VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2013 M. LIEPOS 19 D. ĮSAKYMO NR. B1-488 „DĖL VIEŠOJO MAITINIMO įmonių atitikties higienos reikalavimams VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2023 m. vasario 1 d. Nr. B1-76
Vilnius
Vadovaudamasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu ir Institucijų atliekamų priežiūros funkcijų optimizavimo gairių aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gegužės 4 d. nutarimu Nr. 511 „Dėl institucijų atliekamų priežiūros funkcijų optimizavimo“, 7.12 papunkčiu:
1. P a k e i č i u Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. liepos 19 d. įsakymu Nr. B1-488 „Dėl Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“:
1.1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
„2. Aprašas privalomas viešojo maitinimo įmonėms, turinčioms Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą leidimą vykdyti kavinių, užkandinių, restoranų veiklą, ir ruošiančiosioms viešojo maitinimo įmonėms, veiklą vykdančioms ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyriuose.“
1.2. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:
„8. Pareigūnai Akto skiltyje „Papildoma informacija“ nurodo pagal Aprašo 10, 11 ir 12 punktų (pirmojo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu netaikomi Aprašo 11 punktas ir 12 punkto pirmasis sakinys) reikalavimus apskaičiuotą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumą, ją atitinkantį balą, informaciją apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo ir patikrinimo datos paskelbimą VMVT interneto tinklalapyje http://www.vet.lt/vertinimas/ ir apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklo (Aprašo 3 priedas) naudojimą Aprašo 14 punkte nustatyta tvarka.“
1.3. Pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:
„11. Pareigūnams viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu nustačius, kad viešojo maitinimo įmonėje po paskutinio jos atitikties higienos reikalavimams vertinimo buvo užregistruotas pagrįstas vartotojo skundas (pranešimas), iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T) atimami 7 taškai. Kiek kartų viešojo maitinimo įmonėje buvo užregistruota pagrįstų vartotojų skundų (pranešimų), tiek kartų po 7 taškus turi būti atimama iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T). Vartotojo skundu (pranešimu) laikomas VMVT užregistruotas asmens kreipimasis, kuriame nurodoma, kad yra pažeistos jo ar kito asmens teisės gauti tinkamos kokybės paslaugą. Remdamiesi vartotojo skundu (pranešimu) ir įvertinę, kad skunde (pranešime) keliama rizika yra reikšminga, pareigūnai atlieka viešojo maitinimo įmonės neplaninį patikrinimą, kurio metu surašo Aktą ir jame nurodo, ar vartotojo skundas (pranešimas) pagrįstas, ar ne.
Pareigūnams ruošiančiųjų viešojo maitinimo įmonių, veiklą vykdančių ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyriuose, atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu nustačius, kad po paskutinio vertinimo buvo gautas visuomenės sveikatos specialisto, vykdančio sveikatos priežiūrą mokykloje, vienas ar daugiau pranešimų ar buvo pagrįstų vartotojų skundų dėl draudžiamų produktų tiekimo arba paskutinio vertinimo metu buvo užfiksuota, kad tiekiami draudžiami produktai, organizuojant vaikų maitinimą, iš tokios viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T) atimama 12 taškų.“
1.4. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:
„12. Jeigu viešojo maitinimo įmonei po paskutinio jos atitikties higienos reikalavimams vertinimo buvo taikyta administracinio poveikio priemonė – veiklos sustabdymas, ir (ar) jei buvo gautas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitos sveikatos priežiūros įstaigos pranešimas ar kitokio pobūdžio informacija apie patvirtintą ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkį, kuris kilo dėl šios įmonės veiklos, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas atliekamas pakartotinis viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimas ir iš ankstesnio šios įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu apskaičiuotos taškų sumos atimama 12 taškų.“
1.5. Pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:
„14. Pareigūnai, remdamiesi apskaičiuotu viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balu, viešojo maitinimo įmonei išduoda atitinkamą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklą, kurį viešojo maitinimo įmonė ne vėliau kaip per 1 kalendorinę dieną nuo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo ir patikrinimo datos viešo paskelbimo VMVT interneto tinklalapyje turi pritvirtinti gerai matomoje vietoje, pvz., prie įėjimo į viešojo maitinimo įmonę, bendrojo ugdymo įstaigos valgyklą, ikimokyklinio ugdymo įstaigos – vaikų priėmimo–nusirengimo patalpoje. Higienos atitikties reikalavimams vertinimo balas turi būti skelbiamas ir ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo įstaigų interneto tinklalapyje, jei jį turi, prie informacijos apie maitinimo organizavimą. Viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balas ir data skelbiami VMVT interneto tinklalapyje http://www.vet.lt/vertinimas/ ne anksčiau kaip po 14 kalendorinių dienų nuo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo. Tuo atveju, jei viešojo maitinimo įmonė Aprašo nustatyta tvarka pateikia pretenziją dėl viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo rezultatų, rezultatai viešai skelbiami ir naujas viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklas viešojo maitinimo įmonei išduodamas po pretenzijos išnagrinėjimo Aprašo nustatyta tvarka ir terminais.“
1.6. Pakeičiu Aprašo 1 priedą ir jį išdėstau taip:
„VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONĖS ATITIKTIES HIGIENOS REIKALAVIMAMS VERTINIMO KLAUSIMYNAS
Eil. Nr. |
Klausimas (reikalavimas) |
Neigiamo atsakymo taškai |
1. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo veiklą tik pagal išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą vykdomai (-oms) ūkinei (-ėms) komercinei (-ėms) veiklai (-oms)? |
- |
2. |
Ar maisto tvarkymo patalpos tinkamo dydžio, išplanavimo ir įrengtos taip, kad būtų išvengta maisto produktų užteršimo (pvz., tualetų durys neatsidaro į maisto tvarkymo patalpas)? |
5,5 |
3. |
Ar maisto tvarkymo patalpos suremontuotos, geros būklės, švarios, tvarkingos (grindys, durys, sienos, lubos, atveriamuose languose įtaisyti nuo vabzdžių saugantys tinkleliai)? |
5,5 |
4. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūrali ir (ar) mechaninė ventiliacija, ar ji geros būklės (švarūs ventiliavimo sistemų filtrai ir kitos dalys, patalpose nesikaupia drėgmė, patalpų sienos ir lubos nepadengtos pelėsių apnašu)? |
1 |
5. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūralus ir (ar) dirbtinis apšvietimas ir maisto tvarkymo vietoje pakanka šviesos (nėra akivaizdžiai per tamsu)? |
0,5 |
6. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra karštas ir (ar) šaltas tekantis geriamasis vanduo? |
7 |
7. |
Ar nuotekų surinkimo sistema veikia, ar ji nėra užsikimšusi? |
4 |
8. |
Ar yra pakankamai patogiose vietose įrengtų rankoms plauti skirtų praustuvų su šaltu ir (ar) karštu tekančiu vandeniu ir ar yra pakankamai rankų plovimo, dezinfekavimo ir nusausinimo priemonių? |
2 |
9. |
Ar valymo ir dezinfekavimo priemonės laikomos atskiroje ir švarioje patalpoje (vietoje)? |
2 |
10. |
Ar biocidiniai produktai, plovikliai ir valikliai laikomi originalioje pakuotėje ir naudojami pagal paskirtį ir laikantis gamintojų pateiktų naudojimo instrukcijų? |
0,5 |
11. |
Ar valymo inventorius paženklintas ir naudojamas pagal paskirtį, ar tualetams valyti skirtas inventorius laikomas atskirai? |
0,5 |
12. |
Ar įrengta patalpa (vieta) gamybiniam inventoriui plauti, džiovinti? |
1 |
13. |
Ar maisto tvarkymui naudojama įranga, inventorius, su maistu besiliečiantys paviršiai geros būklės ir švarūs, ar juos galima lengvai nuplauti ir išdezinfekuoti? |
4 |
14. |
Ar užtikrinamas tinkamas maisto atliekų (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) surinkimas ir laikymas? |
2 |
15. |
Ar maisto atliekos (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) šalinamos teisės aktų nustatyta tvarka ir turimi tai patvirtinantys dokumentai? |
2 |
16. |
Ar užtikrinama kenkėjų kontrolė (registruojamos kenkėjų profilaktikos priemonės), ar nėra jų buvimo pėdsakų? |
4 |
17. |
Ar maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės ir (ar) konteineriai (šaltkrepšiai) švarūs ir geros būklės? |
2 |
|
Asmens higienos reikalavimai |
|
18. |
Ar darbuotojai dirba pasitikrinę sveikatą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
2,6 |
19. |
Ar darbuotojai dirba išklausę higienos įgūdžių mokymo kursą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
2,6 |
20. |
Ar yra geros būklės ir švari darbuotojų persirengimo patalpa (vieta)? |
0,3 |
21. |
Ar darbuotojai dėvi švarius ir tinkamus darbui drabužius, laikosi asmens higienos reikalavimų? |
5 |
|
Maisto tvarkymo reikalavimai |
|
22. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo savikontrolės sistemos (geros higienos praktikos taisyklių ar RVASVT sistemos) procedūras? |
2 |
23. |
Ar užtikrinamas žaliavų, maisto produktų ir patiekalų atsekamumas? |
10 |
24. |
Ar žaliavos laikomos tvarkingai ir pagal gamintojo nurodytas laikymo sąlygas? |
5,5 |
25. |
Ar užtikrinama, kad nėra žaliavų, maisto produktų ir patiekalų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę? |
8 |
26. |
Ar užtikrinamas sušaldytų maisto produktų atšildymas taip, kad patogeninių mikroorganizmų dauginimosi ar toksinų susidarymo maiste rizika būtų kuo mažesnė (šaldytuve, mikrobangų krosnelėje)? |
2 |
27. |
Ar patiekalai gaminami pagal viešojo maitinimo įmonės patvirtintas receptūras ir technologinius aprašymus (kur nustatyta) (nurodytos produkto sudedamosios dalys, kiekiai, gamybos aprašymas, terminio apdorojimo trukmė, temperatūra ir kt.) ir yra jiems būdingos išvaizdos ir sudėties? |
4 |
28. |
Ar patiekalų gamybai naudojama joduota druska? |
0,2 |
29. |
Ar užtikrinama, kad pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei +63 oC temperatūroje? |
5 |
30. |
Ar užtikrinama, kad, tvarkant maistą, būtų išvengta kryžminės taršos (per rankas, svarstykles, kitą gamybinį inventorių, ar maistas, skirtas tiesioginiam vartojimui, nesiliečia su šviežia mėsa, paukštiena, žuvimi, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais)? |
5,3 |
31. |
Jeigu maisto produktams apdoroti skirti riebalai yra naudojami daugiau kaip vienai gaminių partijai gaminti, ar užtikrinama, kad laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose neviršija 2,2 proc.? |
2 |
|
Iš viso taškų |
100 |
“.
1.7. Papildau Aprašą nauju 2 priedu:
„UGDYMO ĮSTAIGOSE VIEŠOJO MAITINIMO VEIKLĄ VYKDANČIOS ĮMONĖS ATITIKTIES HIGIENOS REIKALAVIMAMS VERTINIMO KLAUSIMYNAS
Eil. Nr. |
Klausimas (reikalavimas) |
Neigiamo atsakymo taškai |
1. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo veiklą tik pagal išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą vykdomai (-oms) ūkinei (-ėms) komercinei (-ėms) veiklai (-oms)? |
- |
2. |
Ar maisto tvarkymo patalpos tinkamo dydžio, išplanavimo ir įrengtos taip, kad būtų išvengta maisto produktų užteršimo (pvz., tualetų durys neatsidaro į maisto tvarkymo patalpas), įrengta patalpa (vieta) gamybiniam inventoriui plauti, džiovinti? |
3 |
3. |
Ar maisto tvarkymo patalpos suremontuotos, geros būklės, švarios, tvarkingos (grindys, durys, sienos, lubos, atveriamuose languose įtaisyti nuo vabzdžių saugantys tinkleliai)? |
5,5 |
4. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūrali ir (ar) mechaninė ventiliacija, ar ji geros būklės (švarūs ventiliavimo sistemų filtrai ir kitos dalys, patalpose nesikaupia drėgmė, patalpų sienos ir lubos nepadengtos pelėsių apnašu)? |
1 |
5. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūralus ir (ar) dirbtinis apšvietimas ir maisto tvarkymo vietoje pakanka šviesos (nėra akivaizdžiai per tamsu)? |
0,5 |
6. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra karštas ir (ar) šaltas tekantis geriamasis vanduo? |
7 |
7. |
Ar nuotekų surinkimo sistema veikia, ar ji nėra užsikimšusi? |
2 |
8. |
Ar yra pakankamai patogiose vietose įrengtų rankoms plauti skirtų praustuvų su šaltu ir (ar) karštu tekančiu vandeniu ir ar yra pakankamai rankų plovimo, dezinfekavimo ir nusausinimo priemonių? |
2 |
9. |
Ar valymo ir dezinfekavimo priemonės laikomos atskiroje ir švarioje patalpoje (vietoje)? |
2 |
10. |
Ar biocidiniai produktai, plovikliai ir valikliai laikomi originalioje pakuotėje ir naudojami pagal paskirtį ir laikantis gamintojų pateiktų naudojimo instrukcijų? |
0,5 |
11. |
Ar valymo inventorius paženklintas ir naudojamas pagal paskirtį, ar tualetams valyti skirtas inventorius laikomas atskirai? |
0,5 |
12. |
Ar įrengta patalpa (vieta) gamybiniam inventoriui plauti, džiovinti? |
1 |
13. |
Ar maisto tvarkymui naudojama įranga, inventorius, su maistu besiliečiantys paviršiai geros būklės ir švarūs, ar juos galima lengvai nuplauti ir išdezinfekuoti? |
4 |
14. |
Ar užtikrinamas tinkamas maisto atliekų (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) surinkimas ir laikymas? |
2 |
15. |
Ar maisto atliekos (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) šalinamos teisės aktų nustatyta tvarka ir turimi tai patvirtinantys dokumentai? |
2 |
16. |
Ar užtikrinama kenkėjų kontrolė (registruojamos kenkėjų profilaktikos priemonės), ar nėra jų buvimo pėdsakų? |
3 |
17. |
Ar maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės ir (ar) konteineriai (šaltkrepšiai) švarūs ir geros būklės? |
0,5 |
|
Asmens higienos reikalavimai |
|
18. |
Ar darbuotojai dirba pasitikrinę sveikatą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
3 |
19. |
Ar darbuotojai dirba išklausę higienos įgūdžių mokymo kursą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
2,6 |
20. |
Ar yra geros būklės ir švari darbuotojų persirengimo patalpa (vieta)? |
0,3 |
21. |
Ar darbuotojai dėvi švarius ir tinkamus darbui drabužius, ar laikosi asmens higienos reikalavimų? |
5 |
|
Maisto tvarkymo reikalavimai |
|
22. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo savikontrolės sistemos (geros higienos praktikos taisyklių ar RVASVT sistemos) procedūras? |
2 |
23. |
Ar užtikrinamas žaliavų, maisto produktų ir patiekalų atsekamumas? |
5 |
24. |
Ar žaliavos laikomos tvarkingai ir pagal gamintojo nurodytas laikymo sąlygas? |
5,5 |
25. |
Ar užtikrinama, kad nėra žaliavų, maisto produktų ir patiekalų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę? |
7 |
26. |
Ar užtikrinamas sušaldytų maisto produktų atšildymas taip, kad patogeninių mikroorganizmų dauginimosi ar toksinų susidarymo maiste rizika būtų kuo mažesnė (šaldytuve, mikrobangų krosnelėje)? |
4 |
27. |
Ar patiekalai gaminami pagal viešojo maitinimo įmonės patvirtintas receptūras ir technologinius aprašymus (nurodytos produkto sudedamosios dalys, kiekiai, gamybos aprašymas, terminio apdorojimo trukmė, temperatūra ir kt.) ir yra jiems būdingos išvaizdos ir sudėties? |
4 |
28. |
Ar patiekalų gamybai naudojama joduota druska, kurioje yra 20–40 mg/kg jodo? |
0,2 |
29. |
Ar užtikrinama, kad pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei +63 oC temperatūroje? |
3 |
30. |
Ar užtikrinama, kad, tvarkant maistą, būtų išvengta kryžminės taršos (per rankas, svarstykles, kitą gamybinį inventorių, ar maistas, skirtas tiesioginiam vartojimui, nesiliečia su šviežia mėsa, paukštiena, žuvimi, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais)? |
5,3 |
|
Maitinimo organizavimo reikalavimai |
|
31. |
Ar vaikams faktiškai patiekiami maisto produktai ar patiekalai atitinka valgiaraščiuose nurodytus maisto produktus ar patiekalus? |
3 |
32. |
Ar valgiaraščiai sudaryti pagal reikalavimus ir juose nurodyta visa privaloma informacija (pavadinimai, patiekalų ar maisto produktų išeiga, prireikus maistinės vertės, ar valgiaraščių lapai sunumeruoti, valgiaraščiai patvirtinti ir kt.)? |
1 |
33. |
Ar maisto produktų ir patiekalų tiekimo dažnumas atitinka nustatytus reikalavimus, išskyrus gėrimus, garnyrus ir šaltus užkandžius? |
2 |
34. |
Ar pagal atskirą valgiaraštį organizuojamas pritaikytas maitinimas? |
3 |
35. |
Ar netiekiami draudžiami maisto produktai? |
4 |
36. |
Ar šiltas maistas gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną, o šaldyti pusgaminiai netiekiami kaip šiltas maistas (išskyrus bendrojo ugdymo programas įgyvendinančiose įstaigose, kurių virtuvėse įmanoma tik pašildyti maistą)? |
1 |
37. |
Ar patiekalai pagaminti tausojančiu gamybos būdu ir iš augalinių maisto produktų pagaminti patiekalai tiekiami nurodytu dažnumu? |
1 |
38. |
Ar laikomasi maisto produktų ir patiekalų vaikams maitinti patiekimo reikalavimų? |
1 |
39. |
Ar laikomasi valandinio režimo organizuojant vaikų maitinimą? |
0,6 |
|
Iš viso taškų |
100 |
“.
2. P a v e d u: