LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2003 M. GRUODŽIO 31 D. ĮSAKYMO NR. V-793 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2003 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2008 m. vasario 28 d. Nr. V-158
Vilnius
Įgyvendindamas 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2006/52/EB, iš dalies keičiančią Direktyvą 95/2/EB dėl maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, ir Direktyvą 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (OL 2006 L 204, p. 10):
1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491, Nr. 176-6526; 2005, Nr. 74-2696):
1.1. Išdėstau preambulę taip:
„Europos Sąjungos teisės aktai, kurių nuostatos perkeltos į šią higienos normą: 1988 m. birželio 13 d. Tarybos direktyva 88/344/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1997 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 97/60/EB); 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyva 89/107/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto priedus, kuriuos leidžiama naudoti žmonėms vartoti skirtuose maisto produktuose, derinimo (su pakeitimu, padarytu 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/34/EB); 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2006/52/EB); 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/36/EB dėl maisto produktuose naudojamų dažiklių; 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2006/52/EB); 1996 m. gruodžio 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos sprendimas Nr. 292/97/EB dėl nacionalinių įstatymų, draudžiančių naudoti kai kuriuos priedus gaminant tam tikrus konkrečius maisto produktus, tolesnio taikymo.“
1.2. Išdėstau 4.2 punktą taip:
„4.2. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymas Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023).“
1.3. Išdėstau 4.5 punktą taip:
„4.5. Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. kovo 29 d. įsakymas Nr. B1-354 „Dėl Importuojamų negyvūninių maisto produktų valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2007, Nr. 38-1430).“
1.4. Išdėstau 5.20 punktą taip:
„5.20. pagalbinės medžiagos (įskaitant nešančiuosius tirpiklius) – medžiagos, naudojamos maisto priedams ar aromatinėms medžiagoms tirpinti, praskiesti, skaidyti ar kitaip fiziškai pakeisti, nepakeičiant jų funkcijos (ir nedarant jokio tiesioginio technologinio poveikio), palengvinančios jų tvarkymo, taikymo ar naudojimo sąlygas.“
1.5. Išdėstau 9.3 punktą taip:
1.6. Papildau šiuo 14.5 punktu:
1.7. Papildau šiuo 39 punktu:
„39. Medžiagų, kurių numeriai E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 147, E 418 ir E 440, negalima naudoti želatinizuotuose mažuose indeliuose, apibrėžiamuose kaip kietos konsistencijos konditerijos produktai, esantys pusiau standžiuose mažuose indeliuose arba mažose kapsulėse, skirtose nuryti vienu kartu, indelį arba kapsulę spaudžiant, kad konditerijos produktas patektų į burną.“
1.8. Papildau 1 priedą šiomis pozicijomis:
„E 319 |
Tretinis butilo hidrochinonas (TBHQ) |
Tertiary butyl hydroquinone (TBHQ) |
Antioksidatorius |
E 426 |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
Soybean hemicellulose |
Stabilizatorius, tirštiklis |
E 462 |
Etilceliuliozė |
Ethyl cellulose |
Tirštiklis, užpildas |
E 586 |
4-heksilrezorcinolis |
4-hexylresorcinol |
Antioksidatorius |
E 968 |
Eritritolis |
Erythritol |
Saldiklis, drėgmę išlaikanti medžiaga, stabilizatorius |
E 1204 |
Pululanas |
Pullulan |
Tirštiklis |
E 1452 |
Krakmolo aliuminio oktenilo sukcinatas |
Starch aluminium octenyl succinate |
Stabilizatorius, tirštiklis“ |
1.9. Išbraukiu 1 priedo šias pozicijas:
1.11. Įrašau 4 priedo 5 lentelės 5.2 pozicijos, 8 lentelės 8.2.1, 8.3.1 ir 8.3.2 pozicijų, 13 lentelės 13.6 pozicijos, 15 lentelės 15.1 ir 15.2 pozicijų maisto priedų skiltyje „p-hidroksibenzoatai“ vietoj skaičių „E 214–E 219“, skaičius „E 214, E 215, E 218, E 219“.
1.12. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.1.2 poziciją šia eilute:
„1.1.2. Gėrimai pieno pagrindu ir pakaitalai, aromatizuoti ir/arba fermentuoti |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems pieno gėrimams – 5 g/l“ |
1.13. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.5.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„1.5.1. Pieno milteliai ir grietinėlės milteliai |
Antioksidatoriai konservantai |
Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA |
E 310–312 E319 E 320 |
Pieno milteliams, naudojamiems prekybos aparatuose – iš viso 200mg/kg2)“ |
1.14. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.1 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:
„1.6.1. |
|
|
|
|
Nebrandinti sūriai |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitratai |
E 251–252 |
Kietiems, puskiečiams ir pusminkščiams sūriams – 150 mg/kg sūriams gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jų dedama pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“ |
1.15. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.2 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:
„1.6.2. |
|
|
|
|
Brandinti sūriai |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitratai |
E 251–252 |
Kietiems, puskiečiams ir pusminkščiams sūriams – 150 mg/kg sūriams gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jų dedama pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“ |
1.16. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.2 pozicijos skilties „Įvairios“ 1–6 eilutes taip:
„1.6.2. Brandinti sūriai |
|
|
|
q. s. |
Įvairios |
Kalcio karbonatas |
E 170 |
||
Magnio karbonatas |
E 504 |
|||
Kalcio chloridas |
E 509 |
|||
Gliukono-delta-laktonas |
E 575 |
|||
Natrio rūgštusis karbonatas |
E 500ii |
q. s. (tik rauginto pieno sūriams)“ |
1.17. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.5 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:
„1.6.5. Sūrių ir lydytų sūrių pakaitalai |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Nitratai |
E 251–252 |
Sūrio pakaitalams iš pieno produktų – 150 mg/kg sūriui gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jis dedamas pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“ |
1.18. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2.1.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„2.1.1. Gyvuliniai riebalai ir aliejai |
Antioksidatoriai konservantai |
Galatai |
E 310–312 |
|
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
Iš viso |
||
BHA |
E 320 |
200 mg/kg 1)2) |
||
BHT |
E 321 |
100 mg/kg1)“ |
1.19. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„2.1.2. Augaliniai riebalai ir aliejai |
|
|
|
|
Tik skirtiems kepimui ir termiškai apdorotų produktų gamybai, išskyrus alyvuogių išspaudų aliejų“ |
Antioksidatoriai konservantai |
Galatai |
E 310–312 |
Iš viso 200 mg/kg1)2) |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
||||
BHA |
E 320 |
||||
BHT |
E 321 |
100 mg/kg1) |
1.20. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2 išnašą taip:
„2) Proporcingumo taisyklė: jei naudojami galatų, tret-butilhidrochinono (TBHQ), butilinto hidroksianizolo (BHA) ir butilinto hidroksitolueno (BHT) mišiniai, būtina proporcingai sumažinti atskirus kiekius.“ |
1.21. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.1.2 poziciją šiomis eilutėmis:
„4.1.2. Vaisiai ir daržovės su apdorotu paviršiumi |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Valgomosioms vynuogėms – 10 mg/kg, šviežiems ličiams – 10 mg/kg (valgomojoje dalyje)“ |
|
E 221–224 |
||||
E 226–228 |
1.22. Išdėstau 4 priedo 4 lentelės 4.3.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„4.3.1. Džiovinti vaisiai ir daržovės |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, |
Tik džiovintiems vaisiams – 1 g/kg |
|
E 202–203 |
||||
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Tik kokoso riešutams – iš viso 50 mg/kg; grybams – iš viso 100 mg/kg; imbierui – iš viso 150 mg/kg; pomidorams – iš viso 200 mg/kg; baltosioms daržovėms ir bulvėms – iš viso 400 mg/kg; kriaušėms ir obuoliams – iš viso 600 mg/kg; bananams – iš viso 1 g/kg; abrikosams, vynuogėms, persikams, figoms ir džiovintoms slyvoms – iš viso 2 g/kg; negliaudytiems riešutams ir kitiems vaisiams – iš viso 500 mg/kg |
||
E 221–224 |
||||
E 226–228 |
||||
Galatai |
E 310–312 |
Džiovintoms bulvėms – 25 mg/kg (atskirai arba mišiniuose)“ |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
|||
BHA |
E 320 |
1.23. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.3.1 poziciją šia eilute:
„4.3.1. Džiovinti vaisiai ir daržovės |
|
|
|
|
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems džiovintiems perdirbtiems bulvių produktams – 10 g/kg“ |
1.24. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.3.6 poziciją šia eilute:
„4.3.6. Vaisių ir daržovių gaminiai |
|
|
|
|
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems perdirbtiems bulvių produktams – 10 g/kg“ |
1.25. Papildau 4 priedo 5 lentelės 5.2 poziciją šiomis eilutėmis:
„5.2. Konditerijos gaminiai, išskyrus išvardytus šio priedo 5.1 ir 5.3 punktuose |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Konditerijos gaminiams iš drebučių, išskyrus želatinizuotuose mažuose indeliuose – 10 g/kg |
Pululanas |
E 1204 |
Juostelės formos burnos kvapo gaivinamosioms pastilėms – q. s.“ |
1.26. Išdėstau 4 priedo 5 lentelės 5.3 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„5.3. Kramtomoji guma |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 200, E 202–203 E 210–213 |
Iš viso 1,5 g/kg |
Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA BHT |
E 310–312 E319 E 320 E 321 |
Iš viso 400 mg/kg“ |
1.27. Išdėstau 4 priedo 6 lentelės 6.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„6.1. Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 E 221–224 E 226–228 |
Tik perlinėms ir sago kruopoms – iš viso 30 mg/kg |
Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA |
E 310-312 E319 E 320 |
Apvirtiems produktams – iš viso 200 mg/kg1)“ |
1.28. Papildau 4 priedo 6 lentelės 6.1 poziciją šia eilute:
„6.1. Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai |
|
|
|
|
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems paruoštiems ryžiams – 10 mg/kg“ |
1.29. Išdėstau 4 priedo 6 lentelės 6.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„6.2. Miltai, krakmolai ir sėlenos |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Tik krakmolams – iš viso 50 mg/kg, išskyrus krakmolus, esančius kūdikių mišiniuose, papildomuose mišiniuose, perdirbtuose produktuose iš javų ir kūdikių maiste“ |
|
E 221–224 |
||||
E 226–228 |
1.30. Papildau 4 priedo 6 lentelės 6.4 poziciją šia eilute:
„6.4. |
|
|
|
|
Makaronai |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems paruoštiems rytietiškiems makaronams – 10 mg/kg“ |
1.31. Įrašau 4 priedo 7 lentelės 7.1 pozicijos skiltyje „Pastaba“ po žodžių „Pain courant francais“ žodžius „Friis buzakenyer, feher es felbama kenyerek“.
1.32. Išdėstau 4 priedo 7 lentelės 7.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„7.2. |
|
|
|
|
Konditerijos gaminiai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Įpakuotiems keptiems gaminiams (tik mažmeninei prekybai) ir produktams su vandens aktyvumu per 0,65 – iš viso 2 g/kg |
E 202–203 |
||||
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Tik biskvitams ir krekeriams – iš viso 50 mg/kg |
||
E 221–224 |
||||
E 226–228 |
||||
Propiono rūgštis ir propionatai |
E 280–283 |
Tik Christmas pudingui – iš viso 1g/kg; ir įpakuotiems produktams su vandens aktyvumu per 0,65 – iš viso 2 g/kg (perskaičiuota į propiono rūgštį) |
||
Galatai |
E 310–312 |
Pyrago mišiniams – iš viso 200 mg/kg 2)“ |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
|||
BHA |
E 320 |
1.33. Papildau 4 priedo 7 lentelės 7.2 poziciją šia eilute:
„7.2. |
|
|
|
|
Konditerijos gaminiai |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Mažmeninei prekybai skirtiems smulkiems fasuotiems kepiniams – 10 mg/kg“ |
1.34. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.2.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„8.2.1. Mėsos produktai, stambiais gabalais arba pjaustyti, neapdoroti šiluma |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, |
|
|
E 202–203 |
Tik džiovintų produktų paviršiui apdoroti – q. s. |
|||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
p-Hidroksibenzoatai |
E 214, E 215, |
|||
E 218, E 219 |
||||
Nitritai *) |
E 249–250 |
150 mg/kg |
||
Nitratai**) |
E 251–252 |
150 mg/kg |
||
Galatai |
E 310–312 |
Džiovintiems produktams – iš viso 200 mg/kg2) |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
|||
BHA |
E 320 |
|||
Eritorbo rūgštis |
E315 |
Sūdytiems, džiovintiems ar rūkytiems mėsos produktams ir konservuotiems mėsos produktams – iš viso 500 mg/kg“ |
||
Natrio eritorbatas |
E 316 |
1.35. Įrašau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 pozicijos skiltyje „Pastaba“ po žodžių „Foie gras, foie gras entier ir blocs de foie gras“ žodžius „Libamaj, libamaj egeszben, libamaj tombben“.
1.36. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“ eilutes taip:
„8.2.2. Šiluma apdorota mėsa, pjaustyta arba dideliais gabalais |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *) |
E 249–250 |
100 mg/kg – sterilizuotiems mėsos produktams (Fo>3,00) ***)“ |
1.37. Papildau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 poziciją šia eilute:
„8.2.2. |
|
|
|
|
Šiluma apdorota mėsa, pjaustyta arba dideliais gabalais |
Įvairios |
Kalcio dinatrio etilendiamino tetraacetatas (kalcio dinatrio EDTA) |
E 385 |
Libamaj, egeszben es tombben – 250 mg/kg“ |
1.38. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.3.1 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“, „Nitratai E 251–252“ eilutes taip:
„8.3.1. |
|
|
|
|
Smulkinti mėsos produktai, neapdoroti šiluma |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *) |
E 249–250 |
150 mg/kg |
Nitratai**) |
E 251–252 |
150 mg/kg“ |
1.39. Papildau 4 priedo 8 lentelės 8.3.1 poziciją šia eilute:
„8.3.1. |
|
|
|
|
Smulkinti mėsos produktai, neapdoroti šiluma |
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas |
E 220 |
Salsicha fresca – iš viso 450 mg/kg“ |
ir sulfitai |
E 221–228 |
1.40. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.3.2 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“ eilutes taip:
„8.3.2. |
|
|
|
|
Šiluma apdoroti smulkinti mėsos produktai |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *) |
E 249–250 |
100 mg/kg – sterilizuotiems mėsos produktams (Fo>3,00) ***)“ |
1.41. Papildau 4 priedo 8 lentelę šia 8.5 pozicija:
„8.5. |
|
|
|
|
Tradiciniu būdu gaminami mėsos produktai |
|
|
|
|
8.5.1. |
|
|
|
|
Tradiciniu būdu mirkant sūryme gaminami mėsos produktai (1) |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *) |
E 249–250 |
175 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Wiltshire bacon (1.1); Entremeada entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado (1.2); ir panašūs produktai |
100 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Wiltshire ham (1.1); ir panašūs produktai |
||||
50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Rohschinken, nassgepökelt (1.6); ir panašūs produktai Cured tongue (1.3) |
||||
Nitratai** |
E 251–252 |
300 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3) – Kylmäsavustettu poronliha/Kallrökt renkött(1.4); |
||
250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Wiltshire bacon ir Wiltshire ham (1.1); Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado (1.2); Rohschinken, nassgepökelt (1.6); ir panašūs produktai |
||||
250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Bacon, Filet de bacon (1.5); ir panašūs produktai |
||||
10 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Cured tongue (1.3) |
||||
8.5.2. |
|
|
|
|
Tradiciniu būdu sausai sūdomi mėsos produktai (2) |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *) |
E 249–250 |
175 mg/kg (didžiausiais liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Dry cured bacon (2.1); ir panašūs produktai |
100 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Dry cured ham (2.1); Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa and paio do lombo (2.3); ir panašūs produktai |
||||
50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Rohschinken, trockengepökelt (2.5); ir panašūs produktai |
||||
Nitratai** |
E 251–252 |
250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Dry cured bacon ir Dry cured ham (2.1); Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa and paio do lombo (2.3); Rohschinken, trockengepökelt (2.5); ir panašūs produktai |
||
250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Jambon sec, jambon sel sec et autres pieces maturees sechees similaires (2.4) |
||||
8.5.3. |
|
|
|
|
Kiti tradiciniu būdu sūdomi mėsos produktai (3) |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitritai *} |
E 249–250 |
180 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO2) – Vysočina, Selsky salam, Turisticky trvanlivy salam, Poličan, Herkules, Lovecky Salam, Dunajska klobasa, Paprikaš (3.5); ir panašūs produktai |
50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Roh schinken, trocken-/nas- sgepökelt (3.1); ir panašūs produktai; Jellied veal and brisket (3.2) |
||||
Nitratai**) |
E 251–252 |
300 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Rohwürste (Salami ir Kantwurst) (3.3); 250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (3.1); ir panašūs produktai 250 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion (3.4); Saucissons secs(3.6); ir panašūs produktai 10 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Jellied veal and brisket (3.2)“ |
1.42. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės išnašas taip:
„* Kai etiketėje nurodoma „vartojamas maistui“, nitritas gali būti parduodamas tik mišinyje su druska ar jos pakaitalais. |
** Nitratų gali būti kai kuriuose termiškai apdorotuose mėsos produktuose, kuriuose jų atsiranda mažai rūgšties turinčioje terpėje nitritams natūraliai virtus nitratais. |
*** Fo-3 vertė lygi 3 min. kaitinimui 121°C temperatūroje (1 mlrd. bakterijų sporų kiekvienoje iš 1000 skardinių sumažinimas iki vienos sporos 1000 skardinių). |
(1) Mėsos produktai merkiami į sūrymą, kurio sudėtyje yra nitritų ir (ar) nitratų, druskos ir kitų komponentų. Mėsos produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi. |
(1.1) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, vėliau ji jame mirkoma 3–10 dienų. Sūrymo tirpale taip pat yra mikrobinių raugo kultūrų. |
(1.2) Mėsa mirkoma sūryme 3–5 dienas. Produktas nėra termiškai apdorojamas ir turi aukštą vandens aktyvumo lygį. |
(1.3) Mėsa mirkoma sūryme bent 4 dienas ir apverdama. |
(1.4) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, vėliau ji jame mirkoma. Sūdymo trukmė yra 14–21 diena, vėliau 4–5 savaites ji brandinama šaltai rūkant. |
(1.5) Mėsa mirkoma 4–5 dienas 5–7 °C temperatūroje, brandinama 24–40 valandų 22 °C temperatūroje, gali būti rūkoma 24 valandas 20–25 °C temperatūroje ir laikoma 3–6 savaites 12–14 °C temperatūroje. |
(1.6) Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 2 dienas/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama). |
(2) Sauso sūdymo metu mėsos paviršius įtrinamas sūdymo mišiniu, kurio sudėtyje yra nitritų ir (arba) nitratų, druskos ir kitų komponentų, vėliau stabilizuojama (brandinama). Mėsos produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi. |
(2.1) Po sauso sūdymo mėsa brandinama bent 4 dienas. |
(2.2) Mėsa sausai sūdoma, po to bent 10 dienų stabilizuojama ir brandinama ilgiau kaip 45 dienas. |
(2.3) 10–15 dienų mėsa sausai sūdoma, vėliau 30–45 dienas stabilizuojama ir bent 2 mėnesius brandinama. |
(2.4) 3 dienas + 1 diena/kg mėsa sausai sūdoma, vėliau 1 savaitę trunka laikotarpis po sūdymo ir 45 dienas – 18 mėnesių trunka brandinimo (nokinimo) laikotarpis. |
(2.5) Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 10–14 dienų/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama). |
(3) Kartu naudojami sūdymo mirkant sūryme ir sauso sūdymo būdai arba kai sudėtiniame produkte yra nitritų ir (ar) nitratų, arba kai sūrymo tirpalo įšvirkščiama į produktą prieš jį verdant. Produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi. |
(3.1) Kartu naudojami sauso sūdymo ir sūdymo mirkant sūryme būdai (neįšvirkščiant sūrymo tirpalo). Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 14–35 dienas/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama). |
(3.2) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, praėjus ne mažiau kaip 2 dienoms, mėsa verdama vandenyje iki 3 valandų. |
(3.3) Produktas brandinamas ne trumpiau kaip 4 savaites, o vandens ir baltymų santykis yra mažesnis kaip 1:7. |
(3.4) Bent 30 dienų brandinimo laikotarpis. |
(3.5) Džiovintas produktas verdamas iki 70 °C temperatūroje, po to 8–12 dienų džiovinamas ir rūkomas. Fermentuotam produktui taikomas 14–30 dienų trijų etapų fermentavimo procesas, vėliau produktas rūkomas. |
(3.6) Nevirta, fermentuota, džiovinta dešra be nitritų priedų. Produktas fermentuojamas 18–22 °C ar žemesnėje (10–12 °C temperatūroje, o vėliau brandinamas (nokinamas) mažiausiai 3 savaites. Produkto vandens ir baltymų santykis yra mažesnis kaip 1:7.“ |
1.43. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„9.1.2. |
|
|
|
|
Švieži vėžiagyviai ir moliuskai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Šviežiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 150 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 150 mg/kg; 80–120 vienetų – iš viso 200 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 300 mg/kg“ |
E 221–224, |
||||
E 226–228* |
||||
4-heksilrezorcinolis |
E 586 |
2 mg/kg (kaip likutis vėžiagyvių mėsoje)“ |
1.44. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.2.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„9.2.2. |
|
|
|
|
Šaldyti vėžiagyviai ir moliuskai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Sušaldytiems ir stipriai užšaldytiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 150 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 150 mg/kg; 80–120 vienetų – iš viso 200 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 300 mg/kg“ |
E 221–224 |
||||
E 226–228* |
||||
4-heksilrezorcinolis |
E 586 |
Sušaldytiems ir stipriai užšaldytiems vėžiagyviams – 2 mg/kg (kaip likutis vėžiagyvių mėsoje)“ |
1.45. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.3.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„9.3.1.2. |
|
|
|
|
Virti vėžiagyviai ir moliuskai bei jų produktai |
Antioksidatoriai konservantai |
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
Virtiems vėžiagyviams ir moliuskams – 1 g/kg |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
|
||
E 202–203 |
Virtiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 2 g/kg |
|||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Virtiems vėžiagyviams ir galvakojams – iš viso 50 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų virtiems vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 135 mg/kg; 80-120 vienetų – iš viso 180 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 270 mg/kg“ |
||
E 221–224 |
||||
E 226–228* |
1.46. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.4.2 pozicijos maisto priedų „Nitratai E 251–252“ eilutes taip:
„9.4.2. |
|
|
|
|
Žuvys ir žuvų produktai, marinuoti ir/arba sūryme |
Antioksidatoriai konservantai |
Nitratai |
E 251–252 |
Marinuotoms silkėms ir šprotams – iš viso 500 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3)“ |
1.47. Papildau 4 priedo 10 lentelės 10.3 poziciją šia eilute:
„10.3. |
|
|
|
|
Šaldyti kiaušinių produktai |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Sušaldytiems ir greitai užšaldytiems produktams – 10 g/kg“ |
1.48. Papildau 4 priedo 10 lentelės 10.4 poziciją šia eilute:
„10.4. Sausi ar koaguliuoti kiaušinių produktai |
|
|
|
|
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
Dehidratuotiems, koncentruotiems produktams – 10 g/kg“ |
1.49. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„12.2. Prieskoninės daržovės, žolės ir prieskoniai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Tik prieskoniams – iš viso 1 g/kg |
E 202–203 |
||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 |
Tik prieskoniams citrusinių sulčių pagrindu – iš viso 200 mg/kg |
||
E 221–224 |
||||
E 226–228 |
||||
Galatai |
E 310–312 |
Prieskoniams ir pagardams – iš viso 200 mg/kg 1)“ |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
|||
BHA |
E 320 |
1.50. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.5 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„12.5. Sriubos ir sultiniai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Tik skystiems produktams – iš viso 500 mg/kg, išskyrus konservuotus produktus |
E 202–203 |
||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
Galatai |
E 310–312 |
Sausiems produktams – iš viso 200 mg/kg 1)“ |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
|||
BHA |
E 320 |
1.51. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.6.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„12.6.1. Emulsinti padažai |
|
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Iš viso 1 g/kg Iš viso 500 mg/kg |
Iš viso 1 g/kg produktams su 60 % ir daugiau riebalų |
|
E 202–203 |
|||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
||||
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Iš viso 2 g/kg |
Iš viso 2 g/kg produktams su mažiau kaip 60 % riebalų |
||
E 202–203 |
|||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
Iš viso 1 g/kg |
|||
Galatai |
E 310–312 |
Iš viso 200 mg/kg 1)“ |
|||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
||||
BHA |
E 320 |
1.52. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.6.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„12.6.2. Neemulsinti padažai |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Iš viso 1 g/kg |
|
E 202–203 |
||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
Galatai |
E 310–312 |
|
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
Iš viso 200 mg/kg 1)“ |
||
BHA |
E 320 |
|
1.53. Papildau 4 priedo 12 lentelės 12.6.1 poziciją šia eilute:
„12.6.1. Emulsinti padažai |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
30 g/1“ |
1.54. Išdėstau 4 priedo 13 lentelės 13.6 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„13.6. Maisto papildai |
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
Tik skystiems produktams – iš viso 2 g/kg |
|
E 202–203 |
||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
|||
Galatai |
E 310–312 |
|
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
Iš viso 400 mg/kg“ |
||
BHA |
E 320 |
|||
BHT |
E 321 |
1.55. Papildau 4 priedo 13 lentelės 13.6 poziciją šiomis eilutėmis:
„13.6. Maisto papildai |
Įvairios |
Sojos pupelių hemiceliuliozė |
E 426 |
1,5 g/l |
Pululanas |
E 1204 |
Maisto papildams kapsulėmis ir tabletėmis – q. s. |
||
Krakmolo aliuminio oktenilsukcinatas |
E 1452 |
Vitaminų preparatams, naudojamiems maisto papilduose – 35 g/kg maisto papilde“ |
1.56. Papildau 4 priedo 13 lentelės 13.7 poziciją šia eilute:
„13.7 |
|
|
|
|
Specialios medicininės paskirties kūdikių maisto produktai |
Įvairios |
Riebalų rūgščių sacharozės esteriai |
E 473 |
Produktams, kurių sudėtyje yra hidrolizuotų baltymų, peptidų ir aminorūgščių – 120 mg/l“ |
1.57. Įrašau 4 priedo 13 lentelės antroje išnašoje vietoj žodžių „kūdikių maisto produktuose, kurie paspartina nujunkymą nuo krūties“ žodžius „perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose ir maiste kūdikiams“.
1.58. Išdėstau 4 priedo 15 lentelės 15.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„15.1. Užkandžiai grūdų, bulvių ar krakmolo pagrindu |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 E 202–203 |
|
Iš viso 1 g/kg |
p-Hidroksibenzoatai |
E 214, E 215, E 218, 219 |
Iš viso 300 mg/kg |
|||
Sieros dioksidas |
E 220 |
Iš viso 50 mg/kg, bet vakuumu supakuotiems saldiems kukurūzams – išviso 100 mg/kg |
|||
ir sulfitai |
E 221–224 E 226–228 |
||||
Galatai |
E 310–312 |
Produktams javų pagrindu – 200 mg/kg 1)“ |
|||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E 319 |
||||
BHA |
E 320 |
1.59. Išdėstau 4 priedo 15 lentelės 15.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„15.2. Apdoroti riešutai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 E 202–203 |
|
Tik glaistytiems produktams – iš viso 1 g/kg |
|
p-Hidroksibenzoatai |
E 214, E 215, E218, 219 |
Išviso 300 mg/kg |
||
Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA |
E 310–312 E 319 E 320 |
Iš viso 200 mg/kg 1)“ |
1.60. Išdėstau 4 priedo 16 lentelės 16.6 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:
„16.6. Kvapiosios medžiagos |
|
|
|
|
|
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200 |
|
||
E 202–203 |
Išviso 1500 mg/kg |
||||
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210–213 |
||||
Galatai |
E 310–312 |
Eteriniams aliejams – iš viso 1000 mg/kg |
|||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
||||
BHA |
E 320 |
||||
Galatai |
E 310–312 |
Iš viso – 100 mg/kg |
Kitoms, ne eteriniams aliejams, kvapiosioms medžiagoms“ |
||
Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) |
E319 |
Išviso 200 mg/kg (TBHQ ir BHA) |
|||
BHA |
E 320 |
1.61. Išdėstau 4 priedo 16 lentelės 16.6 pozicijos maisto priedų „E 1505–E 1520“ eilutes taip:
„16.6. Kvapiosios medžiagos |
|
|
|
|
Įvairios |
Trietilcitratas |
E 1505 |
3 g/kg, gaunamas iš visų šaltinių, esančių maisto produktuose, kurie vartojami arba atgaminami pagal gamintojo nurodymus; atskirai arba mišiniuose. Gėrimuose, išskyrus grietinėlės likerius, didžiausias E 1520 kiekis – 1 g/l“ |
|
Glicerilio diacetatas (diacetinas) |
E 1517 |
|||
Glicerilio triacetatas (triacetinas) |
E 1518 |
|||
Propan-1,2-diolis (propileno glikolis) |
E 1520 |
1.61. Papildau 4 priedo 16 lentelės išnašas šia išnaša:
„7) Proporcingumo taisyklė: jei naudojami galatų, tret-butilhidrochinono (TBHQ), butilinto hidroksianizolo (BHA) ir butilinto hidroksitolueno (BHT) mišiniai, būtina proporcingai sumažinti atskirus kiekius.“ |
1.62. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.2.1.1 poziciją, 1.2.1.2 poziciją, 1.2.2 poziciją, 1.7 poziciją, 2 lentelės 2.4 poziciją, 3 lentelę, 4 lentelės 4.3.4.1 poziciją, 4.3.4.2 poziciją, 4.3.5 poziciją, 4.3.6 poziciją, 4.3.7 poziciją, 5 lentelės 5.1 poziciją, 5.2 poziciją, 5.3 poziciją, 6 lentelės 6.3 poziciją, 6.5 poziciją, 7 lentelės 7.2 poziciją, 10 lentelės 10.5 poziciją, 12 lentelės 12.4 poziciją, 12.6.1 poziciją, 12.6.2 poziciją, 12.7 poziciją, 13 lentelės 13.3 poziciją, 13.4 poziciją, 13.5 poziciją, 13.6 poziciją, 16 lentelės 16.1 poziciją šia eilute:
„ |
Saldikliai |
Eritritolis |
E 968 |
q. s.“ |
1.63. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.2.1.2 poziciją, 1.2.2 poziciją, 1.3.2 poziciją, 1.4.4 poziciją, 1.5.1 poziciją, 1.5.2 poziciją, 1.6.1 poziciją, 1.6.2 poziciją, 1.6.3 poziciją, 1.6.4 poziciją, 1.6.5 poziciją, 1.7 poziciją, 2 lentelės 2.2.1.2 poziciją, 2.2.2 poziciją, 2.3 poziciją, 2.4 poziciją, 3 lentelę, 4 lentelės 4.3.1 poziciją, 4.3.2 poziciją, 4.3.5 poziciją, 4.3.6 poziciją, 4.3.7 poziciją, 4.3.8 poziciją, 4.3.9 poziciją, 5 lentelės 5.2 poziciją, 5.3 poziciją, 6 lentelės 6.3 poziciją, 6.5 poziciją, 7 lentelės 7.1 poziciją, 7.2 poziciją, 8 lentelės 8.1.2 poziciją, 8.2.2 poziciją, 8.3.1 poziciją, 8.3.2 poziciją, 8.4 poziciją, 9 lentelės 9.2.1 poziciją, 9.2.2 poziciją, 9.3.1 poziciją, 9.3.3 poziciją, 9.4 poziciją, 9.5 poziciją, 10 lentelės 10.4 poziciją, 10.5 poziciją, 11 lentelės 11.2 poziciją, 12 lentelės 12.2 poziciją, 12.3 poziciją, 12.4 poziciją, 12.5 poziciją, 12.6.1 poziciją, 12.6.2 poziciją, 12.7 poziciją, 12.9 poziciją, 13 lentelės 13.3 poziciją, 13.4 poziciją, 13.5 poziciją, 13.6 poziciją, 14 lentelės 14.2.6.2 poziciją, 15 lentelės 15.1 poziciją, 15.2 poziciją, 16 lentelės 16.1 poziciją, 16.2 poziciją šia eilute:
„ |
Įvairios |
Eritritolis |
E 968 |
q. s.“ |
1.65. Išdėstau 6 priedo maisto priedų „E 551 ir E 552“ pozicijas taip:
„E 551 |
Silicio dioksidas |
Emulsikliams ir dažikliams, ne daugiau kaip 5%. E 551, esančio titano diokside E 171 ir geležies oksiduose bei hidroksiduose E 172 (didžiausias santykinis kiekis sudaro 90 % viso pigmento).“ |
E 552 |
Kalcio silikatas |
2. Nustatau, kad: