Suvestinė redakcija nuo 2024-02-15
Įsakymas paskelbtas: TAR 2016-08-26, i. k. 2016-22755
Nauja redakcija nuo 2021-01-16:
Nr. B1-34, 2021-01-15, paskelbta TAR 2021-01-15, i. k. 2021-00690
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO APRAŠO PATVIRTINIMO
2016 m. rugpjūčio 26 d. Nr. B1-678
Vilnius
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 854/2004, nustatančiu specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles, Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu ir Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo projektų administravimo ir finansavimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. A1-288 „Dėl Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo projektų administravimo ir finansavimo taisyklių patvirtinimo“, atsižvelgdamas į 2020 m. birželio 12 d. Europos Komisijos pranešimą, kuriuo nustatomos maisto saugos vadybos sistemų gairės mažmeninės prekybos maisto produktais, įskaitant maisto dovanojimą, srityje, ir į kitus teisės aktus ir siekdamas mažinti maisto švaistymą ir užtikrinti labdarai ir paramai skirto maisto saugą:
Preambulės pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
2. P a v e d u:
2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;
2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-205, 2024-02-08, paskelbta TAR 2024-02-08, i. k. 2024-02386
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d.
įsakymu Nr. B1-678
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2021 m. sausio 15 d.
įsakymo Nr. B1-34 redakcija)
LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašas (toliau – Aprašas) nustato bendruosius reikalavimus labdarai ir paramai skirtam maistui ir su maistu besiliečiantiems gaminiams ir medžiagoms ir labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams.
2. Aprašas taikomas labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams, išskyrus juridinius ir fizinius asmenis, tiekiančius maistą bendruomenių, mokyklų, bažnyčių ar kitų organizacijų rengiamuose labdaros renginiuose.
3. Už labdarai ir paramai skirto maisto saugą ir kokybę atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai.
4. Apraše vartojamos sąvokos:
4.1. Labdarai ir paramai skirtas maistas – maistas, tiekiamas labdaros ar paramos gavėjui, vadovaujantis Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymu.
4.2. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektas – maisto tvarkymo subjektas, tvarkantis labdarai ir paramai skirtą maistą ir jį tiekiantis labdaros ar paramos gavėjui.
II SKYRIUS
BENDRIEJI REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTAM MAISTUI IR SU MAISTU BESILIEČIANTIEMS GAMINIAMS IR MEDŽIAGOMS
5. Labdarai ir paramai gali būti tiekiamas visas maistas, įskaitant gatavus maisto produktus, iš dalies pagamintus maisto produktus ar maisto produktų sudedamąsias dalis (išskyrus Aprašo 10 punkte nurodytą maistą), kurių tinkamumo vartoti terminas nėra pasibaigęs.
6. Labdarai ir paramai taip pat gali būti perduodamas:
6.1. supakuotas maistas, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas pagal Maisto produktų, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas, nustatytas Aprašo 1 priede (toliau – Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijos). Už labdarai ir paramai skirto maisto minimalaus tinkamumo vartoti termino pratęsimą pagal Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas atsakingi labdarai ir paramai skirtą maistą tiekiantys ir (ar) paramą gaunantys maisto tvarkymo subjektai;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
6.2. supakuoti maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, užšaldyti ne vėliau kaip iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki ...“, pabaigos, vadovaujantis Aprašo IV skyriaus nuostatomis (nedraudžiama supakuotus maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, nepasibaigęs, perduoti labdarai ir paramai jų neužšaldžius);
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
6.3. neatitinkantis ženklinimo reikalavimų, klaidingai paženklintas maistas. Labdaros gavėjams turi būti pateikta ištaisyta ir teisinga privaloma ženklinimo informacija, kuri turi įtakos maisto saugai (pvz., informacija apie maisto produktų sudedamąsias dalis, alergenus ar netoleravimą sukeliančias medžiagas ar produktus, laikymo ir (ar) vartojimo sąlygas ir (ar) kt.);
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
6.6. grąžintas iš kitų maisto tvarkymo subjektų, konfiskuotas, sulaikytas, iš eismo įvykio vietos surinktas vežtas supakuotas maistas;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
6.7. viešojo maitinimo įmonių pagamintas maistas, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau – Higienos norma HN 15:2021), jam nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 val. po pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
6.8. fasuoti maisto produktai iš viešojo maitinimo įmonių (pvz., padažai, krekeriai, sausainiai ir kt.), paženklinti žyma „Geriausias iki ...“;
7. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai gali būti tiekiami labdarai ir paramai, laikantis 2015 m. rugsėjo 25 d. Komisijos deleguotojo reglamento (ES) 2016/127, kuriuo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 609/2013 papildomas specialiaisiais pradinio ir tolesnio maitinimo kūdikių mišinių sudėties ir informacijos apie juos teikimo reikalavimais ir su kūdikių bei mažų vaikų maitinimu susijusios informacijos teikimo reikalavimais, 10 straipsnio 4 dalies reikalavimų.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
9. Labdarai ir paramai skirtam maistui pakuoti ir kitaip su juo liestis turi būti naudojami tik tam tikslui skirti su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos, nekenkiančios žmonių sveikatai ir atitinkančios teisės aktų nustatytus reikalavimus.
10. Labdarai ir paramai negali būti tiekiami:
10.1. maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, yra pasibaigęs (išskyrus produktus, kurie, vadovaujantis Aprašo IV skyriumi, prieš pasibaigiant nurodytam tinkamumo vartoti terminui yra užšaldomi);
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
10.3. namuose pagaminti maisto produktai, jei maisto tvarkymo subjektui Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) nustatyta tvarka nebuvo išduotas leidimas vykdyti tokią veiklą;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
10.4. maisto produktai, kurių pakuotės pažeidimai ar kitos su produkto savybėmis susijusios aplinkybės gali turėti įtakos jo saugai (pvz., surūdijusios konservų dėžutės);
11. Neteko galios nuo 2024-02-15
Punkto naikinimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTAMS
11. Vadovaudamiesi Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, labdaros ir paramos fondai, paramos maisto produktais tiekimo iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo organizacijos, maisto produktų dalijimą vykdančios rajonų savivaldybių administracijos, seniūnijos, kitos labdarą ir paramą teikiančios organizacijos, taip pat labdaros valgyklos, kiti fiziniai ir juridiniai asmenys, reguliariai vykdantys veiklą, susijusią su labdarai ir paramai skirtu maistu, turi registruoti savo veiklą teisės aktų nustatyta tvarka.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
13. Neteko galios nuo 2024-02-15
Punkto naikinimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
12. Labdarai ir paramai skirtas maistas visais tiekimo etapais turi būti tvarkomas laikantis bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, nustatytų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
13. Prieš tiekdami labdarai ir paramai skirtą maistą, labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti tokio maisto partijos vientisumą, ar nepažeistos maisto produktų pakuotės, ar nesimato išorinių fizinių produktų pakitimų, jei produktai tiekiami nesupakuoti, ar buvo užtikrintos būtinos tvarkymo, laikymo ir vežimo sąlygos (temperatūra, drėgmė ir kt.).
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
14. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti ir gali nepriimti dovanojamų maisto produktų:
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
14.1. kurie yra galimai nesaugūs ar gali sukelti pavojų galutiniam vartotojui (pvz., produktų, kurių pažeistos pakuotės ar pakitusios savybės);
14.2. kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, baigiasi tą pačią dieną, kai maisto produktas atiduodamas labdarai ir paramai, ir kurių labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai nespės tinkamai paskirstyti galutiniams vartotojams, kad jie galėtų tuos produktus saugiai suvartoti iki pasibaigiant tinkamumo vartoti terminui.
15. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi sudaryti ir saugoti labdaros ir paramos teikimo sutartis, kuriomis įforminami maisto tiekėjų ir maisto gavėjų vaidmenys ir atsakomybė visais maisto perskirstymo etapais.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
16. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi saugoti labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo–priėmimo dokumentus ir dokumentus, kuriuose yra atsekamumui reikalinga informacija, vadovaujantis Higienos normos HN 15:2021 28 punkte nurodytais terminais, išskyrus atvejus, kai maistų produktų minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas pagal Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijas – tokiu atveju dokumentai turi būti saugomi ne trumpesnį kaip rekomendacijose nurodytą rekomenduojamo maisto produkto minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki ...“, pratęsimo laikotarpį.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
17. Užtikrindami labdarai ir paramai skirto maisto atsekamumą, labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi saugoti ir, kontrolės institucijoms paprašius, pateikti šią informaciją:
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
18. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai privalo informuoti kompetentingas institucijas apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą ir jo pašalinimą iš rinkos, kaip numatyta Pranešimų apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą, suklastotą maistą, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas ar pašarus teikimo reikalavimuose, patvirtintuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. balandžio 1 d. įsakymu Nr. B1-308 „Dėl Pranešimų apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą, suklastotą maistą, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas ar pašarus teikimo reikalavimų patvirtinimo.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
19. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi kuo greičiau perduoti labdarai ir paramai skirtą maistą labdaros ir paramos gavėjams, laikytis sandėlio prekių rotacijos reikalavimų ir užtikrinti, kad sandėlyje nebūtų laikomas maistas, netinkamas vartoti.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
20. Maistas, kuriam nustatyti laikymo temperatūros režimai, į labdaros produktų paketus turi būti dedamas prieš pat išdalijimą (bet ne anksčiau kaip prieš 1 val.), kad maistas nesugestų, ir apie tai turi būti įspėti labdaros ir paramos gavėjai.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
21. Priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą subjektai, laikydamiesi bendrųjų ir specialiųjų maisto produktų higienos reikalavimų, maistą gali perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti, tačiau privalo užtikrinti privalomos informacijos apie maistą (įskaitant maisto produktų ženklinimo informaciją) pateikimą labdaros ir paramos gavėjams valstybine kalba.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
22. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, priimantys labdarai ir paramai skirtą maistą, negali keisti maisto produkto informacijos, jei, pakeitus informaciją, vartotojai būtų suklaidinti arba kitaip sumažėtų galutinių vartotojų apsauga ir jų galimybės rinktis, remiantis pateikiama informacija. Maisto tvarkymo subjektai atsako už visus jų daromus maisto produkto informacijos pakeitimus.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
23. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, tiekiantys labdarai ir paramai skirtą maistą, kuris nėra skirtas galutiniams vartotojams arba viešojo maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, užtikrina, kad tiems kitiems maisto tvarkymo subjektams būtų pateikta pakankamai informacijos savo įsipareigojimams, susijusiems su tikslios informacijos apie maistą pateikimu, vykdyti, pvz., jei ši informacija nenurodyta ant maisto produkto pakuotės, ją būtų galima pateikti labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo–priėmimo dokumentuose.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
24. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, tiekiantys labdarai ir paramai skirtą maistą, kurio tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki …“, maisto bankams ir kitoms labdaros organizacijoms, turi užtikrinti, kad būtų likę pakankamai laiko juos saugiai perskirstyti, o galutiniams vartotojams saugiai suvartoti iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki …“, pabaigos.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
25. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, prieš priimdami maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pasibaigęs, turi įsitikinti, ar tinkamomis sąlygomis jis buvo transportuojamas, įvertinti maisto produktų pakuotes ir pačių produktų būklę. Jei kyla abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, būtina atlikti laboratorinius tyrimus maisto saugos ir kokybės rodikliams, nurodytiems Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijose, įvertinti.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
26. Tiekiant maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, yra pratęstas, vadovaujantis Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijomis, labdaros ir paramos gavėjams, privaloma ant pakuotės pateikti aiškią nuorodą, kad produkto minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pratęstas, ir suteikti labdaros ir paramos gavėjams galimybę jo atsisakyti.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
27. Jei maistas yra sušaldytas, tai galutiniams vartotojams rekomenduojama jį tiekti taip pat sušaldytą (išskyrus Aprašo IV skyriuje numatytus atvejus). Jei maisto vartojimo instrukcijoje nurodyta, kad maistas gali būti atitirpintas ar iš dalies atitirpintas, tada jo ženklinimo informacijoje būtina pateikti nuorodą, kad maisto produktas turi būti suvartotas per parą po atitirpinimo ir negali būti pakartotinai užšaldomas.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
28. Labdaros valgyklos, priimančios iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, turi, vadovaudamosi bendraisiais maisto gamybos, ruošimo, perdirbimo reikalavimais, nurodytais Higienos normos HN 15:2021 III skyriuje, pagaminti iš gauto maisto galutiniams vartotojams skirtą (-us) patiekalą (-us) arba patiekti gautą maistą galutiniams vartotojams suvartoti (pvz., jogurtą ar kt.) ne vėliau kaip per paskutinę tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki ...“, dieną.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
29. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai, priimantys iš kitų labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektų maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki ...“, buvo pratęstas, vadovaujantis Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijomis, turi jį ar iš jo pagamintą patiekalą patiekti galutiniams vartotojams iki Vertinimo ir galiojimo terminų pratęsimo rekomendacijose nustatyto minimalaus tinkamumo vartoti termino pabaigos.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
30. Savanoriai, liečiantys tik supakuotą maistą ir nesantys darbo ar kitais santykiais susiję su labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektais, turi laikytis asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius ir, kur yra reikalinga, darbo drabužius. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai privalo užtikrinti, kad maistą tvarkytų savanoriai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir kad savanorių sveikata būtų nuolat stebima. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi savanorius pasirašytinai supažindinti su pagrindinėmis maisto tvarkymo higienos taisyklėmis.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
IV SKYRIUS
LABDARAI IR PARAMAI SKIRTO MAISTO UŽŠALDYMAS
31. Siekiant pratęsti labdarai ir paramai skirto maisto tinkamumo vartoti terminą ir sudaryti sąlygas jį lengviau ir saugiau perskirstyti, supakuoti maisto produktai, nurodyti Aprašo 2 priede, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, gali būti užšaldomi šio skyriaus nustatyta tvarka ir perduodami Aprašo 37 punkte nurodytiems maisto tvarkymo subjektams. Draudžiama užšaldyti stikliniuose induose sufasuotus maisto produktus, nefasuotus (nepaženklintus originalia gamintojo ženklinimo etikete) Aprašo 2 priede nurodytus maisto produktus.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
32. Užšaldymo procesas gali būti atliekamas tik maisto tvarkymo subjektuose, kurie vykdo gamybos ir (ar) prekybos maisto tvarkymo veiklą (-as), tiekiančiuose maistą labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams, kuriems VMVT nustatyta tvarka išduotas leidimas vykdyti gamybos ir (ar) prekybos maisto tvarkymo veiklą (-as).
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
33. Supakuoti maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, gali būti užšaldomi, laikantis šių sąlygų:
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
33.1. prieš užšaldant įvertinama, ar nurodytų produktų pakuotės nepažeistos, ar produktai buvo laikomi tinkamomis sąlygomis, ar produktas neturi jam nebūdingų požymių;
33.2. produktai turi būti užšaldomi ne vėliau kaip iki produkto ženklinimo etiketėje nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos;
33.4. užšaldant maisto produktus didžiausios kristalizacijos zona turi būti įveikiama kaip galima greičiau, turi būti laikomasi šaldymo įrenginio naudojimo instrukcijos reikalavimų (šaldymo įrenginys turi būti neperkrautas). Užšaldytų maisto produktų temperatūra visame produkte turi būti pastovi (–18 0C arba žemesnė). Paskirstymo metu galimas trumpalaikis temperatūros svyravimas, neviršijantis 3 0C.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
34. Siekiant užtikrinti, kad būtų laikomasi 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, nuostatų, ant Aprašo 33 punkte nurodytų užšaldytų supakuotų maisto produktų turi būti pateikiama papildoma ženklinimo informacija, kurioje turi būti nurodyta:
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
34.2. papildoma nuoroda „Skirta labdarai / paramai. Greitai užšaldytas arba užšaldytas produktas. Atitirpinus pakartotinai neužšaldyti“;
34.4. nuoroda „Suvartoti per ... mėnesius nuo užšaldymo datos“, vadovaujantis Maisto produktų, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, užšaldymo rekomendacijomis, pateiktomis Aprašo 2 priede (toliau – Užšaldymo rekomendacijos);
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
35. Pirminė maisto produkto ženklinimo etiketė, kurioje tinkamumo vartoti terminas nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki ...“, ir kita privaloma ženklinimo ir atsekamumo informacija turi būti palikta neuždengta, nepaslėpta ar kitaip nesugadinta, pateikiant papildomą ženklinimo informaciją, nurodytą Aprašo 34 punkte.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
36. Maisto tvarkymo subjektas, atliekantis užšaldymo procesą, užšaldyto supakuoto maisto produkto atsekamumui užtikrinti turi suteikti maisto produktui (-ams) partijos numerį (gali būti naudojama ir ženklinimo etiketėje nurodoma užšaldymo data).
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
37. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams perduoti Užšaldymo rekomendacijose nurodyti užšaldyti supakuoti maisto produktai, atsižvelgiant į užšaldyto produkto pobūdį, gali būti naudojami tik perdirbti arba atšildyti (įskaitant viešąjį maitinimą) labdaros valgyklose, t. y., VMVT registruotuose maisto tvarkymo subjektuose, vykdančiuose labdaros, paramos organizacijų maitinimo paslaugų teikimo veiklą (56.29.LP).
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
38. Maisto tvarkymo subjektas, vykdantis maisto produktų užšaldymo veiklą, turi:
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
38.1. atitikti Aprašo 32 punkto reikalavimus;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
38.2. turėti tinkamą ir pakankamą įrangą, kurioje bus užšaldomi ir laikomi užšaldyti maisto produktai;
38.3. jeigu skirtingiems maisto produktams užšaldyti naudojamas vienas ir tas pats įrenginys, užšaldomi maisto produktai tarpusavyje turi būti atskirti (šviežią mėsą ir paukštieną užšaldyti apatinėse šaldytuvo lentynose);
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
38.4. saugoti ir tvarkyti įrašus, susijusius su užšaldymo procesu, taip, kad būtų užtikrintas užšaldomų supakuotų maisto produktų atsekamumas;
38.6. užtikrinti Apraše ir kituose maisto tvarkymą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų laikymąsi.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
39. Aprašo 37 punkte nurodyti maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti, kad užšaldyti maisto produktai prieš naudojimą / vartojimą būtų saugiai atšildomi (pvz., šaldytuve). Atšildžius maisto produktus, įvertinama jų išvaizda, spalva, kvapas, tekstūra ir kitos ypatybės, esant atšildytų maisto produktų pakitimų (pvz., nemalonus kvapas, gleivės, nebūdinga išvaizda), tokie produktai negali būti naudojami patiekalų gamybai.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
40. Priimdami užšaldytus maisto produktus, labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti, ar tiekiami užšaldyti produktai atitinka Aprašo 34–35 punktuose nustatytus reikalavimus.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
V SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
41. VMVT Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriai kontroliuoja Aprašo reikalavimų laikymąsi.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
42. Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektai ir subjektai, tiekiantys maistą Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo subjektams, pažeidę Aprašo nuostatas, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Labdarai ir paramai skirto maisto
tvarkymo aprašo
1 priedas
MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS, NURODYTAS ŽYMOJE „GERIAUSIAS IKI ...“, YRA PASIBAIGĘS,
VERTINIMO IR GALIOJIMO TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS
Maisto produktų grupė |
Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai |
Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti tiekiami rinkai |
Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti |
Rekomenduojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki …“, pratęsimas |
1. Arbata, kava |
|
Užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
Iki 1 metų
|
2. Tirpūs milteliai, turintys mažai riebalų, skirti maistui ar gėrimams ruošti; sausi prieskoniai, prieskonių mišiniai |
Tirpūs, pvz., tirpūs milteliai |
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda |
Jusliniai tyrimai |
|
3. Javai (išskyrus avižas), ankštiniai augalai ir jų produktai, krakmolas |
Sausi, birūs, pvz., miltai, kruopos, dribsniai, sėlenos, makaronai |
Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
|
4. Saldainiai (kieti), kramtomoji guma |
Kieti, pvz., dražė, pastilės, saldainiai iš pomadinės masės, įvairi kramtomoji guma |
Pakitęs kvapas ir skonis, sulipę |
Jusliniai tyrimai |
|
5. Sirupai, sirupai su priedais |
Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukrų (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio) |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
6. Melasa ir kiti sirupai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
7. Medaus gaminiai |
Pvz., medaus gaminiai su riešutais, uogomis |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
8. Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose ir kt.) |
Pvz., mėsos, žuvies, kondensuoto pieno, daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės |
Skardinių pažeidimai (pvz., rūdys) išsipūtusios pakuotės / dangteliai, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
|
9. Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai (pvz., rūdys ir pan.), išsipūtusios pakuotės / dangteliai, išvaizda (drumzlės, gleivės, pelėsis, pakitusi spalva) |
Jusliniai tyrimai |
|
10. Actas |
Spalva priklauso nuo acto rūšies, pvz., maistinis actas |
Drumzlės, gleivės, pakitusi spalva, nuosėdos |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
11. Cukrus |
Sausas, birus, spalva priklauso nuo cukraus rūšies, pvz., baltasis cukrus |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
12. Druska, druska su priedais |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Neribojamas |
13. Avižos ir jų produktai, javų miltų mišiniai su priedais |
Pvz., avižiniai dribsniai, kruopos, miltų mišinys picai |
Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
Iki 2 mėnesių |
14. Tirpūs milteliai, turintys daug riebalų, skirti maistui ar gėrimams ruošti |
Tirpūs, sausi, pvz., sausos sriubos, sausi padažai, pieno milteliai, kakavos ir kakavos gėrimo milteliai |
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
15. Padažai, užpilai (uždarai), pagardai, emulsinti padažai, majonezas |
Pvz., kečupai, salotų užpilai, garstyčios, pagardai, aliejiniai padažai, majonezai su priedais ir be jų |
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda (gleivės, pelėsis ir pan.) pakuotės pažeidimai (pvz., rūdys), išsipūtusios pakuotės / dangteliai |
Jusliniai tyrimai |
|
16. Aliejai, kepimo riebalai |
|
Apkartę, padidėjęs laisvųjų riebalų rūgščių kiekis |
Laisvųjų riebalų rūgščių kiekio nustatymo tyrimai, peroksidų kiekio nustatymo tyrimai, jusliniai tyrimai |
|
17. Sausainiai be greitai gendančių įdarų ar papuošimų |
Trapūs, sausi, pvz., sausainiai, džiūvėsiai, krekeriai |
Pakitęs kvapas ir skonis, užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai |
|
18. Javainiai, traškučiai ir kiti panašūs produktai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai |
|
19. Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai, iš jų pagaminti sausi užkandžiai |
|
Pakitęs kvapas, skonis, spalva, užteršti aruodiniais kenkėjais, pelėsis |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai, jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
|
20. Sausi želė, kisieliai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai |
|
Pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
|
21. Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų |
Pvz., riešutų kremas, šokoladiniai kremai |
Pakitęs kvapas ir skonis (apkartę), pelėsis, išsipūtusios pakuotės / dangteliai |
Jusliniai tyrimai |
|
22. Šokoladas ir jo gaminiai |
Pvz., šokoladas su įdaru arba be įdaro, šokolado gaminiai su įdarais, riešutais |
Pakitęs kvapas ir skonis, aruodiniai kenkėjai, pelėsis |
Jusliniai tyrimai |
|
23. Greito paruošimo produktai |
Pvz., sriubos, sausos košės |
Pakitęs kvapas ir skonis (apkartę) |
Jusliniai tyrimai |
|
24. Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo |
|
Pakitęs kvapas ir skonis, išvaizda (gleivės, drumzlės ir pan.), pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
|
25. Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) pieno produktai |
Pvz., pienas, grietinėlė |
Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
|
26. Maisto papildai |
|
Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekis |
Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekių nustatymo tyrimai |
Iki 2 mėnesių, perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę |
27. Duona, pyrago gaminiai |
|
Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis |
Jusliniai tyrimai |
Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
28. Augaliniai riebalai |
Tepūs, pvz., tepieji riebalų mišiniai, margarinas |
Pakitusi spalva, kvapas (nemalonus), skonis (apkartęs) |
Jusliniai tyrimai |
Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
29. Šaldyti maisto produktai |
Pvz., šaldytos daržovės, vaisiai, uogos, kulinarijos gaminiai ir pan. |
Pakitusi išvaizda (apdžiūvęs), kvapas, skonis (apkartę) |
Jusliniai tyrimai |
Iki 2 mėnesių |
30. Kiti aukščiau nenurodyti gyvūniniai produktai |
Pvz., vytintas kumpis, kietieji sūriai, sviestas |
Supeliję, pakitęs kvapas ir skonis, pakuotės pažeidimai |
Jusliniai tyrimai |
Iki 2 savaičių |
Priedo pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Labdarai ir paramai skirto maisto
tvarkymo aprašo
2 priedas
MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS NURODYTAS ŽYMOJE „TINKA VARTOTI IKI ...“, UŽŠALDYMO REKOMENDACIJOS*
Maisto produktų grupė |
Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai |
Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti užšaldomi |
Rekomenduo- jami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti |
Rekomen- duojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Tinka vartoti iki …“, pratęsimas |
1. Paukštiena (šviežia) |
Viščiukų broilerių filė; viščiukų broilerių vidinė filė; kalakutų krūtinėlė be odos; kalakutų krūtinėlių pjausniai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
1 mėnuo nuo užšaldymo datos |
2. Kiauliena (atšaldyta) |
Kiaulienos nugarinė; kiaulienos sprandinė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
3. Jautiena (atšaldyta) |
Jautienos kumpis be kaulo; jautienos nugarinė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
4. Veršiena (atšaldyta) |
Veršienos išpjova, pjausniai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
5. Aviena (atšaldyta) |
Avienos mentė ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
6. Triušiena (atšaldyta) |
Triušienos užpakaliniai kumpeliai; triušienos priekiniai kumpeliai ir pan. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai ir kt. |
Prireikus mikrobiologiniai tyrimai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
7. Smulkinta mėsa (atšaldyta) |
Smulkinta kiauliena, jautiena, paukštiena ir kt. |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
8. Mėsos pusgaminiai |
Faršai, gabaliniai, supjaustyti pusgaminiai, su marinatais, padažais ar be jų |
Pakitęs kvapas, pakuočių pažeidimai |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
9. Termiškai apdoroti mėsos gaminiai |
Virti, karštai rūkyti gaminiai ir dešros (pjaustyti riekelėmis ir gabalais), virtos, karštai rūkytos dešrelės, lėto virimo gaminiai, vyniotiniai, kepsneliai, paštetai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, drumzlini skysčiai pakuotėse, pakitęs kvapas |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
3 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
10. Termiškai neapdoroti mėsos gaminiai |
Vytinti, šaltai rūkyti, mažai rūkyti, sūdyti gaminiai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
3 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
11. Sviestas, tepieji pieno riebalų mišiniai |
Sviestas, tepieji riebalų mišiniai su prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais, kakava, sūdytas sviestas, lydytas sviestas |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
12. Sūriai
|
Kieti, puskiečiai sūriai, sūrio produktai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
Minkšti, lydyti, rūkyti, tepami, tarkuoti, pjaustyti sūriai, sūrio produktai |
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
|||
13. Pienas, kefyras |
Įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pieno gėrimai, pienas ir jo gėrimai be laktozės |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
14. Jogurtas, grietinėlė, grietinė, varškė
|
Įvairaus riebumo jogurtai be priedų ir su priedais, grūdėta, tepama varškė, varškės sūreliai, grietinės ir augalinių riebalų mišiniai |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
15. Žuvis |
Skrosta, šviežia, atšaldyta, visa ar dalimis (filė, pjausniai) |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
6 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
16. Žuvininkystės produktai |
Sūdyta, marinuota, kepta, troškinta su daržovėmis, vaisiais, žolelėmis ir kt., karštai, šaltai rūkyta, vytinta žuvis |
Pakuočių pažeidimai, pelėsis, pakitęs kvapas, skonis, spalva |
Jusliniai tyrimai ir prireikus mikrobiologiniai tyrimai
|
2 mėnesiai nuo užšaldymo datos |
* Draudžiama užšaldyti nepaženklintus originalia gamintojo ženklinimo etikete, nefasuotus maisto produktus. Užšaldyti ir atitirpinti produktai negali būti pakartotinai užšaldomi.
Pastaba. Visi skysčiai užšaldomi plečiasi, todėl prieš užšaldant reikia atkreipti dėmesį į laisvos vietos kiekį pakuotėje (maišelis, kartonas ir t. t.), nes užšaldant pakuotės gali būti pažeistos, t. y. prarasti vientisumą ir sandarumą.
Po užšaldymo atšildyti kreminiai (tepami) varškės sūriai gali pakeisti tekstūrą, trupėti.
Užšaldyta ir atšildyta grietinė gali išsisluoksniuoti. Plakti skirta grietinėlė po užšaldymo gali nesusiplakti.
Priedo pakeitimai:
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Pakeitimai:
1.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-777, 2018-09-10, paskelbta TAR 2018-09-10, i. k. 2018-14279
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymo Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“ pakeitimo
2.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-34, 2021-01-15, paskelbta TAR 2021-01-15, i. k. 2021-00690
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymo Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“ pakeitimo
3.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-63, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00337
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymo Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“ pakeitimo
4.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-205, 2024-02-08, paskelbta TAR 2024-02-08, i. k. 2024-02386
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 26 d. įsakymo Nr. B1-678 „Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo“ pakeitimo