LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 7 D. ĮSAKYMO NR. 3D-139 „DĖL SPIRITINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, TVARKYMO IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2005 m. lapkričio 11 d. Nr. 3D-526

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-139 „Dėl Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 36-1600; 2004, Nr. 60-2155; 2005, Nr. 36-1191, Nr. 58, Nr. 48-1595, Nr. 58):

1.1. Įrašau 1 punkte po žodžio „degtinėms“ žodžius „aromatizuotoms degtinėms“.

1.2. Išdėstau 2 punkto pirmąją pastraipą taip:

2. Degtinė – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris gaminamas rektifikuojant distiliuotą maistinį etilo alkoholį. Po to toks gėrimas gali būti filtruojamas per aktyvintą medžio anglį, tiesiogiai distiliuojamas ar apdorojamas panašiu būdu, siekiant pasirinktinai sumažinti naudotų žaliavų juslines savybes. Siekiant sušvelninti skonį ir kvapą į degtinę galima dėti ir kitų maistinių medžiagų (pvz., cukraus, citrinų, acto ar kt. rūgščių ir pan.), tačiau tik tokiais kiekiais, kurie iš esmės nekeičia degtinės juslinių savybių ar suteikia kitą, nei etilo alkoholio gamybai naudotų žaliavų, aromatą.“.

1.3. Papildau šiuo 21 punktu (ankstesnįjį 21 punktą laikant 22 punktu):

21. Aromatizuota degtinė – degtinė, kuriai suteikiamos aromatinės savybės, skirtingos nuo etilo alkoholio gamybai naudotų žaliavų, ir kuri gali būti saldinama, derinama ir brandinama, taip pat gali būti pridėta leidžiamų naudoti kvapiųjų medžiagų ir/ar dažiklių.“.

1.4. Išdėstau VI skyriaus antraštę taip:

VI. DEGTINĖS IR AROMATIZUOTOS DEGTINĖS GAMYBOS PROCESAI, KOKYBĖS RODIKLIAI IR JŲ ĮVERTINIMAS“.

1.5. Įrašau 50 punkte po žodžio „Degtinės“ žodžius „ir aromatizuotos degtinės“.

„50. Degtinės ir aromatizuotos degtinės jusliniai, fizikiniai ir cheminiai rodikliai turi atitikti šiame reglamente nustatytus rodiklius, kurie nurodyti šio reglamento 2 priede.“.

1.6. Išdėstau 51 punktą taip:

51. Jusliniai degtinės ir aromatizuotos degtinės rodikliai vertinami 10 balų sistema:“;

1.7. Išdėstau 51.1 punktą taip:

51.1. jusliniai degtinės ir aromatizuotos degtinės rodikliai ir jų įvertinimas balais:

 

Rodikliai

Rodiklio apibūdinimas

Įvertinimas balais

Pastaba

1. Skaidrumas ir spalva

1. Degtinė:

1.1. skaidrus, bespalvis, be nuosėdų ir priemaišų skystis su aiškiai matomu būdingu blizgesiu;

 

1.2. skaidrus, bespalvis, be nuosėdų ir priemaišų skystis, tačiau blizgesys nepakankamas;

 

 

1,9–2,0

(labai gerai)

 

 

1,7–1,8 (gerai)

 

 

 

1.3. skaidrus, bespalvis, be nuosėdų ir priemaišų skystis, tačiau be būdingo blizgesio.

 

2. Aromatizuota degtinė:

 

2.1. skaidrus, bespalvis ar turintis kvapiosios ar dažomosios medžiagos spalvą, be nuosėdų ir priemaišų skystis su aiškiai matomu būdingu blizgesiu;

 

2.2. skaidrus, bespalvis ar turintis kvapiosios ar dažomosios medžiagos spalvą, be nuosėdų ir priemaišų skystis, tačiau blizgesys nepakankamas;

 

2.3. skaidrus, bespalvis ar turintis kvapiosios ar dažomosios medžiagos spalvą, be nuosėdų ir priemaišų skystis, tačiau be būdingo blizgesio.

1,5–1,6 (patenkinamai)

 

 

 

 

 

1,9–2,0

(labai gerai)

 

 

 

1,7–1,8 (gerai)

 

 

 

 

1,5–1,6 (patenkinamai)

Aromatizuotose degtinėse, kurios aromatizuotos natūraliomis vaisių-uogų sultimis, laikymo metu gali susidaryti nedidelis kiekis natūralių sulčių kilmės nuosėdų. Tuo atveju jusliniai rodikliai „skaidrumas ir spalva“ vertinami „patenkinamai“.

 

2. Aromatas

2.1. būdingas gaminiui, aiškiai juntamas;

2.2. būdingas gaminiui, geras;

2.3. būdingas gaminiui, tačiau menkai juntamas;

2.4. nebūdingas gaminiui, turi pašalinį nemalonų kvapą.

3,64,0 (labai gerai)

3,03,5 (gerai)

2,52,9 (patenkinamai)

 

<2,5 (blogai)

 

 

brokuojama

3. Skonis

3.1. būdingas gaminiui, grynas, švelnus;

3.2. būdingas gaminiui, tačiau truputį aštresnis;

3.3. būdingas gaminiui, tačiau aštrus, deginantis;

3.4. nebūdingas gaminiui, turi pašalinį nemalonų prieskonį.

3,64,0 (labai gerai)

3,03,5 (gerai)

 

2,52,9 (patenkinamai)

<2,5 (blogai)

 

 

brokuojama

 

1.8. Išdėstau 96.1.1 punktą taip:

„96.1.1. gėrimo kategorija pagal šio reglamento II skyrių. Leidžiama vietoje kategorijos „aromatizuota degtinė“ nurodyti „ XXX skonio degtinė“ arba „ aromatizuota degtinė su XXX“.

1.9. Išdėstau 2 priedą nauja redakcija (pridedama).

2. Nustatau:

2.1. Šis įsakymas įsigalioja nuo 2005 m. gruodžio 1 d.

2.2. Iki šio įsakymo įsigaliojimo pagamintos degtinės, neatitinkančios šio įsakymo 1.2, 1.7 ir 1.9 punktų reikalavimų, gali būti realizuojamos, iki pasibaigs jų atsargos.

2.3. Degtinės etiketės, atitinkančios šiuo įsakymu keičiamo reglamento nustatytus ženklinimo reikalavimus, gali būti naudojamos iki 2005 m. gruodžio 31 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRĖ                                                   KAZIMIRA DANUTĖ PRUNSKIENĖ

 

SUDERINTA                                                                 SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos                    Respublikinio mitybos centro

2005-11-09 raštu Nr. B6-(1.8)-1695                               2005-11-03 raštu Nr. 1-691

 

Spiritinių gėrimų gamybos ir prekinio

pateikimo techninio reglamento

2 priedas

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2005 m. lapkričio 11 d. įsakymo

Nr. 3D-526 redakcija)

 

DEGTINĖS IR AROMATIZUOTOS DEGTINĖS KOKYBĖS RODIKLIAI

 

1. Degtinės rodikliai:

1.1. Jusliniai rodikliai

Rodiklio pavadinimas

Rodiklio apibūdinimas

Skaidrumas

Skaidrus, be nuosėdų ir pašalinių priemaišų skystis

Spalva

Bespalvis skystis

Skonis ir aromatas

Būdingas kiekvieno pavadinimo degtinei priklausomai nuo panaudotų žaliavų, be pašalinių medžiagų kvapo ir prieskonio

2. Fizikiniai ir cheminiai rodikliai

Rodiklio pavadinimas

 

Etilo alkoholio kiekis, tūrio proc.

ne mažiau kaip 37,5

Šarmingumas – 100 cm3 degtinės titravimui sunaudota 0,1 mol/dm3 koncentracijos druskos rūgšties, cm3, ne daugiau kaip:

a) naudojant liuks, ekstra, ekselent ir ypač švarų etilo alkoholį;

b) naudojant aukščiausios rūšies etilo alkoholį.

 

 

3,0

3,5

Aldehidų, perskaičiuotų į acetaldehidą, ne daugiau kaip, mg/dm3 a. a.:

a) naudojant liuks, ekstra, ekselent ir ypač švarų etilo alkoholį;

b) naudojant aukščiausios rūšies etilo alkoholį.

 

2

5

Aukštesniųjų alkoholių (fuzelių) ne daugiau kaip, mg/dm3 a. a.:

a) naudojant liuks ir ypač švarų etilo alkoholį:

- perskaičiuotų į izobutilo alkoholį;

- perskaičiuotų į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1);

b) naudojant ekstra ir ekselent etilo alkoholį:

- perskaičiuotų į izobutilo alkoholį;

- perskaičiuotų į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1);

c) naudojant aukščiausios rūšies etilo alkoholį:

- perskaičiuotų į izobutilo alkoholį;

- perskaičiuotų į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1).

 

 

3

2

 

4

3

 

5

4

Esterių, perskaičiuotų į etilacetatą, ne daugiau kaip, mg/dm3 a. a.

13

Metilo alkoholio ne daugiau kaip, g/dm3 a. a.:

a) naudojant liuks, ekstra, ekselent ir ypač švarų etilo alkoholį;

b) naudojant aukščiausios rūšies etilo alkoholį.

 

0,3

0,5

a. a. – absoliutus etilo alkoholis

 

2. Aromatizuotos degtinės kokybės rodikliai:

2.1. Jusliniai rodikliai

Rodiklio pavadinimas

Rodiklio apibūdinimas

Skaidrumas

Skaidrus, be nuosėdų ir pašalinių priemaišų skystis.

Spalva

Bespalvis ar turintis panaudotų kvapiųjų ir/ar dažomųjų medžiagų spalvą skystis.

Skonis ir aromatas

Būdingas kiekvieno pavadinimo aromatizuotai degtinei priklausomai nuo panaudotų žaliavų ir maloniai juntamas naudojamos aromatinės medžiagos skonis ir aromatas, be pašalinio prieskonio.

 

2.2. Fizikiniai ir cheminiai rodikliai

Rodiklio pavadinimas

 

Etilo alkoholio kiekis, tūrio proc.

ne mažiau kaip 37,5

Metilo alkoholio ne daugiau kaip, g/dm3 a. a.:

a) naudojant liuks, ekstra, ekselent ir ypač švarų etilo alkoholį;

b) naudojant aukščiausios rūšies etilo alkoholį.

 

0,3

0,5

Aromatizuotose degtinėse šarmingumas, esterių, aukštesniųjų alkoholių bei aldehidų kiekis nereglamentuojamas, kadangi šių degtinių gamybai naudojamose natūraliose aromatinėse medžiagose gali būti ne tik etilo alkoholio kilmės esterių, aukštesniųjų alkoholių bei aldehidų, kurie būtų nustatomi oficialiais metodais kartu su etilo alkoholio kilmės priemaišomis. Kilus abejonių dėl aromatizuotos degtinės gamybai pavartoto etilo alkoholio kilmės, priemaišų kiekio analizė atliekama dujų chromatografijos metodais, nustatant aukštesniųjų alkoholių, esterių ir aldehidų kilmę.

______________