LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2003 M. GRUODŽIO 31 D. ĮSAKYMO NR. V-793 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2003 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2005 m. birželio 8 d. Nr. V-465

Vilnius

 

Pakeičiu Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 (Žin., 2004, Nr. 45-1491, Nr. 176-6526), 4 priedą „Maisto priedų vartojimo sąlygos ir didžiausias leidžiamas vartoti kiekis 1–16 maisto produktų grupėse“ ir išdėstau 4 lentelės „Vaisiai ir daržovės, įskaitant uogas, sėklas, šakniavaisius ir grybus“ 4.3.6 poziciją taip:

 

„4.3.6. Vaisių ir daržovių

gaminiai

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200,

E 202-203

1 g/kg, įskaitant padažus vaisių pagrindu; Polenta – iš viso 200 mg/kg; bulvių pastai – iš viso 2 g/kg

 

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210-213

Virtiems burokėliams – iš

viso 2 g/kg

 

 

Sieros dioksidas

ir sulfitai

E 220

E 221-224,

E 226-228

Grybams ir baltosioms daržovėms – iš viso 50 mg/kg; bulvėms ir bulvių pastai – iš viso 100 mg/kg; pyragų įdarams vaisių pagrindu – iš viso 100 mg/kg; vaisių ekstraktų drebučiams, skystiesiems pektinams, skirtiems galutiniams vartotojams – iš viso 800 mg/kg

 

Dažikliai

Kurkuminas

E 100

 

 

 

Tartrazinas

E 102

 

 

 

Chinolino geltonasis

E 104

 

 

 

Saulėlydžio geltonasis FCF

E 110

Marinuotoms

 

 

Karminas

E 120

(raugintoms) daržovėms,

 

 

Azorubinas

E 122

pagardams, Chutney

 

 

Ponso 4R

E 124

ir Piccalilli – iš viso

 

 

Alura raudonasis AC

E 129

500 mg/kg

 

 

Patent mėlynasis V

E 131

 

 

 

Indigotinas

E 132

 

 

 

Briliantinis mėlynasis FCF

E 133

 

 

 

Žaliasis S

E 142

 

 

 

Briliantinis juodasis BN

E 151

 

 

 

Rudasis HT

E 155

 

 

 

Likopenas

E 160d

 

 

 

Beta-apo-8’-karotenalis (C 30)

E 160e

 

 

 

Beta-apo-8’-karoteno rūgšties

etilesteris (C 30)

E 160f

 

 

 

Luteinas

E 161b

 

 

 

Riboflavinas

E 101

 

 

 

Chlorofilai ir chlorofilinai

E 140

 

 

 

Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais

E 141

 

 

 

Karamelių spalvos

E 150a-d

 

 

 

Augalinė anglis

E 153

Marinuotoms

 

 

Karotenų mišinys

E 160a

(raugintoms) daržovėms,

 

 

Paprikų ekstraktas

E 160c

pagardams, Chutney

 

 

Burokėlių raudonasis

E 162

ir Piccalilli – q. s.

 

 

Antocianinai

E 163

 

 

 

Kalcio karbonatas

E 170

 

 

 

Titano dioksidas

E 171

 

 

 

Geležies oksidai ir hidroksidai

E 172

 

 

Saldikliai

Acesulfamas K

E 950

350 mg/kg

 

 

 

Aspartamas

E 951

1g/kg

 

 

 

Ciklamo rūgštis ir ciklamatai

E 952

Iš viso 250 mg/kg

2)

 

 

Sacharinas, ir jo druskos

E 954

Iš viso 200 mg/kg

 

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

50 mg/kg

 

 

 

Acesulfamas K

E 950

200 mg/kg

Saldžia-

 

 

Aspartamas

E 951

300 mg/kg

rūgščiams

 

 

Sacharinas, ir jo druskos

E 954

160 mg/kg

vaisių ir

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

100 mg/kg

daržovių

 

 

 

 

 

preservams

 

 

Sukralozė

E 955

400 mg/kg2); saldžiarūgščiams vaisių ir daržovių preservams – 180 mg/kg

 

 

Aspartamo-acesulfamo druska4)

E 962

350 mg/kg (a)2); saldžiarūgščiams vaisių ir daržovių preservams – 200 mg/kg

 

 

Sorbitolis ir sorbitolio sirupas

E 420

Vaisių gaminiams 1)

 

 

Manitolis

E 421

q. s., išskyrus produktus,

 

 

Izomaltas

E 953

skirtus gėrimų vaisių

 

 

Maltitolis ir maltitolio sirupas

E 965

sulčių pagrindu gamybai

 

 

Laktitolis

E 966

 

 

 

Ksilitolis

E 967

 

 

Įvairios

Askorbo rūgštis ir askorbatai

E 300-302

Vaisių kompotams –

 

 

Citrinų rūgštis ir citratai

E 330-333

q. s.

 

 

Ortofosfato rūgštis ir fosfatai

E 338

E 339-341,

E 343,

E 450-452

Bulvių gaminiams – iš viso 5 g/kg; vaisių gaminiams – iš viso 800 mg/kg

 

 

Propan-1,2-diolio alginatas

E 405

5 g/kg

 

 

Pektinas

Kalcio chloridas

E 440

E 509

Vaisių kompotams, išskyrus obuolių kompotą – q. s.

 

 

Saldžiųjų ceratonijų derva

Guaro derva

Ksantano derva

E 410

E 412

E 415

Kaštonams skystyje – q. s.

 

 

Glutamo rūgštis ir glutamatai

E 620-625

Iš viso 10 g/kg

 

 

Guanilo rūgštis ir guaniliatai

E 626-629

Iš viso

 

 

 

Inozino rūgštis ir inozinatai

E 630-633

500 mg/kg

 

 

 

Ribonukleotidai

E 634-635

 

 

 

 

Sorbitolis ir sorbitolio sirupas

E 420

 

 

 

 

Manitolis

E 421

q. s.

 

 

 

Izomaltas

E 953

 

 

 

 

Maltitolis ir maltitolio sirupas

E 965

 

 

 

 

Laktitolis

E 966

 

 

 

 

Ksilitolis

E 967

 

 

 

 

Anglies dioksidas

E 290

 

 

 

Argonas

E 938

 

 

 

Helis

E 939

q. s.

 

 

Azotas

E 941

 

 

 

Nitrito oksidas

E 942

 

 

 

Deguonis

E 948

 

 

 

Taip pat žr. šios higienos normos 2 priedą

 

q. s., išskyrus vaisių kompotus“

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                     ŽILVINAS PADAIGA

______________