LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2015 M. GEGUŽĖS 25 D. ĮSAKYMO NR. V-641 „DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO IR VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2022 m. rugsėjo 8 d. Nr. V-1430
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“:
1. Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:
„Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos Valstybės rezervo įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 5 d. nutarimu Nr. 23 „Dėl Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo įgyvendinimo“, 4 punktu bei siekdama nustatyti gyventojų maisto produktų būtinuosius poreikius nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,“.
2. Pakeičiu nurodytu įsakymu patvirtintą Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normą ir ją išdėstau nauja redakcija (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro
2015 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. V-641
(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2022 m. rugsėjo 8 d. įsakymo Nr. V-1430
redakcija)
NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS IR VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMA
1. Maisto produktų asortimentas:
1.2. Angliavandenių šaltiniai:
1.2.6. kruopos, kruopų dribsniai, greito paruošimo košės (grikių, avižų, ryžių, manų, miežių, perlinės ir kt.) – 180–250 g/parą;
1.3. Baltymų šaltiniai:
1.4. Riebalų šaltiniai:
1.5. Daržovės, vaisiai ir ankštiniai:
1.5.5. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 220–300 g/parą;
1.8. Maisto papildai (vitaminai A, B, C, D) – 20 proc. RMV (referencinės maistinės vertės)/gyv./parą.
2. Suaugusio asmens maisto produktų norma apskaičiuota 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal asmens paros vartojimo kiekiui, vienam asmeniui suvartojant per parą po vieną maisto produktą iš kiekvienos 1.1–1.5 papunkčiuose nurodytos grupės (jei suvartojami du maisto produktai iš vienos grupės, jų kiekis mažinamas pusiau ir pan.). 1.6–1.8 papunkčiuose nurodyti produktai į suaugusio asmens maisto produktų normą įtraukiami po 7 parų. Suaugusio asmens maisto produktų norma turi būti ne mažesnė nei 6132 kJ/1460 kcal.
3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų normos dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus tiekiami tik 1.9 papunktyje nurodyti maisto produktai. Kūdikiams vyresniems nei 6 mėn. tiekiami 1.10 papunktyje nurodyti maisto produktai ir 20 proc. suaugusio asmens maisto produktų normos dalis. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.
4. Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojama maisto produktų norma turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnė už suaugusio asmens maisto produktų normą.