LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠO PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES PATVIRTINIMO

 

2010 m. spalio 4 d. Nr. V-877

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalimi (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) ir siekdamas užtikrinti sveikatai palankų mokinių maitinimą bendrojo lavinimo mokyklose:

1. Tvirtinu Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašą pagal mokinių amžiaus grupes (pridedama).

2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugpjūčio 25 d. įsakymą Nr. V-816 „Dėl pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašo pagal mokinių amžiaus grupes“ (Žin., 2008, Nr. 100-3868).

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                           RAIMONDAS ŠUKYS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d.

įsakymu Nr. V-877

 

PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠAS PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES

 

Eil. Nr.

Produkto pavadinimas

Vidutinis kiekis (neto g) 1 mokiniui

Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių

Pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių

6–10 metų amžiaus

11 ir > metų amžiaus

6–10 metų amžiaus

11 ir > metų amžiaus

1.

Grūdų produktai

97

128

57

88

1.1.

Ruginė duona

50

74

30

50

1.2.

Kvietinė duona, batonai

22

25

15

20

1.3.

Kvietiniai miltai

12

14

6

8

1.4.

Makaronai

13

15

6

10

2.

Kruopos ir ankštiniai

34

46

17

23

2.1.

Kruopos

30

42

14

20

2.2.

Ankštiniai

4

4

3

3

3.

Bulvės

200

240

120

150

4.

Daržovės

290

400

140

180

5.

Vaisiai ir sultys

196

298

88

124

5.1.

Švieži vaisiai

120

175

50

60

5.2.

Džiovinti vaisiai

6

8

3

4

5.3.

Sultys

70

115

35

60

6.

Liesa mėsa ir mėsos produktai

50

65

40

51

7.

Pienas ir pieno produktai

307

325

173

193

7.1.

Pienas, kefyras, jogurtas

254

254

144

154

7.2.

Sviestas

11

16

4

6

7.3.

Varškė

30

40

20

26

7.4.

Grietinė

8

10

3

4

7.5.

Fermentinis sūris

4

5

2

3

8.

Kiaušiniai (vnt.)

1

1

0,5

0,5

9.

Žuvis ir žuvies produktai

41

51

30

40

10.

Cukrus, medus ir konditerijos produktai

67

73

11

11

10.1.

Cukrus

13

13

5

5

10.2.

Uogienė, džemas

13

13

6

6

10.3.

Konditerijos produktai, medus

41

47

-

-

11.

Augalinis aliejus

14

20

8

11

12.

Joduota druska

2,5

3

1,8

2

13.

Prieskoniai

1,5

2

1

1,5

14.

Arbatžolės, kakava

1,5

2

0,5

0,5

 

PASTABA. Sudarant atskirai pusryčių, pietų ar pavakarių (priešpiečių) valgiaraščius, rekomenduojama atsižvelgti į tai, kad mokyklinio amžiaus vaikams pusryčiai turėtų sudaryti 25 proc., pietūs 30–40 proc. ir pavakariai (priešpiečiai) – 15 proc. paros maisto davinio energinės vertės.

 

_________________