuotės, etiketėse ir (ar) lydimuosiuose dokumentuose, taip
klaidinant vartotoją ar kitą ūkio subjektą dėl tikrosios maisto sudėties.
27 9. Su
maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojas – Lietuvos
Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka veiklą įregistravęs fizinis ar
juridinis asmuo, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka
įregistravęs veiklą, gaminantis su maistu besiliečiančius gaminius
ir medžiagas, kuriems taikomas Reglamentas (EB) Nr. 1935/2004.
28 10. Su maistu besiliečiančių
gaminių ir medžiagų tiekėjas – Lietuvos Respublikos teisės aktų
nustatyta tvarka veiklą įregistravęs fizinis ar juridinis asmuo, Lietuvos
Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įregistravęs veiklą, pateikiantis
į rinką su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, kuriems taikomas
Reglamentas (EB) Nr. 1935/2004.
29 3. Su
maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos – su maistu skirti
liestis gaminiai ir medžiagos, kuriems taikomas 2004
m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr.
1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis
direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L 338, p. 4), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m.
birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos
reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14).
30 21. Susigrąžinimas –
priemonės, kurias taikant siekiama užtikrinti, kad būtų susigrąžintas atsiimtas
nesaugus maistas ar su maistu besiliečiantis gaminys ar medžiaga, kuriuos
maisto tvarkymo subjektas ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų
gamintojas ir (ar) tiekėjas pateikė vartotojui arba kuriuos vartotojas jau
gali vartoti ar naudoti.
31. Tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai – kaip
apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 609/2013 2 straipsnio 2
dalies d punkte.
32. Viso paros raciono pakaitalas svoriui
kontroliuoti – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 609/2013 2 straipsnio 2
dalies h punkte.
33
19. Šiame įstatyme sąvoka „valstybinė maisto kontrolė“
atitinka sąvoką „oficiali kontrolė“ ir vartojama ta pačia reikšme, kaip šiji
apibrėžta 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos Rreglamento
(ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri
vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų
sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių
taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai
(EB) Nr. 99s9/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr.
1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES)
2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei
Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir
2008/120/EB ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai
(EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB,
89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei
Tarybos sprendimas 92/438/EEB, (Oficialios kontrolės reglamento) (toliau –
Reglamentas (ES) 2017/625) (OL 2017 L 95, p. 1) 2 straipsnio 1 punkte.“
|
Pritarti
|
Balsavimo rezultatai: pritarta bendru sutarimu.
|