VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

Į S A K Y M A S

 

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2013 M. LIEPOS 19 D. ĮSAKYMO Nr. B1-488 „DĖL VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONIŲ ATITIKTIES HIGIENOS REIKALAVIMAMS VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2013 m. gruodžio 9 d. Nr. B1-776

Vilnius

 

Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2011, Nr. 70-3314), 20.3 punktu,

pakeičiu Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. liepos 19 d. įsakymu Nr. B1-488 „Dėl Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2013, Nr. 80-4062, Nr. 113-5672):

1. Išdėstau 4 punkto 2 pastraipą taip:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padaliniai – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 (Žin., 2010, Nr. 145-7459; 2011, Nr. 77-3741), 11, 12.8 ir 21–71 punktuose nurodyti padaliniai.“

2. Išdėstau 5 punktą taip:

5. Viešojo maitinimo įmonių atitiktį higienos reikalavimams vertina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) padalinio, kurio veikimo teritorijoje yra šios įmonės registruotos ar patvirtintos, valstybiniai maisto inspektoriai. Kilus pagrįstų abejonių dėl VMVT padalinio valstybinių maisto inspektorių nustatyto viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo, VMVT direktoriaus pavedimu, tokios viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimą pakartotinai atlieka VMVT Maisto skyriaus valstybiniai maisto inspektoriai ir (ar) kiti VMVT valstybės tarnautojai ar darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį.“

3. Išdėstau 7 punktą taip:

7. Valstybiniai maisto inspektoriai, siekdami įvertinti viešojo maitinimo įmonės atitiktį higienos reikalavimams, atlieka viešojo maitinimo įmonės planinį ar neplaninį (pagal viešojo maitinimo įmonės prašymą, gavus Visuomenės sveikatos centro ar kt. sveikatos priežiūros įstaigų pranešimą ar kitokio pobūdžio informaciją apie patvirtintą ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkį viešojo maitinimo įmonėje) patikrinimą, kurio metu surašo Viešojo maitinimo įmonės patikrinimo aktą (toliau – Aktas), kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-297 (Žin., 2006, Nr. 48-1761).“

4. Išdėstau 8 punktą taip:

8. Valstybiniai maisto inspektoriai Akto skiltyje „Papildoma informacija“ nurodo pagal Aprašo 10, 11 ir 12 punktų (pirmojo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu netaikomi Aprašo 11 punktas ir 12 punkto pirmasis sakinys) reikalavimus apskaičiuotą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumą, ją atitinkantį balą, informaciją apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo ir patikrinimo datos paskelbimą VMVT interneto svetainėje, adresu http://www.vet.lt/vertinimas/, bei apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklo (Aprašo 2 priedas) naudojimą Aprašo 14 punkte nustatyta tvarka.“

5. Išdėstau 10 punktą taip:

10. Viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų suma (T) apskaičiuojama pagal formulę T = TS – TNE: TS – didžiausia taškų suma (TS = 100), TNE – taškų suma, gauta už klausimus, į kuriuos atsakyta neigiamai.“

6. Išdėstau 11 punktą taip:

11. Valstybiniams maisto inspektoriams viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu nustačius, kad viešojo maitinimo įmonėje po paskutinio jos atitikties higienos reikalavimams vertinimo buvo užregistruotas pagrįstas vartotojo skundas (pranešimas), iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T) atimami 7 taškai. Kiek kartų viešojo maitinimo įmonėje buvo užregistruota pagrįstų vartotojų skundų (pranešimų), tiek kartų po 7 taškus turi būti atimama iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T). Vartotojo skundu (pranešimu) laikomas VMVT užregistruotas asmens kreipimasis, kuriame nurodoma, kad yra pažeistos jo ar kito asmens teisės gauti tinkamos kokybės paslaugą. Remdamiesi vartotojo skundu (pranešimu), valstybiniai maisto inspektoriai atlieka viešojo maitinimo įmonės neplaninį patikrinimą, kurio metu surašo patikrinimo Aktą ir jame nurodo, ar vartotojo skundas (pranešimas) pagrįstas ar ne.“

7. Išdėstau 12 punktą taip:

12. Jeigu viešojo maitinimo įmonei po paskutinio jos atitikties higienos reikalavimams vertinimo buvo taikyta administracinio poveikio priemonė – veiklos sustabdymas, ir (ar) jei buvo gautas Visuomenės sveikatos centro ar kt. sveikatos priežiūros įstaigų pranešimas ar kitokio pobūdžio informacija apie patvirtintą ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkį, kuris kilo dėl šios įmonės veiklos, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas atliekamas pakartotinis viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimas ir iš ankstesnio šios įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu apskaičiuotos taškų sumos atimama 12 taškų. Jeigu per praėjusius kalendorinius metus (vienerius) VMVT buvo gautas Visuomenės sveikatos centro ar kt. sveikatos priežiūros įstaigų pranešimas ar kitokio pobūdžio informacija apie patvirtintą ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkį, kuris kilo dėl konkrečios viešojo maitinimo įmonės veiklos, iš pirmojo šios įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu gautos taškų sumos (T) atimama 12 taškų.“

8. Įrašau nurodytojo aprašo 14, 15, 17 ir 20 punktuose vietoj interneto svetainės adreso nuorodos „http://www.vet.lt/mtsr/ interneto svetainės adreso nuorodą „http://www.vet.lt/vertinimas/“.

9. Išdėstau nurodytojo aprašo 1 priedo 23 punktą taip:

 

„23.

Ar įdiegta rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema (geros higienos praktikos taisyklės ar RVASVT sistema)?

1“.

 

10. Išdėstau nurodytojo aprašo 1 priedo 24 punktą taip:

 

„24.

Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo savikontrolės sistemos (geros higienos praktikos taisyklės ar RVASVT sistema) procedūras?

10“.

 

11. Išdėstau nurodytojo aprašo 1 priedo 33 punktą taip:

 

„33.

Ar užtikrinama maisto produktų, patiekalų kokybė (produktai, patiekalai jiems būdingos išvaizdos, spalvos, konsistencijos, sudėties, juslinių savybių – kvapo, skonio, pagaminti iš neužšaldytų patiekalų)?

3“.

 

Direktorius                                                                                                Jonas Milius