LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2017 M. VASARIO 1 D. Įsakymo Nr. V-93 „DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS
MN 31:2017 „GYDYTOJAS DIETOLOGAS“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2022 m. rugpjūčio 23 d. Nr. V-1374
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2017 m. vasario 1 d. įsakymą Nr. V-93 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 31:2017 „Gydytojas dietologas“ patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 31:2022 „GYDYTOJAS DIETOLOGAS“ PATVIRTINIMO
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2017 m. vasario 1 d. įsakymu Nr. V-93
(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2022 m. rugpjūčio 23 d. įsakymo Nr. V-1374 redakcija)
LIETUVOS MEDICINOS NORMA MN 31:2022
GYDYTOJAS dietologas
I skyrius
bendrosios nuostatos
1. Lietuvos medicinos norma MN 31:2022 „Gydytojas dietologas“ (toliau – Lietuvos medicinos norma) nustato gydytojo dietologo teises, pareigas ir kompetenciją.
2. Lietuvos medicinos norma privaloma visiems gydytojams dietologams, dirbantiems Lietuvos Respublikoje, jų darbdaviams, taip pat institucijoms, rengiančioms šiuos specialistus, tobulinančioms jų kvalifikaciją bei kontroliuojančioms jų veiklą.
3. Lietuvos medicinos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžtys:
3.1. Dietologija – medicinos mokslų šaka, tirianti organizmo maistinių medžiagų ir energijos poreikį bei mitybos koregavimą specialiomis dietomis gydant įvairias ligas.
3.2. Gydytojas dietologas – medicinos gydytojas, teisės aktų nustatyta tvarka įgijęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją.
3.3. Gydytojo dietologo praktika – teisės aktų reglamentuota gydytojo dietologo pagal įgytą profesinę kvalifikaciją ir nustatytą kompetenciją vykdoma asmens sveikatos priežiūra, apimanti sveikų ir sergančių asmenų mitybos ypatumų, maistinių medžiagų ir energijos pokyčių organizme nustatymą ir mitybos būklės koregavimą taikant mitybos terapiją, mitybos terapijos taikymą kaip pagrindinį gydymą arba kompleksinio gydymo dalį, maistinių medžiagų bei energijos stokos ir pertekliaus prevenciją bei sveikų ir sergančių asmenų mokymą mitybos klausimais.
4. Gydytojo dietologo profesinė kvalifikacija įgyjama baigus universitetines medicinos studijas ir dietologijos rezidentūrą. Užsienyje įgyta gydytojo dietologo profesinė kvalifikacija pripažįstama Lietuvos Respublikos reglamentuojamų profesinių kvalifikacijų pripažinimo įstatymo ir kitų profesinių kvalifikacijų pripažinimą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.
5. Teisę verstis gydytojo dietologo praktika turi asmuo, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įgijęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją ir turintis Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka išduotą ir galiojančią medicinos praktikos licenciją verstis medicinos praktika pagal gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją.
6. Gydytojas dietologas verčiasi gydytojo dietologo praktika Lietuvos Respublikoje tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje galiojančią asmens sveikatos priežiūros veiklos licenciją teikti dietologijos paslaugas, ir (ar) kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurias pagal teisės aktų reikalavimus kartu su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais turi teisę teikti ir gydytojas dietologas.
7. Gydytojas dietologas asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikia visų amžiaus grupių pacientams.
8. Gydytojas dietologas dirba savarankiškai, bendradarbiaudamas su kitais sveikatos priežiūros specialistais.
9. Gydytojas dietologas vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, asmens sveikatos priežiūros specialisto praktiką, asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą reglamentuojančiais teisės aktais, Lietuvos medicinos norma, įstaigos, kurioje dirba, įstatais (nuostatais), vidaus tvarkos taisyklėmis bei savo pareigybės aprašymu.
II SKYRIUS
TEISĖS
10. Gydytojas dietologas turi teisę:
10.1. verstis gydytojo dietologo praktika Lietuvos medicinos normos ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, nustatyta tvarka;
10.2. išrašyti receptus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. kovo 8 d. įsakymo Nr. 112 „Dėl Receptų rašymo ir vaistinių preparatų, medicinos priemonių (medicinos prietaisų) ir kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių išdavimo (pardavimo) vaistinėse gyventojams ir popierinių receptų saugojimo, išdavus (pardavus) vaistinius preparatus, medicinos pagalbos priemones (medicinos prietaisus) ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones vaistinėje, taisyklių patvirtinimo“ nustatyta tvarka;
10.3. išduoti medicininius ar sveikatos pažymėjimus (pažymas) Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka;
10.5. atsisakyti teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas, jei tai prieštarauja gydytojo profesinės etikos principams arba gali sukelti realų pavojų paciento ar gydytojo gyvybei, išskyrus atvejus, kai teikiama būtinoji medicinos pagalba;
10.6. nustatyti asmens mirties faktą Lietuvos Respublikos žmogaus mirties nustatymo ir kritinių būklių įstatymo nustatyta tvarka;
10.7. gauti darbui būtiną informaciją apie gydomus ir konsultuojamus pacientus iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų bei fizinių ir juridinių asmenų;
iii skyrius
PAREIGOS
12. Gydytojas dietologas privalo:
12.2. pagal savo kompetenciją, nurodytą Lietuvos medicinos normoje, ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje verčiasi praktika, licenciją, kvalifikuotai tirti, diagnozuoti ir gydyti ligas, būkles bei sveikatos sutrikimus, rekomenduoti ir dalyvauti organizuojant profilaktikos priemones bei užtikrinti teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybę;
12.3. nepriskirtais jo kompetencijai atvejais siųsti pacientą konsultuotis ir (ar) gydytis pas atitinkamos srities asmens sveikatos priežiūros specialistą;
12.5. turėti spaudą, kurio numeris suteikiamas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. sausio 6 d. įsakymo Nr. V-1 „Dėl Specialisto spaudo numerio suteikimo ir panaikinimo taisyklių patvirtinimo“ nustatyta tvarka;
12.6. laikytis gydytojo profesinės etikos principų, gerbti pacientų teises ir jų nepažeisti, saugoti profesinę paslaptį ir visą informaciją apie pacientą laikyti konfidencialia; kitiems asmenims ši informacija gali būti atskleista Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytais pagrindais ir tvarka;
12.7. tobulinti profesinę kvalifikaciją Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka;
12.10. paaiškinti gydytojo dietologo praktikos aplinkybes Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, teisėsaugos institucijų ir kitų kontroliuojančių institucijų prašymu;
12.11. taikyti tik medicinos mokslo įrodymais pagrįstus, saugius tyrimo, diagnostikos ir gydymo metodus, išskyrus kituose teisės aktuose nustatytus atvejus;
12.12. naudoti tik teisės aktų reikalavimus atitinkančias medicinos priemones, išskyrus kituose teisės aktuose nustatytus atvejus. Užtikrinti, kad medicinos priemonės būtų naudojamos teisės aktų nustatyta tvarka ir vadovaujantis gamintojų su medicinos priemone pateikiama informacija;
12.13. Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka teikti statistinius ir kitus atskaitomybės duomenis;
12.14. informuoti teisėsaugos institucijas apie visus atvejus, kai į sveikatos priežiūros įstaigą kreipiasi arba pristatomas asmuo, kurio gyvybei kelia pavojų padaryti kūno sužalojimai, taip pat asmuo, kurio gyvybei pavojus negresia, tačiau jam padarytos durtinės, pjautinės, šautinės ar dėl sprogimo atsiradusios žaizdos arba kitokio pobūdžio kūno sužalojimai, kurie gali būti susiję su nusikaltimu;
iv skyrius
KOMPETENCIJA
13. Gydytojo dietologo profesinę kompetenciją sudaro žinios ir gebėjimai, kuriuos jis įgyja baigęs gydytojo dietologo profesinę kvalifikaciją suteikiančias studijas bei nuolat tobulindamas įgytą profesinę kvalifikaciją, atsižvelgdamas į nuolatinę medicinos mokslo ir praktikos pažangą.
14. Gydytojas dietologas turi žinoti:
15. Gydytojas dietologas turi išmanyti:
15.3. medžiagų apykaitos sutrikimų rizikos veiksnius, priežastis, patologinės morfologijos ir imunopatologijos pagrindus, patogenezę, kliniką, diagnostikos ir gydymo metodus, jų prevenciją;
15.4. virškinimo sistemos ir medžiagų apykaitos ligų diagnostikos ir gydymo metodus, indikacijas, kontraindikacijas ir komplikacijas;
15.7. įvairaus amžiaus ir fiziologinės būklės (pvz., nėščiųjų) asmenų virškinimo sistemos ligų ir sutrikimų ypatumus;
16. Gydytojas dietologas turi gebėti:
16.3. interpretuoti ir įvertinti medžiagų apykaitą atspindinčių laboratorinių tyrimų duomenis, žinoti jų amžinius ypatumus ir dinamiką;
16.5. konsultuoti ir teikti tinkamas mitybos rekomendacijas įvairaus amžiaus žmonėms, atsižvelgdamas į jų sveikatą, socialinę ir kultūrinę aplinką;
17. Gydytojas dietologas turi diagnozuoti ir gydyti šias ligas (kodai pagal Tarptautinės statistinės ligų ir sveikatos sutrikimų klasifikacijos dešimtąjį pataisytą ir papildytą leidimą „Sisteminis ligų sąrašas“ (Australijos modifikacija, TLK-10-AM):
18. Gydytojas dietologas turi gebėti taikyti mitybos terapiją gydant šias ligas ir sveikatos sutrikimus (kodai pagal Tarptautinės statistinės ligų ir sveikatos sutrikimų klasifikacijos dešimtąjį pataisytą ir papildytą leidimą „Sisteminis ligų sąrašas“ (Australijos modifikacija, TLK-10-AM):
18.6. kraujo ir kraujodaros organų ligas bei tam tikrus sutrikimus, susijusius su imuniniais mechanizmais D50–D89;
18.16. tam tikras ligas ir sveikatos sutrikimus nėštumo, gimdymo laikotarpiais ir laikotarpiu po gimdymo O10–O16, O20–O29;
18.19. tam tikrus simptomus, požymius ir nenormalius klinikinius bei laboratorinius radinius, neklasifikuojamus kitur R10–R19, R50–R82;