LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2008 M. KOVO 14 D. ĮSAKYMO NR. 3D-138 „DĖL DEHIDRATUOTO KONSERVUOTO PIENO, SKIRTO ŽMONĖMS VARTOTI, TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2025 m. vasario 24 d. Nr. 3D-70
Vilnius
Įgyvendindamas 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą (ES) 2024/1438, kuria iš dalies keičiamos Tarybos direktyvos 2001/110/EB dėl medaus, 2001/112/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių sulčių ir tam tikrų panašių produktų, 2001/113/EB dėl žmonių maistui skirtų vaisių džemų, želė, marmeladų ir saldintos kaštainių tyrės ir 2001/114/EB dėl žmonėms vartoti skirto tam tikro iš dalies arba visiškai dehidratuoto konservuoto pieno,:
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. kovo 14 d. įsakymą Nr. 3D-138 „Dėl Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninio reglamento patvirtinimo“:
1.1. Pakeičiu nurodytą įsakymą ir jį išdėstau nauja redakcija (Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninis reglamentas nauja redakcija nedėstomas):
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL DEHIDRATUOTO KONSERVUOTO PIENO, SKIRTO ŽMONĖMS VARTOTI, TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
Įgyvendindama 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvą 2001/114/EB dėl žmonėms vartoti skirto tam tikro iš dalies arba visiškai dehidratuoto konservuoto pieno su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2024/1438, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 3 dalimi, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo 4 straipsnio 1 dalimi bei siekdama reglamentuoti dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, apibūdinimą, kokybės reikalavimus ir nustatyti prekinio pateikimo reikalavimus,
1.2. Pakeičiu nurodytu įsakymu patvirtintą Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninį reglamentą:
1.2.1. Pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstau taip:
„1. Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninis reglamentas (toliau – Reglamentas) parengtas įgyvendinant 2001 m. gruodžio 20 d. Tarybos direktyvą 2001/114/EB dėl žmonėms vartoti skirto tam tikro iš dalies arba visiškai dehidratuoto konservuoto pieno su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2024 m. gegužės 14 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2024/1438, ir vadovaujantis 1979 m. lapkričio 13 d. Pirmąja Komisijos direktyva 79/1067/EEB, nustatančia tam tikro žmonėms vartoti skirto iš dalies arba visiškai dehidratuoto pieno Bendrijos analizės metodus, bei 1987 m. spalio 6 d. Pirmąja Komisijos direktyva 87/524/EEB, nustatančia cheminei analizei skirtus Bendrijos ėminių ėmimo metodus, taikomus vykdant pieno konservų monitoringą.“
1.2.2. Papildau 71 punktu:
„71. Leidžiamas laktozės kiekio sumažinimas ją paverčiant gliukoze ir galaktoze. Pieno sudėties keitimas dėl šio apdorojimo būdo leidžiamas tik tuo atveju, jei tai neištrinamu užrašu, kuris yra lengvai matomas ir įskaitomas, nurodoma ant produkto pakuotės. Tokiu nurodymu nedaromas poveikis 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais, nustatytai pareigai dėl maistingumo ženklinimo.“
1.2.3. Pakeičiu 10 punktą ir jį išdėstau taip:
„10. Gaminant Reglamente apibūdintus gaminius leistini:
10.1. vitaminai, mineralai ir kitos medžiagos, atitinkančios 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1925/2006 dėl maisto produktų papildymo vitaminais ir mineralais bei tam tikromis kitomis medžiagomis su visais pakeitimais nuostatas;
10.2. maisto fermentai pagal 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1332/2008 dėl maisto fermentų ir iš dalies keičiantį Tarybos direktyvą 83/417/EEB, Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1493/1999, Direktyvą 2000/13/EB, Tarybos direktyvą 2001/112/EB ir Reglamentą (EB) Nr. 258/97 su visais pakeitimais;
1.2.4. Pakeičiu 13 punktą ir jį išdėstau taip:
„13. Reglamento 6 ir 8 punktuose apibūdinti gaminiai ženklinami pagal Reglamento (ES) Nr. 1169/2011, Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, kitų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių maisto produktų ženklinimą, reikalavimus.“
1.2.5. Pakeičiu 14.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.6. Pakeičiu 14.5 papunktį ir jį išdėstau taip:
„14.5. gaminių, apibūdintų Reglamento 6.1 papunktyje, etiketėse turi būti pateiktos rekomendacijos, kaip juos regeneruoti (atskiesti), ir regeneruoto gaminio riebumas. Riebumas nenurodomas regeneruotiems nugriebto pieno milteliams. Etiketėje turi būti nurodyta, kad gaminys neskirtas kūdikiams iki 12 mėn. maitinti;“.
2. N u s t a t a u, kad: