ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2017 m. sausio 25 d. Nr. V.TS–7
Elektrėnai
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 9 punktais, Elektrėnų savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:
1. P a t v i r t i n t i Mokinių maitinimo organizavimo Elektrėnų savivaldybės švietimo įstaigose tvarkos aprašą (pridedama).
Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.
PATVIRTINTA
Elektrėnų savivaldybės tarybos
2017 m. sausio 25 d.
sprendimu Nr. V.TS–7
MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mokinių maitinimo organizavimo Elektrėnų savivaldybės švietimo įstaigose tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) reglamentuoja Elektrėnų savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų mokinių, ugdytinių, gyvenančių bendrojo ugdymo mokyklų bendrabučiuose, ir ikimokyklinio ugdymo mokyklų (toliau – mokykla) ugdytinių (toliau – mokiniai) maitinimo organizavimą, finansavimo sąlygas ir atlyginimo už maitinimo paslaugas apskaičiavimo tvarką mokyklų darbo dienomis.
2. Maitinimas mokyklose ir jų skyriuose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos bei saugos reikalavimus.
3. Mokyklose organizuojama:
3.1. mokinių maitinimo paslaugos, už kurias Elektrėnų savivaldybės tarybos (toliau – taryba) nustatytą antkainį priskaičiuoja mokyklos vadovo paskirtas asmuo. Už suteiktą mokamo maitinimo paslaugą mokiniai (tėvai ar kiti teisėti vaiko atstovai), kiti mokyklos bendruomenės nariai atsiskaito patys grynaisiais pinigais;
3.2. nemokamas mokinių maitinimas, kuris yra skiriamas mokiniams Lietuvos Respublikos socialinės paramos įstatymo nustatyta tvarka ir finansuojamas iš valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams bei savivaldybės biudžeto. Nemokamas maitinimas organizuojamas tarybos nustatyta mokinių nemokamo maitinimo organizavimo tvarka.
4. Už maitinimo organizavimą yra atsakingas mokyklos vadovas (toliau – vadovas), už jo vykdymą – vadovo paskirtasis atsakingas asmuo.
5. Maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose ar vietose, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų ir sudarant sąlygas kiekvienam mokiniui pavalgyti prie švaraus stalo ir gauti šilto maisto.
6. Maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, kurie derinami su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Elektrėnų valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba teisės aktų nustatyta tvarka.
7. Atsižvelgiant į pateiktas gydytojo rekomendacijas, mokiniams, turintiems sveikatos sutrikimų, organizuojamas pritaikytas maitinimas.
8. Mokyklose turi būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens. Pusryčiams mokiniai turi gauti 20–25 %, pietums – 30–40 %, pavakariams arba priešpiečiams 10–15%, vakarienei – 20–25 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo pagal amžiaus grupes, jeigu tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Bendrabutyje gyvenantiems mokiniams maitinimų skaičių nustato mokyklos vadovas.
9. Mokinių atostogų, nustatytų mokyklų ugdymo planuose, metu maitinimas organizuojamas:
10. Mokykla, atsižvelgdama į fiziologinius mokinių poreikius, amžiaus ypatumus, sveikos mitybos principus ir taisykles, sudaro maitinimo valgiaraščius ir tvarkaraščius, maitinimui teikiamų maisto produktų asortimentą, nustato atsiskaitymo už maitinimo paslaugas mokykloje tvarką.
11. Maisto produktų pirkimas organizuojamas vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.
II SKYRIUS
MAITINIMO ORGANIZAVIMAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOJE
14. Mokykloje privalo būti virtuvės įranga ir inventorius technologiniam procesui užtikrinti, stalo įrankiai, indai, baldai.
15. Mokykla užtikrina ir atsako už patalpų higieninę būklę, apsaugą, einamąjį remontą, gaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą, pasiruošimą naujiems mokslo metams savo lėšomis.
16. Mokykla apmoka maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo ir kitas išlaidas. Mokykla valo virtuvės, valgyklos ir pagalbines patalpas.
17. Mokykloje organizuojamas maitinimas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius, kuriuose nurodyti patiekiami patiekalai, jų kiekiai gramais ir kaina eurais. Jie sudaromi pagal mokinių amžiaus grupes. Jei organizuojamas papildomas mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų maitinimas, turi būti sudaromas papildomo maitinimo valgiaraštis.
19. Valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į bendrojo ugdymo mokykloje besimokančių mokinių amžių. Skiriamos dvi amžiaus grupės: 6–10 metų ir 11 metų bei vyresnio amžiaus mokiniai. Nesant galimybės sudaryti valgiaraščius abiem amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal 11 metų ir vyresnio amžiaus mokinių maistinių medžiagų fiziologinius poreikius, išskyrus pradines mokyklas.
20. Valgiaraščiuose nurodomos savaitės ir savaitės dienos, įstaigos darbo laikas, mokinių maitinimo laikas, visi valgiaraščio lapai turi būti sunumeruoti.
21. Mokyklose, dalyvaujančiose programoje „Pienas vaikams“ ir/ar vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje, šių programų maisto produktai į valgiaraščius neįtraukiami.
22. Mokykloje gali būti organizuojamas maitinimas sudarant sąlygas mokiniams laisvai pasirinkti užkandžius, kurie turi būti tiekiami pagal mokinių maitinimui rekomenduojamų produktų sąrašą.
23. Pietų metu vienas iš patiekiamų karštųjų pietų patiekalų (išskyrus bendrojo ugdymo mokyklas, į kurias maistas pristatomas termosuose) turi būti tausojantis patiekalas. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštasis pietų patiekalas, ne mažiau kaip pusė į pietų valgiaraščius (15 dienų) įtrauktų karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantys patiekalai.
24. Mokyklų valgyklų darbuotojų pareigybes ir pareigybių skaičių nustato vadovas vadovaudamasis tarybos patvirtintais pareigybių skaičiaus normatyvais.
25. Vadovas, vadovaudamasis teisės aktais bei šiuo Aprašu, paskiria atsakingus (-ą) asmenis (-į) už maitinimo organizavimą (dokumentacijos tvarkymas, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaita, maisto produktų tiekėjų parinkimas, kontrolės sistema, maisto sauga) ir sprendžia kitus su maitinimo organizavimu susijusius klausimus.
26. Mokyklų valgyklose pietų pertraukų metu (ilgųjų pertraukų) turi būti budintys asmenys, kurie vadovo nurodymu privalo palaikyti tvarką valgykloje.
27. Už maitinimo paslaugą atsiskaitoma grynaisiais pinigais ir kitais būdais. Grynieji pinigai priimami ir įtraukiami į apskaitą pagal Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisykles.
28. Atlyginimas už maitinimo paslaugas susideda iš dviejų dalių:
29. Mokyklos valgyklos gaunamos pajamos apskaitomos kaip mokyklos gaunamos pajamos iš įmokų vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka. Vadovas privalo užtikrinti, kad mokyklos gaunamų pajamų iš įmokų programos sąmatoje būtų numatytos lėšos valgyklos kitoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su valgyklos veikla (laboratoriniai patiekalų ir vandens kokybės tyrimai, svarstyklių bei termometrų patikra, įrengimų remontas ir kt.), apmokėti.
III SKYRIUS
MAITINIMO ORGANIZAVIMAS IKIMOKYKLINIO UGDYMO MOKYKLOSE IR MOKYKLOJE-DARŽELYJE
31. Ikimokyklinio ugdymo mokyklose, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse bei mokykloje-darželyje (toliau – mokykla) vaikai maitinami grupių patalpose arba tam tikslui įrengtose vietose pagal patvirtintus valgiaraščius, kuriuose nurodomas patiekalų kiekis, energinė ir maistinė vertė pagal vaikų amžiaus grupes bei maitinimų skaičius.
32. Mokyklų valgiaraščiuose nurodomi pusryčiams, pietums, pavakariams (priešpiečiams), vakarienei patiekiami patiekalai, patiekalų kiekiai (g), maistinė (baltymai, riebalai, angliavandeniai (g) ir energinė vertė (kcal), taip pat kiekvienos dienos vidutinė maistinė (baltymai, riebalai, angliavandeniai (g) ir energinė vertė (kcal) 1–3, 4–7 metų amžiaus vaikams.
33. Mokyklose vaikų maitinimų skaičius priklauso nuo jų buvimo mokykloje trukmės. Vaikai turi būti maitinami ne rečiau nei kas 4 val. Tėvams (kitiems teisėtiems vaiko atstovams) pasirinkus ne ilgesnį kaip 4 val. trukmės ugdymą per dieną, vaikui maitinimas nėra organizuojamas. Apie planuojamus kito mėnesio maitinimo pakeitimus tėvai privalo raštu informuoti mokyklą iki einamojo mėnesio priešpaskutinės darbo dienos.
34. 1–7 metų amžiaus vaikams maitinimas organizuojamas ne rečiau kaip kas 3,5 valandos pagal valgiaraščius. Atskiri valgiaraščiai sudaromi 1–3 ir 4–7 metų amžiaus vaikams. Pagal gydytojo raštiškus nurodymus turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Jei ikimokyklinio ugdymo mokykloje sudaromos įvairaus amžiaus vaikų grupės, valgiaraščiai gali būti sudaromi vadovaujantis tik 4–7 m. vaikams rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų normomis.
35. Mokyklų darbuotojai, sumokėję tarybos nustatyto dydžio mokestį, turi teisę pasirinkti maitinimų skaičių.
36. Išlaidas už maitinimo paslaugas sumoka tėvai (kiti teisėti vaiko atstovai) pagal tarybos nustatytą Atlyginimo už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymo švietimo įstaigose nustatymo tvarkos aprašą.
37. Už maitinimo paslaugą gaunamos pajamos įtraukiamos į apskaitą kaip mokyklos pajamų lėšos. Vadovas privalo užtikrinti, kad mokyklos pajamų programos sąmatoje būtų numatytos lėšos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokoms, elektros energijai, karšto ir šalto vandens sąnaudoms, laboratoriniams vandens kokybės tyrimams, svarstyklių ir termometrų patikrai, įrenginių remontui ir kitoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su valgyklos veikla, padengti.
IV SKYRIUS
MAISTO BLOKO PATALPŲ IR ĮRANGOS PRIEŽIŪRA
39. Maisto produktų tiekimas, maisto tvarkymo vietos įrengimas ir maisto tvarkymas turi
atitikti teisės aktų reikalavimus.
41. Įrenginiams, patalpoms valyti, indams ir įrankiams plauti bei asmens higienos priežiūrai gali būti naudojami tik autorizacijos ir registracijos pažymėjimą turintys biocidai.
42. Maisto bloko darbuotojams turi būti įrengta atskira drabužinė, kurioje turi būti atskirti darbo ir asmeniniai drabužiai.
V SKYRIUS
KONTROLĖS ORGANIZAVIMAS
45. Mokyklose (skyriuose) maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintas Geros higienos praktikos taisykles viešojo maitinimo įmonėms. Kiekvienoje mokykloje už šią savikontrolės sistemą atsakingą asmenį paskiria vadovas savo įsakymu.
46. Mokyklų maitinimo paslaugų ir organizavimo kontrolė pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdoma teisės aktų nustatyta tvarka.
VI SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
49. Mokykla, vadovaudamasi Aprašo nuostatomis, nustato mokinių ir bendruomenės narių maitinimo organizavimo mokykloje (skyriuose) tvarką.