LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA
ADMINISTRACINĖS NAŠTOS ŪKIO SUBJEKTAMS APSKAIČIAVIMO ATASKAITA
2018-11-28 Nr. 1
Lietuvos Respublikos maisto įstatymo Nr. VIII-1608 2, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 121, 122, 123, 124, 127 straipsnių pakeitimo, įstatymo papildymo 41, 42, 43 straipsniais ir priedo pakeitimo įstatymas (toliau – Įstatymo projektas) |
Laikas (valandomis) |
Vidinis tarifas |
Pridėtinės išlaidos |
Išorinis tarifas |
Vykdymo veiksmo atlikimo dažnis |
Ūkio subjektų skaičius |
Kiekio kintamasis |
Administracinė našta ūkio subjektams |
||||||||||||||||||||
Eil. Nr. |
Tiriamas straipsnis (-iai), punktas (-ai) |
Vykdymo veiksmas |
Tikslinė grupė |
Kilmė |
Tv |
Ti |
Cv |
P |
Ci |
F |
L |
Q (F x L) |
ANvv = (Cv x P x Tv + Ci x Ti) x Q |
|||||||||||||||
1. Numatomų keisti ir (ar) naikinti galiojančių informacinių įpareigojimų sukeliama administracinė našta (skaičiuojant galiojančių teisės aktų, nustatančių informacinius įpareigojimus, sukeliamą administracinę naštą ūkio subjektams, kai teisės aktai nekeičiami, pildomas tik 1 punktas) |
||||||||||||||||||||||||||||
1.1. |
Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 4 punktas: 4) tvarkyti maistą galima tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta ir su Sveikatos apsaugos ministerija suderinta tvarka patvirtintose maisto tvarkymo vietose, turinčiose nustatyta tvarka išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
A1 |
|
Maisto tvarkymas maisto tvarkymo vietose, turinčiose nustatyta tvarka išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
2,5 |
0 |
7.97 |
1,25 |
0 |
1 |
4200 |
4200 |
104606,25 |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
104606,25 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
1.2. |
Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, 8 punktas: 8. Maisto tvarkymo subjektui, siekiančiam vykdyti Aprašo 1 priedo 1 punkte nurodytą veiklą, Pažymėjimas išduodamas įvertinus maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje. Jei maisto tvarkymo subjektas siekia vykdyti veiklą neturėdamas maisto tvarkymo patalpų (tik naudojant laikinuosius prekybos įrenginius), atliekamas tik Aprašo 15.1, 15.3–15.7 papunkčiuose nurodytų dokumentų vertinimas. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
|
|
Maisto tvarkymo subjektui, siekiančiam vykdyti Aprašo 1 priedo 1 punkte nurodytą veiklą, Pažymėjimo išdavimas įvertinus maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje. |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
1 |
0 |
7.97 |
1,25 |
0 |
1 |
4000 |
4000 |
39850 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
39850 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
1.2. |
Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 7 straipsnio 2 dalis: 2. Maisto tvarkymo subjektai ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ar tiekėjai, sužinoję, kad maistas ar su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos gali būti nesaugūs, privalo nedelsdami nutraukti jų pateikimą į rinką, informuoti vartotojus, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir imtis kitų tinkamų veiksmų rizikai vartotojų sveikatai pašalinti. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
B1 |
|
Informacijos apie maistą ar su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, kurie gali būti nesaugūs, pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. |
Maisto tvarkymo subjektai ir ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ar tiekėjai |
ES |
0,1 |
0 |
5,02 |
1,25 |
0 |
1 |
47 |
47 |
29,5 |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
29,5 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
1.3. |
Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 5 dalies 11 punktas: 11) derina vaikų ugdymo įstaigų, vaikų socialinės globos įstaigų ir vaikų poilsio stovyklų valgiaraščius; |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
C1 |
|
Išankstinis vaikų ugdymo įstaigų, vaikų socialinės globos įstaigų ir vaikų poilsio stovyklų valgiaraščių derinimas. |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
5 |
0 |
5,24 |
1,25 |
0 |
2 |
1085 |
2170 |
71067,5 |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
71067,5 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
215553,25 ANtaG = Σ ANiį |
|||||||||||||||
2. Teisės akto projekto galima sukelti administracinė našta |
||||||||||||||||||||||||||||
2.1. |
Įstatymo projekto 2 straipsnio 1 dalis: 4) tvarkyti maistą galima tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka registruotuose ir (ar) patvirtintuose maisto tvarkymo subjektuose, įrašytuose į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomus sąrašus; Įstatymo projekto 3 straipsnis: 2. Maisto tvarkymo subjektai, siekiantys registracijos, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti: 1) prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto registracijos, nurodydami projektines gamybos ar kitas su maisto tvarkymu susijusias apimtis, numatomą pamainų ir darbuotojų skaičių; 2) maisto tvarkymo vietos projektą (planą) su įrenginių išdėstymu (jei reikia); 3) maisto tvarkymo proceso aprašymą; 4) dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą arba patvirtinančius geros higienos praktikos taisyklių įdiegimą; 5) dokumentą, patvirtinantį, kad maisto tvarkymo subjektui suteikta teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemones, kuriose numatoma tvarkyti maistą. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||
A1 |
|
Maisto tvarkymas registruotuose ir (ar) patvirtintuose maisto tvarkymo subjektuose, įrašytuose į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomus sąrašus. Prašymo dėl maisto tvarkymo subjekto registracijos, maisto tvarkymo vietos projekto (plano) su įrenginių išdėstymu (jei reikia), maisto tvarkymo proceso aprašymo, dokumento, reglamentuojančio Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą arba patvirtinančio geros higienos praktikos taisyklių įdiegimą, bei dokumento, patvirtinančio, kad maisto tvarkymo subjektui suteikta teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemones, kuriose numatoma tvarkyti maistą, pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (siekiant registracijos). |
Maisto tvarkymo subjektai |
ES |
1,5 |
0 |
7,97 |
1,25 |
0 |
1 |
4350 |
4350 |
65005,3 |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
65005,3 ANiį = Σ ANvv |
|||||||||||||||
2.2. |
Įstatymo projekto 3 straipsnis: 3. Maisto tvarkymo subjektai registruojami: 1) ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo visų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos, patikrinus maisto tvarkymo vietos atitiktį maisto teisės aktų reikalavimams, kai ketinama užsiimti mėsinių, žvejybos laivų (pirminė gamyba), mažais kiekiais gaminamų gyvūninio maisto produktų tiekėjų, gyvų žuvų tvarkymo prekyboje ar negyvūninių maisto produktų gamybos veikla; 2) kitais atvejais – ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo visų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos, netikrinant maisto tvarkymo vietos. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
C1
|
|
Kai ketinama užsiimti mėsinių, žvejybos laivų (pirminė gamyba), mažais kiekiais gaminamų gyvūninio maisto produktų tiekėjų, gyvų žuvų tvarkymo prekyboje ar negyvūninių maisto produktų gamybos veikla maisto tvarkymo subjektai registruojami atlikus patikrinimą vietoje (o kitais atvejais – netikrinant maisto tvarkymo vietos). |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
1 |
0 |
7,97 |
1,25 |
0 |
1 |
325 |
325 |
3237,8 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3237,8 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
2.3. |
Įstatymo projekto 4 straipsnis: 2. Maisto tvarkymo subjektai, siekiantys patvirtinimo, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti: 1) prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo, nurodydami projektines gamybos ar kitas su maisto tvarkymu susijusias apimtis, numatomą pamainų ir darbuotojų skaičių, jei veikla bus vykdoma skerdyklose – ir numatomą paskersti gyvūnų skaičių per laiko vienetą (valandą); 2) maisto tvarkymo vietos projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; 3) maisto tvarkymo proceso aprašymą. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
D1 |
|
Prašymo dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo, maisto tvarkymo vietos projekto (plano) su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymo pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (siekiant patvirtinimo). |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
1,5 |
0 |
7,97 |
1,25 |
0 |
1 |
50 |
50 |
747,2 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
747,2 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
2.4. |
Įstatymo projekto 4 straipsnis: 3. Maisto tvarkymo subjekto patikrinimas dėl patvirtinimo suteikimo atliekamas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo visų šio straipsnio 2 dalyje nurodytų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos. Šio patikrinimo metu maisto tvarkymo subjektas turi pateikti parengtą: 1) vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; 2) šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą, kai reikalinga; 3) dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą arba patvirtinančius geros higienos praktikos taisyklių įdiegimą. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
E1 |
|
Vandens tiekimo ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos plano ir aprašymo, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymo (kai reikalinga), dokumento, reglamentuojančio Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą arba patvirtinančio geros higienos praktikos taisyklių įdiegimą, pateikimas patikrinimo metu. |
Maisto tvarkymo subjektai |
Nacionalinė |
1 |
0 |
5,24 |
1,25 |
0 |
1 |
50 |
50 |
327,5 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
327,5 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
2.5. |
Įstatymo projekto 5 straipsnis: 1. Su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ir (ar) tiekėjai, prieš pradėdami teikti į rinką su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, taip pat pasikeitus notifikuojamai (pranešamai) informacijai, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti pranešimą, kuriame turi nurodyti su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojo ir (ar) tiekėjo pavadinimą (juridiniai asmenys turi nurodyti ir juridinio asmens kodą, fiziniai asmenys – vardą ir pavardę), kontaktinius duomenis (telefoną, elektroninį paštą (jei yra), veiklos pobūdį (gamintojas ir (ar) tiekėjas, jeigu tiekėjas – ar produktai tiekiami iš Europos Sąjungos ar ne iš Europos Sąjungos valstybių narių), faktinės veiklos (gamybos ar sandėliavimo) vykdymo vietos adresą (ir elektroninės parduotuvės adresą (jei yra), vykdomos ekonominės veiklos rūšis bei gaminamų ir (ar) teikiamų į rinką produktų grupes. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
F1 |
|
Pranešimo pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai prieš pradedant teikti į rinką su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, taip pat pasikeitus notifikuojamai (pranešamai) informacijai. |
Su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ar tiekėjai |
Nacionalinė |
0,3 |
0 |
5,02 |
1,25 |
0 |
1 |
35 |
35 |
65,9 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
65,9 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
2.6. |
Įstatymo projekto 5 straipsnis: 3. Nustačiusi, kad pranešime pateikta ne visa privaloma pateikti arba netinkama informacija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ne vėliau kaip kitą darbo dieną informuoja apie tai su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintoją ir (ar) tiekėją bei nurodo, kad per 5 darbo dienas nuo šio pranešimo gavimo dienos, nepateikus reikiamos informacijos, prieš tai pateikta informacija nebus notifikuota.“ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
G1 |
|
Papildomos informacijos pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kai nustatoma, kad pranešime pateikta ne visa privaloma pateikti arba netinkama informacija. |
Su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ar tiekėjai |
Nacionalinė |
0,1 |
0 |
5,02 |
1,25 |
0 |
1 |
10 |
10 |
6,3 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6,3 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
2.7. |
Įstatymo projekto 7 straipsnis: 2. Maisto tvarkymo subjektai ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ir (ar) tiekėjai, sužinoję, kad maistas ar su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos gali būti nesaugūs ir (ar) suklastoti, privalo nedelsdami nutraukti jų pateikimą į rinką, informuoti vartotojus, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir imtis kitų tinkamų veiksmų rizikai vartotojų sveikatai pašalinti. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||
H1 |
|
Informacijos apie maistą ar su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, kurie gali būti nesaugūs ar suklastoti, pateikimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. |
Maisto tvarkymo subjektai ar su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai ar tiekėjai |
ES |
0,1 |
0 |
5,02 |
1,25 |
0 |
1 |
50 |
50 |
31,4 |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
31,4 ANiį = Σ ANvv |
|
||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
69421,4 ANtaN = Σ ANiį |
|
||||||||||||||
Teisės akto projekto sukeliamas numatomas administracinės naštos pokytis (Lietuvos Respublikos piniginiais vienetais) |
|
|||||||||||||||||||||||||||
ANP = ANtaN - ANtaG ANP = 69421,4 – 215553,25 = 146131,85 Pastaba. Neigiamas skirtumas rašomas skliaustuose. |
(146131,85) EUR |
|
||||||||||||||||||||||||||
Ataskaitą užpildė
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos
Maisto pramonės ir kokybės skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Mačytė
(pareigų pavadinimas) (parašas) (vardas ir pavardė)