KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MAITINIMO ORGANIZAVIMO KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2012 m. lapkričio 29 d. Nr. T2-281
Klaipėda
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2011, Nr. 52-2504) 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo (Žin., 1991, Nr. 27-593; 2011, Nr. 38-1804) 36 straipsnio 6, 7, 8, 9 dalimis, Klaipėdos miesto savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pripažinti netekusiais galios:
2.1. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m. gegužės 6 d. sprendimą Nr. T2-103 „Dėl Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“;
2.2. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m rugsėjo 30 d. sprendimą Nr. T2-283 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m. gegužės 6 d. sprendimo Nr. T2-103 „Dėl Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“.
3. Skelbti apie šį sprendimą vietinėje spaudoje ir Klaipėdos miesto savivaldybės interneto tinklalapyje.
PATVIRTINTA
Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos
2012 m. lapkričio 29 d. sprendimu
Nr. T2-281
MAITINIMO ORGANIZAVIMO KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šis tvarkos aprašas reglamentuoja Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų ugdytinių, mokinių, gyvenančių bendrojo ugdymo mokyklų bendrabučiuose, ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų ugdytinių maitinimo organizavimą šių įstaigų darbo dienomis.
2. Maitinimas švietimo įstaigose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių ir vaikų maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos bei saugos reikalavimus.
3. Už maitinimo organizavimą yra atsakingi švietimo įstaigos savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija, maitinimo paslaugos teikėjas ir įstaigos vadovas.
4. Maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose ar vietose, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų ir sudarant sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie stalo ir gauti šilto maisto.
5. Maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, kurie parengiami vadovaujantis teisės aktų reikalavimais ne mažiau kaip 15 dienų laikotarpiui ir turi būti derinami su Klaipėdos visuomenės sveikatos centru iki maitinimo paslaugos teikimo pradžios.
6. Pusryčiams vaikai turi gauti 20–25 %, pietums – 30–40 %, pavakariams arba priešpiečiams 10–15%, vakarienei – 20–25 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo pagal amžiaus grupes, jeigu tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Bendrabutyje gyvenantiems vaikams ir mokiniams maitinimų skaičių nustato įstaigos vadovas.
8. Sutartys su maisto produktų tiekėjais, laimėjusiais viešųjų pirkimų konkursus, sudaromos teisės aktų nustatytais terminais.
II. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOJE
11. Maitinimą mokykloje gali organizuoti:
12. Mokykloje organizuojamas maitinimas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius, kuriuose nurodomas patiekalo receptūros numeris, kiekis. Jie sudaromi pagal mokinių amžiaus grupes. Jei organizuojamas mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų maitinimas, turi būti sudaromas papildomas valgiaraštis.
13. Mokykloje gali būti numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, kurie turi būti tiekiami pagal mokinių maitinimui rekomenduojamų produktų sąrašą.
14. Pietų metu vienas iš karštų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą – pagamintas verdant vandenyje ar garuose arba troškinamas.
15. Mokyklos vadovas, vadovaudamasis teisės aktais bei šiuo tvarkos aprašu, paskiria atsakingus asmenis už maitinimo organizavimą, dokumentacijos tvarkymą, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaitą, maisto produktų tiekėjų parinkimą, kontrolės sistemą, maisto saugą ir sprendžia kitus su maitinimo organizavimu susijusius klausimus.
16. Mokyklų valgyklose pietų pertraukų metu (ilgųjų pertraukų) turi būti budintys asmenys, kurie įstaigos vadovo nurodymu privalo palaikyti tvarką valgykloje.
17. Mokinių maitinimas organizuojamas, atsiskaitant grynaisiais pinigais ar maitinimo talonais. Grynieji pinigai už suteiktas paslaugas priimami ir apskaitomi Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių nustatyta tvarka.
18. Patiekalų gamybos kaštus sudaro išlaidos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokomos, elektros energijos, šildymo, karšto ir šalto vandens ir nuotekų sąnaudoms.
19. Išlaidos gamybos kaštams padengti negali viršyti 60 % patiekalo savikainos (su PVM). Konkretų dydį patiekalų gamybos išlaidoms padengti nustato mokyklos vadovas savo įsakymu arba maitinimo organizatorius.
20. Mokyklos valgyklos gaunamos pajamos apskaitomos kaip įstaigos gaunamos pajamos iš įmokų vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka. Įstaigos vadovas privalo užtikrinti, kad įstaigos gaunamų pajamų iš įmokų programos sąmatoje būtų numatytos lėšos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokoms, elektros energijai, šildymui, karšto ir šalto vandens sąnaudoms ir kitoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su valgyklos veikla (laboratoriniai patiekalų ir vandens kokybės tyrimai, svarstyklių bei termometrų patikra, įrengimų remontas ir kt.), apmokėti.
III. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE IR MOKYKLOSE-DARŽELIUOSE
22. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir mokyklose-darželiuose vaikai maitinami grupėse arba tam tikslui įrengtose vietose pagal patvirtintus valgiaraščius, kuriuose nurodoma patiekalų kiekis, energetinė ir maistinė vertė pagal vaikų amžiaus grupes bei maitinimų skaičius.
23. 1–7 metų amžiaus vaikams maitinimas organizuojamas ne rečiau kaip kas 3,5–4 valandas pagal valgiaraščius. Atskiri valgiaraščiai sudaromi 1–3 ir 4–7(10) metų amžiaus vaikams, pagal gydytojo raštiškus nurodymus turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
24. Įstaigų darbuotojai, sumokėję nustatyto dydžio mokestį, turi teisę pasirinkti maitinimų skaičių.
25. Išlaidas už maisto produktus ir jo gaminimą apmoka tėvai (globėjai) pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimu nustatytą kainą.
26. Maitinimo sektoriaus darbuotojų skaičių ikimokyklinėse įstaigose ir mokyklose-darželiuose nustato vadovas neviršydamas nustatyto didžiausio leistino pareigybių skaičiaus.
27. Ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų-darželių gaunamos tėvų (globėjų) įmokos už maitinimo paslaugą apskaitomos kaip įstaigos gaunamos pajamos iš įmokų teisės aktų nustatyta tvarka. Surinktos, bet nepanaudotos lėšos kitais metais gali būti planuojamos ir naudojamos prekėms, paslaugoms, susijusiomis su maitinimo organizavimu, maitinimo bloko ir virtuvių technologinių įrengimų remontui, ilgalaikiam turtui įsigyti, maitinimo skoloms padengti pagal programos sąmatą.
IV. MAISTO BLOKO PATALPŲ IR ĮRANGOS PRIEŽIŪRA
28. Maisto produktų tiekimas, maisto tvarkymo vietos įrengimas ir maisto tvarkymas turi atitikti teisės aktų reikalavimus.
30. Įrenginiams, patalpoms valyti, indams ir įrankiams plauti bei asmens higienos priežiūrai gali būti naudojami tik autorizacijos ir registracijos pažymėjimą turintys biocidai.
31. Maisto bloko darbuotojams turi būti įrengta atskira drabužinė, kurioje turi būti atskirti darbo ir asmeniniai drabužiai, sudaryta galimybė nusimaudyti.
V. KONTROLĖS ORGANIZAVIMAS
34. Švietimo įstaigose maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintas Geros higienos praktikos taisykles. Kiekvienoje įstaigoje už šią savikontrolės sistemą atsakingą asmenį paskiria įstaigos vadovas savo įsakymu.
35. Švietimo įstaigų maitinimo paslaugų ir organizavimo kontrolę pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdo Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.
36. Įstaigų vadovai ar jų įgalioti asmenys kontroliuoja, ar sutartyse numatytos maisto produktų kainos atitinka nurodytas mokėjimo dokumentuose.
37. Už maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo įgyvendinimą ir kontrolę atsakinga Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.