VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2016 M. RUGPJŪČIO 26 D. ĮSAKYMO NR. B1-678 „DĖL LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. sausio 10 d. Nr. B1-63
Vilnius
Vadovaudamasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymą Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“:
1.1. Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:
„Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 854/2004, nustatančiu specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles, Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu ir Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo projektų administravimo ir finansavimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. A1-288 „Dėl Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo projektų administravimo ir finansavimo taisyklių patvirtinimo“, atsižvelgdamas į 2020 m. birželio 12 d. Europos Komisijos pranešimą, kuriuo nustatomos maisto saugos vadybos sistemų gairės mažmeninės prekybos maisto produktais, įskaitant maisto dovanojimą, srityje, ir į kitus teisės aktus ir siekdamas mažinti maisto švaistymą ir užtikrinti labdarai ir paramai skirto maisto saugą:“.
1.2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašą:
1.2.1. Pakeičiu 6.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
„6.1. supakuotas maistas, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas pagal Maisto produktų, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas, nustatytas Aprašo 1 priede (toliau – Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijos). Už labdarai ir paramai skirto maisto minimalaus tinkamumo vartoti termino pratęsimą pagal Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir (ar) paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai;“.
1.2.2. Pakeičiu 6.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„6.2. supakuoti maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, užšaldyti ne vėliau kaip iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki ...“, pabaigos, vadovaujantis Aprašo IV skyriaus nuostatomis (nedraudžiama supakuotus maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, nepasibaigęs, perduoti labdarai ir paramai jų neužšaldžius);“.
1.2.3. Pakeičiu 6.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„6.3. neatitinkantis ženklinimo reikalavimų, klaidingai paženklintas maistas. Labdaros gavėjams turi būti pateikta ištaisyta ir teisinga privaloma ženklinimo informacija, kuri turi įtakos maisto saugai (pvz., informacija apie maisto produktų sudedamąsias dalis, alergenus ar netoleravimą sukeliančias medžiagas ar produktus, laikymo ir (ar) vartojimo sąlygas ir (ar) kt.);“.
1.2.4. Pakeičiu 6.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.5. Pakeičiu 6.7 papunktį ir jį išdėstau taip:
„6.7. viešojo maitinimo įmonių pagamintas maistas, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau – Higienos norma HN 15:2021), jam nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 val. po pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje;“.
1.2.6. Pakeičiu 7 punktą ir jį išdėstau taip:
„7. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai gali būti tiekiami labdarai ir paramai, laikantis 2015 m. rugsėjo 25 d. Komisijos deleguotojo reglamento (ES) 2016/127, kuriuo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 609/2013 papildomas specialiaisiais pradinio ir tolesnio maitinimo kūdikių mišinių sudėties ir informacijos apie juos teikimo reikalavimais ir su kūdikių bei mažų vaikų maitinimu susijusios informacijos teikimo reikalavimais, 10 straipsnio 4 dalies reikalavimų.“
1.2.7. Pakeičiu 10.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.8. Pakeičiu 10.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.10. Pakeičiu 18 punktą ir jį išdėstau taip:
„18. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi saugoti labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo–priėmimo dokumentus ir dokumentus, kuriuose yra atsekamumui reikalinga informacija, vadovaujantis Higienos normos HN 15:2021 28 punkte nurodytais terminais, išskyrus atvejus, kai maistų produktų minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas pagal Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas – tokiu atveju dokumentai turi būti saugomi ne trumpesnį kaip rekomendacijose nurodytą rekomenduojamo maisto produkto minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki ...“, pratęsimo laikotarpį.“
1.2.11. Pakeičiu 20 punktą ir jį išdėstau taip:
„20. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai privalo informuoti kompetentingas institucijas apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą ir jo pašalinimą iš rinkos, kaip numatyta Pranešimų apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą, suklastotą maistą, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas ar pašarus teikimo reikalavimuose, patvirtintuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. balandžio 1 d. įsakymu Nr. B1-308 „Dėl Pranešimų apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą, suklastotą maistą, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas ar pašarus teikimo reikalavimų patvirtinimo“.“
1.2.12. Pakeičiu 23 punktą ir jį išdėstau taip:
„23. Priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą subjektai, laikydamiesi bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, maistą gali perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti, tačiau privalo užtikrinti privalomos informacijos apie maistą (įskaitant maisto produktų ženklinimo informaciją) pateikimą labdaros ir paramos gavėjams valstybine kalba.“
1.2.13. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:
„24. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą, negali keisti maisto produkto informacijos, jei, pakeitus informaciją, vartotojai būtų suklaidinti arba kitaip sumažėtų galutinių vartotojų apsauga ir jų galimybės rinktis, remiantis pateikiama informacija. Maisto tvarkymo subjektai atsako už visus jų daromus maisto produkto informacijos pakeitimus.“
1.2.14. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:
„25. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, tiekiantys labdarai ir paramai skirtą maistą, kuris nėra skirtas galutiniams vartotojams arba viešojo maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, užtikrina, kad tiems kitiems maisto tvarkymo subjektams būtų pateikta pakankamai informacijos savo įsipareigojimams, susijusiems su tikslios informacijos apie maistą pateikimu, vykdyti, pvz., jei ši informacija nenurodyta ant maisto produkto pakuotės, ją būtų galima pateikti labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo–priėmimo dokumentuose.“
1.2.15. Pakeičiu 26 punktą ir jį išdėstau taip:
„26. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, tiekiantys labdarai ir paramai skirtą maistą, kurio tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki …“, maisto bankams ir kitoms labdaros organizacijoms, turi užtikrinti, kad būtų likę pakankamai laiko juos saugiai perskirstyti, o galutiniams vartotojams saugiai suvartoti iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki …“, pabaigos.“
1.2.16. Pakeičiu 27 punktą ir jį išdėstau taip:
„27. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, prieš priimdami maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, turi įsitikinti, ar tinkamomis sąlygomis jis buvo transportuojamas, įvertinti maisto produktų pakuotes ir pačių produktų būklę. Jei kyla abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, būtina atlikti laboratorinius tyrimus maisto saugos ir kokybės rodikliams, nurodytiems Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijose, įvertinti.“
1.2.17. Pakeičiu 28 punktą ir jį išdėstau taip:
„28. Tiekiant maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas, vadovaujantis Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijomis, labdaros ir paramos gavėjams, privaloma ant pakuotės pateikti aiškią nuorodą, kad produkto minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pratęstas, ir suteikti labdaros ir paramos gavėjams galimybę jo atsisakyti.“
1.2.18. Pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:
„30. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, turi, vadovaudamosi bendraisiais maisto gamybos, ruošimo, perdirbimo reikalavimais, nurodytais Higienos normos HN 15:2021 III skyriuje, pagaminti iš gauto maisto galutiniams vartotojams skirtą (-us) patiekalą (-us) arba patiekti gautą maistą galutiniams vartotojams suvartoti (pvz., jogurtą ar kt.) ne vėliau kaip per paskutinę tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki ...“, dieną.“
1.2.19. Pakeičiu 31 punktą ir jį išdėstau taip:
„31. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, priimantys iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, buvo pratęstas, vadovaujantis Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijomis, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti galutiniams vartotojams iki Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijose nustatyto minimalaus tinkamumo vartoti termino pabaigos.“
1.2.20. Pakeičiu 32 punktą ir jį išdėstau taip:
„32. Savanoriai, liečiantys tik supakuotą maistą ir nesantys darbo ar kitais santykiais susiję su labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektais, turi laikytis asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius ir, kur yra reikalinga, darbo drabužius. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai privalo užtikrinti, kad maistą tvarkytų savanoriai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir kad savanorių sveikata būtų nuolat stebima. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi savanorius pasirašytinai supažindinti su pagrindinėmis maisto tvarkymo higienos taisyklėmis.“
1.2.21. Pakeičiu 33 punktą ir jį išdėstau taip:
„33. Siekiant pratęsti labdarai ir paramai skirto maisto tinkamumo vartoti terminą ir sudaryti sąlygas jį lengviau ir saugiau perskirstyti, supakuoti maisto produktai, nurodyti Aprašo 2 priede, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, gali būti užšaldomi šio skyriaus nustatyta tvarka ir perduodami Aprašo 37 punkte nurodytiems maisto tvarkymo subjektams. Draudžiama užšaldyti stikliniuose induose sufasuotus maisto produktus, nefasuotus (nepaženklintus originalia gamintojo ženklinimo etikete) Aprašo 2 priede nurodytus maisto produktus.“
1.2.22. Pakeičiu 34 punktą ir jį išdėstau taip:
„34. Užšaldymo procesas gali būti atliekamas tik maisto tvarkymo subjektuose, kurie vykdo gamybos ir (ar) prekybos maisto tvarkymo veiklą (-as), tiekiančiuose maistą labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams, kuriems VMVT nustatyta tvarka išduotas leidimas vykdyti gamybos ir (ar) prekybos maisto tvarkymo veiklą (-as).“
1.2.23. Pakeičiu 35 punktą ir jį išdėstau taip:
„35. Supakuoti maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, gali būti užšaldomi, laikantis šių sąlygų:
35.1. prieš užšaldant įvertinama, ar nurodytų produktų pakuotės nepažeistos, ar produktai buvo laikomi tinkamomis sąlygomis, ar produktas neturi jam nebūdingų požymių;
35.2. produktai turi būti užšaldomi ne vėliau kaip iki produkto ženklinimo etiketėje nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos;
35.4. užšaldant maisto produktus didžiausios kristalizacijos zona turi būti įveikiama kaip galima greičiau, turi būti laikomasi šaldymo įrenginio naudojimo instrukcijos reikalavimų (šaldymo įrenginys turi būti neperkrautas). Užšaldytų maisto produktų temperatūra visame produkte turi būti pastovi (–18 0C arba žemesnė). Paskirstymo metu galimas trumpalaikis temperatūros svyravimas, neviršijantis 3 0C.“
1.2.24. Pakeičiu 36 punktą ir jį išdėstau taip:
„36. Siekiant užtikrinti, kad būtų laikomasi 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, nuostatų, ant Aprašo 33 punkte nurodytų užšaldytų supakuotų maisto produktų turi būti pateikiama papildoma ženklinimo informacija, kurioje turi būti nurodyta:
36.2. papildoma nuoroda „Skirta labdarai / paramai. Greitai užšaldytas arba užšaldytas produktas. Atitirpinus pakartotinai neužšaldyti“;
36.4. nuoroda „Suvartoti per ... mėnesius nuo užšaldymo datos“, vadovaujantis Maisto produktų, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, užšaldymo rekomendacijomis, pateiktomis Aprašo 2 priede (toliau – Užšaldymo rekomendacijos);
1.2.25. Pakeičiu 37 punktą ir jį išdėstau taip:
„37. Pirminė maisto produkto ženklinimo etiketė, kurioje tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, ir kita privaloma ženklinimo ir atsekamumo informacija turi būti palikta neuždengta, nepaslėpta ar kitaip nesugadinta, pateikiant papildomą ženklinimo informaciją, nurodytą Aprašo 34 punkte.“
1.2.26. Pakeičiu 38 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2.27. Pakeičiu 39 punktą ir jį išdėstau taip:
„39. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams perduoti Užšaldymo rekomendacijose nurodyti užšaldyti supakuoti maisto produktai, atsižvelgiant į užšaldyto produkto pobūdį, gali būti naudojami tik perdirbti arba atšildyti (įskaitant viešąjį maitinimą) labdaros valgyklose, t. y., VMVT registruotuose maisto tvarkymo subjektuose, vykdančiuose labdaros, paramos organizacijų maitinimo paslaugų teikimo veiklą (56.29.LP).“
1.2.28. Pakeičiu 40.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.29. Pakeičiu 40.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.30. Pakeičiu 40.6 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.31. Pakeičiu 41 punktą ir jį išdėstau taip:
„41. Aprašo 37 punkte nurodyti maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti, kad užšaldyti maisto produktai prieš naudojimą / vartojimą būtų saugiai atšildomi (pvz., šaldytuve). Atšildžius maisto produktus, įvertinama jų išvaizda, spalva, kvapas, tekstūra ir kitos ypatybės, esant atšildytų maisto produktų pakitimų (pvz., nemalonus kvapas, gleivės, nebūdinga išvaizda), tokie produktai negali būti naudojami patiekalų gamybai.“
1.2.32. Pakeičiu 42 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2.33. Pakeičiu 43 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2.34. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo 12 punktą laikau atitinkamai 11 punktu, 14 punktą – 12 punktu, 15 punktą – 13 punktu, 16–44 punktus laikau atitinkamai 14–42 punktais.
1.2.35. Pakeičiu 1 priedą ir jį išdėstau taip:
„Labdarai ir paramai skirto maisto
tvarkymo aprašo
1 priedas
MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS, NURODYTAS ŽYMOJE „GERIAUSIAS IKI ...“, YRA PASIBAIGĘS,
VERTINIMO IR GALIOJIMO TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS
Maisto produktų grupė |
Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai |
Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti tiekiami rinkai |
Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti |
Rekomenduojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki …“, pratęsimas |
1. Arbata, kava |
|
Užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
Iki 1 metų
|
2. Tirpūs milteliai, turintys mažai riebalų, skirti maistui ar gėrimams ruošti; sausi prieskoniai, prieskonių mišiniai |
Tirpūs, pvz., tirpūs milteliai |
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda |
Jusliniai tyrimai |
|
3. Javai (išskyrus avižas), ankštiniai augalai ir jų produktai, krakmolas |
Sausi, birūs, pvz., miltai, kruopos, dribsniai, sėlenos, makaronai |
Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
|
4. Saldainiai (kieti), kramtomoji guma |
Kieti, pvz., dražė, pastilės, saldainiai iš pomadinės masės, įvairi kramtomoji guma |
Pakitęs kvapas ir skonis, sulipę |
Jusliniai tyrimai |
|
5. Sirupai, sirupai su priedais |
Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukrų (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio) |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
6. Melasa ir kiti sirupai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
7. Medaus gaminiai |
Pvz., medaus gaminiai su riešutais, uogomis |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
8. Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose ir kt.) |
Pvz., mėsos, žuvies, kondensuoto pieno, daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės |
Skardinių pažeidimai (pvz., rūdys) išsipūtusios pakuotės / dangteliai, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
|
9. Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai (pvz., rūdys ir pan.), išsipūtusios pakuotės / dangteliai, išvaizda (drumzlės, gleivės, pelėsis, pakitusi spalva) |
Jusliniai tyrimai |
|
10. Actas |
Spalva priklauso nuo acto rūšies, pvz., maistinis actas |
Drumzlės, gleivės, pakitusi spalva, nuosėdos |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
11. Cukrus |
Sausas, birus, spalva priklauso nuo cukraus rūšies, pvz., baltasis cukrus |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
12. Druska, druska su priedais |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
13. Avižos ir jų produktai, javų miltų mišiniai su priedais |
Pvz., avižiniai dribsniai, kruopos, miltų mišinys picai |
Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
Iki 2 mėnesių |
14. Tirpūs milteliai, turintys daug riebalų, skirti maistui ar gėrimams ruošti |
Tirpūs, sausi, pvz., sausos sriubos, sausi padažai, pieno milteliai, kakavos ir kakavos gėrimo milteliai |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
15. Padažai, užpilai (uždarai), pagardai, emulsinti padažai, majonezas |
Pvz., kečupai, salotų užpilai, garstyčios, pagardai, aliejiniai padažai, majonezai su priedais ir be jų |
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda (gleivės, pelėsis ir pan.) pakuotės pažeidimai (pvz., rūdys), išsipūtusios pakuotės / dangteliai |
Jusliniai tyrimai |
|
16. Aliejai, kepimo riebalai |
|
Apkartę, padidėjęs laisvųjų riebalų rūgščių kiekis |
Laisvųjų riebalų rūgščių kiekio nustatymo tyrimai, peroksidų kiekio nustatymo tyrimai, jusliniai tyrimai |
|
17. Sausainiai be greitai gendančių įdarų ar papuošimų |
Trapūs, sausi, pvz., sausainiai, džiūvėsiai, krekeriai |
Pakitęs kvapas ir skonis, užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai |
|
18. Javainiai, traškučiai ir kiti panašūs produktai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai |
|
19. Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai, iš jų pagaminti sausi užkandžiai |
|
Pakitęs kvapas, skonis, spalva, užteršti aruodiniais kenkėjais, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
|
20. Sausi želė, kisieliai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
21. Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų |
Pvz., riešutų kremas, šokoladiniai kremai |
Pakitęs kvapas ir skonis (apkartę), pelėsis, išsipūtusios pakuotės / dangteliai |
Jusliniai tyrimai |
|
22. Šokoladas ir jo gaminiai |
Pvz., šokoladas su įdaru arba be įdaro, šokolado gaminiai su įdarais, riešutais |
Pakitęs kvapas ir skonis, aruodiniai kenkėjai, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
|
23. Greito paruošimo produktai |
Pvz., sriubos, sausos košės |
Pakitęs kvapas ir skonis (apkartę) |
Jusliniai tyrimai |
|
24. Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda (gleivės, drumzlės ir pan.), pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
|
25. Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) pieno produktai |
Pvz., pienas, grietinėlė |
Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
|
26. Maisto papildai |
|
Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekis |
Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekių nustatymo tyrimai |
Iki 2 mėnesių, perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę |
27. Duona, pyrago gaminiai |
|
Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
28. Augaliniai riebalai |
Tepūs, pvz., tepieji riebalų mišiniai, margarinas |
Pakitusi spalva, kvapas (nemalonus), skonis (apkartęs) |
Jusliniai tyrimai |
Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
29. Šaldyti maisto produktai |
Pvz., šaldytos daržovės, vaisiai, uogos, kulinarijos gaminiai ir pan. |
Pakitusi išvaizda (apdžiūvęs), kvapas, skonis (apkartę) |
Jusliniai tyrimai |
Iki 2 mėnesių |
30. Kiti aukščiau nenurodyti gyvūniniai produktai |
Pvz., vytintas kumpis, kietieji sūriai, sviestas |
Supeliję, pakitęs kvapas ir skonis, pakuotės pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
Iki 2 savaičių |
“
1.2.36. Pakeičiu 2 priedą ir jį išdėstau taip:
„Labdarai ir paramai skirto maisto
tvarkymo aprašo
2 priedas
MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS NURODYTAS ŽYMOJE „TINKA VARTOTI IKI ...“, UŽŠALDYMO REKOMENDACIJOS*
Maisto produktų grupė |
Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai |
Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti užšaldomi |
Rekomenduo- jami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti |
Rekomen- duojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki …“, pratęsimas |
1. Paukštiena (šviežia) |
Viščiukų broilerių filė; viščiukų broilerių vidinė filė; kalakutų krūtinėlė be odos; kalakutų krūtinėlių pjausniai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
1 mėnuo nuo užšaldymo datos |
2. Kiauliena (atšaldyta) |
Kiaulienos nugarinė; kiaulienos sprandinė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
3. Jautiena (atšaldyta) |
Jautienos kumpis be kaulo; jautienos nugarinė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
4. Veršiena (atšaldyta) |
Veršienos išpjova, pjausniai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
5. Aviena (atšaldyta) |
Avienos mentė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
6. Triušiena (atšaldyta) |
Triušienos užpakaliniai kumpeliai; triušienos priekiniai kumpeliai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
7. Smulkinta mėsa (atšaldyta) |
Smulkinta kiauliena, jautiena, paukštiena ir kt. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
8. Mėsos pusgaminiai |
Faršai, gabaliniai, supjaustyti pusgaminiai, su marinatais, padažais ar be jų |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
9. Termiškai apdoroti mėsos gaminiai |
Virti, karštai rūkyti gaminiai ir dešros (pjaustyti riekelėmis ir gabalais), virtos, karštai rūkytos dešrelės, lėto virimo gaminiai, vyniotiniai, kepsneliai, paštetai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, drumzlini skysčiai pakuotėse, pakitęs kvapas |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
3 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
10. Termiškai neapdoroti mėsos gaminiai |
Vytinti, šaltai rūkyti, mažai rūkyti, sūdyti gaminiai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
3 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
11. Sviestas, tepieji pieno riebalų mišiniai |
Sviestas, tepieji riebalų mišiniai su prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais, kakava, sūdytas sviestas, lydytas sviestas |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
12. Sūriai
|
Kieti, puskiečiai sūriai, sūrio produktai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
Minkšti, lydyti, rūkyti, tepami, tarkuoti, pjaustyti sūriai, sūrio produktai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
|||
13. Pienas, kefyras |
Įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pieno gėrimai, pienas ir jo gėrimai be laktozės |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
14. Jogurtas, grietinėlė, grietinė, varškė
|
Įvairaus riebumo jogurtai be priedų ir su priedais, grūdėta, tepama varškė, varškės sūreliai, grietinės ir augalinių riebalų mišiniai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
15. Žuvis |
Skrosta, šviežia, atšaldyta, visa ar dalimis (filė, pjausniai) |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
16. Žuvininkystės produktai |
Sūdyta, marinuota, kepta, troškinta su daržovėmis, vaisiais, žolelėmis ir kt., karštai, šaltai rūkyta, vytinta žuvis |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
* Draudžiama užšaldyti nepaženklintus originalia gamintojo ženklinimo etikete, nefasuotus maisto produktus. Užšaldyti ir atitirpinti produktai negali būti pakartotinai užšaldomi.
Pastaba. Visi skysčiai užšaldomi plečiasi, todėl prieš užšaldant reikia atkreipti dėmesį į laisvos vietos kiekį pakuotėje (maišelis, kartonas ir t. t.), nes užšaldant pakuotės gali būti pažeistos, t. y. prarasti vientisumą ir sandarumą.
Po užšaldymo atšildyti kreminiai (tepami) varškės sūriai gali pakeisti tekstūrą, trupėti.
Užšaldyta ir atšildyta grietinė gali išsisluoksniuoti. Plakti skirta grietinėlė po užšaldymo gali nesusiplakti.“