LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2003 M. GRUODŽIO 31 D. ĮSAKYMO NR. V-793 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2003 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2005 m. birželio 8 d. Nr. V-465
Vilnius
Pakeičiu Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 (Žin., 2004, Nr. 45-1491, Nr. 176-6526), 4 priedą „Maisto priedų vartojimo sąlygos ir didžiausias leidžiamas vartoti kiekis 1–16 maisto produktų grupėse“ ir išdėstau 4 lentelės „Vaisiai ir daržovės, įskaitant uogas, sėklas, šakniavaisius ir grybus“ 4.3.6 poziciją taip:
„4.3.6. Vaisių ir daržovių gaminiai |
Antioksidatoriai konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
1 g/kg, įskaitant padažus vaisių pagrindu; Polenta – iš viso 200 mg/kg; bulvių pastai – iš viso 2 g/kg |
||
|
|
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Virtiems burokėliams – iš viso 2 g/kg |
||
|
|
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 E 221-224, E 226-228 |
Grybams ir baltosioms daržovėms – iš viso 50 mg/kg; bulvėms ir bulvių pastai – iš viso 100 mg/kg; pyragų įdarams vaisių pagrindu – iš viso 100 mg/kg; vaisių ekstraktų drebučiams, skystiesiems pektinams, skirtiems galutiniams vartotojams – iš viso 800 mg/kg |
||
|
Dažikliai |
Kurkuminas |
E 100 |
|
||
|
|
Tartrazinas |
E 102 |
|
||
|
|
Chinolino geltonasis |
E 104 |
|
||
|
|
Saulėlydžio geltonasis FCF |
E 110 |
Marinuotoms |
||
|
|
Karminas |
E 120 |
(raugintoms) daržovėms, |
||
|
|
Azorubinas |
E 122 |
pagardams, Chutney |
||
|
|
Ponso 4R |
E 124 |
ir Piccalilli – iš viso |
||
|
|
Alura raudonasis AC |
E 129 |
500 mg/kg |
||
|
|
Patent mėlynasis V |
E 131 |
|
||
|
|
Indigotinas |
E 132 |
|
||
|
|
Briliantinis mėlynasis FCF |
E 133 |
|
||
|
|
Žaliasis S |
E 142 |
|
||
|
|
Briliantinis juodasis BN |
E 151 |
|
||
|
|
Rudasis HT |
E 155 |
|
||
|
|
Likopenas |
E 160d |
|
||
|
|
Beta-apo-8’-karotenalis (C 30) |
E 160e |
|
||
|
|
Beta-apo-8’-karoteno rūgšties etilesteris (C 30) |
E 160f |
|
||
|
|
Luteinas |
E 161b |
|
||
|
|
Riboflavinas |
E 101 |
|
||
|
|
Chlorofilai ir chlorofilinai |
E 140 |
|
||
|
|
Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais |
E 141 |
|
||
|
|
Karamelių spalvos |
E 150a-d |
|
||
|
|
Augalinė anglis |
E 153 |
Marinuotoms |
||
|
|
Karotenų mišinys |
E 160a |
(raugintoms) daržovėms, |
||
|
|
Paprikų ekstraktas |
E 160c |
pagardams, Chutney |
||
|
|
Burokėlių raudonasis |
E 162 |
ir Piccalilli – q. s. |
||
|
|
Antocianinai |
E 163 |
|
||
|
|
Kalcio karbonatas |
E 170 |
|
||
|
|
Titano dioksidas |
E 171 |
|
||
|
|
Geležies oksidai ir hidroksidai |
E 172 |
|
||
|
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
350 mg/kg |
|
|
|
|
Aspartamas |
E 951 |
1g/kg |
|
|
|
|
Ciklamo rūgštis ir ciklamatai |
E 952 |
Iš viso 250 mg/kg |
2) |
|
|
|
Sacharinas, ir jo druskos |
E 954 |
Iš viso 200 mg/kg |
|
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
50 mg/kg |
|
|
|
|
Acesulfamas K |
E 950 |
200 mg/kg |
Saldžia- |
|
|
|
Aspartamas |
E 951 |
300 mg/kg |
rūgščiams |
|
|
|
Sacharinas, ir jo druskos |
E 954 |
160 mg/kg |
vaisių ir |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
100 mg/kg |
daržovių |
|
|
|
|
|
|
preservams |
|
|
|
Sukralozė |
E 955 |
400 mg/kg2); saldžiarūgščiams vaisių ir daržovių preservams – 180 mg/kg |
||
|
|
Aspartamo-acesulfamo druska4) |
E 962 |
350 mg/kg (a)2); saldžiarūgščiams vaisių ir daržovių preservams – 200 mg/kg |
||
|
|
Sorbitolis ir sorbitolio sirupas |
E 420 |
Vaisių gaminiams 1) – |
||
|
|
Manitolis |
E 421 |
q. s., išskyrus produktus, |
||
|
|
Izomaltas |
E 953 |
skirtus gėrimų vaisių |
||
|
|
Maltitolis ir maltitolio sirupas |
E 965 |
sulčių pagrindu gamybai |
||
|
|
Laktitolis |
E 966 |
|
||
|
|
Ksilitolis |
E 967 |
|
||
|
Įvairios |
Askorbo rūgštis ir askorbatai |
E 300-302 |
Vaisių kompotams – |
||
|
|
Citrinų rūgštis ir citratai |
E 330-333 |
q. s. |
||
|
|
Ortofosfato rūgštis ir fosfatai |
E 338 E 339-341, E 343, E 450-452 |
Bulvių gaminiams – iš viso 5 g/kg; vaisių gaminiams – iš viso 800 mg/kg |
||
|
|
Propan-1,2-diolio alginatas |
E 405 |
5 g/kg |
||
|
|
Pektinas Kalcio chloridas |
E 440 E 509 |
Vaisių kompotams, išskyrus obuolių kompotą – q. s. |
||
|
|
Saldžiųjų ceratonijų derva Guaro derva Ksantano derva |
E 410 E 412 E 415 |
Kaštonams skystyje – q. s. |
||
|
|
Glutamo rūgštis ir glutamatai |
E 620-625 |
Iš viso 10 g/kg |
||
|
|
Guanilo rūgštis ir guaniliatai |
E 626-629 |
Iš viso |
|
|
|
|
Inozino rūgštis ir inozinatai |
E 630-633 |
500 mg/kg |
|
|
|
|
Ribonukleotidai |
E 634-635 |
|
|
|
|
|
Sorbitolis ir sorbitolio sirupas |
E 420 |
|
|
|
|
|
Manitolis |
E 421 |
q. s. |
|
|
|
|
Izomaltas |
E 953 |
|
|
|
|
|
Maltitolis ir maltitolio sirupas |
E 965 |
|
|
|
|
|
Laktitolis |
E 966 |
|
|
|
|
|
Ksilitolis |
E 967 |
|
|
|
|
|
Anglies dioksidas |
E 290 |
|
||
|
|
Argonas |
E 938 |
|
||
|
|
Helis |
E 939 |
q. s. |
||
|
|
Azotas |
E 941 |
|
||
|
|
Nitrito oksidas |
E 942 |
|
||
|
|
Deguonis |
E 948 |
|
||
|
|
Taip pat žr. šios higienos normos 2 priedą |
|
q. s., išskyrus vaisių kompotus“ |
||