Lyginamasis variantas
|
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS |
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2008 M.
BIRŽELIO 4 D. ĮSAKYMO NR. 3D-308
|
______________________ Nr. ______________________ Vilnius |
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. 3D-308 „Dėl išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų specifikacijų“:
1. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės bičių produktų ir jų mišinių specifikacijos 4.1.6 ir 4.1.7 papunkčius pripažįstu netekusiais galios.
|
|
|
|
|
|
2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 3.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.6. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
3. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.1.1 ir 4.1.2 papunkčius pripažįstu netekusiais galios.
|
|
|
|
|
|
4. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.1.4 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1.4 |
Mikroelement |
Mikroelement |
5. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.1.5 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1.5. |
Sėjomainos reikalavimai |
Laikantis kiekvienai javų rūšiai reikalingos fitosanitarinės pertraukos ūkyje turi būti sudaryta sėjomaina ir jos laikomasi. Javai
(migliniai augalai) toje pačioje vietoje gali būti sėjami ne ilgiau kaip 2
metus iš eilės. Kiti |
6. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.1.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1.6. |
|
Draudžiama pasėlių apsaugai naudoti augimo
reguliatorius ir labai nuodingus (etiketėje ženklinamus „Labai toksiškas“
ir (arba) simboliu „T+“) ir nuodingus (etiketėje ženklinamus „Toksiškas“ ir
(arba) simboliu „T“)
Pasėlių apsaugai panaudojus |
7. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.2.1. papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.2.1. |
Grūdų kokybės reikalavimai |
Tiekiami rinkai ar perdirbti grūdai turi būti be jaučiamo pelėsių kvapo ir be vizualiai matomų skalsių, mineralinių priemaišų, kūlėtų grūdų bei Fusarium, Penicillium ir (arba) kitų genčių pelėsinių grybų pažeistų grūdų (papilkėjusių, balkšvų, lengvų, susiraukšlėjusių, su oranžinėmis dėmėmis). Mikotoksinų likučių koncentracija derliuje nustatoma ne rečiau kaip vieną kartą metuose ir turi būti bent 20 proc. mažesnė nei nurodyta 2006 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 1881/2006, nustatančiame didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas (OL 2006, L 364, p. 5), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. spalio 30 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1067/2013 (OL 2013 L 289 p. 56). Mėginius tyrimui ima sertifikavimo įstaiga.“ |
8. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.2. |
Dirvožemio analizė |
Kas trejus metus išskirtinės kokybės augalininkystės produkcijos auginimo laukuose turi būti atliekami dirvožemio tyrimai, kurių metu nustatomas mineralinio azoto, organinės medžiagos (humuso), judriojo fosforo, kalio kiekis bei rūgštingumas, esantis 0–60 cm dirvožemio sluoksnyje. Kiekvienais metais, prieš tręšiant javus, turi būti nustatomas mineralinio azoto kiekis, esantis 0–60 cm dirvožemio sluoksnyje tuose laukuose, kuriuose prėjusiais metais buvo auginamos ne išskirtinės kokybės augalininkystės kultūros.
|
9. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.3. |
Tręšimo planas |
Kiekvienais metais, jei laukai tręšiami, turi būti sudaromas ir vykdomas tręšimo planas. Atsižvelgiant į augalų ir dirvožemio savybes, priešsėlį, apskaičiuojamas kiekvienam laukui ar lauko daliai maistinių makromedžiagų poreikis ir parenkama kiekvienam laukui ar lauko daliai trąšų rūšis, forma, norma, tręšimo laikas ir būdas.“ |
10. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 4.3.5 papunktį pripažįstu netekusiu galios.
|
|
|
11. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 5.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.2. |
Grūdinės žaliavos naudojimo reikalavimai |
Perdirbtų produktų gamyboje pagal Taisykles sertifikuotos išskirtinės kokybės arba ekologiškos žaliavos turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. ir tai turi būti įrodyta dokumentais. Draudžiama naudoti kaip sudedamąsias dalis tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles išskirtinės kokybės, ekologišką ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą.“ |
12. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 5.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
13. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 7.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„7.2. |
Žaliavos naudojimo reikalavimai |
Kepinių gamyboje pagal Taisykles sertifikuotos išskirtinės kokybės arba ekologiškos žaliavos turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. ir tai turi būti įrodyta dokumentais. Draudžiama naudoti kaip sudedamąsias dalis tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles išskirtinės kokybės, ekologišką ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą.“ |
14. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikacijos 7.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
„7.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
15. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės mėsos ir jos gaminių specifikacijos 3.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
16. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės mėsos ir jos gaminių specifikacijos 4.1.1 ir 4.1.2 papunkčius pripažįstu netekusiais galios.
|
|
|
|
|
|
17. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės mėsos ir jos gaminių specifikacijos 5.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
18. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės mėsos ir jos gaminių specifikacijos 7.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„7.3. |
Žaliavų naudojimo reikalavimai |
IKP gamyboje naudojama ne mažiau kaip 90 proc. pagal Taisykles sertifikuotų išskirtinės kokybės arba ekologiškų žaliavų. IKP gamyboje kaip sudėtines dalis draudžiama naudoti tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles išskirtinės kokybės, ekologišką ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą.“ |
19. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės paukštienos gamybos specifikacijos 3.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
20. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės paukštienos gamybos specifikacijos 5.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.6. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
21. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės pieno ir jo gaminių specifikacijos 3.4 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.4. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
22. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės pieno ir jo gaminių specifikacijos 4.1.1 papunktį pripažįstu netekusiu galios.
|
|
|
23. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės pieno ir jo gaminių specifikacijos 5.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.2. |
Pieno naudojimo reikalavimai |
Visas Gaminių gamyboje naudojamas pienas turi būti sertifikuotas pagal Taisykles išskirtinės kokybės arba ekologiškas ir tai turi būti įrodyta dokumentais.“ |
24. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės pieno ir jo gaminių specifikacijos 5.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.6. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
25. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės pieno ir jo gaminių specifikacijos 6.1.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„6.1.2 |
Gaminio sudėtis |
Gaminiuose sudedamosios pieno dalys negali būti keičiamos ne pieno kilmės sudedamosiomis dalimis. Perdirbti produktai gali būti ženklinami kaip IKP, jei gamyboje panaudota ne mažiau kaip 80 proc. pagal Taisykles sertifikuotų išskirtinės kokybės arba ekologiškų žaliavų.“ |
26. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.2. |
Vaisių ir daržovių gamybos reikalavimai |
IKP viso gamybos proceso metu turi būti atskirti nuo įprastinės gamybos būdu gaminamų produktų. Nuo 2016 m. sausio 1 d. ūkyje negali būti auginama tos pačios rūšies išskirtinės kokybės ir įprastinė produkcija. Daržininkystės ūkiuose galima naudoti tik savo ūkyje išaugintą arba įsigytą sertifikuotą dauginamąją medžiagą.“ |
27. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 3.5 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.5. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
28. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.1.1–4.1.3 papunkčius pripažįstu netekusiais galios.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
29. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.1.7 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1.7. |
Mikroelementi |
Mikroelement |
30. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.1.9 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1.9. |
|
Draudžiama vaisių ir daržovių apsaugai naudoti labai nuodingus
(etiketėje ženklinamus „Labai toksiškas“ ir (arba) simboliu „T+“)
ir nuodingus (etiketėje ženklinamus „Toksiškas“ ir (arba) simboliu „T“)
|
31. Nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.2.2 papunktį pripažįstu netekusiu galios.
|
|
|
32. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.2. |
Dirvožemio ir lapų analizė |
Kas trejus metus išskirtinės kokybės augalininkystės produkcijos auginimo laukuose turi būti atliekami dirvožemio tyrimai, kurių metu nustatomas mineralinio azoto, organinės medžiagos (humuso), judriojo fosforo, kalio kiekis bei rūgštingumas, esantis 0–60 cm dirvožemio sluoksnyje. Kiekvienais metais, prieš tręšiant daržininkystės laukus, turi būti nustatomas mineralinio azoto kiekis, esantis 0–60 cm dirvožemio sluoksnyje, tuose laukuose, kuriuose prėjusiais metais buvo auginamos ne išskirtinės kokybės augalininkystės kultūros.
Ne rečiau kaip kas trejus metus soduose ir uogynuose turi būti atlikta lapų makroelementų (N, P, K, Ca, Mg) ir mikroelementų (B, Zn, Mn, Fe, Cu) analizė.“ |
33. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.3. |
Tręšimo planas |
Kiekvienais metais, jei laukai tręšiami, turi būti sudaromas tręšimo planas, apskaičiuojant kiekvienam laukui ar lauko daliai trąšų rūšis, formą, normą, tręšimo laiką ir būdą, neviršijant 140 kg/ha bendrojo azoto per metus. Šio plano turi būti laikomasi. Laukai, skirti daržovėms auginti, mėšlu arba srutomis tręšiami tik prieš sėją arba nuėmus derlių.“ |
34. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 4.3.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.6 |
Bioįvairovės gausinimas |
Išskirtinės kokybės vaisių, uogų ir daržovių augintojo
valdomoje žemės ūkio valdoje turi būti sudarytos palankios sąlygos
bioįvairovei atliekant bent vieną šių darbų: įrengti paukščiams |
35. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 5.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„5.2. |
Perdirbtų produktų gamybos reikalavimai |
Perdirbti produktai gali būti ženklinami kaip IKP, jei gamyboje panaudota ne mažiau kaip 80 proc. pagal Taisykles sertifikuotų išskirtinės kokybės arba ekologiškų žaliavų. Tai turi būti įrodyta dokumentais.“ |
36. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 5.5 papunktį ir jį išdėstau taip:
5.5. |
Žaliavų ir medžiagų naudojimo reikalavimai |
Perdirbtų IKP gamyboje kaip sudedamąsias dalis draudžiama naudoti tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles išskirtinės kokybės, ekologišką ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą. |
37. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos 5.9 papunktį ir jį išdėstau taip:
5.9. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
38. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės dedeklių vištų kiaušinių specifikacijos 3.7 papunktį ir jį išdėstau taip:
3.7.
|
Vištų laikymo reikalavimai
|
Visi gamybos etapai turi vykti tame pat regione. Regiono plotas negali būti didesnis kaip šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos. Išskirtinės kokybės kiaušinius dedančios vištos ir jų kiaušiniai turi būti atskirti vietos ir (arba) laiko atžvilgiu nuo įprastinės gamybos būdu auginamų vištų ir jų kiaušinių. Nuo 2016 m. sausio 1 d. tame pačiame ūkyje negali būti auginamos išskirtinės kokybės ir įprastos dedeklės vištos. Laikant vištas tvarte, turi būti sudarytos sąlygos joms pasikapstyti smėlyje ir palesti žvyro. |
39. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės dedeklių vištų kiaušinių specifikacijos 3.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
3.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip |
40. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos 3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
3.2.
|
Žaliavos naudojimo reikalavimai
|
Produktų gamyboje naudojamos pagal Taisykles sertifikuotos išskirtinės kokybės arba ekologiškos uogos, vaisiai ir daržovės ir tai turi būti įrodyta dokumentais. Šokolade kakavos sviestas negali būti pakeistas kitais augaliniais riebalais. Draudžiama naudoti kaip sudedamąsias dalis tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles išskirtinės kokybės, ekologišką ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą. |
41. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos 3.8 papunktį ir jį išdėstau taip:
3.8.
|
Vidaus auditas
|
Ne rečiau kaip |
42. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos 4.1.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
4.1.1.
|
Gamybai naudojamos sudedamosios dalys ir maisto priedai
|
Produktai turi būti gaminami pagal sertifikavimo įstaigai pateiktą receptūrą. Nepažeidžiant 3.2 punkto reikalavimų, gamybai gali būti naudojamos tik natūralios, vietinės gamybos sudedamosios dalys, išskyrus atvejus, kai jos neauginamos ar negaminamos regione (regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos).
Jei naudojami maisto priedai, jie turi būti tik natūralios kilmės ir tai pagrindžiama dokumentais. |
43. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos 4.2.3.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
4.2.3.1.
|
Medaus naudojimas
|
Produktų
gamyboje naudojama ne mažiau kaip 5 proc. pagal Taisykles sertifikuoto |
44. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintos Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos 4.2.3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
4.2.3.2.
|
Aromatinių augalų ir jų ekstraktų naudojimas
|
Aromatui suteikti
naudojami aromatiniai augalai (džiovinti ar kitaip perdirbti) ar jų
ekstraktai. Aromatinių augalų auginimas, jų apdorojimas bei perdirbimas, taip
pat ir ekstraktų gamyba turi būti atliekami pagal Išskirtinės kokybės šviežių
vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacij |
Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna