LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M.

GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 677 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS

HN 119:2002 „MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS“ TVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2014 m. lapkričio 24 d. Nr. V-1213

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymą Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 119:2014 „MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS“ PATVIRTINIMO

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 4 punktu, perkeldama 2011 m. gruodžio 13 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2011/91/ES dėl nuorodų arba žymų maisto produkto partijai identifikuoti (OL 2011 L 334, p. 1) ir atsižvelgdama į 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. lapkričio 22 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 78/2014 (OL 2014 L 27, p. 7):

1. T v i r t i n u Lietuvos higienos normą HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ (pridedama).

2. P a v e d u šio įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal veiklos sritį.“

2. N u s t a t a u, kad:

2.1. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymuose nuoroda į Lietuvos higienos normą HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ reiškia nuorodą į Lietuvos higienos normą HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“;

2.2. šis įsakymas įsigalioja 2014 m. gruodžio 13 d.

 

 

Sveikatos apsaugos ministrė                                                                              Rimantė Šalaševičiūtė


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministro

2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677

(Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministro

2014 m. lapkričio 24 d. įsakymo

Nr. V-1213 redakcija)

 

 

 

LIETUVOS HIGIENOS NORMA HN 119:2014 „MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS“

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Ši higienos norma nustato vartotojų informavimo apie maisto produktus ir maisto produktų partijos identifikavimo reikalavimus.

2. Ši higienos norma taikoma nepažeidžiant 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304, p. 18), ir specialiųjų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, nustatančių reikalavimus tam tikriems maisto produktams.

3. Ši higienos norma taikoma maisto verslo operatoriams visais maisto tvarkymo etapais, kai jų veikla susijusi su informacijos apie maistą teikimu vartotojams.

4. Ši higienos norma taikoma visiems galutiniam vartotojui skirtiems maisto produktams, įskaitant viešojo maitinimo įstaigų tiekiamus maisto produktus ir viešojo maitinimo įstaigoms tiekti skirtus maisto produktus.

5. Privaloma informacija apie Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamus maisto produktus turi būti pateikta lietuvių kalba. Papildomai tokia informacija gali būti pateikta užsienio kalbomis.

 

II SKYRIUS

SĄVOKOS IR JŲ APIBRĖŽTYS

 

6. Šioje higienos normoje vartojama sąvoka: Partija – praktiškai vienodomis sąlygomis pagamintų arba supakuotų parduoti skirtų maisto produkto vienetų grupė.

Kitos šioje higienos normoje vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos kituose Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

 

III skyrius

Maisto produktų partijos identifikavimas

 

7. Maisto produktu negalima prekiauti, jei jis neturi nuorodos, leidžiančios identifikuoti partiją, kuriai priklauso maisto produktas.

8. Šios higienos normos 7 punktas netaikomas:

8.1. žemės ūkio produktams, kurie, išvežus juos iš ūkio:

8.1.1. parduodami ar pristatomi į laikinas saugyklas, paruošimo ar pakavimo punktus;

8.1.2. vežami į gamintojų organizacijas;

8.1.3. surenkami ir nedelsiant integruojami į eksploatuojamą paruošimo ar perdirbimo sistemą;

8.2. jei pardavimo galutiniam vartotojui vietoje maisto produktai nėra fasuojami, yra pakuojami pirkėjui prašant arba yra fasuoti tiesioginiam pardavimui;

8.3. pakuotėms ar konteineriams, kurių didžiausio šono plotas yra mažesnis kaip 10 cm2;

8.4. atskiroms ledų porcijoms (užrašas, leidžiantis identifikuoti partiją, turi būti ant bendros pakuotės).

9. Kiekvieną partiją nurodo maisto produkto gamintojas ar pakuotojas arba pirmasis Europos Sąjungoje įsisteigęs jo pardavėjas. Nuorodas apie partijos identifikavimą savo atsakomybe nustato ir pritvirtina vienas ar kitas iš minėtų veiklos vykdytojų. Prieš kiekvieną nuorodą turi būti raidė L, išskyrus tuos atvejus, kai partijos nuoroda aiškiai skiriasi nuo kitų ant etiketės esančių nuorodų.

10. Jei maisto produktai yra fasuoti, partijos identifikavimo nuoroda ir atitinkamais atvejais raidė L pateikiama ant fasavimo pakuotės arba ant tokios pakuotės pritvirtintoje etiketėje.

11. Jei maisto produktai nefasuoti, partijos identifikavimo nuoroda ir atitinkamais atvejais raidė L nurodoma ant bendrosios pakuotės ar ant konteinerio arba atitinkamuose prekybos dokumentuose.

12. Visais atvejais maisto produkto partijos identifikavimo nuoroda turi būti aiškiai matoma, lengvai įskaitoma ir neištrinama.

13. Jei etiketėje yra nurodyta minimalaus tinkamumo vartoti termino data arba yra užrašas „Tinka vartoti iki ...(data)“, partijos identifikavimo nuorodos ant maisto produkto gali nebūti, tačiau tuo atveju data turi būti neužkoduota ir nurodyta tokia tvarka: diena, mėnuo.

__________________________