LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2015 M. GEGUŽĖS 25 D. ĮSAKYMO NR. V-641 „DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. gegužės 8 d. Nr. V-511
Vilnius
1. P a k e i č i u „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir REKOMENDUOJAMo VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO kiekio PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos Valstybės rezervo įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 5 d. nutarimu Nr. 23 „Dėl Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo įgyvendinimo“, 4 punktu bei siekdamas nustatyti gyventojų maisto produktų rekomenduojamus poreikius nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos
sveikatos apsaugos ministro
2015 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. V-641
(Lietuvos Respublikos
sveikatos apsaugos ministro
2024 m. gegužės 8 d. įsakymo Nr. V-511
redakcija)
NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS IR REKOMENDUOJAMAS VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO KIEKIS
1. Maisto produktų asortimentas:
1.2. Angliavandenių šaltinių grupė:
1.2.6. kruopos, kruopų dribsniai, greito paruošimo košės (grikių, avižų, ryžių, manų, miežių, perlinės ir kt.) – 230–325 g/parą;
1.3. Baltymų šaltinių grupė:
1.4. Riebalų šaltinių grupė:
1.5. Daržovių, vaisių ir ankštinių grupė:
1.5.5. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 150–210 g/parą;
1.8. Maisto papildai (vitaminai A, B, C, D) – 20 proc. RMV (referencinės maistinės vertės)/gyv./parą.
2. Suaugusio asmens rekomenduojamas maisto produktų kiekis apskaičiuotas, kai:
2.1. asmens paros vartojimo kiekis 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal per parą, gaunamas, kai vienas asmuo suvartoja po vieną maisto produktą iš kiekvienos 1.1–1.5 papunkčiuose nurodytos grupės (jei suvartoja du maisto produktus iš vienos grupės, jų kiekis turi būti mažinamas pusiau ir pan.) per parą;
2.2. 1.8–1.10 papunkčiuose nurodyti produktai į suaugusio asmens maisto produktų normą įtraukiami po 7 parų;
3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų kiekių dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus tiekiami tik 1.6 papunktyje nurodyti maisto produktai. Kūdikiams, vyresniems nei 6 mėn., tiekiami 1.7 papunktyje nurodyti maisto produktai ir 20 proc. suaugusio asmens maisto produktų kiekio dalis. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.
4. Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojamas maisto produktų kiekis turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnis už suaugusio asmens maisto produktų kiekį.