Suvestinė redakcija nuo 2021-09-13 iki 2021-09-14

 

Sprendimas paskelbtas: TAR 2021-08-13, i. k. 2021-17546

 

Nauja redakcija nuo 2021-09-13:

Nr. V-2059, 2021-09-10, paskelbta TAR 2021-09-10, i. k. 2021-19190

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

VALSTYBĖS LYGIO EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS VALSTYBĖS OPERACIJŲ VADOVAS

 

SPRENDIMAS

DĖL VIEŠOJO MAITINIMO ĮSTAIGOMS BŪTINŲ SĄLYGŲ

 

2021 m. rugpjūčio 13 d. Nr. V-1863

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymo 15 straipsnio 2 dalies 1 ir 4 punktais, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 37 straipsnio 2 dalies 1 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimo Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ (toliau – Nutarimas Nr. 152) 3.1.1 ir 31.23 papunkčiais, Valstybiniu ekstremaliųjų situacijų valdymo planu, patvirtintu Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. spalio 20 d. nutarimu Nr. 1503 „Dėl Valstybinio ekstremaliųjų situacijų valdymo plano patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. gruodžio 16 d. nutarimu Nr. 1419 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo paskyrimo“ bei siekdamas užtikrinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo prevenciją, n u s p r e n d ž i u:

1. Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų (toliau – viešojo maitinimo įstaiga) veiklos vykdymą organizuojančius subjektus ar administracijas organizuojant viešojo maitinimo paslaugas (toliau ‒ paslaugos) laikytis šių sąlygų:

1.1. Užtikrinti, kad parduodant maistą išsinešimui asmenys, neatitinkantys nei vieno iš Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytų kriterijų:

1.1.1. užsisakytų maistą ir už jį mokėtų tik nekontaktiniu (nuotoliniu) būdu;

1.1.2. pasiimtų jiems pagamintą maistą tam paskirtoje vietoje, atskirtoje nuo paslaugų asmenims, atitinkantiems Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytus kriterijus, vykdymo vietos;

1.1.3. pasiimant maistą išsinešimui, eilėje laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito;

1.1.4. dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną (toliau ‒ kaukės). Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį).

1.2. Užtikrinti, kad viešojo maitinimo įstaigos atviroje erdvėje būtų ribojami visų lankytojų srautai, kai aptarnaujami asmenys, neatitinkantys nei vieno iš Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytų kriterijų:

1.2.1. lankytojai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito;

1.2.2. vietose, kuriose susidaro lankytojų eilė, būtų pažymėti privalomi ne mažesni kaip 2 metrų atstumai tarp eilėje stovinčių lankytojų;

1.2.3. atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų esantys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų esantys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

1.2.4. lankytojai maistą ir gėrimus vartotų tik prie stalų, prie vieno stalo leidžiant būti ne daugiau nei 5 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius.

1.2.5. nebūtų tiekiamas maitinimas savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai, išskyrus jau paruoštus ir suporcijuotus maisto rinkinius;

1.2.6. nebūtų tiekiamas cukrus, druska, padažai ir kiti maisto produktai bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai;

1.2.7. nebūtų siūlomi apklotai lankytojams;

1.2.8. nebūtų naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo;

1.2.9. nebūtų naudojamos daugkartinio naudojimo staltiesės ar padėkliukai, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.

1.3. Užtikrinti, kad teikiant paslaugas įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose ir (ar) patalpose, taip pat ugdymo, socialinių paslaugų, asmens sveikatos priežiūros, krašto apsaugos, pataisos įstaigose, tardymo izoliatoriuose, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Užsieniečių registracijos centre, kitose įstaigose ar jų teritorijose ir (ar) patalpose, kuriose būtina užtikrinti teisės aktuose nustatytą maitinimą, kai viešojo maitinimo paslaugos teikiamos tik šių įstaigų paslaugomis besinaudojantiems asmenims ir (ar) jų darbuotojams:

1.3.1. lankytojai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito;

1.3.2. į įstaigos uždaras erdves būtų įleidžiami tik kaukes dėvintys lankytojai. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį) ir esant prie stalo;

1.3.3. lankytojai valgytų ir gertų tik būdami prie stalų;

1.3.4. atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų esantys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

1.4. Užtikrinti, kad kai aptarnaujami asmenys, atitinkantys nors vieną iš Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytų kriterijų, ar asmenys, neatitinkantys nei vieno iš Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytų kriterijų, būtų:

1.4.1. į viešojo maitinimo įstaigas neįleisti lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas);

1.4.2. prie įėjimo į paslaugų vykdymo vietą gerai matomoje vietoje pateikta informacija apie lankytoasmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.);

1.4.3. sudaryta galimybė lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – prie įėjimo į paslaugų vykdymo patalpą arba paslaugų vykdymo vietą atviroje erdvėje ir sanitarinį mazgą gerai matomoje vietoje pakabinta rankų dezinfekcijai skirta priemonė;

1.4.4. nuolat stebima paslaugų teikėjų (toliau ‒ darbuotojų) sveikata. Sudarytos sąlygos matuoti (-s) darbuotojų (-ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą;

1.4.5. darbuotojai, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant atskirti nuo kitų darbuotojų ir vyktų namo, jiems rekomenduoti konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai;

1.4.6. pačiam paslaugų teikėjui (darbuotojui) sužinojus apie jam nustatytą COVID-19 ligą (koronoviruso infekciją) arba paslaugų teikimo vietos administracijai ar kitam jų veiklą organizuojančiam subjektui iš paties paslaugų teikėjo (darbuotojo) gavus informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą (koronoviruso infekciją), apie tai informuotas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC), bendradarbiaujama su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis;

1.4.7. užtikrinta, kad paslaugų nevykdytų darbuotojai, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu arba kitais teisės aktuose numatytais atvejais;

1.4.8. užtikrinta, kad paslaugų teikėjai (darbuotojai) laikytųsi griežtos rankų higienos: plautų rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Užtikrinta, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį;

1.4.9. pagal galimybes ribojami darbuotojų srautai:

1.4.9.1. organizuojamas darbas pamainomis, brigadomis, grupėmis, kurių darbuotojai nesikeičia ir nesimaišo;

1.4.9.2. skirtingiems darbuotojų srautams taikomas skirtingas darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laikas;

1.4.9.3. užtikrinama, kad skirtingų srautų asmenys neturėtų kontaktų bendro naudojimo patalpose (pvz., poilsio, valgymo, rūkymo vietose).

1.4.10. dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai, kėdžių atramos ir kt.) valomi ir dezinfekuojami ne rečiau kaip 2 kartus per dieną.

1.4.11. indai ir įrankiai indaplovėse plaunami ne mažesnėje kaip 60 °C temperatūroje arba naudojamos kitos tinkamos priemonės, užtikrinančios jų švarą (saugą);

1.4.12. paslaugų teikimo patalpos vėdinamos ne rečiau nei 1 kartą per valandą, jeigu yra tokia galimybė.

1.4.13. kitas aplinkos valymas ir dezinfekcija atliekama vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose (ne sveikatos priežiūros sektorius, įtarus ar patvirtinus COVID-19 atvejį) (https://bit.ly/3mWbxzf).

1.5. Kai paslaugos teikiamos tik asmenims, atitinkantiems Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytus kriterijus, prie įėjimo į paslaugų teikimo vietą pateikti informaciją (ne mažesnio nei A4 formato matomą užrašą) lankytojams apie tai, jei paslaugų teikimo vietoje aptarnaujami tik asmenys, atitinkantys vieną iš Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytų kriterijų.

3. Kai paslaugos teikiamos tik asmenims, atitinkantiems Nutarimo 3.1.1 papunktyje nurodytus kriterijus, paslaugų vykdymą organizuojantiems subjektams ar administracijoms rekomenduoti laikytis šio sprendimo 1.2 papunktyje nustatytų reikalavimų.

4Rekomenduoti paslaugų veiklos vykdymą organizuojantiems subjektams ar administracijoms reglamentuojant darbo organizavimo procesus, numatyti nuostatas dėl kaukių dėvėjimo uždarose ir atvirose erdvėse.

5. Įpareigoti lankytojus dėvėti kaukes paslaugų teikimo vietose šio nutarimo 1.1. ir 1.3 papunkčiuose numatytais atvejais. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį).

6. Rekomenduoti lankytojams dėvėti kaukes paslaugų teikimo vietose, kai nėra išlaikomas saugus, ne mažesnis kaip 2 metrų, atstumas nuo kitų asmenų, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio

ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas                                                 Arūnas Dulkys

 

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-1929, 2021-08-25, paskelbta TAR 2021-08-25, i. k. 2021-17876

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2021 m. rugpjūčio 13 d. sprendimo Nr. V-1863 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-1995, 2021-09-03, paskelbta TAR 2021-09-03, i. k. 2021-18776

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2021 m. rugpjūčio 13 d. sprendimo Nr. V-1863 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

3.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-2059, 2021-09-10, paskelbta TAR 2021-09-10, i. k. 2021-19190

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2021 m. rugpjūčio 13 d. sprendimo Nr. V-1863 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo