VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2005 M. Gruodžio 30 D. ĮSAKYMO NR. B1-738 „DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2022 m. birželio 2 d. Nr. B1-413
Vilnius
1. Pakeičiu Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“:
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
3 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.
įsakymo Nr. B1-413 redakcija)
(Prašymo patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektą formos pavyzdys)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ___________________________ departamentui
(teritorinio departamento pavadinimas)
PRAŠYMAS
DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO
__________________
(data)
Prašau patvirtinti __________________________________________________________________,
(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas)
esantį:__________________________________________________________________________,
(maisto tvarkymo vietos adresas)
šiai (-oms) veiklai (-oms):
Veiklos kategorija |
Prašoma patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo veikla |
Veiklos kodas |
Žymėti ü |
|
Bendros veiklos įmonės |
Gyvūninių maisto produktų šaltasis sandėliavimas |
CS |
|
|
Gyvūninių maisto produktų pervyniojimas, perpakavimas |
RW |
|
||
Didmeninė prekyba |
WM |
|
||
Laivas šaldytuvas (transportinis laivas) |
RV |
|
||
Naminių kanopinių mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
Skerdžiamų gyvūnų rūšys |
Galvijai |
B |
|
|
Avys |
O |
|
||
Ožkos |
C |
|
||
Kiaulės |
P |
|
||
Neporakanopiai (arkliniai) |
S |
|
||
Naminių kanopinių mėsos išpjaustymas |
CP |
|
||
Paukščių ir kiškinių mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
Skerdžiamų gyvūnų rūšys |
Paukščiai |
A |
|
|
Kiškiniai |
L |
|
||
Paukščių ir kiškinių mėsos išpjaustymas |
CP |
|
||
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa |
Skerdimas |
SH |
|
|
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų rūšys |
Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai |
fG |
|
|
Stručiai |
R |
|
||
Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai |
fA |
|
||
Ropliai |
Rp |
|
||
Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas |
CP |
|
||
Laukinių gyvūnų mėsa |
Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei) |
CC |
|
|
Laukinių gyvūnų tvarkymas |
GHE |
|
||
Laukinių gyvūnų rūšys |
Laukiniai kiškiniai gyvūnai |
wL |
|
|
Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius) |
wG |
|
||
Laukiniai kanopiniai |
wU |
|
||
Laukiniai paukščiai |
wA |
|
||
Laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas |
CP |
|
||
Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa |
Maltos mėsos gamyba |
MM |
|
|
Mėsos pusgaminių gamyba |
MP |
|
||
Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba |
MSM |
|
||
Mėsos gaminiai |
Mėsos gaminių gamyba |
PP |
|
|
Gyvi dvigeldžiai moliuskai |
Išsiuntimo centras |
DC |
|
|
Valymo centras |
PC |
|
||
Žuvininkystės produktai |
Žuvų perdirbimo laivas |
FV |
|
|
Žvejybos laivas šaldiklis |
ZV |
|
||
Šviežių žuvininkystės produktų gamyba |
FFPP |
|
||
Žuvininkystės produktų gamyba |
PP |
|
||
Didmeninė prekyba |
WM |
|
||
Aukcionas |
AH |
|
||
Pieno produktai |
Surinkimo centras |
CC |
|
|
Pieno produktų gamyba |
PP |
|
||
Pieno supirkimo punktas |
MCP |
|
||
Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai |
Kiaušinių pakavimas |
EPC |
|
|
Skystų kiaušinių gaminių gamyba |
LEP |
|
||
Kiaušinių produktų gamyba |
PP |
|
||
Varlių kojelių ir sraigių produktai |
Varlių kojelių, sraigių produktų gamyba |
PP |
|
|
Gyvūnų rūšys |
Varlės |
F |
|
|
Sraigės |
SN |
|
||
Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai |
Surinkimo centras |
CC |
|
|
Gyvūninių riebalų ir spirgų gamyba |
PP |
|
||
Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos |
Skrandžių, pūslių ir žarnų tvarkymas (valymas, sūdymas, džiovinimas, kaitinimas) |
PP |
|
|
Želatina |
Maistinės želatinos gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdomas ne želatinos gamybos įmonėje) |
CC |
|
|
Želatinos gamyba |
PP |
|
||
Kolagenas |
Maistinio kolageno gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdomas ne kolageno gamybos įmonėje) |
CC |
|
|
Kolageno gamyba |
PP |
|
||
Labai rafinuoti gyvūniniai produktai |
Labai rafinuotų gyvūninių produktų gamyba |
PP |
|
|
Vabzdžiai |
Vabzdžių produktų gamyba |
PP |
|
|
Medus |
Medaus tvarkymas (vykdomas ne bityne) |
PdP |
|
Patvirtinu, kad prašomas patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas: |
Žymėti ü |
- atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui, nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus; |
|
- teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (įrodantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu); |
|
- parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą; procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos principais, aprašymą; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; |
|
- įrengęs trichinelių aptikimo mėsoje tyrimo laboratoriją ir įtrauktas į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. lapkričio 30 d. įsakymu Nr. B1-1059 „Dėl Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašo patvirtinimo“ (taikoma subjektams, kurių veikla: kiaulių, arklių skerdimas, laukinių gyvūnų, galinčių sirgti trichinelioze, mėsos tvarkymas); kitais atvejais, kai netinkamos aukščiau nurodytos sąlygos, subjektas įsipareigoja trichinelių aptikimo mėsoje tyrimus atlikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamento paskirtoje laboratorijoje ir padengti su šiuo tyrimu susijusias išlaidas. |
|
Pridedama:
Eil. Nr. |
Priedo pavadinimas |
Žymėti ü |
1. |
Maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektas (planas) su įrenginių išdėstymu |
|
2. |
Gamybinio proceso aprašymas su nurodomu projektiniu pajėgumu (skerdyklose – numatomu paskersti gyvūnų skaičiumi per laiko vienetą (valandą), personalo skaičiumi, pamainų skaičiumi |
|
Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________
** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):
☐ – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,
☐ – tiesiogiai.
Maisto tvarkymo subjekto vadovas
ar jo įgaliotas asmuo __________________________ ____________
(vardas, pavardė parašas)
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
4 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.
įsakymo Nr. B1-413 redakcija)
(Prašymo registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektą formos pavyzdys)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ___________________________ departamentui
(teritorinio departamento pavadinimas)
PRAŠYMAS
DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO REGISTRAVIMO
__________________
(data)
Prašau registruoti _______________________________________________________________,
(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas)
esantį _________________________________________________________________________,
(maisto tvarkymo vietos adresas)
šiai (-oms) veiklai (-oms):
Veiklos kategorija |
Prašoma registruoti gyvūninio maisto tvarkymo veikla |
Veiklos kodas |
Žymėti ü |
Mėsinė |
Šviežios mėsos tvarkymas (išpjaustymas, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių gamyba), tiekiant juos galutiniam vartotojui |
MSN |
|
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
GŽT |
|
Gyvų žuvų tvarkymas mobiliose pardavimo priemonėse |
mtp |
|
|
Žvejybos laivai |
Žvejyba |
ŽL |
|
Gyvūninių maisto produktų gamyba mažais kiekiais |
Žalio pieno ir pieno gaminių gamyba |
pg |
|
Žuvininkystės produktų gamyba |
žp |
|
|
Žvejyba |
gž |
|
|
Mėsos išpjaustymas, mėsos pusgaminių ir gaminių gamyba |
mg |
|
|
Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų šviežios mėsos gamyba |
mž |
|
|
Paukščių skerdimas, išpjaustymas |
sp |
|
|
Triušių skerdimas, išpjaustymas |
st |
|
|
Kiaušinių pakavimas |
mk |
|
Patvirtinu, kad esu susipažinęs su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, ir prašomas registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas: |
Žymėti ü |
- atitinka prašomo registruoti maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytus infrastruktūros, higienos ir maisto saugos reikalavimus; |
|
- teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (įrodantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu); |
|
- yra parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; maisto tvarkymo proceso aprašymą su nurodytomis projektinėmis gamybos apimtimis ir darbuotojų skaičiumi; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą. |
|
Pridedama:
1) _____________________________________________________________________________
(nurodyti, jei pateikiami)
Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _______________________________________
** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):
☐ – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,
☐ – tiesiogiai.
Maisto tvarkymo subjekto vadovas
ar jo įgaliotas asmuo ___________________________ ____________
(vardas, pavardė) (parašas)
Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų
patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo
5 priedas
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.
įsakymo Nr. B1-413 redakcija)
PATVIRTINTŲ IR REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODŲ IŠAIŠKINIMAS
PATVIRTINTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI |
|
||||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
|||
AH |
Aukcionas |
MP |
Mėsos pusgaminių gamyba |
|
|||
CC |
Surinkimo centras |
MSFP |
Mechaniškai atskirtų žuvininkystės produktų gamyba |
|
|||
CP |
Išpjaustymas |
MSM |
Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba |
|
|||
CS |
Šaltasis sandėlis |
TA |
Raugykla |
|
|||
DC |
Išsiuntimo centras (moliuskų) |
PC |
Valymo centras (moliuskų) |
|
|||
EPC |
Kiaušinių pakavimas |
PdP |
Gamybos įmonė |
|
|||
FFPP |
Šviežių žuvininkystės produktų gamyba |
PP |
Perdirbimo įmonė |
|
|||
FV |
Žuvų perdirbimo laivas |
RV |
Laivas šaldytuvas |
|
|||
GHE |
Laukinių gyvūnų mėsos tvarkymas |
RW |
Pervyniojimas, perpakavimas |
|
|||
HO |
Medus |
SH |
Skerdimas |
|
|||
LEP |
Skystųjų kiaušinių gamyba |
WM |
Didmeninė prekyba |
|
|||
MM |
Mėsos smulkinimas |
ZV |
Žvejybos laivas šaldiklis |
|
|||
MCP |
Pieno supirkimo punktas |
|
|
|
|||
GYVŪNŲ RŪŠIŲ KODAI |
|
||||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
|||
A |
Naminiai paukščiai |
fG |
Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai |
|
|||
B |
Galvijai |
wL |
Laukiniai kiškiniai gyvūnai |
|
|||
C |
Ožkos |
wG |
Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius) |
|
|||
O |
Avys |
wU |
Laukiniai kanopiniai |
|
|||
P |
Kiaulės |
wA |
Laukiniai paukščiai |
|
|||
L |
Kiškiniai gyvūnai (kiškiažvėriai) |
fA |
Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai |
|
|||
S |
Neporakanopiai (arkliniai) gyvūnai |
F |
Varlės |
|
|||
R |
Stručiai |
SN |
Sraigės |
|
|||
PASTABŲ KODAI |
|
||||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
|
|||
bl |
Kraujo produktai |
rlg |
Ritualinis skerdimas |
|
|||
mp |
Mėsos gaminiai |
trd |
Tradicinis gaminys, geografinė nuoroda, saugoma kilmės nuoroda |
|
|||
pap |
Mėsos ekstraktai, miltai |
aq |
Akvakultūra |
|
|||
st |
Skrandžių, pūslių, žarnų tvarkymas |
ins |
Vabzdžiai |
|
|||
co |
Krekenos ir iš jų pagaminti produktai |
Rp |
Ropliai |
|
|||
REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI |
|||||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
||||
MSN |
Mėsinės |
ŽL |
Žvejybos laivai (pirminė gamyba) |
||||
MKT |
Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai |
GŽT |
Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje |
||||
REGISTRUOTŲ MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ PRODUKTŲ TIEKĖJŲ PASTABŲ KODAI |
|||||||
Kodas |
Reikšmė |
Kodas |
Reikšmė |
||||
pg |
Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas |
sp |
Paukščių skerdimas, išpjaustymas |
||||
žp |
Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas |
sl |
Kiškinių (kiškiažvėrių) skerdimas |
||||
mž |
Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas |
gž |
Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas |
||||
mk |
Mažais kiekiais surinktų kiaušinių tiekėjas |
mtp |
Gyvų žuvų tvarkymas mobiliose transportavimo-pardavimo priemonėse |
||||
mg |
Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas |
|
|
||||
PAGRINDINĖS VEIKLOS SRITYS |
VEIKLOS KODAI |
||||||
Mėsa |
CC, CP, CS, GHE, MM, MP, MSM, PP, RW, SH |
||||||
Pienas |
CC, CS, PP, RW, MCP |
||||||
Kiaušiniai |
CC, CS, EPC, LEP, PP, RW |
||||||
Žuvininkystės produktai / gyvi dvigeldžiai moliuskai |
AH, CS, DC, FFPP, FV, PC, PP, RW, WM, ZV |
||||||
Mėsinės |
CP, MP, MM |
||||||
Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai |
pg, žp, mž, mg, sp, sl, mk, gž, mtp |
||||||