baltos zuvys

ŠVENČIONIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PREKYBOS VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKLIŲ, PATVIRTINTŲ ŠVENČIONIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. LIEPOS 5 D. SPRENDIMU NR. T-139 „DĖL PREKYBOS VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAPILDYMO

 

2015 m. gruodžio 30 d. Nr. T-231

Švenčionys

 

 

Švenčionių rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:

1. Papildyti Prekybos viešosiose vietose taisyklių (toliau - Taisyklės), patvirtintų Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2012 m. liepos 5 d. sprendimu Nr. T-139 „Dėl prekybos viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo“, 4 punktą šiomis sąvokomis:

Lauko kavinė – poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir kt), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugoms, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama.

Paviljonas – įvairios paskirties lengvų konstrukcijų pastatas, kurio dalis ar visos sienos įstiklintos ir kuris yra atskiras statinys ar priestatas prie kito pastato, tačiau turintis atskirą įėjimą bei atskirą stogą.

Ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai – žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

Gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena ir iš jų pagaminti gaminiai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus.

Negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai.

Prekiautojas savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau- prekiautojas) - fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešoje vietoje.

Savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti.

Tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – tautinio paveldo produktai) – nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais.

2. Papildyti Taisykles VI skyriumi ir jį išdėstyti taip:

VI. PAPILDOMI REIKALAVIMAI PREKYBAI MAISTO PRODUKTAIS

46. Prekiautojai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje privalo turėti:

46.1. Seniūnijos išduotą leidimą prekiauti ar teikti paslaugas savivaldybės tarybos nustatytose viešosiose vietose;

46.2. asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), ir vieną iš šių dokumentų:

46.2.1. įmonės, gaminančios maisto produktus, – įmonės registravimo dokumento kopiją ir maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos;

46.2.2. ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimo kopiją arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimo kopiją ir valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pažymos apie žemės ūkio valdoje vykdomas pagrindinę ir papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas kopiją, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;

46.2.3. bitininkai, prekiaujantys savo gamybos medumi ir bitininkystės produktais, – bityno paso, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją arba pažymos apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre kopiją, jeigu prekiauja savos gamybos medumi;

46.2.4. ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų prekiautojai – prekybos–ekologinės gamybos ūkio sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją;

46.2.5. išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų prekiautojai – išskirtinės kokybės produkto sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją;

46.2.6. tautinio paveldo produktų prekiautojai – tautinio paveldo produkto sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys, produktas yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas);

46.2.7. savo asmeniniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype išaugintų daržovių, vaisių, uogų ir gėlių prekiautojai – dokumentą, patvirtinantį žemės valdymą ar naudojimą, asmens tapatybės dokumento kopiją;

46.2.8. prekiaujantieji žuvininkystės produktais – įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintą įmonės registravimo pažymėjimo arba verslo liudijimo kopiją.

47. Prekiaudami ar teikdami paslaugas švenčių, masinių renginių metu, prekiautojai privalo turėti leidimą prekiauti ar teikti paslaugas to renginio ar tos šventės metu, prekiaudami alkoholiniais gėrimais – nustatyta tvarka išduotą vienkartinę licenciją.

Renginių ir švenčių organizatoriai (juridiniai ir fiziniai asmenys, kurių teritorijoje vykdomi su maisto tvarkymu susiję renginiai ir šventės) likus ne mažiau kaip 3 darbo dienoms iki šventės ar renginio pradžios Švenčionių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti maisto tvarkymo vietų planą, dalyvaujančių šventėje ar renginyje maisto tvarkymo subjektų sąrašą, nurodydami veiklos rūšį.

48. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais produktais, parduodami produktai turi būti pagaminti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris.

49. Pieno, žuvies, paukštienos, laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa, kiaušiniai ir kiti maisto produktai turi atitikti tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus.

50. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti, kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba) prieskonių tvarkymo reikalavimus.

51. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:

51.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

51.2. pateikti informaciją galutiniam vartotojui apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę – nurodyti savo vardą, pavardę, pavadinimą žodžiu arba raštu (iškaboje).

52. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti tik šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.

53. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pagal maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimus.“

3. Buvusius Taisyklių VI-VII skyrius laikyti atitinkamai VII-VIII skyriais, o 46-50 punktus laikyti atitinkamai 54-58 punktais.

4. Šis sprendimas skelbiamas Teisės aktų registre.

 

 

 

SAVIVALDYBĖS MERAS                                                                         RIMANTAS KLIPČIUS