PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS PREKYVIETĖSE IR VIEŠOSE VIETOSE TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2009 m. rugpjūčio 27 d. Nr. T-252
Pakruojis
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2008, Nr. 113-4290) 16 straipsnio 2 dalies 36 punktu, Mažmeninės prekybos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 (Žin., 2001, Nr. 51-1778), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 „Dėl Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2442) ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-357 „Dėl Prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose rekomendacijų aprašo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2443), Pakruojo rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:
1. Patvirtinti Pakruojo rajono savivaldybės prekybos prekyvietėse ir viešose vietose taisykles (pagal 1 priedą).
2. Patvirtinti prekybos ne maisto prekėmis Pakruojo seniūnijų viešose vietose vietų sąrašą (pagal 2 priedą).
3. Patvirtinti prekybos maisto prekėmis Pakruojo seniūnijų viešose vietose vietų sąrašą (pagal 3 priedą).
4. Pripažinti netekusiu galios Pakruojo rajono savivaldybės tarybos 2007 m. sausio 31 d. sprendimą Nr. T-2 „Dėl Prekybos turgavietėse (prekyvietėse) ir viešose vietose taisyklių ir prekybos maisto ir ne maisto prekėmis Pakruojo rajono seniūnijų viešose vietose sąrašo patvirtinimo“.
PATVIRTINTA
Pakruojo rajono savivaldybės tarybos
2009 m. rugpjūčio 27 d. sprendimo
Nr. T-252
1 priedas
PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS PREKYVIETĖSE IR VIEŠOSE VIETOSE TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Pakruojo rajono savivaldybės prekybos prekyvietėse ir viešose vietose taisyklės
(toliau – Taisyklės) reglamentuoja mažmeninės prekybos organizavimo tvarką Pakruojo rajono viešosiose vietose ir prekyvietėse, reikalavimus prekėms ir jų laikymui, prekiautojo, pirkėjo, atsakingų asmenų už prekybą viešose vietose bei prekyvietėse teises ir pareigas, atsakomybę bei Taisyklių laikymosi kontrolę.
2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos nutarimais bei kitais teisės aktais.
3. Šių Taisyklių privalo laikytis:
3.1. visi įstatymų nustatyta tvarka įregistravę savo veiklą juridiniai ir fiziniai asmenys,
prekiaujantys prekyvietėse bei viešosiose vietose;
4. Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, jeigu įstatymai nenustato ko kita.
5. Taisyklėse vartojamos sąvokos:
atsakingas prekyvietės asmuo – prekyvietės savininkas arba kitais pagrindais prekyvietę valdantis arba jo įgaliotas asmuo, atsakingas už prekyvietės darbo organizavimą;
ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai – žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka;
gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, žuvys, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus;
individuali veikla mažmeninėje prekyboje (toliau vadinama – individuali veikla) – mažmeninės prekybos veikla, kuria versdamasis fizinis asmuo siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį, įskaitant mažmeninės prekybos veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;
kioskas – smulkiai prekybai skirtas nedidelis lengvų konstrukcijų pastatas, kurio užimamas žemės plotas ne didesnis kaip 15 kv. m ir kurio sienų dalis ar jų viršutinės dalys yra įstiklintos, o prekyba vyksta per priekinėje sienoje esantį vitrinos langą;
laikinieji prekybos įrenginiai – sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai, vežimėliai, stalai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir pan.), skirta prekybai;
lauko kavinė – poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir kt.), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugas, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama;
lydimieji dokumentai – produkto kilmę, saugą, kokybę ir (ar) įsigijimą teisės nustatyta tvarka patvirtinantys dokumentai (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, PVM sąskaitos faktūros ir kt.);
maisto produktai – apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai bei natūraliai užaugusios arba užaugintos miško uogos, daržovės, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, pagaminti grybų konservai, uogienės, skirti žmonių mitybai ir/ar paruošti žmonėms vartoti;
maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei;
maisto tvarkymo subjektas – fizinis arba juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Sąvoka „Maisto tvarkymo subjektas“ atitinka sąvoką „Maisto verslo operatorius“, vartojamą 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. kovo 4 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 202/2008 (OL, 2008 L 60, p. 17). Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui;
negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai;
pardavėjas – asmuo (juridinis asmuo arba verslo liudijimą įsigijęs fizinis asmuo, taip pat fizinis asmuo, teisės aktų nustatyta tvarka turintis teisę prekiauti be verslo liudijimo), parduodantis prekes vartotojui verslo patalpose ir (ar) už jų ribų;
prekyba – veikla, susijusi su prekių pirkimu ir pardavimu, įskaitant antrinių žaliavų ir stiklo taros supirkimą, gamyba bei vartojimu iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų, lauko kavinėse;
prekyvietė – teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse, paviljonuose ir kituose joje pastatytuose statiniuose (taip pat ir laikinuosiuose), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis fiziniai ir juridiniai asmenys, sumokėję prekyvietę administruojančio asmens nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus ir kitas ne maisto, taip pat naudotas prekes;
prekei taikomas techninis reglamentas – Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vyriausybės įstaigų, ministerijų, prie jų įsteigtų departamentų ir kitų įstaigų joms priskirtose valstybės valdymo srityse pagal kompetenciją patvirtintas teisės aktas arba Lietuvoje tiesiogiai taikomas Europos Sąjungos teisės aktas, nustatantis privalomuosius prekių saugos, kokybės, paskirties reikalavimus, kuriuos turi atitikti į Lietuvos rinką teikiamos prekės;
prekiautojas žemės ūkio ir maisto produktais – teisės aktų nustatyta tvarka įregistravęs veiklą fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis žemės ūkio ir (ar) maisto produktus atsakingo prekyvietės asmens paskirtoje prekyvietės prekybos vietoje;
prekiautojas savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau – prekiautojas) – fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešoje vietoje;
prekybai savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirta viešoji vieta – Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nustatyta arba privataus asmens skirta ir su teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderinta teritorija prekybai tik savo gamybos ir žemės ūkio produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ir priekabų;
savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;
už prekybą savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais atsakingas asmuo (toliau – atsakingas asmuo) – prekiautojų savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais arba žemdirbių savivaldos organizacijų pasirinktas asmuo, savivaldybės arba privačios teritorijos savininko paskirtas atsakingu už prekybą savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais;
viešoji vieta – Pakruojo rajono savivaldybės teritorijos vieta, kurioje vykdoma prekyba, teikiamos paslaugos Savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje, išskyrus išnuomotą ar perduotą naudotis teritoriją, kurioje teikiamos paslaugos, taip pat vykdoma prekyba nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių ir kitų statinių, kurie naudojami terminuotą laiką;
žemės ūkio produktai – augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai ir iš jų gauti pirminio perdirbimo produktai.
6. Nuolatines ir laikinas prekybos vietas Pakruojo rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) seniūnijose nustato Savivaldybės taryba.
7. Dėl vietos paskyrimo prekybai atsakingas asmuo turi kreiptis į seniūnijas ar privačios teritorijos savininką.
8. Pakruojo rajono savivaldybės teritorijoje organizuojamų masinių renginių metu prekybos viešas vietas nustato Savivaldybės seniūnas, vadovaudamasis Savivaldybės tarybos patvirtintomis Renginių organizavimo Pakruojo rajono savivaldybės teritorijoje taisyklėmis.
II. PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE ORGANIZAVIMAS
Reikalavimai prekybos vietai
10. Mažmeninės prekybos ir prekybos savos gamybos žemės ūkio produktais viešose vietose būdai gali būti šie:
10.1. prekyba iš kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių, automobilių priekabų ir sunkvežimių prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 30 kv. m;
10.3. prekyba iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių. Prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 3 kv. m;
11. Prekybos vieta, išskyrus prekybą renginių metu, įrengiama prekybos vietos plane (schemoje) nurodytoje vietoje arba privataus asmens paskirtoje, šiam asmeniui nuosavybės teise ar kitais pagrindais priklausančioje teritorijoje. Prekybos vietą per masinius renginius nurodo renginio organizatorius.
12. Prekybos vietoje, suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, naudojama tik prekybai skirta ar pritaikyta įranga.
14. Prekiaujant iš kioskų, paviljonų arba iš prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų bei lauko kavinėse ne prie stacionarių viešojo maitinimo įmonių, turi būti sudaroma sutartis su atliekas tvarkančia įmone.
15. Prekybos vietoje naudojama įranga turi būti visiškai sukomplektuota, švari, tvarkinga, nesurūdijusi, nudažyta ir atitikti teisės aktuose numatytus reikalavimus.
17. Prekybos vietoje privalo būti iškaba, kurioje nurodytas įmonės pavadinimas arba verslo liudijimą įsigijusio asmens vardas, pavardė ir įsigyto verslo liudijimo numeris.
18. Asmuo, kuriam verslo liudijimas nėra privalomas, iškaboje nurodo savo vardą, pavardę. Šie duomenys iškaboje nurodomi pardavėjo pasirinktu būdu, tačiau jie turi būti pirkėjų matomi.
19. Prekiaujantys savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje be medicininės knygelės (sveikatos pažymėjimo) privalo turėti:
19.1. ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimą arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimą ir VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pažymą apie žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomą žemės ūkio ekonominę veiklą, jeigu prekiaujama savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;
19.2. sodininkai, prekiaujantys savo vaisiais, uogomis, daržovėmis – nustatytos formos sodininkų nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;
19.3. bitininkai, prekiaujantys savos gamybos medumi ir bitininkystės produktais – bityno pasą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka, arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre;
Prekybos sąlygos
20. Galima prekiauti iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, lauko kavinių, prieš tai parengus ir suderinus vietos planą (schemą) su Vietinio ūkio ir statybos skyriumi bei seniūnijos, kurios teritorijoje yra prekiaujama, seniūnu.
21. Viešosiose vietose teisės aktų nustatyta tvarka yra leidžiama teikti viešojo maitinimo paslaugas, prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, suvenyrais, meno dirbiniais, periodinės spaudos leidiniais, knygomis, loterijos bilietais, o vasaros sezono metu (nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d.) – akiniais nuo saulės, ledais, prekiauti lauko kavinėse.
22. Prekybos ir maitinimo įmonių patvirtintuose sklypuose gali prekiauti tik pačios įmonės savo prekėmis.
23. Lauko kavinėse leidžiama leisti muziką nuo 10.00 val. iki 22.00 val. Muzikos garso lygis neturi viršyti 60 dBa nustatytos triukšmo normos.
24. Visais atvejais prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose leidžiama tik turint seniūno išduotą leidimą.
25. Prekyba kitos rūšies prekėmis (gėlėmis, tautodailės gaminiais, dėvėtais rūbai ir kt.) leidžiama tik seniūnijos teritorijos vietose suderinus su seniūnu.
26. Parduodamos prekės turi būti saugios, t. y. prekė turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymuose tai prekei taikomuose techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytus saugos reikalavimus.
27. Prekių transportavimo, laikymo ir išdėstymo prekybos vietos, taip pat prekybos jomis sąlygos turi atitikti teisės aktuose nustatytus higienos, visuomenės sveikatos priežiūros, prekių tvarkymo, saugos reikalavimus bei gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose nustatytas sąlygas.
28. Parduodamos prekės turi būti tinkamos kokybės, t. y. prekė turi atitikti prekės gamintojo nurodytus pateikiamų normatyvinių dokumentų reikalavimus:
29. Prekiautojas privalo parduoti pirkėjui prekes taroje ir supakuotas, išskyrus tuos atvejus, kai dėl prekių pobūdžio šito daryti nereikia.
Reikalavimai prekiaujantiems gyvūniniais maisto produktais
30. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais produktais, produktai turi būti pagaminti VMVT patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 (Žin., 2006, Nr. 8-312):
30.1. pieno produktais – produktai turi atitikti gamybos ūkiuose ir jų pardavimo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138);
30.2. žuvies produktais – produktai turi atitikti mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34);
30.3. paukštiena, triušiena – ji turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-717 (Žin., 2005, Nr. 153-5667);
30.5. kiaušiniais, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, – turi atitikti reikalavimus 2007 m. spalio 22 d. Europos Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL, 2007 L 299,p.1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1831/2009 (OL 2009 L63,p.p);
30.6. bitininkystės produktais, tiekiamais tiesiogiai galutiniam vartotojui, – turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. Nr. 38-1266);
31. produktais, kurie nėra išvardyti 30 punkte, – jie turi atitikti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialus leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2004 (OL 2004 l 87, p. 109).
Reikalavimai prekiaujantiems negyvūniniais maisto produktais
32. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:
32.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves, tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvimo požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;
33. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvimo, gedimo požymių.
34. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527, 2008, Nr. 123-4693).
Prekybos apribojimas ir leidimų išdavimas
35. Savivaldybės viešose vietose ir prekyvietėse draudžiama parduoti prekes, jei:
35.2. jų įsigijimas teisės aktų nustatyta tvarka nepatvirtintas prekių įsigijimą patvirtinančiais dokumentais;
36. Leidimus prekiauti ir teikti paslaugas Pakruojo rajono savivaldybės viešose vietose išduoda ir jų galiojimą panaikina seniūnas, vadovaudamasis Pakruojo rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintais Vietinių rinkliavų už leidimą prekiauti ar teikti paslaugas Pakruojo rajono viešose vietose nuostatais.
III. PREKYBOS PREKYVIETĖSE ORGANIZAVIMAS
38. Prekyvietė privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
39. Prekyvietės patalpų, įrangos, (inventoriaus) dezinfekcijai turi būti naudojamos tik Lietuvos Respublikoje registruotos, leidžiamos naudoti maisto įmonėse dezinfekcinės medžiagos.
40. Prekyvietėje galima prekiauti tik tokiomis prekių grupėmis, kurių prekybai yra paskirtos zonos ir sudarytos sąlygos laikyti produktus pagal gamintojo nurodytus reikalavimus tik higieniškomis sąlygomis. Produktai, kuriems laikyti reikia atitinkamos temperatūros režimo, turi būti laikomi tik šaldymo įrenginiuose.
41. Prekyvietėje privalo būti:
41.1. viešai paskelbtos Prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisyklės, kuriose reglamentuota:
41.1.2. detali prekybos vietų išdėstymo schema, kurioje nurodytos prekybos vietos, taip pat prekių grupės, kuriomis leidžiama prekiauti toje vietoje, mokesčių už prekybos vietas dydžiai, mokėjimo tvarka;
42. Į prekyvietę žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais (važtaraščiai, sąskaitomis faktūromis, atitikties deklaracijomis ir kt.). Ši nuostata netaikoma, jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija. Savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija į prekyvietę pristatoma su laisvos formos krovinio važtaraščiu, kuriame turi būti nurodoma:
42.2. juridinio asmens pavadinimas, kodas ir adresas arba fizinio asmens vardas ir pavardė, asmens kodas, adresas;
42.4. žinios apie krovinį (krovinio pavadinimas, mato vienetas, krovinio kiekis ir svoris, pakuotės rūšis, pakuočių kiekis);
43. Asmenys, prekiaudami savo ūkyje išaugintais žemės ūkio produktais ar iš jų pagamintais maisto produktais, privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, asmens medicinos kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a), išduotą vadovaujantis Asmenų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinus ir vėliau periodiškai tikrinantis sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų, sveikatos tikrinimo tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294, 2002, Nr. 73-3127), ir atitinkamai 19.1, 19.2, 19.3 punktuose išvardintų dokumentų originalus ar jų kopijas.
44. Individualia veikla besiverčiantys asmenys privalo turėti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, prekių lydimuosius dokumentus ir asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a).
45. Juridiniai asmenys privalo turėti įmonės registravimo pažymėjimo kopiją, prekių lydimuosius dokumentus.
IV. PREKIAUTOJO TEISĖS IR PAREIGOS
47. Sumokėjęs atitinkamą prekyvietės nuomos mokestį prekyvietę administruojančiam
asmeniui, prekiautojas turi teisę:
48. Prekybos vietoje prekiautojas privalo turėti:
48.1. Pakruojo rajono savivaldybės administracijos seniūno išduotą leidimą prekiauti viešosiose vietose;
48.2. dokumentą apie prekyvietę administruojančiam asmeniui sumokėtą nustatytą mokestį už prekybos vietos nuomą ir suteiktas paslaugas;
48.3. prekybos vietos planą ir įrangos projektą (išskyrus prekybą masinių renginių metu), suderintą su seniūnija;
48.4. verslo liudijimą (asmenims, kuriem pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus verslo liudijimas yra privalomas) ar darbo sutarties kopiją, patvirtintą įmonės antspaudu ir vadovo parašu;
48.7. leidimą-higienos pasą ir (ar) maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą (jeigu tų prekių prekybai jis yra privalomas);
V. KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ
49. Prekiautojų veiklą, jų parduodamų prekių saugą ir kokybę gali tikrinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, leidimą prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose išdavusios institucijos tarnautojai, kitų institucijų darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.
51. Prekyvietės atsakingi asmenys privalo sudaryti sąlygas kontroliuojančioms institucijoms atlikti jų kontrolės funkcijas.
52. Prekiautojai privalo:
52.1. teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;
52.2. prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžius laboratoriniam tyrimui ir surašyti pavyzdžių paėmimo aktą;
PATVIRTINTA
Pakruojo rajono savivaldybės tarybos
2009 m. rugpjūčio 27 d. sprendimo
Nr. T-252
2 priedas
PREKYBOS NE MAISTO PREKĖMIS PAKRUOJO RAJONO SENIŪNIJŲ VIEŠOSE VIETOSE VIETŲ
S Ą R A Š A S
1. Pakruojo seniūnija
2. Linkuvos seniūnija
3. Žeimelio seniūnija
4. Lygumų seniūnija
5. Guostagalio seniūnija
6. Klovainių seniūnija
7. Pašvitinio seniūnija