VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL TECHNINĖS KLAIDOS IŠTAISYMO VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2023 M. VASARIO 1 D. ĮSAKYME NR. B1-76 „DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2013 M. LIEPOS 19 D. ĮSAKYMO NR. B1-488 „DĖL VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONIŲ ATITIKTIES HIGIENOS REIKALAVIMAMS VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO“
2023 m. balandžio 28 d. Nr. B1-307
Vilnius
Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu:
1. I š t a i s a u techninę klaidą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2023 m. vasario 1 d. įsakymo Nr. B1-76 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. liepos 19 d. įsakymo Nr. B1-488 „Dėl Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo pakeitimo“ 1.6 papunktyje ir jį išdėstau taip:
„1.6. Pakeičiu Aprašo 1 priedą ir jį išdėstau taip:
VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONĖS ATITIKTIES HIGIENOS REIKALAVIMAMS VERTINIMO KLAUSIMYNAS
Eil. Nr. |
Klausimas (reikalavimas) |
Neigiamo atsakymo taškai |
1. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo veiklą tik pagal išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą vykdomai (-oms) ūkinei (-ėms) komercinei (-ėms) veiklai (-oms)? |
- |
2. |
Ar maisto tvarkymo patalpos tinkamo dydžio, išplanavimo ir įrengtos taip, kad būtų išvengta maisto produktų užteršimo (pvz., tualetų durys neatsidaro į maisto tvarkymo patalpas)? |
5,5 |
3. |
Ar maisto tvarkymo patalpos suremontuotos, geros būklės, švarios, tvarkingos (grindys, durys, sienos, lubos, atveriamuose languose įtaisyti nuo vabzdžių saugantys tinkleliai)? |
5,5 |
4. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūrali ir (ar) mechaninė ventiliacija, ar ji geros būklės (švarūs ventiliavimo sistemų filtrai ir kitos dalys, patalpose nesikaupia drėgmė, patalpų sienos ir lubos nepadengtos pelėsių apnašu)? |
1 |
5. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra natūralus ir (ar) dirbtinis apšvietimas ir maisto tvarkymo vietoje pakanka šviesos (nėra akivaizdžiai per tamsu)? |
0,5 |
6. |
Ar maisto tvarkymo patalpose yra karštas ir (ar) šaltas tekantis geriamasis vanduo? |
7 |
7. |
Ar nuotekų surinkimo sistema veikia, ar ji nėra užsikimšusi? |
4 |
8. |
Ar yra pakankamai patogiose vietose įrengtų rankoms plauti skirtų praustuvų su šaltu ir (ar) karštu tekančiu vandeniu ir ar yra pakankamai rankų plovimo, dezinfekavimo ir nusausinimo priemonių? |
2 |
9. |
Ar valymo ir dezinfekavimo priemonės laikomos atskiroje ir švarioje patalpoje (vietoje)? |
2 |
10. |
Ar biocidiniai produktai, plovikliai ir valikliai laikomi originalioje pakuotėje ir naudojami pagal paskirtį ir laikantis gamintojų pateiktų naudojimo instrukcijų? |
0,5 |
11. |
Ar valymo inventorius paženklintas ir naudojamas pagal paskirtį, ar tualetams valyti skirtas inventorius laikomas atskirai? |
0,5 |
12. |
Ar įrengta patalpa (vieta) gamybiniam inventoriui plauti, džiovinti? |
1 |
13. |
Ar maisto tvarkymui naudojama įranga, inventorius, su maistu besiliečiantys paviršiai geros būklės ir švarūs, ar juos galima lengvai nuplauti ir išdezinfekuoti? |
4 |
14. |
Ar užtikrinamas tinkamas maisto atliekų (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) surinkimas ir laikymas? |
2 |
15. |
Ar maisto atliekos (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) šalinamos teisės aktų nustatyta tvarka ir turimi tai patvirtinantys dokumentai? |
2 |
16. |
Ar užtikrinama kenkėjų kontrolė (registruojamos kenkėjų profilaktikos priemonės), ar nėra jų buvimo pėdsakų? |
4 |
17. |
Ar maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės ir (ar) konteineriai (šaltkrepšiai) švarūs ir geros būklės? |
2 |
|
Asmens higienos reikalavimai |
|
18. |
Ar darbuotojai dirba pasitikrinę sveikatą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
3 |
19. |
Ar darbuotojai dirba išklausę higienos įgūdžių mokymo kursą (turi tai patvirtinančius dokumentus)? |
3 |
20. |
Ar yra geros būklės ir švari darbuotojų persirengimo patalpa (vieta)? |
0,3 |
21. |
Ar darbuotojai dėvi švarius ir tinkamus darbui drabužius, laikosi asmens higienos reikalavimų? |
5 |
|
Maisto tvarkymo reikalavimai |
|
22. |
Ar maisto tvarkymo subjektas vykdo savikontrolės sistemos (geros higienos praktikos taisyklių ar RVASVT sistemos) procedūras? |
2 |
23. |
Ar užtikrinamas žaliavų, maisto produktų ir patiekalų atsekamumas? |
10 |
24. |
Ar žaliavos laikomos tvarkingai ir pagal gamintojo nurodytas laikymo sąlygas? |
5,5 |
25. |
Ar užtikrinama, kad nėra žaliavų, maisto produktų ir patiekalų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę? |
8 |
26. |
Ar užtikrinamas sušaldytų maisto produktų atšildymas taip, kad patogeninių mikroorganizmų dauginimosi ar toksinų susidarymo maiste rizika būtų kuo mažesnė (šaldytuve, mikrobangų krosnelėje)? |
2 |
27. |
Ar patiekalai gaminami pagal viešojo maitinimo įmonės patvirtintas receptūras ir technologinius aprašymus (kur nustatyta) (nurodytos produkto sudedamosios dalys, kiekiai, gamybos aprašymas, terminio apdorojimo trukmė, temperatūra ir kt.) ir yra jiems būdingos išvaizdos ir sudėties? |
4 |
28. |
Ar patiekalų gamybai naudojama joduota druska? |
0,2 |
29. |
Ar užtikrinama, kad pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei +63 oC temperatūroje? |
5 |
30. |
Ar užtikrinama, kad, tvarkant maistą, būtų išvengta kryžminės taršos (per rankas, svarstykles, kitą gamybinį inventorių, ar maistas, skirtas tiesioginiam vartojimui, nesiliečia su šviežia mėsa, paukštiena, žuvimi, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais)? |
6,5 |
31. |
Jeigu maisto produktams apdoroti skirti riebalai yra naudojami daugiau kaip vienai gaminių partijai gaminti, ar užtikrinama, kad laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose neviršija 2,2 proc.? |
2 |
|
Iš viso taškų |
100 |
“.