LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-524 „DĖL IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ“ PAKEITIMO

 

2013 m. gegužės 22 d. Nr. 3D-370

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 15 d. nutarimu Nr. 1120 (Žin., 1998, Nr. 83-2327; 2010, Nr. 125-6405), 9.16 punktu ir atsižvelgdamas į Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų tarybos, patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2012 m. vasario 9 d. įsakymu Nr. 3D-85, 2013 m. balandžio 25 d. posėdžio protokolą Nr. 8D-197 (5.50):

p a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymą Nr. 3D-524 „Dėl išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų“ (Žin., 2007, Nr. 126-5142; 2008, Nr. 60-2270; 2009, Nr. 61-2448; 2010, Nr. 105-5438; 2012, Nr. 21-972):

1. Nurodytuoju įsakymu patvirtintose Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklėse:

1.1. papildau 22 punktą šiais 22.10 ir 22.11 papunkčiais:

22.10. sertifikato galiojimo metu ženklinti IKP ženklu „Kokybė“ pagal Taisyklių VI skyriaus nuostatas;

22.11. parduodant ir (arba) perduodant IKP, lydimuosiuose dokumentuose (važtaraščiuose, PVM sąskaitose faktūrose, atitikties deklaracijose ir kt.) turi būti nurodomas produkto pavadinimas, prie kurio pridedama nuoroda apie parduodamo produkto gamybos būdą (IKP).“;

1.2. pripažįstu netekusiu galios 23 punkto 23.2 papunktį;

1.3. išdėstau 37 ir 38 punktus taip:

37. IKP ženklinimas turi atitikti 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18), nuostatas, Lietuvos higienos normoje HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530), bei Taisyklėse išdėstytus reikalavimus.

38. IKP ženklu (1 pav.) turi būti ženklinami rinkai tiekiami, tiesiogiai žmonėms vartoti skirti IKP. Ženklinti produkciją IKP ženklu neprivaloma tiems ūkio subjektams, kurie savo ūkyje išaugintą / pagamintą IKP produkciją parduoda perdirbėjams kaip žaliavą arba pristato ją tiesiogiai galutiniam vartotojui. Ūkio subjektai, tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodantys savo ūkyje išaugintus / pagamintus IKP produktus, pardavimo metu turi turėti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą, kuriuo patvirtinama parduodamų IKP produktų atitiktis keliamiems reikalavimams.

 

(Ženklas)

1 pav. IKP ženklas

 

_____________________

** TIC pastaba. Ženklą žr.

Žin., 2013, Nr. 54-2710, 109 psl. **

 

38.1. Ženklą sudaro žodis „KOKYBĖ“ apjuostas rodykle, nutrūkstančia ties žodžio „KOKYBĖ“ pradžia, platėjančia ženklo apačioje ir kylančia į viršų ties jo pabaiga.

38.2. Ženklo matmenys: aukštis – 5 cm, ilgis – 8 cm. Ženklo dydis gali būti keičiamas, išlaikant nurodytas proporcijas.

38.3. Ženklą sudarančių simbolio ir žodžio „KOKYBĖ“ spalva yra tamsiai raudona (Pantone 194 C; CMYK0/100/60/30), fonas baltas. Taip pat galima naudoti juodos spalvos ženklą baltame fone. Jei dėl pakuotės spalvų ženklas tampa sunkiai matomas, išorinė jo pusė gali būti apibrėžiama balta linija siekiant, kad būtų didesnis kontrastas pakuotės spalvoms.“;

1.4. išdėstau 40 punkto 40.4 papunktį taip:

40.4. IKP etiketėje turi būti nurodytas sertifikavimo įstaigos pavadinimas arba kodas, o nuo 2014 m. sausio 1 d. sertifikavimo įstaigos kodas.“;

1.5. papildau šiuo VII skyriumi:

 

VII. KODŲ SUTEIKIMAS SERTIFIKAVIMO ĮSTAIGOMS

 

43. Ministerijos paskirtoms IKP sertifikavimą ir priežiūrą vykdančioms įstaigoms suteikiami kodai, kurie susideda iš:

43.1. Lietuvos pavadinimo santrumpos LT;

43.2. su IKP gamybos būdu susijusios santrumpos IKP;

43.3. skaičiaus, nurodančio sertifikavimo įstaigų registravimo eiliškumą, sudaryto iš ne daugiau kaip trijų skaitmenų (pradedant 001 ir tęsiant skaičių numeraciją didėjančia tvarka).

44. Sertifikavimo įstaigų kode santrumpa LT, santrumpa IKP ir skaičius, nurodantis sertifikavimo įstaigų registravimo eiliškumą, atskiriami brūkšneliais „-“.“

2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintą Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų tarybą išdėstau nauja redakcija (pridedama).

3. Nurodytuoju įsakymu patvirtintą Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų ekspertų komitetą išdėstau nauja redakcija (pridedama).

4. Nurodytuoju įsakymu patvirtintų Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų ekspertų komiteto nuostatų 14 punkte vietoj skaičiaus ir žodžio „2 kartus“ įrašau skaičių ir žodį „1 kartą“.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                       Vigilijus Jukna


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2013 m. gegužės 22 d. įsakymo Nr. 3D-370 redakcija)

 

IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ TARYBA

 

Dr. Antanas Šarkinas – Kauno technologijos universiteto Maisto instituto direktorius, tarybos pirmininkas;

Sigitas Dimaitis – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų vicepirmininkas;

Saulius Jasius – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas;

Stanislovas Juodvalkis – Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas;

Irma Pilipienė – asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė;

Prof. habil. dr. Algirdas Jonas Raila – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Aleksandro Stulginskio universiteto Šilumos ir biotechnologijų katedros profesorius;

Laurynas Vilimas – Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius.

_________________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2013 m. gegužės 22 d. įsakymo Nr. 3D-370 redakcija)

 

IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPERTŲ KOMITETAS

 

Angelė Liubeckienė – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja, komiteto pirmininkė.

Dr. Jonas Jatkauskas – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės instituto Gyvūnų mitybos ir pašarų skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas, komiteto pirmininkės pavaduotojas.

Gediminas Almantas – Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės departamento Išteklių naudojimo ir taršos kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas.

Algirdas Bikulčius – Lietuvos vartotojų asociacijos tarybos narys.

Edita Bishop – Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Maisto produktų, turizmo ir rekreacinių paslaugų departamento direktorė.

Rūta Cimakauskienė – Nacionalinės paukščių augintojų ir veisėjų asociacijos narė, žemės ūkio kooperatyvo „Nemuno slėnio tradicijos“ direktorė.

Zofija Cironkienė – Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė.

Gintautas Čereška – Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojas, valstybinis veterinarijos inspektorius.

Prof. habil. dr. Honorata Danilčenko – Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros profesorė.

Valerija Gražinienė – paramos fondo „Tatulos programa“ pirmininko pavaduotoja.

Aloyzas Grygalis – Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentas, UAB „Naradava“ direktorius.

Dr. Ina Jasutienė – Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja.

Prof. habil. dr. Gražina Juodeikienė – Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto produktų technologijos katedros profesorė.

Dr. Almantas Kranauskas – Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas.

Prof. habil. dr. Valdas Laurinavičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Biochemijos instituto direktorius.

Dr. Audronė Mankevičienė – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Žemdirbystės instituto Augalų patologijos ir apsaugos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja.

Aldona Paražinskienė – UAB „Utenos mėsa“ ir UAB „Biovela“ gamybos direktorė.

Irma Pilipienė – asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė.

Lina Pukaitė-Malinauskienė – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų Žemės ūkio technologijų skyriaus vyriausioji specialistė augalininkystei.

Dr. Saulius Savickis – valstybės įmonės „Pieno tyrimai“ direktorius.

Prof. habil. dr. Algirdas Skirkevičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas.

Jonas Stanius – Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas, valstybinis veterinarijos inspektorius.

Dalia Stasiūnienė – Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos viceprezidentė-vykdančioji direktorė.

Antanas Šležas – Lietuvos šiltnamių asociacijos prezidentas.

Habil. dr. Vytautas Tėvelis – Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas.

Dr. Pranas Viškelis – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas.

_________________