PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2012 m.                              d. įsakymu Nr.

 

 

LIETUVOS HIGIENOS NORMA HN 72:2012 „MAISTO PRODUKTŲ, JŲ ŽALIAVŲ, GERIAMOJO VANDENS, PAŠARŲ IR JŲ ŽALIAVŲ MĖGINIŲ ĖMIMO METODAI RADIONUKLIDŲ AKTYVUMUI NUSTATYTI“

 

I. TAIKYMO SRITIS

 

1. Lietuvos higienos norma HN 72:2012 „Maisto produktų, jų žaliavų, geriamojo vandens, pašarų ir jų žaliavų mėginių ėmimo metodai radionuklidų aktyvumui nustatyti“ (toliau – higienos norma) nustato maisto produktų, jų žaliavų, geriamojo vandens (toliau – maistas), pašarų ir jų žaliavų (toliau – pašarai) mėginių ėmimo metodus radionuklidų savitajam ar tūriniam aktyvumui (toliau – radionuklidų aktyvumas) nustatyti.

2. Ši higienos norma privaloma valstybės institucijoms, vykdančioms valstybinę maisto ir pašarų kontrolę bei gali būti taikoma maisto ir pašarų tvarkymo subjektų (toliau – subjektas) savikontrolės tikslais.

3. Ši higienos norma taikoma mėginių ėmimui iš Lietuvos rinkai tiekiamo, importuojamo ar eksportuojamo maisto ir pašarų.

 

II. NUORODOS

 

4. Teisės aktai, į kuriuos šioje higienos normoje pateikiamos nuorodos:

4.1. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 21 d. įsakymas Nr. 663 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 73:2001 „Pagrindinės radiacinės saugos normos“ patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 11-388);

4.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. gruodžio 22 d. įsakymas Nr. B1-883 „Dėl Valstybinių mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2007, Nr. 139-5746);

4.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2009 m. gegužės 8 d. įsakymas Nr. B1-201 „Dėl Maisto papildų mėginių paėmimo laboratoriniams tyrimams metodinių nurodymų patvirtinimo (Žin. 2009, Nr. 59-2343).

 

III. SĄVOKOS IR JŲ APIBRĖŽIMAI

 

5. Šioje higienos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžimai:

atsarginis mėginys – savininko pageidavimu valstybinio mėginio ėmimo metu, laikantis valstybinio mėginio ėmimo, pakavimo, plombavimo sąlygų, paimtas mėginys, kuris teisės aktų nustatyta tvarka paliekamas savininkui [4.2];

gabenamoji tara – tara, skirta patalpinti produkciją gabenti vartotojui, kuri sudaro atskirą gabenimo vienetą (dėžė, statinė, cisterna ir kt.);

gamybinė tara – tara, skirta kroviniams laikyti, gabenti, sandėliuoti įmonėje, taip pat jiems pervežti iš įmonės į kitą įmonę;

jungtinis mėginys – taškinių mėginių visuma, atsižvelgiant į siuntų dydį, iš kurios sudaromas laboratorinis mėginys;

laboratorinis mėginys – jungtinio mėginio dalis, skirta tyrimams atlikti;

mėginių ėmimas – mėginių ėmimo ir sudarymo tvarka;

mėginių ėmimo priemonės:

1) įrankiai, pvz., samtelis, kaušas, grąžtas, peilis ar zondas, skirti paimti taškiniams mėginiams iš nesupakuotos medžiagos, iš didelės pakuotės (metalinės statinės, didelio sūrio) arba iš gyvulių ar paukštienos skerdenų, kurios yra per didelės, kad jas būtų galima laikyti taškiniais mėginiais;

2) įtaisai, pvz., specialios dėžutės, naudojamos iš jungtinio mėginio paruošti laboratorinį mėginį;

3) mėginių ėmimo priemonės turi atitikti reikalavimus, nurodytus tarptautiniuose ISO standartuose;

4) nepakuotų medžiagų mėginius imančio pareigūno ranka gali būti laikoma mėginių ėmimo priemone;

mėginius imantis asmuo konkrečios institucijos ar subjekto asmuo, įgaliotas imti mėginius;

prekinė tara – tara, patenkanti vartotojui kartu su produktu, bet neatliekanti gabenamosios taros funkcijos (buteliai, pakeliai, stiklinėlės, briketai ir kt.);

radioaktyviojo užterštumo pirminė indikacija – dozės galios matavimų, atliekamų kontroliuojamos produkcijos siuntos paviršiuje, siekiant nustatyti produkcijos siuntos radioaktyviojo užterštumo vienalytiškumą, visuma;

savitasis aktyvumas – mėginio aktyvumo ir jo masės santykis, matavimo vienetas – bekerelis kilogramui (Bq/kg);

siunta vieno siuntėjo vienam gavėjui tuo pačiu metu pristatyti to paties pavadinimo, tos pačios kilmės šalies, rūšies, vienodai įpakuoti bei paženklinti maisto ir pašarų produktai;

taškinis mėginys – produkto kiekis, paimtas iš siuntos arba jos dalies vienos vietos [4.2];

transporto pakuotė – pakuotė skirta produkcijai patalpinti pervežimui, sudaranti atskirą transporto pakuotės vienetą (dėžės, statinės, cisternos, maišai);

tūrinis aktyvumas – mėginio aktyvumo ir jo tūrio santykis. Matavimo vienetai skysčiuose – Bq/l (bekerelis litrui);

valstybinis mėginysinstitucijos, vykdančios valstybinę maisto ir pašarų kontrolę, įgaliotojo asmens imamas kontroliuojamų prekių mėginys.

Kitos šioje higienos normoje vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos [4.1].

 

IV. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

6. Mėginių ėmimas yra pradinis maisto ir pašarų radioaktyviojo užterštumo kontrolės etapas. Pagal šioje higienos normoje pateiktus mėginių ėmimo metodus imami jungtiniai mėginiai turi būti tipiniai visai siuntai, kad tyrimų rezultatai atspindėtų visos siuntos radioaktyviojo užterštumo lygį.

7. Maisto ir pašarų kontrolės tikslais mėginius ima:

7.1. institucijos, vykdančioms valstybinę maisto ir pašarų kontrolę, įgaliotasis asmuo. Subjekto atsakingajam asmeniui ar jo įgaliotam atstovui pageidaujant, mėginių, vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę, ėmimo metu imamas atsarginis mėginys, kuris paliekamas savininkui;

7.2. subjektų savikontrolės tikslais – subjekto įgaliotas asmuo.

8. Mėginius imantis asmuo atsako už visą laboratorinio mėginio paruošimą, pakavimą ir išsiuntimą. Asmuo turi griežtai laikytis mėginių ėmimo tvarkos, pateikti išsamius mėginius lydinčius dokumentus (mėginio ėmimo aktus). Mėginio ėmimo akto formą tvirtina institucija, vykdanti valstybinę maisto ir pašarų kontrolę.

9.  Mėginiai imami dalyvaujant kontroliuojamos produkcijos siuntos savininkui arba jo įgaliotam asmeniui.

10. Imant mėginius turi būti imamasi atsargumo priemonių, kad nebūtų kryžminio užteršimo ar sugadinti mėginiai, tokiu būdu įtakojant tyrimo rezultatą.

11. Mėginiai imami atskirai iš kiekvienos tikrintinos siuntos, o tuo atveju, kai siuntos dalijamos, mėginiai imami iš kiekvienos siuntos dalies.

12. Taškinio mėginio ėmimo vieta siuntoje pasirenkama atsitiktinai, jeigu praktiškai to atlikti neįmanoma, mėginys turi būti imamas atsitiktinėje prieinamoje siuntos vietoje.

13. Taškinis mėginys neturi būti supjaustytas ar sudaužytas.

14. Iš siuntos imant daugiau nei vieną taškini mėginį, kiekvienas iš jų turi būti panašaus dydžio.

15. Taškiniai mėginiai gali būti imami tam tikrais laiko intervalais krovimo arba iškrovimo metu (pvz., iškraunant laivus, vagonus ir kt. transporto priemones).

16. Šios higienos normos VI skyriuje nurodytas įvairių maisto ir pašarų produktų laboratorinių mėginių mažiausias kiekis, reikalingas radionuklido savitajam ar tūriniam aktyvumui nustatyti.

17. Turint išankstinę informaciją apie galimą padidintą siuntos radioaktyvųjį užterštumą, rekomenduojama atlikti siuntos radioaktyviojo užterštumo pirminę indikaciją:

17.1. siuntos radioaktyviojo užterštumo pirminė indikacija atliekama metrologinę patikrą turinčiu pakankamo jautrio prietaisu dozės galiai matuoti;

17.2. siuntos radioaktyviojo užterštumo pirminė indikacija atliekama prie pat siuntos paviršiaus 1,0–1,5 cm atstumu arba panardinus prietaiso detektorių į tiriamą medžiagą (detektorius apsaugomas polietilenine plėvele). Tyrimų skaičius priklauso nuo kontroliuojamos siuntos dydžio (turi būti atlikta tiek tyrimų, kad duomenų pakaktų siuntos radioaktyviojo užterštumo vienalytiškumui įvertinti);

17.3. jeigu dozės galios vertės atskiruose matavimo taškuose skiriasi daugiau kaip 2 kartus, siunta suskirstoma pagal radioaktyviojo užterštumo lygį ir iš kiekvienos dalies imami atskiri taškiniai mėginiai, kurių skaičius priklauso nuo jos dydžio;

17.4. remiantis pirminės indikacijos rezultatais draudžiama teikti išvadas (pažymėjimus, sertifikatus ir kt.) apie kontroliuojamos siuntos radioaktyviojo užterštumo lygį.

18. Maisto ar pašarų mėginių ėmimo procedūros pagrindinės sudedamosios dalys yra tokios:

18.1. siuntos suskirstymas pagal radioaktyviojo užterštumo lygį;

18.2. laboratorinių mėginių kiekio nustatymas;

18.3. taškinių mėginių ėmimas, jungtinio mėginio sudarymas;

18.4. laboratorinio mėginio formavimas ir siuntimas tirti.

19. Taškinio mėginio dydis ir jų kiekis priklauso nuo jungtinio mėginio dydžio. Esant smulkiai produktų prekinei tarai, ši pakuotė laikoma taškiniu mėginiu.

20. Iš taškinių mėginių sudaromas jungtinis mėginys, sumaišant taškinius mėginius vienoje talpoje. Jungtinio mėginio turi pakakti laboratoriniam mėginiui sudaryti. Tuo atveju, kai tirti siunčiamas tik vienas laboratorinis mėginys, jungtinio mėginio dydis negali būti didesnis kaip trys laboratoriniai mėginiai.

21. Iš jungtinio mėginio sudaromas laboratorinis mėginys, kurio dydis turi atitikti tyrimų metoduose nurodytam dydžiui, atsižvelgiant į tyrimų kokybės užtikrinimo reikalavimus.

22. Birių ir kietų maisto ar pašarų produktų laboratorinis mėginys sudaromas iš taškinių mėginių, kurie imamai naudojant „voko metodą“, skystų – maišymo būdu.

23. Detalesni maisto ir pašarų mėginių ėmimo reikalavimai kontroliuojamai produkto rūšiai nurodyti atitinkamame ISO ar kitame standarte (priedas) ir metodiniuose nurodymuose, pateiktuose [4.3].

 

V. MAISTO IR PAŠARŲ LABORATORINIŲ MĖGINIŲ KIEKIS

 

24. Imamų importuojamų ar vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę prekinėje taroje supakuotų ar nesupakuotų maisto ar pašarų laboratorinių mėginių kiekis nurodytas 1 ir 2 lentelėse.

 

1 lentelė. Importuojamų ar vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę prekinėje taroje supakuotų maisto ar pašarų laboratorinių mėginių kiekis

Prekinės taros vienetų kiekis siuntoje

Mažiausias imamų laboratorinių mėginių kiekis

iki 500

1

501– 3000

2

3001 ir daugiau

3

 

2 lentelė. Importuojamų ar vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę nesupakuotų maisto ir pašarų laboratorinių mėginių kiekis

Nesupakuotų maisto ar pašarų siuntos masė, kg

Mažiausias imamų laboratorinių mėginių kiekis

iki 3000

1

3001–10000

2

10001 ir daugiau

3

Pastaba. Siuntai viršijant 20 tonų svorį, iš kiekvienos papildomos 10 tonų siuntos imami 3 papildomi laboratoriniai mėginiai.

 

25. Imamų importuojamų ir vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę prekinėje taroje supakuotų ar nesupakuotų maisto ar pašarų taškinių mėginių kiekis pateiktas 3 lentelėje.

 

3 lentelė. Importuojamų ar vykdant valstybinę maisto ir pašarų kontrolę prekinėje taroje supakuotų maisto ir pašarų taškinių mėginių kiekis

Prekinės taros vienetų kiekis siuntoje

Iki 1000

1001–3000

3001–5000

5001–10000

10001–20000

20001–50000

Taškinių mėginių (pakuočių) kiekis

1 proc., ne mažiau 5 vnt.

0,7 proc., ne mažiau 11 vnt.

0,6 proc., ne mažiau 22 vnt.

0,5 proc., ne mažiau 32 vnt.

0,4 proc., ne mažiau 51 vnt.

0,3 proc., ne mažiau 81 vnt.

Pastaba. Siuntai viršijant 50000 vnt., iš kiekvienos papildomos 10000 vnt. siuntos kiekio imama po 5 vnt. papildomų taškinių mėginių, sudarant laboratorinių mėginių kiekį pagal 1 lentelėje pateiktus reikalavimus.

 

26. Kiekvienai eksportuojamo maisto ar pašarų siuntai sudaromas vienas jungtinis mėginys, iš kurio formuojamas vienas laboratorinis mėginys.

Šis principas netaikomas eksportuojamiems miško grybams ir miško uogoms, kuriems mėginių kiekis nustatomas pagal 1, 2 ir 3 lentelėse pateiktus reikalavimus.

 

VI. MAISTO IR PAŠARŲ LABORATORINIŲ MĖGINIŲ ĖMIMO REIKALAVIMAI

 

27. Pieno ir pieno produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.1. pieno mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.1.1. iš kiekvienos stambioje gamybinėje ar gabenamoje taroje esančio pieno talpos imami 0,5 litro tūrio taškiniai mėginiai. Iš taškinių mėginių sudaromas ne mažesnis kaip 2 litrų tūrio laboratorinis mėginys;

27.1.2. kai pienas yra prekinėje taroje (buteliai, paketai, ir kt.,), ši prekinė tara laikoma taškiniu mėginiu. Imamų taškinių pieno mėginių prekinėje taroje kiekis pateikiamas 4 lentelėje;

 

4 lentelė. Prekinėje taroje supakuotų imamų pieno mėginių kiekis

Prekinės taros vienetų kiekis siuntoje

Imamų prekinės taros vienetų kiekis

 

iki 100

2

nuo 101 iki 200

3

nuo 201 iki 500

4

nuo 501 iki 1000

5

nuo 1001 ir daugiau

6

Pastaba. Iš taškinių prekinės taros mėginių sudaromas ne mažesnis kaip 2 litrų tūrio laboratorinis mėginys.

 

27.2. grietinėlės, rūgščių pieno produktų, ledų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.2.1. prieš imant taškinius grietinėlės, rūgščių pieno produktų (kefyro, pasukų, ir kt.) mėginius, produktai stambioje gamybinėje ar gabenamoje taroje sumaišomi. Sudaromas jungtinis mėginys, iš kurio formuojamas 1 litro tūrio laboratorinis mėginys;

27.2.2. esant smulkiai grietinėlės, rūgščių pieno produktų prekinei tarai, ši pakuotė laikoma taškiniu mėginiu. Sudaromas ne mažesnis kaip 1 litro tūrio laboratorinis mėginys;

27.2.3. esant 0,2 litro tūrio ar mažesnei prekinei tarai, imamas prekinės taros pakuočių kiekis pagal šios higienos normos 36 punkte pateiktas nuorodas;

27.3. grietinės mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.3.1. prieš imant 0,05–0,1 litro tūrio taškinius mėginius, grietinė stambioje gamybinėje ar gabenamoje taroje sumaišoma. Sudaromas jungtinis mėginys, iš kurio formuojamas 1 kg svorio laboratorinis mėginys;

27.3.2. grietinei esant prekinėje taroje, imamas prekinės taros pakuočių kiekis pagal 4 lentelėje pateiktas nuorodas;

27.4. varškės mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.4.1. iš didelių gamybinių ar gabenimui skirtų talpų varškės 0,05–0,1 kg svorio taškiniai mėginiai imami talpos centre ir prie sienelių, laikantis 3 lentelėje nustatytų reikalavimų. Sudaromas jungtinis mėginys, iš kurio formuojamas 1 kg svorio laboratorinis mėginys;

27.4.2. esant mažai prekinės taros varškės pakuotei, mėginiai imami, laikantis 5 lentelėje nustatytų reikalavimų, sudarant ne mažesnį kaip 1 kg svorio laboratorinį mėginį;

 

5 lentelė. Imamų varškės mėginių (prekinės taros) kiekis

Prekinės taros vienetų kiekis siuntoje

Imamų prekinės taros vienetų kiekis

iki 50

2

nuo 51 iki 100

3

nuo 101 iki 200

4

nuo 201 iki 300

5

nuo 301 ir daugiau

6

 

27.5. pieno konservų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.5.1. mėginiams imti atidaroma 3 proc. stambios gabenamosios taros (statinės, cisternos ir kt.) vienetų, bet ne mažiau kaip 2 vnt. Taškiniai mėginiai imami, laikantis 3 lentelėje nustatytų reikalavimų. Pieno konservai taroje sumaišomi iki vienalytės masės, kad nebūtų cukraus nuosėdų. Sudaromas ne mažesnis kaip 1 kg svorio laboratorinis mėginys;

27.5.2. esant smulkiai ar stambiai metalinei ir plastikinei gabenamajai tarai, sudėtai į dėžes, atidaromos 3 proc. dėžių, bet ne mažiau 3 dėžių;

27.5.3. iš stambios metalinės gabenamosios taros atidaroma 5 proc. stambios gabenamosios taros vienetų, bet ne mažiau kaip 1 vnt.;

27.5.4. iš kiekvienos smulkios gabenamosios taros (metaliniai indeliai ar kt.) imami 4 prekinės taros vienetai;

27.5.5. iš taškinių mėginių sudaromas ne mažesnis kaip 1 kg svorio laboratorinis mėginys;

27.6. sausų pieno produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.6.1. iš stambios gamybinės ar gabenamosios taros pieno miltelių, sausos grietinėlės ir kt. sausų pieno produktų taškiniai mėginiai imami grūdams imti skirtu zondu iš įvairių siuntos vietų ir gylių, tokiu būdu sudarant ne mažesnį kaip 2 kg svorio jungtinį mėginį. Laboratorinis mėginys, ne mažesnis kaip 1 kg svorio, sudaromas jungtinį mėginį dalijant į 4 lygias dalis ir iš kiekvienos imant lygiavertę dalį;

27.6.2. supakuotų mažoje prekinėje taroje sausų pieno produktų mėginiai imami, laikantis šios higienos normos 27.5 punkte nustatytų reikalavimų. Laboratorinio mėginio svoris turi būti ne mažesnis kaip 1 kg;

27.7. sviesto mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.7.1. esant didelei sviesto prekinei tarai blokuose, atidaroma 3 proc. visos siuntos prekinės taros pakuočių, bet ne mažiau 2 pakuotės;

27.7.2. taškiniai sviesto mėginiai imami įkaitintu zondu. Iš taškinių 0,05 kg svorio mėginių sudaromas jungtinis mėginys. Iš jungtinio mėginio formuojamas ne mažesnis kaip 0,5 kg svorio laboratorinis mėginys;

27.8. sūrių mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.8.1. kietojo sūrio transporto pakuočių kiekis siuntoje ir imamų sūrių prekinės taros kiekis nurodytas 6 lentelėje;

 

6 lentelė. Kietojo sūrio transporto pakuočių, iš kurių imami prekinės taros mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami prekinės taros mėginiai, kiekis

iki 5

1

nuo 6 iki 15

2

nuo 16 iki 25

3

nuo 26 iki 40

4

nuo 41 iki 60

5

nuo 61 iki 85

6

nuo 86 iki 100

7

nuo 101 ir daugiau

5 proc., bet nemažiau 7 vnt.

 

27.8.2. iš kiekvienos kietojo sūrio transporto pakuotės imamas vienas tos rūšies sūris. Iš šio sūrio zondu arba peiliu imami taškiniai mėginiai, padalinant sūrį į keturias dalis. Iš kiekvieno ketvirčio imamas 0,05–0,1 kg svorio taškinis mėginys;

27.8.3. lydyto sūrio mėginiams paimti atidaroma 10 proc. transporto pakuotės vienetų. Iš kiekvieno lydyto sūrio transporto pakuotės vieneto imami 3–5 prekinėje taroje supakuoti įvairių rūšių sūriai;

27.8.4. visų rūšių sūrių sudaromas 1 kg laboratorinis mėginys;

27.9. pieno cukraus, maistinio kazeino mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

27.9.1. pieno cukraus, maistinio kazeino pakuočių, iš kurių imamai prekinės taros mėginiai, kiekis, atsižvelgiant į siuntos dydį transporto pakuotėmis, nurodytas 7 lentelėje;

 

7 lentelė. Pieno cukraus, maistinio kazeino transporto pakuočių, iš kurių imami prekinės taros mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami prekinės taros mėginiai, kiekis

iki 10

1

nuo 11 iki 20

25 proc.

nuo 21 iki 40

20 proc.

nuo 41 iki 60

15 proc.

nuo 60 ir daugiau

10 proc., bet nemažiau 7 vnt.

 

27.9.2. pieno cukraus, maistinio kazeino mėginiai imami, laikantis šios higienos normos 27.6 punkte nustatytų reikalavimų.

28. Mėsos ir mėsos produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

28.1. mėsos mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

28.1.1. mėsos perdirbimo įmonėse ar šaldytuvuose iš kiekvienos vienos rūšies mėsos siuntos imami mėginiai iš 10 proc. galvijų, 5 proc. avienos ir kiaulienos skerdenų ar 2 proc. sušaldytos (atšaldytos) blokinės mėsos ir subproduktų pakuočių, bet ne mažiau kaip iš 3 blokinių pakuočių;

28.1.2. taškiniai 0,2 kg svorio mėginiai atpjaunami iš kiekvienos skerdenos 4–5 kaklo slankstelių, mentės, kumpio ir nugaros storųjų raumenų srityse;

28.1.3. blokuose sušaldytos ar atšaldytos mėsos ir subproduktų mėginiai imami 0,2 kg svorio gabaliukais;

28.1.4. iš taškinių mėginių sudaromas jungtinis mėginys, kurio svoris ne mažesnis kaip 2,0 kg;

28.1.5. iš jungtinio mėginio sudaromas ne mažesnis kaip 1,0 kg svorio laboratorinis mėginys;

28.2. mėsos pusgaminių, rūkytos mėsos mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

28.2.1. pusgaminių, rūkytų mėsos gaminių mėginiai imami iš 10 proc. siuntoje esančių transporto pakuočių, bet ne mažiau kaip iš dviejų pakuočių. Taškiniai 0,05–0,10 kg svorio mėginiai imami atsitiktiniu būdu. Taškiniai mėginiai sumaišomi ir iš jungtinio mėginio sudaromas ne mažesnis kaip 1,0 kg svorio laboratorinis mėginys;

28.2.2. prekinėje taroje supakuotų mėsos gaminių laboratorinių mėginių ėmimas atliekamas, laikantis šios higienos normos 36 punkte nustatytų reikalavimų;

28.3. paukštienos, triušienos mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

28.3.1. paukštienos ir triušienos transporto pakuočių, iš kurių imami taškiniai mėginiai, kiekis nurodytas 8 lentelėje;

 

8 lentelė. Paukštienos ir triušienos transporto pakuočių, iš kurių imami taškiniai mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

Imamų skerdenų ar skerdenų pusių kiekis

Imamų skerdenų ketvirčių kiekis

iki 20

1

2

2

nuo 21 iki 100

2

4

2

nuo 101 iki 400

5

10

5

nuo 401 iki 800

7

14

7

nuo 801 iki 1500 ir daugiau

10

20

10

 

28.3.2. vištienos mėginiai imami skerdenomis ar jų pusėmis, antienos ir kalakutienos – skerdenų ketvirčiais. Imant mėginius paukštynuose, imama ne mažiau kaip trys vištienos ar antienos skerdenos arba trijų žąsų ar kalakutų skerdenų pusės;

28.3.3. triušių mėsos mėginiai imami, laikantis 8 lentelėje nurodytų reikalavimų, išskyrus tai, kad iš kiekvienos transporto pakuotės imama ne daugiau kaip viena triušio skerdena;

28.4. kaulų mėginys sudaromas iš 10 proc. siuntoje esančių galvijų skerdenų (pusių, ketvirčių) ir 5 proc. avių ir kiaulių skerdenų (pusių);

28.5. esant produktui transporto pakuotėje (dėžėse, maišuose ir kt.) mėginai imami iš 10 proc. transporto pakuočių vienetų, imant mėginius iš skirtingų transporto pakuotės sluoksnių. Taškiniam mėginiui imami galvijų skerdenų priekinių šonkaulių ir kaklo slankstelių kaulai;

28.6. iš taškinių kaulų mėginių sudaromas jungtinis mėginys, kaulai susmulkinami, sumaišomi, iš jų sudaromas laboratorinis mėginys. Laboratorinio mėginio svoris ne mažesnis kaip 1,0 kg.

29. Kiaušinių ir kiaušinių produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

29.1. kiaušinių transporto pakuočių, iš kurių imami taškiniai mėginiai, kiekis nurodytas 9 lentelėje. Standartinė kiaušinių transporto pakuotė – dėžė, kurioje telpa 360 kiaušinių. Tuo atveju, jeigu kiaušiniai įpakuoti ne standartinėje transporto taroje, imamų kiaušinių kiekis nustatomas, laikantis šios higienos normos 25 punkte nustatytų reikalavimų, bet ne mažiau kaip 30 kiaušinių;

 

9 lentelė. Kiaušinių transporto pakuočių, iš kurių imami taškiniai mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

Imamų kiaušinių kiekis

iki 10

1

20

nuo 11 iki 50

3

30

nuo 51 iki 100

5

50

nuo 101 iki 500

15

75

nuo 501 iki 1500 ir daugiau

20

150

 

29.2. kiaušinių miltelių mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

29.2.1. kiaušinių miltelių transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis nurodytas 10 lentelėje;

 

10 lentelė. Kiaušinių miltelių transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

nuo 1 iki 5

1

nuo 6 iki 50

5

nuo 51 iki 100

10

nuo 101 iki 200

15

nuo 201 iki 300

20

nuo 301 ir daugiau

25

 

29.2.2. iš kiekvienos transporto pakuotės imami trys taškiniai mėginiai, po 0,2 kg svorio. Sudaromas ne mažesnis kaip 1 kg svorio laboratorinis mėginys.

30. Šviežios, džiovintos, vytintos žuvies, kitų jūros produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

30.1. gyvos arba atšaldytos žuvies kontrolei imama kiekvienos rūšies žuvis. Mėginiai imami iš įvairių siuntos vietų atsitiktiniu būdu. Transporto pakuočių (dėžių, statinių ir kt.), iš kurių imami taškiniai mėginiai, kiekis nurodytas 11 lentelėje. Atidarius transporto pakuotę, imami 3 taškiniai mėginiai, iš kurių sudaromas jungtinis mėginys;

 

11 lentelė. Šviežios, džiovintos, vytintos žuvies, kitų jūros produktų transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

nuo 2 iki 25

2

nuo 26 iki 90

3

nuo 91 iki 150

4

nuo 151 iki 280

5

nuo 281 iki 500

6

nuo 501 iki 1200

8

nuo 1201 iki 3200

13

nuo 3201 iki 10000

20

nuo 10001 ir daugiau

30

 

30.2. žuviai, kurios vieneto svoris 0,1–0,5 kg, taškiniam mėginiui sudaryti imamos 6 žuvys; žuviai, kurios svoris 0,5–1,0 kg, imamos 3 žuvys. Tuo atveju, jeigu žuvies svoris didesnis kaip 1,0 kg, taškiniam mėginiui sudaryti imamas mėginys iš viduriniosios žuvies dalies. Jungtinio ir laboratorinio mėginio masė ne mažesnė kaip 1 kg, o brangiai kainuojančios žuvies – 0,5 kg;

30.3. džiovintos ar vytintos žuvies mėginiai imami, laikantis šviežios žuvies mėginiams imti taikomų reikalavimų;

30.4. jūros produktų mėginiai imami, laikantis šios higienos normos 24 ir 25 punktuose nustatytų reikalavimų;

30.5. žuvies konservų mėginiai imami, laikantis šios higienos normos 36 punkte nustatytų reikalavimų.

31. Medaus ir kitų bičių produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

31.1. medaus ir kitų bičių produktų transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis nurodytas 12 lentelėje;

 

12 lentelė. Medaus ir kitų bičių produktų transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

Transporto pakuočių kiekis siuntoje

Transporto pakuočių, iš kurių imami mėginiai, kiekis

iki 3

1

nuo 4 iki 20

3

nuo 21 iki 30

4

nuo 31 iki 40

5

nuo 41 iki 60

6

nuo 61 iki 80

8

nuo 81 ir daugiau

10 proc.

 

31.2. iš transporto pakuotės taškiniai skysto medaus mėginiai imami 10–12 mm diametro aliuminiu zondu. Jeigu medus kietas, naudojamas sviestinis zondas. Mėginiai imami iš įvairių gylių;

31.3. susikristalizavęs medus imamas kūginiu zondu palenkus jį kampu;

31.4. medaus mėginys iš korių sudaromas iš 25 cm² korio ploto;

31.5. jeigu korys padalintas į gabalus, mėginys imamas tokiame pačiame plote, iš kiekvieno pakuotės vieneto. Taškinio mėginio svoris 0,05–0,1 kg;

31.6. visi taškiniai mėginiai sujungiami į vieną, gerai išmaišomi, susikristalizavęs medus pašildomas iki 40–45°C, po to sudaromas laboratorinis mėginys. Laboratorinio mėginio svoris ne mažesnis kaip 1,0 kg.

32. Gyvūninių riebalų, margarino ir augalinių riebalų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

32.1. iš kiekvienos siuntos sudaromi mėginiai, imti iš 7 proc. transporto pakuočių (statinių, dėžių ir kt.), bet ne mažiau kaip iš 3 pakuočių;

32.2. taškiniai mėginiai imami zondu per visą pakuotės gylį, talpinami į vieną talpą, formuojamas jungtinis mėginys, kuris šildomas iki 40–50°С, gerai išmaišomas ir sudaromas jungtinis mėginys. Taškiniai mėginiai imami, laikantis šios higienos normos 27 ir 28 punktuose nustatytų reikalavimų;

32.3. laboratorinio mėginio svoris turi būti ne mažesnis kaip 1,0 kg;

32.4. gyvūninių riebalų, margarino ir augalinių aliejų, supakuotų į ne didesnę kaip 1,0 kg (pakeliuose, stiklainiuose, buteliuose ir kt.) prekinę tarą, prekinės taros vienetas laikomas taškiniu mėginiu ir iš 100 prekinės taros vienetų imamas vienas mėginys;

32.5. iš taškinių kietų riebalų mėginių, po sumaišymo, formuojamas jungtinis, iš kurio sudaromas 1 kg laboratorinis mėginys.

33. Daržovių, vaisių, uogų ir grybų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

33.1. augimo vietoje mėginys sudaromas iš taškinių mėginių, kurie imami naudojant „voko metodą“ iš 5 vietų sklypo plote. Sklypo plotas, iš kurio imamas vienas taškinis mėginys, yra ne didesnis, kaip 10 ha bulvėms; 3 ha šakniavaisiams (morkoms, burokėliams, salierams, ridikėliams ir kt.); 5 ha kopūstams, svogūnams, česnakams; 1 ha lapinėms daržovėms (svogūnų laiškams, salotoms, špinatams, petražolėms ir kt.); 1 ha uogakrūmiams, ir vaiskrūmiams; 2 ha vaismedžiams. Jei lauko plotas didesnis, tai jis dalijamas į atitinkamo dydžio sklypus ir taškinis mėginys imamas iš kiekvieno sklypo atskirai;

33.2. prekinėje taroje supakuotų produktų mėginys sudaromas iš atskirų taros vienetų, kurių kiekis priklauso nuo siuntų dydžio, kaip nurodyta šios higienos normos 24 ir 25 punktuose;

33.3. sandėlyje jungtinis mėginys sudaromas iš taškinių mėginių „voko metodu“, imant mėginius iš viršutinio sluoksnio ir iš 30–50 cm gylio. Mėginių kiekis priklauso nuo siuntos dydžio, kaip nurodyta šios higienos normos 24 ir 25 punktuose.

34. Transporto pakuotėje (maišuose) supakuotų produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

34.1. grūdų, ankštinių kultūrų ir jų produktų (kruopų, miltų ir kt.), druskos, cukraus, riešutų ir kitų birių produktų, supiltų į maišus, mėginių ėmimo kiekis nurodytas 13 lentelėje;

 

13 lentelė. Transporto pakuotėje (maišuose) supakuoti produktų imamų mėginių kiekis

Maišų skaičius siuntoje

Maišų skaičius, iš kurių imamas taškinis mėginys

iki 10

5

nuo 11 iki 100

10

101 ir daugiau

15

 

34.2. mėginiai imami specialiu maišiniu zondu, mėginių kiekis nustatomas pagal šios higienos normos 25 punkte pateiktus reikalavimus. Sudaromas jungtinis mėginys, iš kurio formuojamas 1 kg dydžio laboratorinis mėginys.

35. Pašarų ir pašarų žaliavos mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

35.1. ganyklų ar šienaujamų pievų žolė imama ganiavos metu arba prieš šienapjūtę. Išilgai lauko 8–10 vietų nupjaunama apie 0,5 kg svorio žolės, sumaišoma ir sudaromas jungtinis mėginys. Žolė pjaunama 3–5 cm virs žemės paviršiaus, stengiamasi neužteršti žemėmis. Vienas žolės jungtinis mėginys imamas iš 1–2 ha pievos ploto;

35.2. siloso, žaliosios masės, šienainio, šiaudų mėginiai imami iš siloso tranšėjų, kaugių ir kt. jungtinis mėginys sudaromas iš 0,5 kg svorio tiriamo pašaro taškinių mėginių, paimtų „voko metodu“ 30–50 cm. gylyje. Mėginių kiekis priklauso nuo siuntos dydžio, kaip nurodyta šios higienos normos 24 ir 25 punktuose;

35.3. šakniavaisių (runkelių, bulvių, morkų ir kt.) ir kitų pašarų (pašarinių žaliavų, pašarų priedų, kombinuotų pašarų ir kt.) mėginiai sudaromi tokiais pat metodais, kaip nurodyta šios higienos normos 33 punkte;

35.4. mėginiai iš aruodų, laivų triumų, vagonų, automobilių kėbulų ir kt. sudaromi iš 100–200 g svorio taškinių mėginių, paimtų „voko metodu“ specialiu zondu 20 cm ir 50 cm gylyje. Laboratorinių mėginių kiekis priklauso nuo siuntos dydžio ir imamas kaip nurodyta šios higienos normos 24 ir 25 punktuose.

36. Prekinėje vienetinėje taroje supakuotų ir nesupakuotų vienetinių produktų mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

36.1. konservuoti produktai, koncentratai, sultys, įvairūs gėrimai, vynas, konjakas ir kt., kruopos, miltai, makaronai, konditerijos gaminiai, arbata, kava ir kt. bei nesupakuoti produktai (duonos, pyrago gaminiai ir kt.) laikomi taškiniais mėginiais;

36.2. imant taškinius mėginius, vadovaujamasi šios higienos normos 24 ir 25 punktuose nustatytais reikalavimais, arba mėginiai imami iš 3 proc. siuntoje esančių transporto pakuočių vienetų, bet ne mažiau kaip iš dviejų transporto pakuočių;

36.3. iš kiekvienos kontroliuojamos transporto pakuotės imama 10 proc. pakuotėje esančių nesupakuotų vienetų, kurių svoris nuo 0,2 iki 3 kg, ir sudaromas ne mažesnis kaip 1,0 kg svorio laboratorinis mėginys;

36.4. tuo atveju, jeigu nesupakuoto vieneto svoris mažesnis kaip 0,2 kg, imama 20 proc. vienetų ir sudaromas ne mažesnis kaip 1,0 kg svorio laboratorinis mėginys;

36.5. tuo atveju, jeigu nesupakuoto vieneto svoris mažesnis kaip 0,03 kg, imama 1 proc. vienetų, bet ne mažiau kaip 5 vienetai ir sudaromas ne mažesnis kaip 1,0 kg svorio laboratorinis mėginys

36.6. nesupakuoti duonos, bandelių ir kt. konditerijos gaminiai laikomi taškiniais mėginiais;

36.7. iš taškinių mėginių sudaromas jungtinis mėginys, kuris yra sumaišomas, sudarant laboratorinį mėginį, kurio svoris ne mažesnis kaip 1,0 kg;

36.8. arbatos, kavos ir prieskonių imamas ne mažesnis kaip 0,5 kg svorio laboratorinis mėginys;

36.9. žuvų ikrų imamas ne mažesnis kaip 0,25 kg svorio laboratorinis mėginys;

36.10. geriamojo, mineralinio vandens, esančio prekinėje taroje, laboratorinis mėginio tūris turi būti ne mažesnis kaip 2 litrai.

37. Pieno, grūdinių kultūrų, daržovių, mėsos ir žuvies pagrindu paruošto vaikams skirto, specialaus gydomojo ir neišnešiotiems kūdikiams skirto maisto mėginiai imami, laikantis šių reikalavimų:

37.1. mėginiai imami iš 3 proc. didelių transporto pakuočių vienetų, bet ne mažiau kaip iš 2 pakuočių;

37.2. esant nedidelėms produkto pakuotėms, mėginiai imami iš 5 proc. transporto pakuočių, bet ne mažiau kaip iš 3 pakuočių;

37.3. iš kiekvienos kontroliuojamos pakuotės imama 1 proc. prekinių pakuočių, bet ne mažiau kaip iš 1 pakuotės;

37.4. iš taškinių mėginių sudaromas jungtinis mėginys, iš kurio imamas ne mažesnis kaip 0,6–1,0 kg svorio laboratorinis mėginys.

 

VII. MĖGINIO ĮPAKAVIMO IR GABENIMO TAISYKLĖS

 

38. Paimtas laboratorinis mėginys dedamas į švarią, sandarią pakuotę, apsaugančią nuo taršos, sugadinimo ir nutekėjimo. Pakuotė plombuojama, ženklinama etiketėmis, prie jos pridedamas mėginių ėmimo aktas. Jeigu naudojamas brūkšninis kodas, pateikiama ir raidinė skaitmeninė informacija. Mėginių ėmimo akto kopija turi būti įteikta siuntos savininkui arba jo atstovui. Gali būti pateikiama ir kita papildoma informacija, kuri gali būti naudinga tyrėjams.

39. Nesupakuotų maisto ir pašarų mėginiai sudedami į specialias mėginių gabenimo priemones.

40. Laboratorinis mėginys kuo greičiau pristatomas tirti. Pervežimo metu imamasi priemonių, kad mėginys nesugestų ar nebūtų sugadintas.

41. Skysti mėginiai (pienas, pieno produktai, vanduo ir kt.) patalpinami į sausą, švarų stiklinį arba polietileninį indą (su hermetišku kamščiu). Esant reikalui, greit gendantys maisto produktai (pienas, pieno produktai ir kt.) konservuojami 40 proc. formalino tirpalu (tirpalo koncentracija 1 ml arba 2 ml/litre).

42. Šakniavaisių, lapinių daržovių mėginiai talpinami į storo polietileno arba pergamentinio popieriaus maišus, kurie užlydomi arba užrišami.

43. Mėsos, subproduktų, kaulų, žuvies, paukštienos ir kt. mėginiai, siekiant išvengti užterštumo, suvyniojami į 4–5 proc. formalino tirpalu suvilgytą marlę, sudedami į storo polietileno maišus ir užrišami.

44. Supakuoti, antspauduoti ir su etiketėmis mėginiai gabenami medinėse, metalinėse, kartoninėse ar plastikinėse dėžėse. Dėžėse vienas nuo kito mėginiai atskiriami popieriumi, kartonu arba vata.

____________