Suvestinė redakcija nuo 2015-08-05 iki 2017-12-22
Sprendimas paskelbtas: TAR 2012-11-29, i. k. 2012-02476
KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MAITINIMO ORGANIZAVIMO KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2012 m. lapkričio 29 d. Nr. T2-281
Klaipėda
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2011, Nr. 52-2504) 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo (Žin., 1991, Nr. 27-593; 2011, Nr. 38-1804) 36 straipsnio 6, 7, 8, 9 dalimis, Klaipėdos miesto savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pripažinti netekusiais galios:
2.1. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m. gegužės 6 d. sprendimą Nr. T2-103 „Dėl Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“;
2.2. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m rugsėjo 30 d. sprendimą Nr. T2-283 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2010 m. gegužės 6 d. sprendimo Nr. T2-103 „Dėl Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“.
3. Skelbti apie šį sprendimą vietinėje spaudoje ir Klaipėdos miesto savivaldybės interneto tinklalapyje.
PATVIRTINTA
Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos
2012 m. lapkričio 29 d. sprendimu
Nr. T2-281
MAITINIMO ORGANIZAVIMO KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE IR IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šis tvarkos aprašas reglamentuoja Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų ugdytinių, mokinių, gyvenančių bendrojo ugdymo mokyklų bendrabučiuose, ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų ugdytinių maitinimo organizavimą šių įstaigų darbo dienomis.
2. Maitinimas švietimo įstaigose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių ir vaikų maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos bei saugos reikalavimus.
3. Už maitinimo organizavimą yra atsakingi švietimo įstaigos savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija, maitinimo paslaugos teikėjas ir įstaigos vadovas.
4. Maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose ar vietose, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų ir sudarant sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie stalo ir gauti šilto maisto.
5. Maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, kurie parengiami vadovaujantis teisės aktų reikalavimais ne mažiau kaip 15 dienų laikotarpiui ir turi būti derinami su Klaipėdos visuomenės sveikatos centru iki maitinimo paslaugos teikimo pradžios.
6. Pusryčiams vaikai turi gauti 20–25 %, pietums – 30–40 %, pavakariams arba priešpiečiams 10–15%, vakarienei – 20–25 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo pagal amžiaus grupes, jeigu tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Bendrabutyje gyvenantiems vaikams ir mokiniams maitinimų skaičių nustato įstaigos vadovas.
8. Sutartys su maisto produktų tiekėjais, laimėjusiais viešųjų pirkimų konkursus, sudaromos teisės aktų nustatytais terminais.
II. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOJE
11. Maitinimą mokykloje gali organizuoti:
12. Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas, kurį patikėjimo teise valdo savivaldybės švietimo įstaigos, maitinimo organizatoriui maitinimo paslaugos teikimo laikotarpiui išnuomojamas ne konkurso būdu, vadovaujantis savivaldybės tarybos nustatyta tvarka.
Papildyta punktu:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
13. Maitinimo organizatorius privalo apsirūpinti virtuvės įranga ir inventoriumi technologiniam procesui užtikrinti, stalo įrankiais, indais, bufeto baldais. Maitinimo organizatoriui, pagerinusiam turtą, už pagerinimą neatlyginama. Maitinimo organizatorius privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugoms teikti perduotas turtas, pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui, bus grąžintas tokios pat būklės, kokios perduotas, atsižvelgiant į normalų nusidėvėjimą.
Papildyta punktu:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
14. Maitinimo organizatorius užtikrina ir atsako už patalpų higieninę būklę, apsaugą, einamąjį remontą, gaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą, pasiruošimą naujiems mokslo metams savo lėšomis.
Papildyta punktu:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
15. Maitinimo organizatorius patalpas, taip pat patalpose esančią įrangą, inventorių bei minėtose patalpose esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo sistemų gedimus remontuoja savo lėšomis, laikydamasis visų higienos, darbų saugos, gaisrinės saugos ir kitų reikalavimų.
Papildyta punktu:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
16. Maitinimo organizatorius apmoka maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo ir kitas išlaidas. Maitinimo organizatorius valo virtuvės, valgyklos ir pagalbines patalpas.
Papildyta punktu:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
17. Mokykloje organizuojamas maitinimas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius, kuriuose nurodomas patiekalo receptūros numeris, kiekis. Jie sudaromi pagal mokinių amžiaus grupes. Jei organizuojamas mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų maitinimas, turi būti sudaromas papildomas valgiaraštis.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
18. Mokykloje gali būti numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, kurie turi būti tiekiami pagal mokinių maitinimui rekomenduojamų produktų sąrašą.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
19. Pietų metu vienas iš karštų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą – pagamintas verdant vandenyje ar garuose, troškinant arba pagamintas konvekcinėje krosnelėje.
Punkto pakeitimai:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
20. Mokyklos vadovas, vadovaudamasis teisės aktais bei šiuo tvarkos aprašu, paskiria atsakingus (-ą) asmenis (-į) už maitinimo organizavimą. Jei mokykla pati organizuoja maitinimą, mokyklos vadovas paskiria atsakingus (-ą) asmenis (-į) už dokumentacijos tvarkymą, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaitą, maisto produktų tiekėjų parinkimą, kontrolės sistemą, maisto saugą ir sprendžia kitus su maitinimo organizavimu susijusius klausimus.
Punkto pakeitimai:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
21. Mokyklų valgyklose pietų pertraukų metu (ilgųjų pertraukų) turi būti budintys asmenys, kurie įstaigos vadovo nurodymu privalo palaikyti tvarką valgykloje.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
22. Mokinių maitinimas organizuojamas, atsiskaitant grynaisiais pinigais ar maitinimo talonais. Grynieji pinigai už suteiktas paslaugas priimami ir apskaitomi Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių nustatyta tvarka.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
23. Patiekalų gamybos kaštus sudaro išlaidos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokomos, elektros energijos, šildymo, karšto ir šalto vandens ir nuotekų sąnaudoms.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
24. Išlaidos gamybos kaštams padengti negali viršyti 60 % patiekalo savikainos (su PVM). Konkretų dydį patiekalų gamybos išlaidoms padengti nustato mokyklos vadovas savo įsakymu arba maitinimo organizatorius.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
25. Mokyklos valgyklos gaunamos pajamos apskaitomos kaip įstaigos gaunamos pajamos iš įmokų vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka. Įstaigos vadovas privalo užtikrinti, kad įstaigos gaunamų pajamų iš įmokų programos sąmatoje būtų numatytos lėšos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokoms, elektros energijai, šildymui, karšto ir šalto vandens sąnaudoms ir kitoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su valgyklos veikla (laboratoriniai patiekalų ir vandens kokybės tyrimai, svarstyklių bei termometrų patikra, įrengimų remontas ir kt.), apmokėti.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
26. Įstaigos, kurios turi pakankamai lėšų, gali planuoti išlaidas prekėms, paslaugoms, susijusioms su maitinimo organizavimu, maitinimo bloko remontui ir virtuvių technologinių įrengimų įsigijimui pagal programos sąmatą.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
III. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOSE IR MOKYKLOSE-DARŽELIUOSE
27. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse bei mokyklose-darželiuose vaikai maitinami grupių patalpose arba tam tikslui įrengtose vietose pagal patvirtintus valgiaraščius, kuriuose nurodoma patiekalų kiekis, energetinė ir maistinė vertė pagal vaikų amžiaus grupes bei maitinimų skaičių.
Punkto pakeitimai:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
28. 1–7 metų amžiaus vaikams maitinimas organizuojamas ne rečiau kaip kas 3,5 valandos pagal valgiaraščius. Atskiri valgiaraščiai sudaromi 1–3 ir 4–7(10) metų amžiaus vaikams. Pagal gydytojo raštiškus nurodymus turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
Punkto pakeitimai:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
29. Įstaigų darbuotojai, sumokėję nustatyto dydžio mokestį, turi teisę pasirinkti maitinimų skaičių.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
25. Neteko galios nuo 2015-08-05
Punkto naikinimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
26. Neteko galios nuo 2015-08-05
Punkto naikinimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
27. Neteko galios nuo 2015-08-05
Punkto naikinimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
IV. MAISTO BLOKO PATALPŲ IR ĮRANGOS PRIEŽIŪRA
30. Maisto produktų tiekimas, maisto tvarkymo vietos įrengimas ir maisto tvarkymas turi atitikti teisės aktų reikalavimus.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
31. Maisto bloko patalpų valymas atliekamas teisės aktų nustatyta tvarka.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
32. Įrenginiams, patalpoms valyti, indams ir įrankiams plauti bei asmens higienos priežiūrai gali būti naudojami tik autorizacijos ir registracijos pažymėjimą turintys biocidai.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
33. Maisto bloko darbuotojams turi būti įrengta atskira drabužinė, kurioje turi būti atskirti darbo ir asmeniniai drabužiai, sudaryta galimybė nusimaudyti.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
34. Kenkėjų kontrolė ir naikinimas atliekamas teisės aktų nustatyta tvarka.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
35. Kontrolės, matavimo prietaisai ir įrenginiai naudojami, prižiūrimi ir metrologiškai tikrinami vadovaujantis teisės aktų nustatytais reikalavimais.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
V. KONTROLĖS ORGANIZAVIMAS
36. Švietimo įstaigose maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintas Geros higienos praktikos taisykles. Kiekvienoje įstaigoje už šią savikontrolės sistemą atsakingą asmenį paskiria įstaigos vadovas savo įsakymu.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
37. Švietimo įstaigų maitinimo paslaugų ir organizavimo kontrolę pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdo Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
38. Įstaigų vadovai ar jų įgalioti asmenys kontroliuoja, ar sutartyse numatytos maisto produktų kainos atitinka nurodytas mokėjimo dokumentuose.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
39. Už maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo įgyvendinimą ir kontrolę atsakinga Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
40. Įstaigos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas (jo nesant – kitas vadovo įgaliotas asmuo) pagal kompetenciją prižiūri, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas pagal teisės aktus, reglamentuojančius vaikų maitinimą.
Punkto numeracijos pakeitimas:
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Pakeitimai:
1.
Klaipėdos miesto savivaldybės taryba, Sprendimas
Nr. T2-183, 2015-07-30, paskelbta TAR 2015-08-04, i. k. 2015-11985
Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2012 m. lapkričio 29 d. sprendimo Nr. T2-281 „Dėl Maitinimo organizavimo Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo