ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGŲ VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠO TVIRTINIMO

 

2021 m. lapkričio 16 d. Nr. T-324

Šiauliai

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 8, 9 dalimis, Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, 6 punktu ir  Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymu, Šiaulių rajono savivaldybės taryba nusprendžia:

1. Patvirtinti Šiaulių rajono savivaldybės ugdymo įstaigų vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą (pridedama).

2. Pripažinti netekusiu galios Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2019 m. gegužės 21 d. sprendimą Nr. T-175 „Dėl Mokinių nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašo tvirtinimo“ su visais pakeitimais.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                      Antanas Bezaras


 

PATVIRTINTA

Šiaulių rajono savivaldybės tarybos

2021 m. lapkričio 16 d. sprendimu Nr. T-324

 

 

ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGŲ VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šiaulių rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) ugdymo įstaigų vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato maitinimo organizavimą ir teikimą mokiniams, kurie mokosi bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, ikimokyklinio ugdymo mokyklose ar pas kitą švietimo teikėją (išskyrus laisvąjį mokytoją) (toliau – Mokykla) pagal bendrojo ugdymo programas, įregistruotas Studijų, mokymo programų ir kvalifikacijų registre, ar priešmokyklinio ugdymo programą.

2. Aprašo tikslas – reglamentuoti Savivaldybės ugdymo įstaigų maitinimo organizavimą šių įstaigų darbo dienomis, užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir kokybę, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.

3. Maitinimas vykdomas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais vaikų maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.

4. Maitinimas gali būti:

4.1. nemokamas vaikų maitinimas;

4.2. mokamas vaikų ir kitų ugdymo įstaigos bendruomenės narių maitinimas, kai už suteiktą maitinimo paslaugą vaikai, kiti mokyklos bendruomenės nariai atsiskaito patys grynaisiais pinigais, elektroninėmis mokėjimo priemonėmis;

4.3. pritaikytas maitinimas (mokamas arba nemokamas) pagal iš anksto pateiktas gydytojo raštiškas rekomendacijas ir tėvų prašymus.

 

II SKYRIUS

SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI

 

5. Perspektyvinis valgiaraštis – patiekiamų, ne trumpesnio nei 15 dienų laikotarpio, maisto produktų ir patiekalų sąrašas.

6. Šiltas maistas – maistas, patiekiamas kaip karštasis patiekalas, iki jo patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68°C temperatūroje.

7. Užkandis – maisto produktas ar patiekalas, neįtrauktas į pietų valgiaraštį.

8. Tausojantis patiekalas – maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje, keptas įvyniojus popieriuje ar folijoje. Tausojantiems patiekalams nepriskiriami tarkuotų bulvių patiekalai.

9. Pritaikytas maitinimas – maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą. Pritaikytas maitinimas organizuojamas vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. E027-1).

10. Valgiaraštis – patiekiamų vartoti dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.

11. Maisto davinys – lengvai paruošiami arba paruošti vartoti maisto produktai ar patiekalai, kurie išduodami tam tikram laikotarpiui pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytas vidutines rekomenduojamas paros normas ir yra tinkamai supakuoti, kad nebūtų sąlyčio su oru, paviršiais, rankomis, kad būtų galima saugiai nešti, vežti ar kitaip transportuoti.

12. Kitos Apraše vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos yra apibrėžtos kituose Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

 

III SKYRIUS

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

13. Maitinimas organizuojamas taip, kad būtų sudarytos sąlygos švietimo įstaigos, mokiniams ir vaikams pavalgyti šilto maisto.

14. Maitinimas skirstomas į pagrindinį (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir papildomą (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai). Pusryčiams vaikas turi gauti 20–25 proc., pietums – 30–35 proc., vakarienei – 20–25 proc., priešpiečiams, pavakariams ir (ar) naktipiečiams – po 10 proc. rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo (išskyrus atvejus, kai vaikai turi galimybę patys įsidėti maisto), jei tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Maitinimų skaičius ugdymo įstaigoje numatomas atsižvelgiant į įstaigos tipą, vaikų buvimo įstaigoje trukmę. Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų amžių ir sveikos mitybos rekomendacijas.

15. Maitinimas gali būti organizuojamas:

15.1. išduodant maisto davinius, kai organizuojamos išvykos į varžybas, mokomųjų treniruočių stovyklas ar kitus renginius;

15.2. išduodant maisto davinius mokiniams, kuriems skirtas nemokamas maitinimas, kai laikinai nutraukiama ugdomoji veikla Mokykloje dėl ekstremalios situacijos, epidemijos, saviizoliacijos, vykstant nuotoliniam mokymui;

15.3. išduodant maisto davinius mokiniams, kuriems paskirtas mokymas namuose.

16. Perspektyvinius valgiaraščius ir užkandžių asortimento sąrašus ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo įstaigų vaikų maitinimui, kuriuos pateikia atsakingas darbuotojas, tvirtina ugdymo įstaigos vadovas. Mokiniams gali būti siūlomas papildomas užkandžių asortimentas, atitinkantis mokinių mitybos reikalavimus.

17. Sudarant valgiaraščius, būtina laikytis rekomenduojamų paros maisto medžiagų ir energijos normų vaikams, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

18. Maitinimas turi atitikti fiziologinius mokinių ir vaikų amžiaus ypatumus bei sveikos mitybos principus.

19. Maisto produktų viešąjį pirkimą organizuoja Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyrius Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.

20. Mokinių nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti skiriamų lėšų dydis vienai dienai vienam mokiniui (toliau – nemokamo maitinimo kaina) nustatomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymo 7 straipsniu ir tvirtinamas administracijos direktoriaus įsakymu. Nemokamo maitinimo kainos keitimą inicijuoja Savivaldybės švietimo paslaugų centras, atsižvelgdamas į produktų kainų pasikeitimus, pateikdamas rekomendaciją Socialinės paramos skyriui.

21. Maisto produktų inventorizacija įstaigose turi būti atliekama pagal inventorizacijos taisykles (ne rečiau kaip kartą per ketvirtį), patvirtintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu.

22. Maisto ruošimui turi vadovauti asmuo, atitinkantis tam darbui keliamus kvalifikacinius ir profesinius reikalavimus.

23. Asmenys, susiję su maitinimo organizavimu ir maisto gamyba, turi būti pasitikrinę sveikatą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka (prieš pradėdami dirbti ir periodiškai nustatytu dažnumu).

24. Už maitinimo organizavimą yra atsakingas ugdymo įstaigos vadovas. Vadovai, organizuodami maitinimą, užtikrina vaikų, mokinių ir darbuotojų saugumą.

25. Vaikų maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose vaikams higieniškai maitinti tinkamose patalpose ar vietose laikantis maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų, nustatytų Reglamente (EB) Nr. 852/2004, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakyme Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau ‒ HN 15:2005), Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 9 d. įsakyme Nr. V-168 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 26:2006 „Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai“ (toliau ‒ HN 26:2006) patvirtinimo“ ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakyme Nr. V-417 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“ (toliau ‒ HN 16:2011), ir sudarant sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie švaraus stalo.

26. Esant galimybėms ir tinkamoms sąlygoms nemokamas maitinimas turi būti vykdomas pilnu ar daliniu „švediško stalo“ principu, kai mokiniai maistą įsideda patys.

27. Vaikams ugdymo įstaigose ir stovyklose leidžiama ruošti maistą kartu su pedagogu, socialiniu ar jaunimo darbuotoju ir jį vartoti, jei tai numatyta ugdymo ar vaikų užimtumo organizavimo programoje.

 

IV SKYRIUS

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS UGDYMO ĮSTAIGOSE

 

28. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose:

28.1. Vaikai maitinami pagal valgiaraščius ne rečiau kaip kas 3,5 val.

28.2. Atskiri valgiaraščiai sudaromi 1–3 ir 4–7 metų vaikams. Jei ikimokyklinio ugdymo įstaigoje sudaromos mišraus amžiaus grupės, valgiaraščiai gali būti sudaromi vadovaujantis tik 4–7 metų vaikams rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų normomis.

28.3. 80 proc. vaikams patiekiamų patiekalų turi būti tausojantys patiekalai.

28.4. Pagal gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. E027-1) turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Jei pritaikyto maitinimo ugdymo įstaigos virtuvėje pagaminti nėra galimybių, vaikai, kuriems skirtas pritaikytas maitinimas, gali būti maitinami tą dieną savo iš namų atsineštu maistu. Ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas įgyvendinančios įstaigos iš namų atneštą maistą turi laikyti ir patiekti tinkamos temperatūros.

28.5. Jei vaiko atstovai pagal įstatymą vaikui įdeda maisto papildomai, įdėtas maistas turi atitikti saugos, higienos ir sveikatos reikalavimus. Už atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.

29. Bendrojo ugdymo mokyklose:

29.1. Kasdien privaloma organizuoti pietus, kurių metu turi būti sudarytos sąlygos vaikams pavalgyti šilto maisto. Pietūs organizuojami ne anksčiau kaip po 2,5 val. ir ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios. Vaikai, gyvenantys mokyklų bendrabučiuose, turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5–4 val.

29.2. Visi pietų metu patiekiami patiekalai turi būti nurodyti valgiaraštyje sudarant galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų. Rekomenduojama sudaryti sąlygas vaikams patiems įsidėti maisto.

29.3. Vaikams taip pat turi būti sudaryta galimybė atsinešti ir maitintis iš namų atsineštu maistu. Už atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.

29.4. Valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į mokykloje besimokančių vaikų amžių. Skiriamos dvi vaikų amžiaus grupės: 6–10 metų ir 11 metų bei vyresnio amžiaus vaikai. Nesant galimybės sudaryti valgiaraščius abiem amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal 11 metų ir vyresnio amžiaus vaikų maistinių medžiagų fiziologinius poreikius, išskyrus pradinio ugdymo programas įgyvendinančias įstaigas.

29.5. Pasirinkti pietų metu turi būti patiekiami karštieji patiekalai: tausojantis patiekalas ar patiekalas, pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto produktų (išskyrus mokyklas, į kurias maistas pristatomas termosuose). Valgiaraščiuose šie patiekalai ar patiekalas (jei tausojantis patiekalas yra pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto produktų) pažymimi žodžiu „Tausojantis“ ir (ar) „Augalinis“. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštasis pietų patiekalas, ne mažiau kaip pusė į pietų valgiaraščius (15 dienų) įtrauktų karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantys ir (ar) patiekalai, pagaminti tik iš augalinės kilmės maisto produktų.

29.6. Be pietų, taip pat gali būti kiti vaikų maitinimai, nurodyti Aprašo 14 punkte. Jei organizuojami kiti vaikų maitinimai, turi būti sudarytas visų tiekiamų maitinimų valgiaraštis.

29.7. Vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. E027-1), turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

29.8. Ikimokyklinio ugdymo programos vaikams 80 proc. patiekiamų patiekalų turi būti tausojantys patiekalai.

30. Ugdymo įstaigos vadovas:

30.1. atsako už maitinimo organizavimą įstaigoje;

30.2. nustato maitinimo organizavimo tvarką ugdymo įstaigoje;

30.3. paskiria asmenis, atsakingus už mokinių maitinimą, nemokamo maitinimo apskaitą, kitos dokumentacijos tvarkymą;

30.4. tvirtina vaikų maitinimo valgiaraščius.

31. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistas vertina vaikų maitinimo organizavimo atitiktį Aprašo reikalavimams, ne rečiau kaip kartą per dvi savaites pildo valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalą Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus nustatyta tvarka. Nustatęs neatitikčių, jas užregistruoja valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnale ir apie tai raštu informuoja ugdymo įstaigos direktorių.

32. Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalas ugdymo įstaigoje saugomas dvejus metus.

 

V SKYRIUS

VAIKŲ MAITINIMO VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO REIKALAVIMAI

 

33. Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros normas bei į vaikų buvimo įstaigoje trukmę. Valgiaraščių energinė ir maistinė vertė nuo rekomenduojamų paros normų gali nukrypti ne daugiau nei penkis procentus.

34. Ugdymo įstaigose valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 15 darbo dienų laikotarpiui.

35. Vaikų maitinimo valgiaraščiuose nurodomi patiekiami patiekalai, patiekalų kiekiai (g). Valgiaraščiuose nurodytų patiekalų receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose turi būti nurodyti naudojami maisto produktai, jų sudėtis, bruto ir neto kiekiai (g), gamybos būdas (virimas vandenyje ar garuose, kepimas ir pan.) ir trukmė. Maisto produktai, tiekiami pagal Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programas, į valgiaraščius neįtraukiami.

36. Valgiaraščių tituliniame lape turi būti nurodytas ugdymo įstaigos, stovyklos, kurioje organizuojamas maitinimas, pavadinimas, adresas, darbo laikas, maitinamų vaikų amžius. Visi valgiaraščio lapai turi būti sunumeruoti (išskyrus titulinį) ir patvirtinti įstaigos vadovo parašu ir spaudu. Valgiaraščiuose turi būti nurodytos savaitės ir savaitės dienos, darbo laikas, kiekvieno vaikų srauto maitinimo laikas. Valgiaraštis turi būti aiškus (nurodytos tikslios patiekalų ar maisto produktų išeigos, be braukymų ar taisymų.

 

VI SKYRIUS

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS poilsio stovyklose

 

37. Vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5‒4 val. pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius.

38. Valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 5 kalendorinių dienų laikotarpiui.

39. Vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. E027-1), turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

40. Žygio metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius maisto produktus.

41. Jei poilsio stovykloje vaikai kasdien intensyviai sportuoja, šiems vaikams valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į padidėjusį energijos poreikį.

 

VII SKYRIUS

MAITINIMO ORGANIZAVIMAS EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS, EKSTREMALIOJO ĮVYKIO IR (AR) KARANTINO METU

 

42. Maitinimas organizuojamas ir vykdomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 „Dėl Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ aktualia redakcija.

43. Įstaigos vadovas tvirtina mokinių ir darbuotojų maitinimo tvarkaraštį, įpareigoja valgyklos atsakingus darbuotojus laikytis sustiprintų higienos reikalavimų, asmens higienos, dėvėti apsaugos priemones.

44. Maitinimas organizuojamas erdvių ir srautų atskyrimo principu, laikas paskirstomas skirtingų klasių mokinių maitinimui.

45. Nutraukus ugdomąją veiklą kasdieniu būdu, nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams, tėvų ar globėjų prašymu, formuojami maisto davinio paketai. Įstaigos vadovas įsakymu įpareigoja valgyklos atsakingą asmenį suformuoti maisto davinio paketus, pagal turimą produktų asortimentą, nustato paketų išdalinimo tvarką.

46. Maisto davinius suruošiantiems ir dalijantiems asmenims rekomenduojama laikytis šių taisyklių:

46.1. nuolat naudoti apsaugos priemones (respiratorius, vienkartines pirštines ir dezinfekcinį skystį);

46.2. dalijimo metu nerekomenduojama maisto davinių dėti į atsineštus maišelius ar indus. Maisto daviniai turėtų būti iš anksto supakuoti ir paruošti išsinešti ar išvežti;

46.3. ne rečiau kaip kas 2 val. kruopščiai plauti rankas šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu ir dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis;

46.4. dalijimo vietoje dažniausiai liečiami paviršiai (durų rankenos, paviršiai, ant kurių dedami maisto produktai, ir t. t.) dažniau nei įprastai turi būti valomi ne tik drėgnu būdu, bet ir dezinfekcinėmis priemonėmis.

47. Informacija apie maisto davinio paketų formavimą, atsiėmimo tvarką, turi būti skelbiama įstaigos interneto puslapyje.

 

VIII SKYRIUS

ADMINISTRAVIMAS IR PRIEŽIŪROS ORGANIZAVIMAS

 

48. Ugdymo įstaigos vadovas atsako už:

48.1. Savivaldybės biudžeto lėšų, skiriamų patiekalų gamybos išlaidoms, ir valstybės biudžeto lėšų, skiriamų nemokamam maitinimui, tikslingą panaudojimą;

48.2. duomenų teisingumą pildant nemokamo maitinimo apskaitos žurnalą Socialinės paramos informacinėje sistemoje (SPIS) ir pasibaigus kalendoriniam mėnesiui, per 1 darbo dieną, pateikimą finansinę apskaitą vykdančiai Savivaldybės švietimo paslaugų centro buhalterijai;

48.3. nemokamą maitinimą gaunančių mokinių sąrašo, kurie lankys Mokyklos organizuojamą vasaros poilsio stovyklą, pateikimą iki prasidedant stovyklai;

48.4. informacijos pateikimą (elektroniniu paštu) Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui apie nemokamą maitinimą gaunančio mokinio išbraukimą iš mokyklos mokinių sąrašo per 3 darbo dienas;

48.5. informacijos teikimą, reikalingą lėšų poreikiui nemokamam mokinių maitinimui apskaičiuoti, bei kitą reikalingą informaciją Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui.

49. Savivaldybės švietimo paslaugų centras:

49.1. konsultuoja Mokyklas maitinimo organizavimo klausimais;

49.2. vykdo mokinių nemokamo maitinimo finansinę apskaitą;

49.3. Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui iki kito mėnesio 7 d. teikia sąskaitas faktūras nemokamo mokinių maitinimo išlaidoms apmokėti, informaciją, reikalingą mėnesio ataskaitai parengti, bei teikia duomenis, reikalingus metinei mokinių nemokamo maitinimo ataskaitai, pasibaigus kalendoriniams metams iki kitų metų sausio mėnesio 7 d.

50. Ugdymo įstaigų maitinimo organizavimo kontrolę pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdo Savivaldybės administracijos Centralizuota vidaus audito tarnyba, Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba, Visuomenės sveikatos centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

51. Už šio aprašo vykdymo kontrolę atsakinga Savivaldybės administracija.

52. Aprašo pakeitimus ar naują redakciją tvirtina Savivaldybės taryba.

_______________________

part_2b4e3327840a438fa3abe074ed040bb3_end