VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2008 M. SAUSIO 31 D. ĮSAKYMO NR. B1-85 „DĖL MĖSOS ir MĖSOS produktų MĖGINIŲ PAĖMIMO LABORATORINIAM TYRIMUI NURODYMŲ PATVIRTINIMO “ PAKEITIMO

 

2024 m. vasario 8 d. Nr. B1-197

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:

1Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. sausio 31 d. įsakymą Nr. B1-85 „Dėl Mėsos ir mėsos produktų mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymų patvirtinimo“ ir išdėstau jį nauja redakcija:

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MĖSOS ir MĖSOS produktų MĖGINIŲ PAĖMIMO LABORATORINIAM TYRIMUI NURODYMŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB, 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. vasario 6 d. nutarimu Nr. 135 „Dėl valstybės institucijų, savivaldybių ir kitų juridinių asmenų, atsakingų už Europos žemės ūkio orientavimo ir garantijų fondo garantijų skyriaus priemonių įgyvendinimą, paskyrimo“ ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-883 „Dėl Valstybinių mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymų patvirtinimo“ ir siekdamas užtikrinti vienodą mėginių ėmimo tvarką:

1. Tvirtinu Mėsos ir mėsos produktų mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymus (pridedama).

2. Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.“

2Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2024 m. vasario 15 d.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

pavaduojantis direktorių                                                                                  Paulius Bušauskas

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus

2008 m. sausio 31 d. įsakymu Nr. B1-85

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus

2024 m. vasario 8 d. įsakymo Nr. B1-197

redakcija)

 

MĖSOS ir MĖSOS produktų MĖGINIŲ PAĖMIMO LABORATORINIAM TYRIMUI NURODYMAI

 

I skyrius

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Mėsos ir mėsos produktų mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymuose (toliau – Nurodymai) pateikti bendrieji mėsos ir mėsos produktų mėginių paėmimo jusliniams, cheminiams ir mikrobiologiniams tyrimams reikalavimai, kai jie nėra nustatyti specialiuosiuose teisės aktuose arba standartuose.

2. Nurodymai skirti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyrių pareigūnams, atliekantiems valstybinę maisto kontrolę maisto tvarkymo subjektuose.

3. Mėsos ir mėsos produktų mėginių ėmimas mikrobiologiniams tyrimams turi būti atliekamas, laikantis 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų reikalavimų. Protrūkio, apsinuodijimo maistu, stebėsenos, vartotojo skundo tyrimo atveju ar nustačius nesaugų maistą, jeigu mikrobiologiniams tyrimams nėra galimybės paimti 5 taškinių mėginių, gali būti paimamas mažesnis mėginių skaičius (n=4, n=3, n=2, n=1).

4. Nurodymuose vartojamos sąvokos:

4.1. Jungtinis mėginys – bendras visų taškinių mėginių, paimtų iš vienos partijos ar jos dalies, mėginys.

4.2. Taškinis mėginys – produkto kiekis, paimtas vienoje partijos arba jos dalies vietoje jungtiniam mėginiui sudaryti.

4.3. Mėsos produktai – mėsos pusgaminiai, smulkinta mėsa, mėsos gaminiai, mėsos konservai.

 

II skyrius

MĖGINIŲ ĖMIMAS

 

5. Valstybiniai mėginiai imami pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-883 „Dėl Valstybinių mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymų patvirtinimo“ patvirtintus Valstybinių mėginių paėmimo laboratoriniam tyrimui nurodymus.

6. Mėginių ėmimo priemonės turi būti pagamintos iš medžiagų, atsparių dezinfekavimui ir sterilizavimui, nesukeliančių mėginio pokyčių, galinčių turėti įtakos laboratorinių tyrimų rezultatams.

7. Mėginių ėmimo priemonės ir tara turi atitikti 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB, ir Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus.

8. Mėginiai imami ir plombuojami dalyvaujant maisto tvarkymo subjektui ar jo atstovui.

9. Kiekvieną kartą paimant mėginį, užpildomas ir pasirašomas mėginio paėmimo tirti aktas, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2012 m. birželio 22 d. įsakymu Nr. B1-489 „Dėl mėginių paėmimo aktų formų patvirtinimo“.

10. Kiekvienas į laboratoriją siunčiamas mėginys turi būti užplombuotas. Mėginio plombos numeris nurodomas mėginio paėmimo tirti akte.

11. Imant mėsos ar mėsos produkto mėginius laboratoriniam tyrimui, mėginio paėmimo tirti akte turi būti nurodoma aplinkos temperatūra mėginio paėmimo metu.

12. Mėginio pakuotė po mėginių paėmimo užplombuojama tokiu būdu, kad pakuotės atidarymas, nesugadinant pakuotės vientisumo ar plombos, būtų neįmanomas.

13. Mėginių transportavimo į laboratoriją metu turi būti užtikrinamos atitinkamos sąlygos, kad nepakistų mėginių būklė, t. y. mėginiai privalo būti transportuojami tinkamoje temperatūroje, turi būti apsaugoti nuo pašalinių kvapų, tiesioginės saulės spindulių ir kitų nepageidaujamų faktorių.

14. Mėsos ar mėsos produktų mėginių skaičius, paėmimo planas ir metodai gali būti numatomi specialiuosiuose teisės aktuose arba standartuose.

15. Maisto tvarkymo subjekto atsakingajam asmeniui ar jo įgaliotam atstovui prašant, valstybinių mėginių ėmimo metu atrenkamas atsarginis mėginys, kuris paliekamas mėginio savininkui.

16. Jei reikia atlikti skirtingų rūšių tyrimus (juslinius, cheminius, mikrobiologinius), kiekvienai tyrimų rūšiai imami atskiri mėsos ir mėsos produktų mėginiai.

17. Mėsos ar mėsos produktų taškinių mėginių ėmimas:

17.1. jusliniams tyrimams imami 2 mėsos ar mėsos produktų taškiniai mėginiai po 400–500 gramų iš skirtingų partijos ar jos dalies vietų ir sudaromas vienas 800–1000 gramų jungtinis mėginys. Smulkių supakuotų ar nesupakuotų (iki 150 gramų masės) mėsos gabalų ar mėsos produktų 400–500 gramų jungtinis mėginys sudaromas mažiausiai iš 3 taškinių mėginių;

17.2. cheminiams tyrimams imami 2 mėsos ar mėsos produktų taškiniai mėginiai po 200–250 gramų iš skirtingų partijos ar jos dalies vietų ir sudaromas vienas 400–500 gramų jungtinis mėginys. Smulkių supakuotų ar nesupakuotų (iki 150 gramų masės) mėsos gabalų ar mėsos produktų 400–500 gramų jungtinis mėginys sudaromas mažiausiai iš 3 taškinių mėginių;

17.3. mikrobiologiniams tyrimams imami 5 taškiniai mėginiai iš skirtingų partijos ar jos dalies vietų, kurių kiekvieno masė ne mažesnė kaip 100 gramų. Nefasuotos mėsos ar mėsos produktų taškiniai mėginiai atrenkami steriliomis sąlygomis, supakuojami į atskiras sterilias pakuotes (maišelius), kurios sudedamos į bendrą mėginio pakuotę.

 

IIi skyrius

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

18. Nurodymai privalomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyrių pareigūnams, atliekantiems maisto tvarkymo subjektų valstybinę maisto kontrolę.

______________________