LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2016 M. BALANDŽIO 12 D. ĮSAKYMO NR. V-486 „DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 677 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 119:2014 „MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO“ PAKEITIMO
2016 m. spalio 27 d. Nr. V-1209
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. balandžio 12 d. įsakymą Nr. V-486 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymo Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“ pakeitimo“ ir 1.2 papunktį išdėstau taip:
„1.2. Papildau IV skyriumi:
IV SKYRIUS
INFORMACIJOS TEIKIMO APIE MAŽMENINĖS PREKYBOS VIETOSE, AUTOMATUOSE AR AUTOMATIZUOTOS PREKYBOS PATALPOSE TIEKIAMUS NEFASUOTUS MAISTO PRODUKTUS, VARTOTOJO PRAŠYMU PAKUOJAMUS MAISTO PRODUKTUS IR TIESIOGINIAM PARDAVIMUI FASUOJAMUS MAISTO PRODUKTUS REIKALAVIMAI
14. Turi būti teikiama ši informacija apie mažmeninės prekybos vietose tiekiamus nefasuotus arba vartotojo prašymu pakuojamus maisto produktus:
14.1. maisto produkto pavadinimas, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 17 straipsnio reikalavimais;
14.2. duomenys, nurodyti Reglamento Nr. 1169/2011 III priedo 2, 3 ir 4 punktuose, 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. balandžio 1 d. Komisijos reglamentu (ES) 2016/479 (OL 2016 L 87, p. 1), V priede;
14.3. visos Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytos sudedamosios dalys ar pagalbinės perdirbimo medžiagos, ar medžiagos, gautos iš Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytų medžiagų arba produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, naudojamos gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančios galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu, vadovaujantis Reglamento Nr. 1169/2011 21 straipsnio reikalavimais;
14.4. sudedamųjų dalių sąrašas, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 18−20 straipsnių reikalavimais;
14.5. minimalus tinkamumo vartoti terminas arba nuoroda „Tinka vartoti iki … (data)“, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 24 straipsnio reikalavimais;
14.6. už informacijos apie maistą teikimą atsakingo maisto verslo operatoriaus, nurodyto Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 8 straipsnio 1 dalyje, pavadinimas ar įmonės pavadinimas ir adresas, išskyrus atvejus, kai jo pavadinimas ir adresas sutampa su mažmeninės prekybos įmonės, kurioje tiekiamas maistas, pavadinimu ir adresu;
14.7. kilmės šalis ar kilmės vieta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 26 straipsnyje ir 2013 m. gruodžio 13 d. Komisijos įgyvendinimo reglamente (ES) Nr. 1337/2013, kuriuo nustatomos Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 taikymo taisyklės, susijusios su šviežios, atšaldytos ir užšaldytos kiaulienos, avienos, ožkienos ir paukštienos kilmės šalies arba kilmės vietos nuorodomis (OL 2013 L 335, p. 19), numatytais atvejais.
15. Teikiant privalomą informaciją apie mažmeninės prekybos vietose, automatuose ar automatizuotos prekybos patalpose tiekiamus nefasuotus maisto produktus, vartotojo prašymu pakuojamus maisto produktus ir tiesioginiam pardavimui fasuojamus maisto produktus, pateikti maistingumo deklaraciją nėra privaloma, tačiau jeigu ji teikiama, turi būti vadovaujamasi Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 30 straipsnio 5 dalies, 36 straipsnio 1 ir 2 dalių ir 37 straipsnio reikalavimais.
16. Jeigu maisto produktų kainos nurodomos kainų etiketėse, šios higienos normos 14.1, 14.5−14.7 papunkčiuose nurodyta informacija galutiniam vartotojui teikiama maisto produktų kainų etiketėje. Šios higienos normos 14.2−14.4 papunkčiuose nurodyta informacija galutiniam vartotojui teikiama maisto produktų kainų etiketėje, kita rašytine forma arba elektroninėmis priemonėmis taip, kad vartotojai galėtų susipažinti su šios higienos normos 14.2−14.4 papunkčiuose nurodyta informacija apie maistą iki jo įsigijimo.
17. Jeigu maisto produktų kainos nurodomos ne kainų etiketėse, šios higienos normos 14 punkte nurodyta informacija pateikiama kainoraščiuose, elektroninėse ar kitose informacijos pateikimo priemonėse, leidžiančiose vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo. Šios priemonės turi būti laisvai prieinamos vartotojams. Prie įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti, turi būti aiškiai matomas ir lengvai perskaitomas užrašas, kuriame vartotojams būtų pateikiama nuoroda į vietą, kurioje galima rasti šios higienos normos 14 punkte nurodytą informaciją tais atvejais, kai 14 punkte nurodyta informacija nėra teikiama šalia įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti. Jei toje pačioje mažmeninės prekybos vietoje maisto produktai išdėstyti pardavimui keliose skirtingose vietose, šiame punkte nurodytas užrašas turi būti visose išdėstymo vietose.
18. Jei maisto produktas mažmeninės prekybos vietoje fasuojamas tiesioginiam pardavimui užklijuojant lipduką prie pakuotės, jame turi būti pateikta bent ši informacija:
18.1. maisto produkto pavadinimas, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 17 straipsnio reikalavimais;
18.2. sudedamųjų dalių sąrašas, įskaitant visas Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytas sudedamąsias dalis ar pagalbines perdirbimo medžiagas, ar medžiagas, gautas iš Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytų medžiagų arba produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, naudojamas gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančias galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 18−21 straipsnių reikalavimais;
18.3. minimalus tinkamumo vartoti terminas arba nuoroda „Tinka vartoti iki … (data)“, vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 24 straipsnio reikalavimais;
18.5. už informacijos apie maistą teikimą atsakingo maisto verslo operatoriaus, nurodyto Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 8 straipsnio 1 dalyje, pavadinimas ar įmonės pavadinimas ir adresas;
19. Šios higienos normos 18 ir 18¹ punktų reikalavimai netaikomi toms mažmeninės prekybos vietoms, kuriose nėra techninių galimybių pateikti šios higienos normos 18 ir 181 punktuose nurodytą informaciją. Tokiu atveju privaloma informacija apie maisto produktus teikiama, vadovaujantis šios higienos normos 16 ir 17 punktais.
20. Apie nuotolinėmis ryšio priemonėmis mažmeninės prekybos įmonių parduodamus nefasuotus maisto produktus arba vartotojo prašymu pakuojamus maisto produktus, arba tiesioginiam pardavimui fasuojamus maisto produktus informacija teikiama vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 14 straipsnio reikalavimais. Turi būti nurodoma:
20.1. prieš įsigyjant maisto produktus − šios higienos normos 14.1−14.4, 14.6, 14.7 papunkčiuose nurodyta informacija;
21. Apie nefasuotus maisto produktus, kurie tiekiami automatuose ar automatizuotos prekybos patalpose, turi būti pateikiama bent šios higienos normos 14.1 ir 14.3 papunkčiuose nurodyta informacija, kuri turi būti aiškiai įskaitoma ir lengvai prieinama vartotojui prieš įsigyjant maistą. Neprivaloma nurodyti šios higienos normos 14.3 papunktyje nurodytos informacijos, kai maisto produkto pavadinime aiškiai nurodyta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardyta medžiaga arba produktas. Šios higienos normos 14.3 papunktyje nurodyta informacija apie maisto produktus, kurie tiekiami iš automatų ar automatizuotos prekybos patalpose, turi būti pateikiama vadovaujantis Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 21 straipsnio reikalavimais.“